DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Portal - ADAC: Dacia jest najekonomiczniejsza

laisar - 2009-09-19, 20:13
Temat postu: ADAC: Dacia jest najekonomiczniejsza
Automobilklub Niemiecki - ADAC - opublikował w sierpniu zestawienie najekonomiczniejszych samochodów. O kolejności decydował koszt przypadający na jeden kilometr, przy założeniu, że pojazdy przejeżdżają 15 tys. km przez 4 lat, a do wydatków wliczają się wszystkie możliwe opłaty (m.in. podatki, ubezpieczenia, benzyna, przeglądy, naprawy czy utrata wartości). Auta zostały również podzielone na 6 klas.

Udowadniając, że pojazdy tej marki są nie tylko tanie, ale również właśnie ekonomiczne, znalazły się w nim ostatecznie dwa modele Dacii:

* Sandero 1.4 LPG zajęło 9 miejsce wśród samochodów małych,

* a Logan 1.4 (sedan) zajął pierwszą lokatę w segmencie niższym-średnim.

laisar - 2009-09-19, 20:19

...chociaż szczerze mówiąc osobiście nieco mnie czasem dziwi konkretna klasyfikacja danego modelu - Octavia w klasie średniej??? - albo jej brak - gdzie jest MCV???...
wieza - 2009-09-19, 22:38

laisar bo wiesz logan to logan a pod niego podchodzi tez mcv ;)
laisar - 2009-09-19, 23:40

No wiem, ale to absolutnie nie zmienia braku sensu...
jan ostrzyca - 2009-09-21, 19:38

laisar napisał/a:
...chociaż szczerze mówiąc osobiście nieco mnie czasem dziwi konkretna klasyfikacja danego modelu - Octavia w klasie średniej??? - albo jej brak - gdzie jest MCV???...

Niedawno widziałem w ogłoszeniach w jednej z gazet MCV umieszczonego w kategorii "auta małe".

laisar - 2009-09-21, 20:28

No właśnie wygląda na to, że ADAC robi coś dziwnego, tworząc swoje własne klasy, niezgodne z niczym innym - nie tylko zdrowym rozsądkiem czy kategoriami EU, ale nawet z samymi niemieckimi zwyczajami i uregulowaniami: http://de.wikipedia.org/wiki/Fahrzeugklasse