DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Portal - Nowa reklama Dustera

laisar - 2010-01-18, 10:36
Temat postu: Nowa reklama Dustera

laisar - 2010-01-18, 10:48

Kontynuacja tematu Duster - oficjalnie.

Ujęcie brodzenia zadedykowałbym specjalnie osobom nieufnie podchodzącym do terenowych możliwości nowej Daćki... (;

(I tak, wiem, że to ma głównie ładnie wyglądać, bo tej wody to tam jest pewnie max ze 25 cm... No ale właśnie: wygląda!).

wieza - 2010-01-18, 13:21

super reklama :)
flowerman - 2010-01-18, 15:04

Świetny film. :-)
piotrres - 2010-01-18, 17:29

Oj, nie jest to Ci >>jeszcze jedna "bulwarówka"<< :-D
Tej wody to jest więcej niż 25 cm...
Będzie w sam raz jak wybije kanalizacja burzowa, lub Mikośka wyleje na drogę ;-)
Bo do lasu wjeżdżać nie wolno...

Lupo - 2010-01-19, 09:38

Bardzo fajna ta reklama. Mysle ze to moze byc spory sukces dacii.
laisar - 2010-01-21, 00:36

"No i skończyło się rumakowanie..." <: kwatera główna - Renault - oświadczyła, że filmik jest nieautoryzowany i nakazała go zdjąć z internetowych "anten". Reklama zdążyła się już jednak znacząco rozmnożyć i wciąż udaje się ją gdzieniegdzie znaleźć [: Na szczęście dla nas - ale tak naprawdę i dla Renault/Dacii, bo usiłowanie tuszownia wycieku jest już teraz kompletnie bez sensu /: Powinni się raczej cieszyć, że znalazła szeroki odzew i wzbudziła sympatię...

* * *

"A teraz coś z innej beczki":

http://www.zf.ro/companii...ioveni-5275231/

- z bram fabryki Dacii wyjeżdżają już pierwsze produkcyjne Dustery, firma bowiem planuje, żeby jeszcze przed oficjalną premierą w każdym z prawie 1400 salonów w Europie było przynajmniej kilka egzemplarzy auta [: A zamówienia mają być podobno przyjmowane już od marca...

Lupo - 2010-01-21, 08:54

Na tym portalu wogole jest wiecej ciekawych rzeczy np. limuzyna: http://www.promotor.ro/no...imuzina-5349773 :D

A filmik faktycznie mozna jeszcze spokojnie znalezc.

laisar - 2010-01-21, 11:05

Akurat ProMotor nie ma najlepszej opinii u samych Rumunów - śmieją się z niego, bo rzadko podaje jakieś samemu zdobyte informacje, za to często korzysta z tych podanych na DaciaClub.RO (z fotkami włącznie d: ).

(A limuzyna już była - i to nawet dwa razy... (((: ).

Seal - 2010-01-21, 19:01

Filmik bardzo fajny pobudza zmysły :mrgreen:
Alien - 2010-01-22, 12:49

Jest nadzieje na normalny samochód bez całej kupy czujników (kupa i czujnik - baaardzo im blisko do siebie w nowych autach...) i wtym kolorze wygląda miodzio. zamiast na RAV4 mogę spokojnie napalać się na Dustera :-P
laisar - 2010-01-22, 21:12

Mnie się akurat kolorek nie podoba, choć wiem, że się ostatnio modny zrobił (vide Scenic czy BMW X1).
* * *

Z ciekawostek - komentarz pod artykułem "SUV Dacii w ruchu - Wideo" na Moto.PL (((:

Cytat:
21.01.10, 17:07
Gość: aaa
Ja widzialem juz ten samochod na ulicy Warszawy. Mial warszawska rejestracje i wygladal jakby przed chwila wyjechal z salonu -

tak wiec te samochody juz sa czy ich nie ma? Na sto procent byla to ta Dacia...

laisar - 2010-01-25, 23:20

Kolejne fotki - http://www.daciaclub.ro/i...dpost&p=2241322 i następne:

Mikele - 2010-01-26, 17:04

Serio podoba Wam się ten filmik ?
Bo jak dla mnie to troszkę dali ciała, jest strasznie nijaki...

A jeśli chodzi o samego Dustera, to bardzo mi się podoba, że Dacia zaczyna poprawiać się w takich kwestiach jak regulacja oparcia foteli (pokrętła to porażka), czy przemeblowanie w konsoli środkowej, nie mówiąc już o sterowaniu radia z kierownicy :-D

Czego mi nadal brakuje ?
Informacji o klimie automatycznej w topowej wersji wyposażenia (za taką pewnie będą chcieli jakieś 70 tyś. więc wstyd nie mieć takiej opcji) oraz ładnej nakładki na konsolę środkową, bo to widać na zbliżeniach woła o pomstę do nieba i chyba na allegro.pl można kupić okleiny wyższej jakości...

