| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Lodgy 1.5 dci brak mocy, nie kręci powyżej 2000 rpm
kamimar - 2026-06-12, 18:12 Temat postu: Lodgy 1.5 dci brak mocy, nie kręci powyżej 2000 rpm Pacjent Lodgy 1,5 dci 110KM z 2017 roku. Pojechałem sobie na działkę na wieś - wszystko ok. Wracam po nocy, czuję że mocy brakuje, a jak się udało rozbujać do ok 90-100 km/h to na 5-tym biegu kręci tylko do 2000 rpm i zero reakcji na gaz. Otworzyłem maskę i od razu zobaczyłem uszkodzony - pogryziony? - niebieski kabelek. AI podpowiada że to do czujnika ciśnienia spalin/sondy lambda i uszkodzony może właśnie powodować spadek mocy. I takie moje pytanie czy da się to lutować naprawiać? Czy wymiana całej sondy z okablowaniem? I ile orientacyjnie $$ szykować?
nowy - 2026-06-12, 20:02
Podpytaj kolegę toka93
DrOzda - 2026-06-12, 21:01
Sonda lambda , ja bym rozciął niebieską koszulkę, połączył przegryzione miejsca łącznikami zaciskowymi a na to z kolei koszulki termokurczliwe. Powinno działać.
kamimar - 2026-06-14, 15:07
A podpowie ktoś jaki to numer części szukać?
Karenzo - 2026-06-14, 18:04
Silnik wszedł w tryb awaryjny dlatego odcięło doładowanie.
A dlaczego to powie ci skaner a nie to że izolacja termiczna jest uszkodzona. Przyczyną może być całkowicie inna.
Łukasz_M - 2026-06-19, 09:32
Najpierw trzeba ściągnąć niebieską koszulkę i ocenić stan kabelków. Te nadcięte polutować np. takimi łącznikami zaciskowymi lub z lutem. Sprawdzić, i jak się poprawiło , to założyć dodatkową koszulkę termokurczliwą z klejem na każdy przewód dla lepszej hermetyczności. Nie wiem, czy wtyczka jest hermetyczna w tym miejscu, ale nie zaszkodzi zadbać o hermetyczność kabelków. Same złączki z lutem często mają już klej w środku.
|
|