|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - montaż zamka centralnego
nieznamsie - 2010-09-05, 20:20 Temat postu: montaż zamka centralnego Witam !
Jestem zainteresowany zakupem i montażem centralnego zamka do Logana mcvka.
Stoję przed dylematem który system wybrać :
TEN
czy
TEN
Może ktoś miał jakieś doświadczenie z którymś z wymienionych systemów, lub jest w stanie coś polecić to będę wdzięczny :)
Czy instalacja takiego systemu wiąże się z utratą gwarancji, ponieważ z tego co czytałem to zdania są podzielone.
matucha - 2010-09-05, 20:51
Ja mam w Polonezie Kombi od tego 2. użytkownika. Śmiga mi to bezawaryjnie 3 lata już.
nieznamsie - 2010-09-05, 21:07
matucha napisał/a: | Ja mam w Polonezie Kombi od tego 2. użytkownika. Śmiga mi to bezawaryjnie 3 lata już. |
A kluczyk pasował do pilota ?
(czy dało się odkręcić oryginalny i wkręcić w pilota)
laisar - 2010-09-05, 22:52
nieznamsie napisał/a: | Czy instalacja takiego systemu wiąże się z utratą gwarancji |
Na całe auto - oczywiście nie.
Natomiast jeśli zepsujesz coś przy okazji montażu - to rzecz jasna nie liczy na naprawę gwarancyjną.
stempik - 2010-09-06, 12:05
nieznamsie napisał/a: | TEN
czy
TEN |
Oba do kitu.
Powinieneś raczej kupić zamek z osobnym pilotem. Jednak jeśli zdecydujesz się na któryś z nich to sprawdź czy dysponują grotem do dacii, bo na ogół jest tam coś co przpomina klucze z grupy VW
jackthenight - 2010-09-06, 14:32
stempik napisał/a: | Oba do kitu. |
To fakt, nie są za dobre. Siłownik wytrzymuje góra dwa lata - to takie maks.
Poza tym mocowanie siłownika za pomocą takiej kostki - też to zbyt pewne nie jest - wtedy te śruby przykręcić na jakiś Loctite.
A stempik a nasz grot nie będzie pasował do tego chowanego kluczyka-scyzoryka ?
maciek - 2010-09-06, 15:35
groty w aso są w cenie od 30 do 80 zł zamawisz w ciągu 10 dni otrzymujesz oryginalny grot. Cena plipa to już spory wydatek w serwisie.
nieznamsie - 2010-09-06, 16:41
stempik napisał/a: | nieznamsie napisał/a: | TEN
czy
TEN |
Oba do kitu.
Powinieneś raczej kupić zamek z osobnym pilotem. Jednak jeśli zdecydujesz się na któryś z nich to sprawdź czy dysponują grotem do dacii, bo na ogół jest tam coś co przpomina klucze z grupy VW |
A czemu uważasz, że ten zestaw jest marny(pomijając problematycznego pilota)
matucha - 2010-09-06, 16:44
Ja kupiłem zestaw z oddzielnym pilotem, bo mam immo w kluczyku.
Andrzej123 - 2010-09-07, 20:23
Zamontowałem podobny ,Stig-a
Chodzi od kwietnia - od 3 tygodni nie działa jedyny master w drzwiach pasażera, chyba odłączyło się zasilanie, nie mam siły tego póki co naprawić.
Swego czasu otwieranie z pilota nie działało przez parę dni, samo się naprawiło.
Pilot mam osobno.
Mam gdzieś zdjęcia które robiłem podczas montażu. Zbieram się w sobie żeby je tu w jakiś poradnik zebrać ale brak siły/czasu. Jednak jeżeli się zdecydujesz to w razie potrzeby je zamieszczę.
Z montażem się tak namordowałem że drugi raz bym chyba tego nie robił i chyba bym dał parę setek za montaż w zakładzie jakimś.
Ale wygoda w porównaniu do sytuacji bez zamka bezcenna...:)
stempik - 2010-09-08, 13:46
nieznamsie napisał/a: | A czemu uważasz, że ten zestaw jest marny |
Bo chiński.
Z całą pewnością w chinach robią również coś całkiem przyzwoitego ale my kupujemy wyłącznie te najtańsze.
Proponuje zastanowić się po jakim czasie Stig (zamocowany z obu stron na śrubkę) wyłamie się z korpusu pilota. Czasem wczesniej gubią się srubki
Co do Fiata to można spać spokojnie grocik mocowany jest jak w każdym chyba europejskim autku za pomoca stalowej rozkurczliwej rurki. To niemal wieczne połączenie i co wazne w pewnej odległości od końcowej krawędzi klucza.
Co do pilocików to przyciski w nich wlutowane są powierzchniowo i dość często się odłamują razem z drukiem.
owca65 - 2012-02-08, 22:05 Temat postu: Montaż centralnego zamka Witam.
Kilka dni temu kupiłem Dacie Logan(używaną 2005r.) i mam pytanie ile kosztuje założenie centralnego zamka, bez zbędnego pilota (chyba, że cena jest podobna to pilot też może być). Jaki jest koszt części + koszt montażu? i czy amator może to sam założyć ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
benny86 - 2012-02-08, 22:08
Mówisz o oryginalnych częściach? Bo na allegro centralny zamek 4d z alarmem kupisz już poniżej stówki...
owca65 - 2012-02-08, 22:15
Niekoniecznie oryginalne :) byleby działały, a firma nie ma znaczenia.
Chodzi mi głównie o drzwi, bo bagażnik to mogę otwierać kluczykiem.
a za 100zł to jest uniwersalny czy jakiś dedykowany do Dacii? i jaka jest orientacyjna cena u elektryka za montaż takiego centralnego zamka ?
benny86 - 2012-02-08, 22:17
Zdecydowanie uniwersalny za tą cenę, a w kosztach montażu się nie orientuje, na pewno dość zróżnicowane bo każdy przecież ma swój cennik roboczogodziny...
chriskb - 2012-02-09, 07:49
owca65,
Spróbuj ten: http://allegro.pl/central...2079226192.html
Założenie dla człowieka z minimalnymi zdolnościami manualnymi nie powinno stwarzać problemu. Niewielki warsztat z montażem bierze około 250 PLN do 350 PLN
owca65 - 2012-02-09, 15:56
Dzięki za informacje. 250-350zł przy częściach 60zł to trochę dużo ;)
Postaram się znaleźć kogoś wśród znajomych, kto będzie miał większe zdolności manualne niż ja i mi pomoże zamontować ten centralny zamek.
benny86 - 2012-02-09, 16:03
Jak na mój gust to może być technicznie prosta, ale czasochłonna robota - rozbierania tapicerek we wszystkich drzwiach, ciągnięcua przewodów, montaż sterownika w każdych dzrwiach i ponowne złożenie wszystkiego... na moje oko to musi trwać, a czas pracy elektryka czy innego speca ma swoją cenę. 3-4h pracy po 40-50zł poza ASO to normalny koszt jak dla mnie
|
|