| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Duster 1.3 buczenie,drżenie podczas przyspieszania
Lukasmnvb19 - 2026-06-22, 15:03 Temat postu: Duster 1.3 buczenie,drżenie podczas przyspieszania Witam, mam problem z dusterem 1.3 tce 130km, dziwnie coś buczy drży podczas przyspieszania ,najgorzej to słychać w okolicach 2 tys obrotów nieważne na którym biegu. Gdy jest zimny jest dźwięk bardziej metaliczny,gdy się zagrzeje po kilku minutach bo bardziej buczący ale też trochę metaliczny,mam wrażenie że delikatnie drżenie czuć na podłodze.Mechanik jeden potem inny nie wie co jest. W samochodzie wymieniono już poduszkę silnika i skrzyni, jakieś łożysko przy półosi, zrobiono nawet regenerację skrzyni ale efekt nie zniknął . Moze to półosie ale mechanik twierdzi że nie bo sprawdzał. Niedługo wymienia po samochodu i nic,Miał ktoś podobne problemy? Dzięki dochodzą jak by że skrzyni ale skrzynie po remoncie( chyba niepotrzebnym).
velomar - 2026-06-22, 20:04
2000 obr/min to dość niskie obroty dla silnika benzynowego, by mocno przyspieszać. W pewnym sensie jest to naturalny objaw mocno obciążonego silnika. Należy tego unikać, zwłaszcza na wyższych biegach.
No ale piszesz, że jest to niezależne od biegu, a to już jest dziwne, bo normalnie im wyższy bieg, tym buczenie większe przy mocnym wciśnięciu gazu przy tych obrotach.
Lukasmnvb19 - Wczoraj 14:02
Rozumiem sugestie, ale to nie tylko buczenie a wręcz mocny głośny dźwięk buczenia wręcz coś jak by się tarło.I teraz ciekawostka temat zaczął.sie już w zimie tzn gdy był mróz to po nocy jak stal na dworze i ruszyłem i przy okazji 2 tys obrotów nawet lekko dodałem gazu to był.strasznie głośny metaliczny dźwięk jak by jakieś zębatki przeskakiwaly bądź tarl.sie metal.o metal.ale z takim chrupaniem strasznie głośnym . Po chwili przestawało tak hałasować ale zaczęło buczeć i tak jest do.dzis tzn od 2 tyg stoi na warsztacie . Mam.podejrzenia że to poloski albo żeby się wyrobiły albo przeguby wewnętrzne ale mechanik twierdzi że nie. Na początku stawiano na skrzynie ale skrzynia po regeneracji i nic lepiej , chyba że coś pominęli bądź źle zrobili....
|
|