DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - [Moto.PL] Japońska ulica

laisar - 2009-10-25, 17:45
Temat postu: [Moto.PL] Japońska ulica
Bardzo cenię kei-cars, nie mogę się więc powstrzymać (:

http://moto.pl/MotoPL/1,8...nska_ulica.html

Cytat:
Dlaczego zatem kei carsy nie mają szans powodzenia na Starym Kontynencie? Odpowiedz jest prosta. Po sprowadzeniu z Japonii byłyby zbyt drogie. Tutaj są tańsza od normalnych samochodów mniej więcej o połowę. Podatki, cła, akcyzy wywindowałyby ich wartość zbyt wysoko

- może i tak, ale... dlaczego - tak jak wspomnianego wcześniej WagonaR+ - nie można by ich po prostu produkować w EU???

Akurat w PL raczej nie cieszyły by się pewnie powalającą popularnością - zbyt dużo chętnych do powiększania sobie... ego (; - ale, jak sugeruje m.in. właśnie sukces Dacii w zachodniej części naszego kontynentu, tak w ogóle to chyba nie brakuje racjonalnych klientów...

piotrres - 2009-10-25, 17:59

Wyglądają, tak jakby to zaprojektowała dla siebie moja Żona.
Kiedyś poprosiłem Ją, żeby narysowała jak ma wyglądać idealny
wg niej samochód do miasta i wyszedł taki kei-jidosha :-D
Stwierdziła, że miusi być dobra widoczność, krótki przód, a do miasta to Vmax=90 km/h wystarczy
Dla mnie takie miejskie autko musiałoby, być nieco szesze niż dla "lokalsów" ;-)
iżby wajcha zmiany biegów przy "jedynce" nie wbijała się w udo (Jestem dość duży jak na Japończyka :lol: ).
No i żeby przez przypadek nie złapać za kolano współpasażerki ;-) nie trafiając na inkryminowaną ;-) dżwignię. :mrgreen: Pewne rozwiązanie to automat...

P.S. 1.
Po Loganie, prawie każde autownętrze jez za małe :mrgreen:
P.S. 2.
Na moim osiedlu widuję Wagon R+ ale to chyba jakiś eurowariant...

borys68 - 2009-10-25, 21:30

piotrres napisał/a:

No i żeby przez przypadek nie złapać za kolano współpasażerki ;-) nie trafiając na inkryminowaną ;-) dżwignię. :mrgreen: Pewne rozwiązanie to automat...

Widuję wzmianki o tym, że Japonia (i Korea) to krainy ASB. Że dziś trzy czwarte do 90 procent nowych wozów to automaty. Że za kilka lat wersje z manualną skrzynią trzeba będzie w Japonii ze świecą szukać ... czyli "problem kolanka" :) jest już prawdopodobnie rozwiązany ... :D
Borys

laisar - 2009-10-25, 23:16

Cytat:
Na moim osiedlu widuję Wagon R+ ale to chyba jakiś eurowariant...

Zależy jaki rocznik, ale zapewne tak - od 2000 roku produkowane były również przez Węgrów (jako WagonR+, razem z bliźniaczym Oplem Agilą pierwszej generacji z Gliwic).

Naprawdę fajne autko...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Suzuki_Wagon_R

Marek1603 - 2009-10-26, 06:05

Kliknijcie sobie pod filmem na historię polskiego fiata, a w kilku ujęiach widać starą dacię 1300.