DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wiosenne porządki w daćkach

Jarosław P - 2010-03-19, 19:14
Temat postu: Wiosenne porządki w daćkach
Czy w swoich daćkach stosujecie po zimie zabieg mycia podwozia? A może wystarczy trochę pojeździć po deszczu i to załatwi sprawę??? :-)
laisar - 2010-03-19, 19:16

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=432
jan ostrzyca - 2010-03-20, 12:04

Wilgoć i pleśn w kabinie. Konstrukcja drzwi w Dacii sprzyja nasypywaniu do środka śniegu przy każdym otwarciu. Nie pomaga szczotkowanie bo śnieg dostaje się między drzwi a gumu. Skutek taki, że na podłodze zawsze jest mokro. U mnie wdała się pleśń pod siedzeniami przednimi siedzeniami.

Jak to wytępić bez niszczenia tapicerki?

tomaszgebala - 2010-03-20, 17:18

... u mnie jest podobnie, dzisiaj właśnie pożyczyłem odkurzacz piorący i "wypompowywałem" wodę z nasiąkniętego dywanika. Największy problem to wyczyszczenie dywanika w okolicy pedału gazu i hamulca
yarocz - 2010-03-20, 18:27

Pierwsze mycie i woskowanie po zimie.
Wymieniłem także filtr wstępny, 15 min roboty ( stary po pół roku bardzo brudny ).
Zmieniłem opony na letnie i założyłem je na alufelgach.
Zostanie jeszcze wymiana filtra kabinowego i poszukanie mocnego odkurzacza bo mój jakoś słabo wciąga brud z tapicerki zwłaszcza pod pedałami.
Wilgoci i pleśni nie zauważyłem bo trzymam auto w garażu i regularnie wietrze.
Po powrocie z delegacji wymieniłem filtr kabinowy.

stempik - 2010-03-20, 19:59

tomaszgebala napisał/a:
"wypompowywałem" wodę z nasiąkniętego dywanika

Przez cały okres zimowy pod wycieraczką jezdzi gazeta. Wymieniam kiedy wilgotna i to częsciowo załatwia sprawę. Najwiecej wody jest chyba ze sniegu który wnosimy na butkach więc taka wyborcza na ten przykład jest poprostu rewelacyjna.

laisar - 2010-03-20, 22:14

Cytat:
Jak to wytępić bez niszczenia tapicerki?

Psik-psik (; - np Oro-Perfect: http://www.oro.pl/plesn2.html (dostępny np w Castoramie), lub coś podobnego.

Tylko przydałby się suchy, ciepły dzień...

No ale zawsze można po prostu wyjąć wykładzinę i wysuszyć w domu/garażu.