DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - ,,AŚ'' 44/09- Dacia Sandero na start

paweloo97 - 2009-10-27, 10:24
Temat postu: ,,AŚ'' 44/09- Dacia Sandero na start
,,AŚ'' rozpoczyna test długodystansowy Sandero 1.5 dCi 85 KM Laureate w kolorze prawdopodobnie Niebieski Extreme na dystansie kilkudziesięciu tysięcy kilometrów.
http://www.auto-swiat.pl/...y-,26053,1.html

bogo - 2009-10-28, 22:04

Mogę im zrobić taki test w pół roku, a nawet szybciej
Seal - 2009-10-30, 20:43

Zainteresowanym początkiem testu "zapodaje" scana:
wox - 2009-10-30, 23:15

W minusach podają m.in.:
"słaba dynamika jednostki napędowej",
"przeciętna precyzja układu kierowniczego".

Odnośnie tej dynamiki - ja MCV-ką osiągam licznikowe 110 km/h w 13 s. (licznikowe 100 km/h w 11,7 - 11,8 s.), a do wyprzedzania w trasie prawie zawsze wystarcza V bieg.

Wymieniając te dwa minusy chciałem rozwinąć bardziej tę kwestię przytaczając moją wczorajszą przygodę drogową:
Jadąc prostym odcinkiem poza obszarem zabudowanym zauważyłem w lusterku wstecznym bardzo szybko (sporo ponad 100 km/h) zbliżający się pojazd (w miarę nowe Audi A4 na tutejszych tablicach). Skręciłem w boczną drogę (obszar zabudowany, wąska ale jeszcze prosta droga), on też i od razu z wielkim impetem mnie wyprzedził, pognał dalej i tyle go widziałem (ograniczenie do 40 km/h, a on jechał co najmniej 90 km/h). Po przejechaniu 1 km obszar zabudowany się kończył, ale zaczynała się "wyjątkowa" droga - spory podjazd i kosmiczna :lol: ilość zakrętów (na odcinku 5,5 km jest ich około 50!!! - nie kłamię, można sprawdzić, droga przez Przełęcz Knurowską w Gorcach).
Pomyślałem sobie - no "miszczu prostej" (mając na myśli pana z Audi) ja ci pokażę co Dacia potrafi. Przyspieszyłem i po przejechaniu 4 km, jeszcze przed szczytem, go dogoniłem, zamrugałem światłami i ... odpuściłem usatysfakcjonowany pościgiem (zresztą na tej drodze nie da się wyprzedzać).

Po co to napisałem?
To jest przykład tego, że ta niby "słaba dynamika jednostki napędowej" oraz "przeciętnej precyzji układ kierowniczy" pozwalają na bardzo przyzwoitą jazdę.

mekintosz - 2009-12-09, 20:06

Dodam jeden ciekwy link, mysle ze dosyc uczciwa opinia o sandero:

http://www.auto-swiat.pl/...wego-,1107.html

Mariusz - 2009-12-13, 09:08

Uczciwa opinia tylko dlaczego dziennikarze AŚ przechodzą z jednej skrajności w drugą.
jan ostrzyca - 2009-12-14, 12:40

Auto Świat to w ogóle komiczna gazeta i raczej trudno traktować ją poważnie kiedy chwali i kiedy gani. Przyklad: niedawno porównywali w jednym artykule grande punto i punto evo. Przy grande chwalili wielkość bagażnika i znaczną wielkość otworu załadunkowego przy evo napisali o małym bagażniku i wąskim otworze ładunkowym. Przy czym, grande i evo mają dokładnie taki sam bagażnik i taki sam otwór ładunkowy a różnią sie jedynie gamą silników i detalami poszycia...