DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Śruby zabezpieczające koła przed kradzieżą

Andrzej - 2007-11-26, 07:59
Temat postu: Śruby zabezpieczające koła przed kradzieżą
Czy ktoś wie czy można takie śruby dostać i za ile?. Druga sprawa jaki jest gwint śrub do kół w Loganie?
Black Eryk - 2007-11-26, 08:06

Oczywiście że są np tutaj:

http://www.alufelgi.net/i...uct&prod_id=112

Musisz kupić 4 sztuki i na każdym kole założyć po jednej sztuce - do tych śrub będziesz miał specjalny klucz którego nie możesz zgubić.

Po pierwsze proponuje podjechać gdzieś do ASO lub zadzwonić a powiedzą Ci dokładnie jaki tam masz gwint i jakie to są śruby.

Ja osobiście wolałbym kupić takie śruby na miejscu i niech od razu założą i wtedy bedziesz pewien że będą pasować. W większości serwisów ogumienia takie komplety powinni posiadać - ewentualnie zamówią Ci.

Andrzej - 2007-11-26, 09:03

Dzięki za info. Jeśli chodzi o gwint to chcę pokombinować ze śrubami, które mam w seicento, dla tego pytałem.
loganik - 2007-11-26, 09:52

Śruba koła 12x1,5, nr kat.82 00 025 715

Pozdrawiam, Loganik

Andrzej - 2007-11-26, 10:29

He! to tak jak w Seicento!!
Karpiu66 - 2007-11-26, 10:32
Temat postu: Re: Śruby zabezpieczające koła prze kradzierzą.
Andrzej napisał/a:
Czy ktoś wie czy można takie śruby dostać i za ile?. Druga sprawa jaki jest gwint śrub do kół w Loganie?

Mam takie :!: Mi nie sa potrzebne :idea:
Moge ci sprzedać :idea:

Andrzej - 2007-11-26, 10:41
Karpiu66 napisał/a:
Andrzej napisał/a:

Mam takie :!: Mi nie sa potrzebne :idea:
Moge ci sprzedać :idea:

Dzięki, ale najpierw muszę kupić samochód :mrgreen:
I sprawdzić, jak będą pasowały te z Seicento...
... jak nie będą to dam Ci znać.

Pablo78 - 2007-11-26, 13:15

Stwierdzam Panowie (i Panie ;-) ), patrząc po znajomych, że kradzieże kół to już raczej rzadkość. Nie to co kiedyś...

Więc nie wiem, czy jest sens.

Miałem w poprzednim aucie, ale jak dla mnie to za dużo zabawy :mrgreen:

pazorro - 2007-11-26, 13:49

też uważam, że mało kto kradnie już koła a czasem jest problem jak gdzieś się zapodzieje klucz patentowy do tych śrub, albo obrobi się na obrysach tak, że nie będzie chciał już odkręcać. Miałem tak w poprzednim aucie, tak się klucz wyrobił, że musiałem rozwiercać antykradzieżówkę... gra nie warta świeczki moim zdaniem.
GeRRaD - 2007-11-26, 17:21

Podzielam wnioski kolegów, śruby antykradzieżowe tylko do alu za 4000 zł, inaczej nie ma potrzeby i więcej zachodu niż to warte - no chyba że parkujesz w "specyficznym" miejscu.
Gregorius - 2007-11-26, 20:29

U mnie na parkingu pod blokiem przez rok stał wrak Forda Sierry. Pod nim leżało sobie jedno koło z felgą, w środku drugie (drzwi zamknięte na dopych).
Skoro przez rok nikt się takimi leżącymi kołami nie zainteresował, to tym bardziej nie będzie się nikomu chciało odkręcać kół z Daćki :)
W poprzednim samochodzie miałem śruby patentowe, ale szkoda na nie pieniędzy i nerwów...

Andrzej - 2007-11-27, 08:21

Czy warto czy nie to kwestia gustu. Ale cena takich śrób nie jest wysoka w porównaniu do kłopotów jakie można mieć gdy ktoś zawinie koła, dla tego wolę je mieć. Co to wyrabiania się nasadki to bez przesady - chyba, że kupi się jakieś rzemiosło [jak moi rodzice do skody...]. Śruby, które mam w seicento kupiłem za 55zł i jestem z nich zadowolony, nie mam problemów z odkręcaniem. Co do problemów np. ze zgubieniem nasadki to mam dwie, z których jedna zawsze jest w domu. Pewnie, że jak się ktoś uprze na moje koła to nie ma rady, ale jakiś pijaczek czy gówniarz już ich nie odkręci.
GeRRaD - 2007-11-27, 18:06

A tak z ciekawości gdzie w Warszawie tak kradną :?:
Andrzej - 2007-11-29, 09:27

GeRRaD napisał/a:
A tak z ciekawości gdzie w Warszawie tak kradną :?:

Wolę się o tym nie przekonać...

