|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Kredyt, leasing, ubezpieczenie - [Rzeczpospolita] PZU wygrywa ranking ubezpieczeń nowych samo
gubler - 2009-12-10, 00:37
Dla fanó ubezpieczeń samochodowych a zapewne są nimi wszyscy posiadacze aut :P znalazłem taki artykuł który może warto było by przeczytać http://www.ubezpieczeniap...ych-samochodow/
domi - 2009-12-10, 08:04
O proszę, podwójna ochrona, za tę samą cenę, co dotychczas. Coraz lepsze ceny, no wreszcie.
ZeneC - 2009-12-11, 17:24
domi napisał/a: | O proszę, podwójna ochrona, za tę samą cenę, co dotychczas. Coraz lepsze ceny, no wreszcie. |
Ochrona raczej nie podwójna, tylko sumy gwarancyjne oc obligatoryjnie podniesione od 10 grudnia do tego samego poziomu, co w całej Unii.
Podwyżki oc pojawią się niewątpliwie po nowym roku. Liczna szkód oc wzrosła ostatnio o 10%. w stosunku rocznym. O bodajże 6% wzrosła średnia wartość szkody oc w Polsce.
Osobnym problemem dla ubezpieczycieli są nowe regulacje prawne w zakresie tzw. zadośćuczynienia. Tu liczba roszczeń rośnie rośnie i w ilość, i w wysokość.
W jednej z dyskusji przeczytałem ciekawe spostrzeżenie:
Jak wynika z wyliczeń Europejskiej Federacji Ubezpieczeń i Reasekuracji polscy kierowcy za obowiązkowe ubezpieczenie OC komunikacyjne płacą znacznie mniej niż obywatele innych państw – około 100 euro rocznie, podczas gdy np. Austriaków tego typu ubezpieczenie kosztuje rocznie 300 euro, a Węgrzy i Słowacy muszą zapłacić blisko dwa razy tyle.
Zabrakło mki jednak jednej istotnej uwagi - że średnie dochody obywatela polskiego do unijnego są w rażącej dysproporcji.
domi - 2009-12-14, 17:53
Ja też to samo zauważyłam, ale mam nadzieję, że jednak PZU zgodnie z obietnicą nie poniesie składki OC nawet po nowym roku.
gubler - 2009-12-14, 18:05
To renomowana firma więc skoro napisali że nie podniosą to nie podniosą , nie oszukują klienta bo to by się potem daleko poniosło i strata pozycji za tym następuje większego łatwiej powalić niż malca ;] , i malec szybciej się podniesie.
domi - 2009-12-14, 18:21
No zobaczymy, nowy rok za pasem, ale też tak myślę, powinni dotrzymać słowa.
|
|