| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Sterowanie otwarciem klapy bagażnika
paul7 - 2026-06-04, 21:32 Temat postu: Sterowanie otwarciem klapy bagażnika Wcześniej jakoś nie używałem w pilocie klawisza otwarcia bagażnika. Teraz chciałem zobaczyć czy mogę uruchomić elektryczny zamek i okazało się że u mnie nie działa. Dotychczas pilot sluzył mi tylko zbliżeniowo. Czy ktoś wie coś na ten temat. Może w mojej wersji to nie działa. A może są jakieś ustawienia. Obecnie pozostaje klawisz w klapie do sterowania tym zamkiem .
malygabrys - 2026-06-05, 11:26
A to nie działa tak, że na zamkniętym aucie odblokowuje tylko klapę bagażnika - bo u mnie chyba tak działa.
A reszta już ręcznie - klik i klapa do góry.
tomkasz - 2026-06-05, 16:22
Trzeba przytrzymać dłużej klawisz. Powinna odskoczyć, ale sama się nie otworzy. To odblokowanie samej klapy bez otwierania wszystkich zamków.
malygabrys - 2026-06-05, 19:33
Sprawdziłem - kliknięcie odblokowuje zamek tylnej klapy, przytrzymanie dłużej nic nie robi, trzeba kliknąć paluchem na zamku i klapa do góry.
paul7 - 2026-06-05, 20:17
Dzięki za sprawdzenie.Też próbowałem i wyszło, że klawisz pilota odblokowuje przycisk elektryczny zamka klapy. Żeby otworzyć trzeba nacisnąć przycisk koło kamery. W sprzedaży są proponowane sprężyny na siłowniki o odpowiednich parametrach, które pomagają w rozprężeniu się siłownika w pierwszym momencie, później do otwarcia całkowitego klapy same sobie dają radę. Może ktoś je już stosował w Dusterze. Widziałem w sprzedaży też moduły sterujące tym włącznikiem. Oczywiście jest to ekonomiczna wersja automatycznego otwierania, zamykać już trzeba samemu. Chciałem coś takiego zrobić, robią to w innych samochodach i się udaje. Może macie pomysły.
|
|