DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - VANekstra nr.7-8/09 Minivany

Seal - 2009-08-07, 21:53
Temat postu: VANekstra nr.7-8/09 Minivany
Polecam zainteresowanych tematyką minivanów do zakupu w/w pisma.W numerze tym znajdziemy opisy takich aut jak:

Citroen C3 Picasso, Mercedes-Benz A-Klasa, Fiat Florino Qubo, Nissan Note, Renault Grand Modus, Opel Meriva, Honda Jazz, Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Renault Kangoo, Fiat Doblo, Ford Tourneo Connect, Opel Combo Tour, VW Caddy/Caddy Maxi Life, Skoda Roomster, Renault Scenic/Grand Scenic, Citroen C4 Picasso/Grand Picasso, Citroen Xsara Picasso, Honda FRV, Mercedes-Benz B-Klasa, Seat Altea/Altea XL, VW Golf Plus, Toyota Verso, Kia Carens, Mazda 5, Peugeot 308 SW, VW Touran, Chrysler Grand Voyager, Doge Journey, Kia Carnival, Mitsubishi Grandis, Citroen C8/Peugeot 807, Seat Alhambra/VW Sharan, Mercedes-Benz Viano, VW Multivan, Citroen Jumpy/Fiat Scudo Panorama/Peugeot Expert Tepee.
Warto zaznaczyć, że panowie dziennikarze nie pominęli Dacia Logan MCV

laisar - 2009-08-07, 22:15

Całkiem rzeczowo - ale do 3 rzeczy można by się przyczepić:

Cytat:
długie kombi

- za długie można je uznać tylko wtedy, gdy ktoś bezmyślnie przypisze je do niższej klasy (przykład), gdzie faktycznie przynależy sedan, podczas gdy MCV-ka powinna być już w segmencie C;

Cytat:
Jest też niższy niż kombivany, [...] co umożliwiło nieco wyższe posadzenie kierowcy

- ???; albo ja tu czegoś nie rozumiem, ale to autor się pogubił...

Cytat:
Podział wnętrza na 3 rzędy siedzeń w tak krótkim samochodzie musi oznaczać ograniczona przestrzeń na każdym z nich, co najbardziej dotyka pasażerów pośrodku

- no bez przesady, nawet z dryblasem za kierownicą miejsca absolutnie nie brakuje, co łatwo sprawdzić porównując wyniki pomiarów z konkurencją. To w 3 rzędzie komuś naprawdę dużemu może być faktycznie nieco przyciasnawo.

("Twarde zawieszenie" sobie odpuszczam, bo to w końcu kwestia subiektywna - ale mnie się wydaje dość miękkie...).

gigi303 - 2009-08-08, 08:18

A ja twierdzę że ma twarde zawieszenie i to jest zaleta :mrgreen: Mój poprzedni osiołek miał zawieszenie mięciutkie i jeżdziło się jak poduszkowcem. Twarde zawieszenie MCv to niebo a ziemia w porównaniu do cytryny :mrgreen:
laisar - 2009-08-08, 08:51

No właśnie - a ja jeździłem Suzuki Wagonem i po przesiadce na MCV-kę teraz mam wrażenie prawie poduszkowca [;
straszna_maruda - 2009-08-10, 18:19

Jeśli chodzi o przestrzeń na tylnej kanapie to mam wrażenie że autor artykułu nie siedział w mcv. A jeśli o zawieszenie to kombi jest średniomiękkie co oczywiście skutkuje odczuwalnym pływaniem w zakrętach.Dla mnie dosc wygodne choć do cytryn mu trochę pływalności brakuje ;-)