|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Przednie zawieszenie - czy ten typ tak ma?!
Andrzej - 2010-04-08, 13:24 Temat postu: Przednie zawieszenie - czy ten typ tak ma?! Kilka dni temu byłem na przeglądzie głównym, zgłosiłem, że przy skręconych kołach stuka - sprawdzili stwierdzili, że jest OK, ale...
Poniżej zdjęcia, które zrobiłem dziś rano. Przypadkiem zauważyłem, co się dzieje jak skręcam koła. Czy u Was też tak jest?!
Mamert - 2010-04-08, 13:27
Też tak mam i też nie jestem przekonany że tak ma być.
jackthenight - 2010-04-08, 16:36
Też tak mam.
Wierzchucki - 2010-04-09, 13:05
Kolumny MacPersona tak już mają.
Jak jeszcze by podnieść przód auta na lewarku, to luz między tym gum/metal "talerzykiem" zniweluje się całkowicie, ale TAK MA BYĆ.
Pod tym "talerzykiem" znajduje się jeszcze łożysko i jeszcze jeden el. met/gumowy.
Zużycie tego zestawu następuje po wielkim przelocie km., pojawia się efekt "pijanych kół". Samodzielna wymiana, nawet podblokowa jest możliwa.Jeśli są zainteresowani szczegółami,to się polecam...
laisar - 2010-04-09, 13:19
Konkretnie wygląda to tak:
Wierzchucki - 2010-04-09, 13:29
Ident jak w vw.to i wymiana taka sama. Najważniejszy to klucz oczkowy odsadzony i
dobrej jakości klucz Imbusowy.Reszta sama się zrobi....
krakry1 - 2010-04-09, 14:55
No i wszystko jasne.
Kotus - 2010-04-09, 19:40
U mnie ostatnio przy całkiem skręconych kołach podczas przejeżdżania nierówności słychać jakby zgrzyt metalu...
Andrzej - 2010-04-10, 08:02
Dzięki - trochę mnie uspokoiliście, bo myślałem, że już mi zawieszenie pada [60kkm] i szlag mnie trafił, bo w seicento nie robiłem wcale, a przejechałem 150kkm.
A jak myślicie może na wszelki wypadek sprawdzić dokręcenie tych nakrętek [nr 7 i 8 na rysunku] - tylko jak się je dokręca tzn. do oporu czy jakimś konkretnym momentem i jak go zmierzyć?
laisar - 2010-04-10, 09:44
44 Nm.
Zmierzyć najlepiej oczywiście kluczem dynamometrycznym - a w przypadku braku pozostaje liczenie wg wzoru...
(Nakrętka od spodu talerzyka: 82 Nm - na wcześniejszym rysunku nr 11).
Wierzchucki - 2010-04-10, 10:23
Lub pół obrotu przed zerwaniem.....
Mariusz - 2010-04-10, 14:55
Kotus napisał/a: | U mnie ostatnio przy całkiem skręconych kołach podczas przejeżdżania nierówności słychać jakby zgrzyt metalu... |
To może być oznaka umierającego przeguba
Wierzchucki - 2010-04-10, 15:26
I sprawdź stan osłony gumowej czy nie jest uszkoszona.Bo brak smaru to szybki brak przeguba.Jesli słychać zgrzyt przy max. skręconych a zwłaszcza ruszanie na wstecznym, to kolega z góry ma rację- umierajacy przegub.
Kotus - 2010-04-10, 17:22
Osłony przegubów są całe - sprawdzałem przy okazji wymiany kół. Wczoraj miałem przegląd techniczny po trzech latach i diagnosta nic nie stwierdził... Wzmiankowany dźwięk pojawia się czasem np. przy powolnym zjeżdżaniu z krawężnika, przy czym jest to wyraźne zgrzytnięcie, a nie np. stuk.
Andrzej - 2010-04-10, 20:10
laisar napisał/a: | 44 Nm.
Zmierzyć najlepiej oczywiście kluczem dynamometrycznym - a w przypadku braku pozostaje liczenie wg wzoru... |
To moment jest stosunkowo mały jak na tak dużą śrubę. Pozostaje tylko pytanie jak go zmierzyć mając klucz okczkowy...
...chyba, że na klucz dynamometryczny założę końcówkę imbusową, a dociągał będę oczkowym???
laisar - 2010-04-11, 00:26
Zmierzyć długość klucza, a dociągać poprzez np wagę wędkarską... (((;
jackthenight - 2010-04-11, 10:47
Andrzej napisał/a: |
...chyba, że na klucz dynamometryczny założę końcówkę imbusową, a dociągał będę oczkowym??? |
I tak będzie chyba najwygodniej i na pewno najdokładniej.
Dobry klucz dynamometryczny można kupić już za około 70 zł w np. Castoramie.
Oczywiście są też droższe klucze za 200, 300 zł - ale takie mają zastosowanie w warsztatach.
laisar napisał/a: | Zmierzyć długość klucza, a dociągać poprzez np wagę wędkarską... (((; |
Jeśli długość klucza będzie wynosił 1 m (metr), to taka waga wędkarska powinna wskazywać 4.4 kg, aby uzyskać siłę 44 Nm
loganik - 2010-04-11, 11:13
Kotus napisał/a: | U mnie ostatnio przy całkiem skręconych kołach podczas przejeżdżania nierówności słychać jakby zgrzyt metalu... | To obciera ta miseczka o błotnik. Ja odkręciłem śrubę, pod miseczkę dobrałem pierścien gumowy/bodajże z osłony gumowej przegubu z poprzedniego auta/ i mam spokój.
jackthenight - 2010-04-22, 18:14
loganik napisał/a: | To obciera ta miseczka o błotnik. Ja odkręciłem śrubę, pod miseczkę dobrałem pierścien gumowy/bodajże z osłony gumowej przegubu z poprzedniego auta/ i mam spokój. |
A możesz pstryknąć zdjęcie i to pokazać ?
Jarosław P - 2010-11-08, 16:05 Temat postu: Re: Przednie zawieszenie - czy ten typ tak ma?!
Andrzej napisał/a: | Kilka dni temu byłem na przeglądzie głównym, zgłosiłem, że przy skręconych kołach stuka - sprawdzili stwierdzili, że jest OK, ale...
Poniżej zdjęcia, które zrobiłem dziś rano. Przypadkiem zauważyłem, co się dzieje jak skręcam koła. Czy u Was też tak jest?! |
U mnie też stuka przy skręconych kołach gdy jadę np. po kostce brukowej , czy to normalne ? mam przejechane dopiero 14000 km.
|
|