Z zapartym tchem czekam teraz na premierę i na jazdę próbną.

laisar - 2010-01-26, 18:03

"Serio-serio" (;

I owszem, faktycznie bez fajerwerków - ale jak dla mnie to zaleta, bo ostatnio panuje jakaś moda na przesadne udziwianie. A tu: pomysł prościutki, wykonanie rzemieślnicze - po prostu kwintesencja daćkowatości... (:

Natomiast informacji przydałoby się rzecz jasna więcej, ale reklama to i tak raczej nie jest dobre miejsce na nie, nespa?

Wyglądem i wrażeniem wywoływanym przez to co widać raczej bym się nie przejmował - zwłaszcza w przypadku egzemplarzy grających w reklamach. Nie ma to jak własne testy organoleptyczne ((((:

Alien - 2010-01-26, 20:29

Rózne opinię mozna znaleźć na temat przodu Dustera ale mnie się podoba, bije z niego taka prostota i siła ;-) choć w bieli nie powala to coraz bardziej mi się podoba.
jantar - 2010-01-26, 21:06

Z zapowiedzi Renault Polska, materiały szkoleniowe dla handlowców, ceny oraz oczywiście samochód do testów i celów szkoleniowych ma się pojawić w marcu.
Zapowiedzi są takie że będzie to najtańszy SUV na rynku (co oczywiście jest pojęciem względnym).
Otwarcie zamówień na przełomie maja i czerwca i jak znam życie znów na rynek polski trafią "resztki", a więc śmiało możemy mówić o 2-3 miesięcznych terminach oczekiwania na produkcję, ponieważ 90% produkcji zasili rynek niemiecki i francuski.

A co do informacji Kolegi, który widział Dustera w W-wie to jest to informacja nieprawdopodobna bo takiego auta nie posiada jeszcze u siebie Renault Polska.

laisar - 2010-01-27, 01:21

jantar napisał/a:
Zapowiedzi są takie że będzie to najtańszy SUV na rynku

Patrząc zdroworozsądkowo <: - nie ma chyba żadnego powodu, żeby kosztował co najwyżej tyle co MCV-ka z podobnym wyposażeniem, plus "pakiet suv", plus 4x4...

Uwzględniając "filozofię" marki, totalny "golas" powinien zatem kosztować... poniżej 40 kzł?

Ale i tak najciekawsze będzie chyba cena 4x4 - i zasada wg której ta opcja będzie dostępna: już od "Ambiance", czy tylko w "Laureate"? (Chociaż tak naprawdę rewolucję by zrobili, gdyby - zgodnie z chyba kreowanym wizerunkiem "woła roboczego" - pozwolili ją wybrać jednak już od "Accessa").

Cytat:
(co oczywiście jest pojęciem względnym).

(...w funkcji definicji SUV-a właśnie (; ).

Cytat:
A co do informacji Kolegi, który widział Dustera w W-wie to jest to informacja nieprawdopodobna bo takiego auta nie posiada jeszcze u siebie Renault Polska.

Może to skrajnie tajna operacja - "nie wie lewica, co czyni prawica"? - i przy aktualnej "popularności" Dacii u nas zostaliśmy uznani za idealny poligon? ((((;

Mikele - 2010-01-27, 08:35

Gdyby tylko Duster miał trzeci rząd siedzeń, nawet tak ubogi jak w Grand Scenicu, to bym się długo nie zastanawiał, tylko od razu wjeżdżał MCVką do salonu przy Puławskiej i zostawiał ją w rozliczeniu :-D

A co do napędu na 4 koła w wersji access to owszem, byłby to delikatnie mówiąc, jakiś przełom na rynku, ale to bardzo mało prawdopodobne. A szkoda, bo nie każdy kto potrzebuje 4x4 w aucie ma też na liście obowiązkowej elektryczne szyby, lusterka, czy mnóstwo innych bardzo fajnych rzeczy, bez których spokojnie można się obejść...

laisar - 2010-01-27, 11:13

No przecież podobno ma być wersja 7-osobowa (: Aczkolwiek trzeba sobie zdawać sprawę, że niewielki rozstaw osi skutkuje baaardzo ograniczonym komfortem w trzecim rzędzie (żegnaj MCV-ko, witaj Qashqaiu+2 - brrr), a z kolei jego zwiększanie zmniejsza możliwości terenowe. (Oczywiście najlepszy byłby szeroki wybór - w tym i "MCV 4x4").

Gdyby Duster faktycznie był dość dzielny w terenie, to wydaje się, że wersja "Access 4x4" byłaby bardzo dobrą propozycją nawet dla pewnych odbiorców instytucjonalnych - np leśników, pograniczników czy policji.

