DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster 2 nie odpala po rozładowaniu Aku.

Napoleon2-89 - 2026-07-01, 09:14
Temat postu: Duster 2 nie odpala po rozładowaniu Aku.
Stałem się posiadaczem dustera 2 z silnikiem 1,6 h4m. Auto dość długo stało ok 6 miesięcy i akumulator całkiem rozładowany. Po próbie odpalenia i przekręceniu rozrusznikiem całkiem padł akumulator. Po podładowaniu nie chce odpalić. Sprawdziłem że brak zasilania pompy paliwa wskaźniki pokazują poziom. Po podłączeniu na " krótko" pompa pracuje. Cooze być przyczyną. Zauważyłem że brakuje jednego przekaźnika w skrzynce bezpieczników koło kierownicy oznaczenie 750.Zdjęcia w załączniku. Jakie powinno być jego oznaczenie i za co on odpowiada.

link do zdjecia: https://zapodaj.net/plik-Ny1OSoHOnF

hosting

Dymek - 2026-07-01, 11:47

Nie wiem od czego ten przekaźnik, ale powinien tam być (nie mam Dustera niestety).
Ale bezpiecznik i przekaźnik pompy paliwa znajdują się w skrzynce pod maską. Może po prostu inny układ nie ma zasilania z racji braku przekaźnika i nie wyzwala pompy.

dudu$ - 2026-07-01, 19:57

Patrząc po zdjęciach skrzynki bezpieczników do Dustera 2 oferowanych w necie to u Ciebie brakuje przekaźnika o numerach renault: 252 300 973R
Marek1603 - 2026-07-02, 21:09

Był przypadek, że przy odpalaniu dustera ze słabym aku ze startera wyleciał soft z kompa. Po wymianie aku kręcił ale nic więcej.