|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Volvo 850 2,0 turbo kopci
kozajroo - 2010-08-12, 21:20 Temat postu: Volvo 850 2,0 turbo kopci Zostałem ostatnio posiadaczem volvo z silnikiem 2,0 turbo, niestety ma pewna wadę, okropnie kopci na niebiesko ale dym ten nie śmierdzi palonym olejem w sumie to niczym nie śmierdzi. Poziom oleju tez nie spada, płyn w chłodnicy tez w porządku ani się nie podnosi anie nie opada silnik nie cieknie nie przegrzewa sie tylko kopci. Ciśnienie w cylindrach około 6,5 wiec dość niskie podnosi sie chwilowo jak do cylindra nalac oleju. niewiem jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w tym silniku wydaje mi sie ze moze byc troszke niższe przez to ze jest to wersja z turbo. Samochód ten tez bardzo długo stał nieużywany, ale ma kopa jak trzeba.
Ile fachowców tyle diagnoz, ze pierścienie poleciały, ze turbo zajechane, ze uszcelniacze w głowicy, ze uszczelka pod głowica...
Porad tez kilka ciekawych usłyszałem, zeby zalać motodoktorem, zeby wypłukać silnik i nalać nowego gęściejszego oleju, zeby jeździć i olac problem az silnik padnie albo sam sie naprawi
Mi sie wydaje ze albo staneły pierscienie albo ktos zakatował turbine albo uszczelniacze... ale jak to sprawdzic to niewiem ...
Co Wy o tym sadzicie??
laisar - 2010-08-12, 22:16
Po prostu - rozebrać <;
Marek1603 - 2010-08-13, 05:24
Na pierścienie to mieli starzy fachowcy sposób. Zalewali poprostu naftą cylinder. Oczywiście nie dużo. Nie wiem czy dotyczy to diesla, bo w benzynie napewno było stosowane.
|
|