TSD, ciekawe jak duże musiałoby być zamówienie, żeby negocjować z fabryką jakieś zamówienie grupowe - wliczając w to także pewne (i - jakie?) niestandardowe rozwiązania techniczne...?

Mikele - 2010-01-27, 11:47

Specjalnie dla naszych dzielnych policjantów Dacia powinna zrobić promocję - upust 50% na Dustera 4x4 za każde zezłomowane Aro. Mogłaby się Rumunia trochę poczuć za sprzedanie nam chłamu :lol:
laisar - 2010-01-27, 14:45

Z tymi dokładnymi procentami to bym się wstrzymał do czasu ogłoszenia cen (;

Bardziej serio: przy naprawdę dużym zamówieniu upusty chyba prawie zawsze bywają dość znaczne...

(A ARO nie były znowu takim chłamem - konstrukcja była niezgorsza, tylko wykonanie czasami falowało znacznie poniżej wszelkich poziomów. Dokładnie tak samo jak w przypadku reszty "socjalistycznej" produkcji...).

piotrres - 2010-01-27, 18:07

Rozmawiałem kiedyś, przy okazji przeglądu z panem (też przyjechał Daćką do przeglądu) który w Zakładzie Energetycznym miał na stanie kilka ARO 10, znanego jako... Dacia Duster :shock: i twierdził, że podobnie jak z aparatami marki Zienit, jakość była silnie zmienna osobniczo.
Aha i jeszcze filmiki, przedstawiające Dustera ustrzelonego "na żywca":

http://www.youtube.com/watch?v=vzjOuGteo_g

http://www.youtube.com/watch?v=r4GKmqci5Kw

wieza - 2010-01-28, 09:43
Temat postu: Rumunski odkurzacz
http://moto.wp.pl/kat,236...,wiadomosc.html
My to wiemy a inni to poznaja

Alien - 2010-01-28, 10:37

Co do Daciek w rękach mundurowych, przy okazji ostatnich podtopień w jednej z relacji telewizyjnych można było zaobserwować lokalną straż miejską przemieszczającą się dumnie oklejoną MCV-ką :-)
piotrres - 2010-01-28, 10:42
Temat postu: Re: Rumunski odkurzacz
wieza napisał/a:
http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Rumunski-odkurzacz,wid,11761764,wiadomosc.html
My to wiemy a inni to poznaja

Sporo przekłamań, ale wydźwięk pozytywny. Za to komentarze.... Bezcenne :lol: :lol: :lol: :lol:

Leo2 - 2010-01-28, 12:01

Dodałem swój, musiałem coś napisać bo czasami jak czytam jakieś głupoty to mnie ponosi.
Pozdr.!

Seal - 2010-01-28, 22:25

jantar napisał/a:
Z zapowiedzi Renault Polska, materiały szkoleniowe dla handlowców, ceny oraz oczywiście samochód do testów i celów szkoleniowych ma się pojawić w marcu.
Zapowiedzi są takie że będzie to najtańszy SUV na rynku (co oczywiście jest pojęciem względnym).
Otwarcie zamówień na przełomie maja i czerwca i jak znam życie znów na rynek polski trafią "resztki", a więc śmiało możemy mówić o 2-3 miesięcznych terminach oczekiwania na produkcję, ponieważ 90% produkcji zasili rynek niemiecki i francuski.

Jantar czyli na wiosnę można by pomyśleć o oficjalnym zlociku będzie okazja do pochwalenia się Dusterem dla szerszej publiczności :lol:

laisar - 2010-01-28, 23:47

Ten pomysł już się pojawił - miejmy nadzieję, że rzeczywiście się uda (:

Trochę a propos:

http://www.capital.ro/art...cia-131123.html

- wyprodukowano już ponad tysiąc egzemplarzy Dustera.

A doniesienia z rumuńskich for mówią o wyruszeniu z fabryki pierwszych transportów.

wieza - 2010-01-29, 07:41

mogli by juz cene oficjalnie podac
laisar - 2010-01-29, 10:44

To się nazywa "podgrzewanie atmosfery" <;

(Miejmy tylko nadzieję, że nic nie "przypalą"... d: ).