Parkuję na Grochowie i Marysinie...
Kilka razy zdarzyło mi się, że ktoś poluzował mi śruby w kołach - nie wiem czy chciał ukraść, czy to tylko taki kawał, ale wolę dmuchać na zimne.

burbon - 2010-04-16, 17:24
Andrzej napisał/a:

A jaki gwint jest w Sandero Stepway; 12x1,25 czy 12x1,5.
Ponadto chcąc kupić na Allegro otrzymałem pytanie: "Jakie ma Pan gniazda w feldze tu gdzie wkręca się śruby - stożkowe czy kuliste (sferyczne, grzybek), albo jaki jest kształt śruby - stożkowy czy kulisty ?"
Nie wiem jakie.
Oryginalne w Renault Polska to wydatek ponad 200PLN. Na Allegro 4x mniej

jackthenight - 2010-04-16, 18:07

W Sandero (ogólnie w Daciach) są śruby : M12X1,5 o kształcie stożkowym na klucz 17 DŁ.GWINTU 26MM

Śruby zabezpieczające będą pasować np te :

http://www.allegro.pl/ite...alfa_dacia.html

firefox - 2011-03-01, 10:26
Temat postu: śruby zabezpieczające do Dacia Duster
myślicie, że nadają się do Dustera:

ŚRUBY ZABEZPIECZAJĄCE - RENAULT DACIA VOLVO BMW

http://allegro.pl/sruby-z...1452311579.html

co prawda nie mają ruchomego kołnieża na stożku śruby, ale mogą być?
warto w to inwestować?

48piotr - 2011-03-01, 12:24

firefox napisał/a:
nie mają ruchomego kołnieża

Do stalowych można-do alu nie.

jackthenight - 2011-03-01, 13:35

Jako zabezpieczenie do alu też może dać bez kołnierza - mi tak właśnie sprzedali w ASO, gdzie zabezpieczające do alu mam bez kołnierza.
Nawet nie wiem czy są śruby zabezpieczające z kołnierzem dla alu.

firefox - 2011-03-01, 20:59

no właśnie chyba nie ma zabezpieczeń z "kołnierzem".

48piotr: kto by chciał zabezpieczać stalówki?

eplus - 2011-03-01, 21:07

Ten, kto nie chce rano znaleźć auta na cegłach. :mrgreen: :-P
Stepway - 2012-07-06, 22:30
burbon napisał/a:
Oryginalne w Renault Polska to wydatek ponad 200PLN. Na Allegro 4x mniej

W 2011r zapłaciłem w ASO 160zł za komplet RENAULT. Może i dużo, ale po pierwsze pewność co do jakości - nie ma mowy o ChRL, po drugie, w razie zgubienia nasadki/klucza istnieje możliwość "dorobienia" na podstawie unikalnego kodu - nie trzeba wiercić.

Wychodzę z założenia, że skąpy płaci dwa razy. Wolałem raz wydać 160zł niż dziś kupować śruby na Allegro za połowę ceny, plus przesyłka, liczyć że będą w 100% pasować, zastanawiać się czy po sezonie da się je użyć w następnym, martwić co będzie jak zgubię klucz... Eee...

mekintosz - 2013-04-21, 22:01

Zakupiłem komplecik nowych felg DOTZ. Zainwestowałem w komplet oryginalnych srub renault z ruchomym stozkiem . Mam tez drugi zestaw zwyklych srub dodanych do felg. Kolega mnie uczulił na amatorów cudzej własności. Jak szukalem srub zabezpieczajacych to wszystkie sa bez ruchomego stozka. Zaczynam sie zastanawiac, czy ruchomy stozek to jakis wybryk inzynierow z Renault, skoro wiekszosc producentow do alusek sprzedaje zwykle sruby o odp dobranym ksztalcie ( stozek/kula ). Na dodatek ciezko dokupic takowa zabezpieczajaca ;-(
wat - 2013-04-21, 22:05

ja jak chciałem u wulkanizatora śruby zabezpieczające to sam mi powiedział że szkoda kasy na to bo oni w ofercie mają zestawik kluczy do wszystkich śrub zabezpieczających za jedyne 55 pln i miga mi sprzedać tez na wypadek jak bym zgubił ten właściwy - dałem sobie spokój w tym momencie z hiper zabezpieczeniami
Stepway - 2013-04-22, 06:35

wat napisał/a:
ja jak chciałem u wulkanizatora śruby zabezpieczające to sam mi powiedział że szkoda kasy na to bo oni w ofercie mają zestawik kluczy do wszystkich śrub zabezpieczających za jedyne 55 pln i miga mi sprzedać tez na wypadek jak bym zgubił ten właściwy - dałem sobie spokój w tym momencie z hiper zabezpieczeniami

Popatrz z innej strony. Stosując jakiekolwiek zabezpieczenia, zawsze zwiększasz swoje szanse. Nawet, a właściwie przede wszystkim przed amatorami. Szybę można stłuc pierwszym lepszym przedmiotem jaki ci się napatoczy pod rękę, a auto otworzyc od środka. Ale wszyscy i tak je zamykamy.

