DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - TTTM czy trzeba zglosic w ASO?

Domel - 2009-12-26, 12:01
Temat postu: TTTM czy trzeba zglosic w ASO?
Wczoraj mialem czas troche dokladniej zobaczyc dacke w swietle dziennym, bo przy odbiorze nie mialem czasu na ogladanie. I znalazlem kilka rzeczy, ktore mnie zdziwily, ale moze TTM.

To demowka, takze nie nowy i to trzeba brac pod uwage. Produkcja wrzesien 2k9.
Przednia oska z rdza:

Sruby na poduszkach amortyzatorow z rdza:

Plastik przy drzwiach tylnich czyms zapackany:

Ogolnie rumunka daje rade .) Wszelkie testy zdaje sprawnie .)

KaS602 - 2009-12-26, 12:18

Zgłaszać nie masz po co, bo nikt z tym nic nie zrobi i nie masz się czym przejmować.
Seal - 2009-12-26, 12:45

Nie wpadaj w panikę nie tylko Dacia to ma ;-)
A plastiki umyj.

Andrzej - 2009-12-26, 13:11

To jest norma - pewnie magazynują te części pod chmurka, albo tylko pod jakąś wiatą i stąd rdza. Po prostu zabezpiecz to trochę olejem maszynowym i będzie OK - piasty może lpiej smarem miedzianym.
Lepiej sprawdź, czy Ci gdzieś po blachach rdza nie buszuje...

Mariusz - 2009-12-26, 19:32

Domel ja bym tego nie odpuścił i pojechał z reklamacją. Zapłaciłeś za autko i chcesz mieć wolne od wad. Plastiki niech umyją a śruby niech wymienią bądź wyczyszczą.
NIE ODPUSZCZAJ

Domel - 2009-12-26, 21:00

blache sprawdzilem, o ile moglem to zrobic w warunkach podworkowych. Nic podejrzanego nie znalazlem. Co do srubek i piasty jesli trzeba je zabezpieczyc, to kopsne sie w styczniu do ASO niech zabezpiecza. Do tego zglosze wygluszenie pompy wspomagania, bo wyjec z niej niezly .) Plastiki sam umyje jak bede pake czyscil.

Czy ktos wie, do czego ta laczka jest? Bo znalazlem w kieszeni z gasnica:

I czym mozna usunac takie slady (zauwazylem dopiero jak zaparowala mi szyba od kierowcy), wstepne czyszczenie szmatka nic nide dalo:

pierwsze moje 0,5k km rumunka moje .)

Beckie - 2009-12-26, 21:16

Ślady chyba od przyssawek umyjesz pewnie denaturatem. Mi chyba same zanikły po kilku myciach.
Andrzej - 2009-12-26, 21:27

Domel napisał/a:
Czy ktos wie, do czego ta laczka jest? Bo znalazlem w kieszeni z gasnica:

O ile się nie mylę to jest to śruba mocująca tylny reflektor - sprawdź, czy Ci któryś nie klekocze.

maciek - 2009-12-26, 23:01

Domel, ja bym to zgłosił. Mi wygląda na to że coś było kombinowano z samochodem lub użyto go jako dawce
KaS602 - 2009-12-27, 02:14

Domel, nie zwracaj na to uwagi, bo te elementy pokrywają się korozją w każdym samochodzie i nie jest to groźne, ani tym bardziej nie jest to powód do "nieodpuszczania" serwisowi.
Ślady na szybach - daruj sobie również. Jak już wspomniał Beckie, najprawdopodobniej są one od przyssawek używanych przy montażu (są na każdej szybie) i z czasem znikną.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2010-01-06, 13:11 ]
Dalsza... "dyskusja"... została wydzielona do http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2779

Domel - 2009-12-28, 21:56

Koledzy, po piwku na zgode .) Zadalem takie pytanie bo bylem ciekaw czy to normalne.
Rdzawa oske i sruby zglosze na przegladzie do zabezpieczenia, co prawda mozna samemu ale gwarancja po cos jest i trzeba z niej korzystac.
Co do rdzy przy tarczach, bebnach itp - to nie trzeba mi mowic. Poprzednio jezdzilem 16 letnim oplem i nie obca mi wymiana szczek i klockow, a tam bez duzego mlotka nie dalo sie podejsc. Teraz na oplu doszkala sie mlodsza siostra, ale w dowodzie i tak bede wlascicielem. A moze i czasem pozycze pojedzic ,)

Takze, na spokojnie zakonczmy ten watek .)

loganik - 2009-12-29, 08:46

Domel napisał/a:
Takze, na spokojnie zakonczmy ten watek .)

Temat był już poruszany jakieś 2 lata temu. Okazuje się, ze obecnie prawie żaden producent aut nie maluje części wykonanych ze staliwa i żeliwa/ półosie, bloki s-ka, piasty, tarcze, bębny itp./