|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - dacia hatchback
Pablo78 - 2007-12-06, 10:33
szkoda, że dopiero we wrześniu, bo ciekawy jestem tych subtelnych szczegółów, które będą odróżniać Daćkę od Renault Sandero z Ameryki Pd.
Pablo78 - 2007-12-07, 00:12
Kiedyś gdzieś czytałem wypowiedź, że Dacia bedzie liftbackiem, a gdzie indziej, że hatch.
tylko kurcze nie pamietam gdzie... A to chyba różnica
Black Eryk - 2007-12-07, 07:31
No to fajnie bo trzeba przyznać że będzie piękna.
Pablo - 2007-12-07, 13:31
Black Eryk napisał/a: | No to fajnie bo trzeba przyznać że będzie piękna. |
A mnie się jakoś nie specjalnie podoba i osobiście wolę nasze stare poczciwe Loganki
laisar - 2007-12-07, 13:55
Ja też jakoś wolę kanciaste samochody.
dmas - 2007-12-07, 14:01
Pablo napisał/a: | A mnie się jakoś nie specjalnie podoba i osobiście wolę nasze stare poczciwe Loganki |
podzielam, za krotka jakas taka...
Pablo78 - 2007-12-07, 15:22
Osobiście teą jestem fanem małych sedanów, chociaż nie jestem "działkowiczem"
Pablo78 - 2007-12-07, 19:34
Kratylos napisał/a: | ja jak bym mial ponownie wybor mcv hb, sedan wybral bym sedana... natomist w nowej edycji mogli by w sednie troche przeprojektowac tyl np lapy dac mniej ostro trojkontne ktore powoduja wizualne zwiekszenei pudelkowatoci tylu ale jakos lepiej je wyprofilowac i dac mocniejsze przetloczenia na bagażniku aby byl nieco "lzejszy"... |
Też pewnie wybiorę tak samo, zobaczymy ale wydaje misię, że po lifcie sedana nas pozytywnie zaskoczą
piotrres - 2007-12-07, 23:22
Pablo78 napisał/a: | Też pewnie wybiorę tak samo, zobaczymy ale wydaje misię, że po lifcie sedana nas pozytywnie zaskoczą |
Mam taką nadzieję!
Aha, pamiętacie zdjęcia wnętrza Sandero ?
Tapicerka i drobiazgi jako żywo przypomina wnętrze Meganki mojego Szefa !
Wiem, bo dzisiaj byłem w delegacji. Nie dał powozić , więc w trasie robiłem za oficera rozrywkowego i KO-wca
A ta tapicerka te drobiazgi to właśnie ta "cena miedzy Megane a Loganem"
A Dios, "twardos plastiqos" ?!
jacek - 2007-12-07, 23:28
Mimo że dacia sedan jest dość ładny ,to bryła sedana pasuje do mercedesa a reszta mniejszych sedanów jest jego nieudaną imitacją. Zdecydowanie wolę hatchback lub kombi.
Pablo78 - 2007-12-07, 23:53
jacek napisał/a: | Mimo że dacia sedan jest dość ładny ,to bryła sedana pasuje do mercedesa a reszta mniejszych sedanów jest jego nieudaną imitacją. Zdecydowanie wolę hatchback lub kombi. |
A jednak małe sedany mają swój urok... no i ten bagażnik
ZeneC - 2007-12-08, 07:58
A co do wyglądu kombi w wydaniu MCV to coraz częśicej słyszę od krytyków marki Dacia skromne, ale uczciwe "może być...".
piotrres - 2007-12-08, 12:14
Kratylos napisał/a: | ja jak bym mial ponownie wybor mcv hb, sedan wybral bym sedana... natomist w nowej edycji mogli by w sednie troche przeprojektowac tyl np lapy dac mniej ostro trojkontne kmamy płastore powoduja wizualne zwiekszenei pudelkowatoci tylu ale jakos lepiej je wyprofilowac i dac mocniejsze przetloczenia na bagażniku aby byl nieco "lzejszy"... |
Ja również, jak się zastanowiłem, to uznałem, że przy tej pojemności kufra i aktualnych potrzebach mojej rodzinki optymalnym układem konstrukcyjnym jest jednak sedan (MCV za duży, hatchback za mały)
A oto moje sugestie dla konstruktorów (jeżeli znają język PL) :
1. Co do przetłoczenia na bagażniku i lamp tylnych też zgoda, bo teraz wizualanie mamy płaską ścianę.
2. szersze odbojnice (vide MCV lub Sandero)
3. możnaby popracować nad kształtem tylnych drzwi i słupka C i w ten sposób dodać lekkości (coś a la Sandero), może lekki boattailing w rejonie słupka C: powinien zmniejszyć się opór cisnieniowy (coś a la Meganka Sedan).
4. Wydłużenie i podwyższenie bagażnika o ca 5 cm. Z mojego doświadczenia wynika że tyle brakuje ze wględu na ograiczony rozmiar otworu bagażnika, przy załadunku większych przedmiotów. Otwieranie bagażnika ze środka duże fiaty to miały
5. filtr przeciwpyłkowy!!!!! bodaj w opcji!
6. mozliwość zastosowania relingów zamiast poprzecznic, jeżeli chodzi o bagażnik dachowy (znów opór: obecne rozwiazanie wydaje się solidne, ale montaż i demontaż jest dość kłopotliwy)
7. Możliwość zastosowania (w opcji) generatorów wirów jak w demonstratorze technologii Logan Reanault Eco² znów Cx
Ale to tylko takie moje rojenia
Pozdrawiam:
Piotrek
jacek - 2007-12-08, 22:18
ZeneC napisał/a: | A co do wyglądu kombi w wydaniu MCV to coraz częśicej słyszę od krytyków marki Dacia skromne, ale uczciwe "może być...". |
Oni nie mają racji. DACIA MCV JEST PIĘKNA inacze bym jej nie kupił
Loganek - 2007-12-09, 11:34
Logany to piękne samochody, które na stale zapiszą się w historii motoryzacji
|
|