Lukas87 - 2013-04-22, 10:02

ja kupiłem u gumiarza zestaw śrub zabezpieczających firmy ATS niemieckie za 60zł komplet
pawlacky - 2014-06-20, 20:27
Temat postu: Śruby zabezpieczające do kół
W mojej okolicy niestety jest plaga kradzieży kół.
Niedługo czeka mnie odbiór nowego autka i trzeba się jakoś zabezpieczyć przed stratą "kapci". Czy ktoś korzystał ze śrub zabezpieczających? Jaki rozmiar (specyfikacja) jest odpowiednia?

route2000 - 2014-06-20, 20:36

Najlepiej podjechać do salonu i zapytać w serwisie o rozmiar śrub i poszukać na allegro specjalnych śrub antykradzieżowych. ;-)
Karenzo - 2014-06-20, 21:08

Mam nie otwarty zestaw który zakupiłem do mojego dustera (4 szt śrub ) + nakładka ale nigdy nie zdecydowałem się go założyć .
Parkuje we własnym garażu więc jak ukradną to cały samochód :-P .
Mogę ci jakoś odsprzedać . Jak coś daj odezwij się na pw wyśle fotki itp
Sprawdziłem i śruby w nieotwartym opakowaniu leżą w garażu , do tego porównywałem je z oryginalnymi śrubami i są takie same

Ajgor - 2014-10-21, 21:12

Witam.

Co Koledzy sądzą o zakupie śrub zabezpieczających przed kradzieżą?Nigdy nie jeździłem na ,,alusach'' i trochę strach..Ale jak wspomnę lata 90 to tak kradli stalówki że nawet w maluchu miałem po dwie na koło;)Tu pojawia się zaraz drugie pytanko : zakup w ASO czy szukać w necie?Wiadomo,cena ceną a jakość?

Lajkonik - 2014-10-22, 06:02

A skąd założenie, że w ASO kupisz lepszej jakości?
Ja kupiłem u swojego stałego wulkanizatora. Na pewno taniej niż w ASO :mrgreen:

krakry1 - 2014-10-22, 16:45

Najlepsze, ale i drogie są McGard np. stąd: http://www.autometa.com.pl/sruby/mcgard.html
Ja zakupiłem, kiedy założyłem alusy - ponoć teraz już nie kradną alufelg - tak mówili mi Panowie od wymiany opon - ciekawe skąd to wiedzą. :mrgreen: :lol: 8-)

Karenzo - 2014-10-22, 16:56

teraz kradnie sie całe auta chyba że ktoś mieszka na bronksie gdzie byle przechodzień koła kradnie
Jonekj - 2018-02-28, 09:17

Jakiej firmy zabezpieczenia polecacie? Bo renomowane McGard nie mają długości śruby pod Dacie a na allegro są SICUTUNE (tylko 20 kombinacji) i SICU które lepiej nie wyglądają.
jammo - 2018-02-28, 10:47

Jak dla mnie śruby zabezpieczające koła to z jednej strony niby jakieś zabezpieczenie, natomiast z drugiej to trochę kłopot. Kupiłem takie ponad rok temu do samochodu córki tyle , że były to nakrętki a nie śruby. Były to profesjonalne nakrętki z firmy McGeard zakupione w sklepie w Katowicach za cenę 149zł. Zdecydowałem się na nie, bo też wyczytałem, że podobno są najlepsze. Po jednej zimie i zmianie kół wiosną na letnie, było ok. Niestety problem zrobił się w tym roku, jak chcieliśmy ponownie zmienić na zimówki. Zaznaczam, że śruby były zawsze dokręcane ręcznie. Podczas odkręcania kół na serwisie , okazało się że na nasadce zerwał się wzór i zrobił się z tego dość duży problem a wymiana opon musiała przesunąć się o tydzień, . Fakt , że gdy zareklamowałem to w sklepie w Katowicach, załatwiono mnie profesjonalnie z tą reklamacją i obiecali szybką wysyłkę do Niemiec, bo tam podobno jest fabryka. Po tygodniu miałem nasadkę już w domu i można było wymienić koła, przyznam, że i potem , śruby odkręcały się nie bez problemu dlatego zdecydowałem, że nie będę ich ponownie zakładał , bo w razie awarii koła na drodze mogą być z tego same kłopoty i córka z pewnością by sobie z tym nie poradziła. Zresztą tak jak powiedział mi gość w serwisie, oni posiadają specjalny komplet nakładek, coś w rodzaju klucza nasadowego, którym idzie odkręcić każdą taką śrubę , niestety zostaje ona wtedy powierzchownie uszkodzona , dlatego ja nie zdecydowałem się na ten zabieg i czekałem tydzień na przysłanie oryginalnej nowej nasadki. Sumując to , takie nasadki kosztują 450 zł za kpl. więc na 100% posiadają je i złodzieje, przez co uważam, że dla profesjonalnych złodziei takie śruby na pewno nie są żadnym problemem.
Dymek - 2018-02-28, 11:14

