|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Silnik - osprzęt - modyfikacje
browar7 - 2010-01-09, 19:49 Temat postu: Silnik - osprzęt - modyfikacje Witam.
Czy ktoś z szanownych użytkowników Logana dokonywał kosmetycznych przeróbek przy silniku typu wymiana filtra powietrza na luźniejszy np. K&N, wymiana świec zapłonowych np. Brisk, założenie magnetyzerów, modyfikacja układu dolotowego np. jakiś dodatkowy wlot powietrza, modyfikacja układu wydechowego np. pozbycie się katalizatora i założenie lużniejszego wydechu a może i strumienicy.
Ciekaw jestem bardzo jak to przekłada się do osiągów silnika i co za tym idzie naszej ukochanej Loganki.
Zapraszam do dyskusji, przekazywania swoich doświadczeń i porad na ten temat.
Pozdrawiam.
GeRRaD - 2010-01-09, 22:10
Co do magnetyzera to już ten temat wałkowaliśmy i nie tylko na tym forum stwierdzono - BAJER Co do wkładek sportowych filtra powietrza, strumienicy i modyfikacji dolotu - trzebaby sprawdzać kazdy egzemplarz na hamowni - ale ewentualne zmiany na kolana nie powalą Wyciananie katalizatora to w modelu na drogi publiczne - ryzykowny temat przekładający się na gwarancję, dopuszczenie do ruchu, wreszcie ubezpieczenie AC Moim zdaniem najlepiej by wyszła zmiana kompletnego silnika na coś większego
czaju - 2010-01-09, 22:55
a ja pomału rozglądam się za jakąś audicą z 4.2 TDI ;]
A tak serio to czym więcej jeżdżę tym bardziej przydałby się chociaż sportowy wałek rozrządu... Myślę że nasze K7J jest dość znaną jednostką z Clio, Meganek itp. więc trochę powinno być "elementów zamiennych" do tego. PS Jak ktoś zrobi coś fajnego to niech się chwali, kilka dodatkowych kucy jeszcze nikomu nie zaszkodziło...
DAREK - 2010-01-11, 12:37
Według mnie tylko taka modyfikacja - niestety trochę kosztuje
http://www.chojnacki.com.pl/wersja-gt
poprawa jest widoczna ale oczywiście bez rewelacji. Chyba nie warto.
GeRRaD - 2010-01-11, 17:42
Tez sądzę że bez turbiny i w małej pojemności zdecydowanie nie warto
|
|