Mikele - 2010-01-30, 09:32

Jeśli już Dacia/Renault zdecydowali się na trzymanie cen w tajemnicy tak długo, to zapewne będą ona atrakcyjne.
Takie zwlekanie zwieńczone pokazaniem wysokich cen byłoby, bardzo delikatnie to określając, strzałem w stopę, bo wszyscy oczekują na to, co reprezentują sobą Logan, MCV i Sandero, czyli "dobre za drobne" :-D

Seal - 2010-01-31, 02:42

Z tą ceną to może być różnie. Pamiętam jak czekałem na cenę Citroena C 3 Picasso. Liczyłem, że wersja podstawowa zacznie się od 41 - 43 tyś. a oni przywalili ok 50 tyś. :shock:
Jak widać pazerność się nie popłaca bo wynik w 2009r na poziomie 609 szt. to moim zdaniem jest kiepski.
Miejmy nadzieję, że Panowie z RP nie będą iść w ślady Citroena i cenę Dustera skalkulują na przyzwoitym poziomie. A jest o co na naszym rynku powalczyć w grupie tanich SUV. Najbardziej naturalni konkurenci według mnie to Suzuki SX 4 [sprzedaż 2009 2485 szt.] oraz Fiat Sedici [sprzedaż 2009 1629 szt.] i tu Dacia może przy dobrej cenie sporo namieszać.

maciek - 2010-01-31, 11:56

mi się wydaje że dadzą gołą wersje dadzą cenę która woli konkurencje na kolana
laisar - 2010-01-31, 23:59

Sorki, Seal, ale jeśli oczekiwałeś od Citroena niskich cen to po prostu od razu źle ulokowałeś nadzieje... (; Przecież ta firma od dawna stosuje system "wieczna promocja" d:
Seal - 2010-02-01, 00:03

Widocznie ta "wieczna promocja" im nie pomogła zobacz ile sprzedali 2009 :mrgreen:
laisar - 2010-02-01, 00:53

Po prostu C3 jako nowość jeszcze się nie załapał na upusty - jak kupią ci bogatsi klienci, to przyjdzie czas i na promocje dla mniej zamożnych... <;
Mikele - 2010-02-01, 10:14

C3 poza niewątpliwymi zaletami, jak na przykład spory bagażnik, miał całkiem dyskwalifikujące wady w postaci ceny właśnie oraz, jakby to delikatnie określić..., damskiego wyglądu nadwozia ;-)

Duster wygląda nieźle (choć to subiektywna ocena), ma 4x4, w topowych wersjach wyposażenia może dołożą coś poza zestawy znane z Logana i Sandero. Jeśli tylko cena będzie dobra to myślę że kupujący się znajdą, tym bardziej że po 6 latach obecności Loganów w Polsce ludzie chyba powoli zaczynają zauważać, że stereotypy zazwyczaj mijają się z prawdą.

laisar - 2010-02-01, 11:54

Jak dla mnie - istotne parametry to praktyczność i cena, natomiast wygląd, a już zwłaszcza jego ocena przez innych, jest zupełnie nieistotny, czniam więc taki argument <;

Z tego punktu widzenia, to jeśli ktoś ma odpowiednie finanse, C3 Picasso wydaje się ciekawą ofertą.

Ad rem - wywiad działa i znalazł nowe fotki, np:

Jarosław P - 2010-02-02, 15:34

Według mnie to duster o wiele lepiej wygląda i jest masywniejszy i chyba większy niż sedici i suzuki sx.
Duster to piękne autko i chciałbym takie mieć oczywiście 4x4 bo skoro ma być terenowe to niech jest terenowe :-)

Szkoda tylko ,że wnętrze jest takie samo jak w poprzednich modelach daci , nowy model to i wnętrze powinno być zmienione.

piotrres - 2010-02-02, 22:57

Jaro,
To się nazywa cięcie kosztów... ;-) a poza tym pseudomahoniowe uchwyty drzwi, takaż konsola centralna, bez rozbudowanego "bankomatu" ;-) czegoż można chcieć jeszcze...
Fakt, możnaby ją nieco pochylić do przodu.
Mnie się Duster w tej postaci podoba. Mam nadzieję, że cena również bedzie się podobała :-| (choć Żona wykazuje duże przwiązanie do loganki... "a może poczekać do 1 FL?" )
co do "16" (sedici) i SX4 to wydaje się, że "Odkurzacz/Prochowiec/Łachman" ;-) oferuje wiecej miejsca i zdolności terenowych...
Na załaczonej rycinie jest chyba benzyniak 1.6 16V

Jarosław P - 2010-02-03, 10:59

Czyli , który oferuje więcej miejsca i zdolności terenowych ? bo nie bardzo pojmuję :-)
laisar - 2010-02-03, 11:34

Sądząc po wymiarach, to prawie na pewno wygrywa Duster.

Zdolności terenowe ciężej ocenić, bo przecież nikt żadnych testów Dustera jeszcze nie przeprowadził, ale "na papierze" też wydaje się mieć przewagę.

stempik - 2010-02-04, 00:52

Czy ktoś zna może cenę tego cuda. Bo jakoś boję się że może nas mocno ostudzić.
laisar - 2010-02-04, 01:05

Wyłącznie centrala Renault - a i to nie na pewno, bo może patrzą na reakcje wobec kolejnych typowań i dopiero się decydują... (;

Ciąg dalszy dyskusji: Duster w akcji.