DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Volvo 850 2,0 turbo kopci

kozajroo - 2010-08-12, 21:20
Temat postu: Volvo 850 2,0 turbo kopci
Zostałem ostatnio posiadaczem volvo z silnikiem 2,0 turbo, niestety ma pewna wadę, okropnie kopci na niebiesko ale dym ten nie śmierdzi palonym olejem w sumie to niczym nie śmierdzi. Poziom oleju tez nie spada, płyn w chłodnicy tez w porządku ani się nie podnosi anie nie opada silnik nie cieknie nie przegrzewa sie tylko kopci. Ciśnienie w cylindrach około 6,5 wiec dość niskie podnosi sie chwilowo jak do cylindra nalac oleju. niewiem jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w tym silniku wydaje mi sie ze moze byc troszke niższe przez to ze jest to wersja z turbo. Samochód ten tez bardzo długo stał nieużywany, ale ma kopa jak trzeba.
Ile fachowców tyle diagnoz, ze pierścienie poleciały, ze turbo zajechane, ze uszcelniacze w głowicy, ze uszczelka pod głowica...
Porad tez kilka ciekawych usłyszałem, zeby zalać motodoktorem, zeby wypłukać silnik i nalać nowego gęściejszego oleju, zeby jeździć i olac problem az silnik padnie albo sam sie naprawi :->
Mi sie wydaje ze albo staneły pierscienie albo ktos zakatował turbine albo uszczelniacze... ale jak to sprawdzic to niewiem ...
Co Wy o tym sadzicie??

laisar - 2010-08-12, 22:16

Po prostu - rozebrać <;
Marek1603 - 2010-08-13, 05:24

Na pierścienie to mieli starzy fachowcy sposób. Zalewali poprostu naftą cylinder. Oczywiście nie dużo. Nie wiem czy dotyczy to diesla, bo w benzynie napewno było stosowane.