Mam również w użyciu nakrętki M12 McGuard od około 10 lat, używane w sezonie letnim do alufelg, nigdy z nimi żadnych problemów nie zaznałem.
krakry1 - 2018-02-28, 16:30

Jak wyżej kolega Dymek - też używam z alusami od 7 lat i ZERO problemu.
gg - 2019-03-28, 07:33
Temat postu: Śruby antykradzieżowe do felg
Dzień (dobry)?
Przychodzę dzisiaj do samochodu na parkingu i widzę, że jakiś !@#$%^&* ukradł mi 2 kołpaki z Lodgy - w sumie całkiem nowe bo samochód mam od końca listopada. Niestety nie miałem technicznego zabezpieczenia w postaci "trytytek" na kołach (myślałem, że Dacia wolna jest od zakusów złodziejskich). Niestety trzeba będzie kilka stówek wydać :(.

Jako, że sezon zimowy kończy się i będzie można zamontować letnie gumy na alufelgach to rodzi się pytanie - jakie śruby zabezpieczające do alufelg by nie zobaczyć samochodu bez kół?

aferka1970 - 2020-04-22, 18:56
Temat postu: Śruby zabezpieczjące do felg .
Witam, nie chcę aby i moje auto zostało na kołkach, jakie polecacie śruby zabezpieczjące do felg stalowych ?
askr_poz - 2020-04-23, 11:00

W ASO do aluminiowych felg są za 90 zł brutto.
Szaruś - 2021-10-24, 15:06

8201716643: śruby zabezpieczające szare z ruchomym stożkiem (felgi aluminiowe)
8201724187: śruby zabezpieczające szare z nieruchomym stożkiem
8201724183: śruby zabezpieczające czarne z nieruchomym stożkiem

Szaruś - 2021-10-24, 17:27

A czy ktoś może wie, jaka jest średnica zewnętrzna główki śruby zabezpieczające (oryginał Dacia/Renault)?
kordirko - 2021-10-24, 19:25

Szaruś napisał/a:
A czy ktoś może wie, jaka jest średnica zewnętrzna główki śruby zabezpieczające (oryginał Dacia/Renault)?

około 24~25mm - mierzone "na oko" bez wykręcania śruby z felgi

Szaruś - 2021-10-24, 20:54

Dzięki
leszek234 - 2021-11-05, 14:46
Temat postu: Śruby antykradzieżowe do 15'' SORANO
Na dniach mam odbiór sandero i myślę jak zabezpieczyć felgi przed kradzieżą - auto będzie stało pod chmurką na przyblokowym parkingu. W związku z tym mam pytanko czy śruby

https://allegro.pl/oferta/sruby-antykradziezowe-m12-renault-dacia-8201716643-9799434417

będą pasowały do tego autka?

kordirko - 2021-11-05, 21:31
Temat postu: Re: Śruby antykradzieżowe do 15'' SORANO
leszek234 napisał/a:
Na dniach mam odbiór sandero i myślę jak zabezpieczyć felgi przed kradzieżą - auto będzie stało pod chmurką na przyblokowym parkingu. W związku z tym mam pytanko czy śruby

https://allegro.pl/oferta/sruby-antykradziezowe-m12-renault-dacia-8201716643-9799434417

będą pasowały do tego autka?

Proponuję zakupić oryginalne śruby zabezpieczające z ASO - koszt jest niższy niż na tej aukcji bo 114 zł wg cennika:
https://akcesoria.dacia.pl/model/sandero_nowe
i nie trzeba się martwić czy pasują czy nie - te z ASO pasują na 150%, też je mam.

Stosowanie śrub polecam - kiedyś dawno dawno temu w ciągu 1 roku świsnęli mi 2 komplety kół,
od tamtej pory stosuję śruby i ta trauma już nie powróciła.

leszek234 - 2021-11-06, 10:22

Wielkie dzięki za pomoc, nie wiedziałem, że w ASO można coś kupić taniej niż w internecie
eio - 2021-11-06, 13:03

Na Allegro widziałem dużo taniej sruby zabezpieczające felgi przed kradzieżą dla dacii (50 zł). Mozna wybrać wg rożnych parametrów. Wystarczy zrobić pomiary śrub już wkreconych, albo zapytać sprzedawców. Oferują pomoc.