|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Wypad Daćką w Alpy
ouragan - 2010-06-07, 16:10 Temat postu: Wypad Daćką w Alpy Bratysława - Salzburg - Innsbruck - Vipiteno - Monachium - Bratysława łącznie 3 tyś km.
Obsada:Daćka Logan 1.4 + 5 osób + od groma gratów i zakupów.
Pogoda: ulewne deszcze przez całe 5 dni.
Drogi: wyłącznie autostrady (winety Austria i Słowacja)
Prędkości: Wyłącznie przepisowe 100 - 120.
Spalanie: 7.5 przy deszczu i GPS'owych 120/h do 5,7 przy 100/h.
Ceny: Jesus..... benzyna od 1,3 do nawet 1,5 Euro za litr przy autostradzie niemieckiej, kawa nawet 3.5 Euro. Słowacja droga jak Austria - kompletnie nie opłaca się tam kupować czegokolwiek, wszystkie zakupy w Austrii. W większości wypadków opłaca się zjechać parę km od autostrady - w miasteczkach Austrii benzyna nawet 1,1 za litr. Przełęcz Brennerska (Austria Włochy) w obie strony to min. 19 Euro.
Wrażenia: Alpy powalające, miasteczka cudnej urody, zabytki piękne... jak słońce świeci !!! Podczas naszej podróży było ok. 10 C i deszcz lał nieprzerwanie. Szaro, buro i ponuro.
Pojazdy mijane (powinienem powiedzieć mijające nas ): głównie Audi, Merce i BMW nie starsze niż 3 lata, troche Porsche, nieliczne Fordy głównie duże Galaxy i S-Max. Śladowe ilości innych marek. Kilka Daciek ! I ciekawostka: trochę Pand 4x4 Multiject - więcej niż śladowo.
Daćka podróż zniosła wzorowo za wyjątkiem pięknej choinki z tyłu o której napisałem w adekwatnym dziale. Nawet w rzece wody na autostradzie spisywała się w miarę stabilnie - przy rozsądnych prędkościach. Myślę że wiele w tym zasługi zmiany opon z Barum na Uniroyal.
Gorąco polecam ale... najpierw obowiązkowo prognoza pogody !!!
laisar - 2010-06-07, 16:53
Cytat: | Śladowe ilości innych marek. Kilka Daciek ! I ciekawostka: trochę Pand 4x4 Multiject - więcej niż śladowo. |
Sporo alpejskich górali wskazywało, że w ich okolicach Duster ma właśnie duże szanse powalczyć z Pandą 4x4 i Suzuki SX4 - ciekawe jak to wyjdzie w rzeczywistości (:
Resident - 2010-06-08, 09:20
Dzięki ouragan za ten opis. Takie informacje zawsze mile widziane.
A dla zainteresowanych artykuł do przeczytania:
Ekstremalne Trasy – drogowa korona Alp
Edit:
Najwspanialsza droga świata
jurek - 2010-06-11, 08:48
Zastanawiają mnie te dobre i prawie nowe samochody na autobanach. Jestem dość często w Niemczech i tam częstym widokiem są stare rzęchy na niemieckich numerach. Ciekawe kto nimi jeżdzi? pozdr
ian - 2010-06-11, 10:46
Cytat: | Pojazdy mijane (powinienem powiedzieć mijające nas ): głównie Audi, Merce i BMW nie starsze niż 3 lata, troche Porsche, nieliczne Fordy głównie duże Galaxy i S-Max. |
A ja zasuwam tzw. "gierkówką" (średnia prędkość 120 km/g) i często mijają mnie bez większego wysiłku Audi A4, A6, Q7, wiele z napędem quattro, nowe Avensisy, C5 i Superby ... Nowych Superbów sporo już widziałem.. Czasami jakieś stare BMW 5. Już się tutaj wyżalałem, że jak widzę np. Mondeo, VW Passata, czy Tourana z TDI, to nawet się nie denerwuję. Takie mają przyspieszenie...
Cytat: | Jestem dość często w Niemczech i tam częstym widokiem są stare rzęchy na niemieckich numerach. |
Kilkunastoletnie, bardzo zadbane samochody to pojazdy niemieckich emerytów. Wiekowymi samochodami podróżują też osoby młode (bo tanio można kupić), lub imigranci (nie podaję narodowości, żeby nie być posądzonym o nacjonalizm, czy rasizm). W niemieckich domach to częsty widok: jakaś 2-3 letnia nówka, 10-12-14 letni samochód i wysłużone małe auto (np. stare Clio, Corsa, Fiesta, Polo itp.) dla młodych, lub do jazdy po zakupy do marketu. Też sporo czasu spędziłem w Niemczech...
ouragan - 2010-06-11, 11:50
jurek napisał/a: | Zastanawiają mnie te dobre i prawie nowe samochody na autobanach. Jestem dość często w Niemczech i tam częstym widokiem są stare rzęchy na niemieckich numerach. Ciekawe kto nimi jeżdzi? pozdr |
Opowiadałem o wrażeniach z Bawarii - Są Niemcy i Niemcy kolego. Bawarczycy patrzą np. na taki Berlin z obrzydzeniem; emigrantów w Monachium prawie zero, wszędzie czysto a zarobki X2. Berlińczycy patrzą z obrzydzeniem na Bawarię: emigrantów w Monachium prawie zero, wszędzie czysto a zarobki X2
|
|