DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - WITAM

Gość - 2010-09-11, 15:47

Witam,

drodzy koledzy z salonów sprzedaży, może Wy potraficie wytłumaczyć dlaczego marka Dacia dyskryminuje ludzi wysokich ? Mam trochę ponad 180 cm wzrostu, czyli nie jestem znowu taki wyjątkowy a Renault zmusza mnie do zakupu najdroższych wersji wyposażenia Logana, Sandero czy Duster, bo tylko takie posiadają regulowaną wysokość fotela. Przecież to podstawowy element dopasowania samochodu do kierowcy a nie żaden luksus !
Mnie wystarczyłaby do szczęścia wersja Arctica.

Druga kwestia to czy istnieje gdzieś na śląsku możliwość jazdy próbnej Loganem MCV ? Dustera mają wszędzie a Logana nie uświadczysz.

marektbg - 2010-09-11, 19:04

Mam 193cm, 100kg wagi i się mieszczę nawet do najtańszego Accesa, więc chyba nie jest jednak tak źle :-)
laisar - 2010-09-11, 19:11

Ba, ja przy 187 cm jeżdżę na najwyższym ustawieniu fotela...

No, ale oczywiście gusta są różne - niemniej jednak, braku regulacji to akurat "dyskryminacją" mimo wszystko bym nie nazwał (((;

A tak w ogóle - witaj, Filo! [:

Marek1603 - 2010-09-11, 19:14

Witaj.

Ja w swojej arctice z 2007 mam regulację więc nie wiem dlaczego nie ma teraz. Chyba, że źle pytasz albo ktoś cię źle informuje.

Gość - 2010-09-11, 19:28

Panowie, ale mnie nie chodzi o to, że się nie mieszczę ale o fakt, że krawędź szyby i dachu mam na wysokości czoła. Irytuje to mnie, lubię mieć pole widzenia. również w górę.

A co do dyskryminacji, to co byście powiedzieli na fotele >80 kg udźwigu tylko w najbogatszych wersjach ;-)

Ale może da się przyzwyczaić do "obcięcia" góry widoczności. Tym razem jak dorwę Logana do jazdy próbnej (co łatwe na Śląsku nie jest) to spróbuję to sprawdzić.

Koledzy z salonów, co zmieni się w gamie silników do Logan MCV ? podobno są takie plany.

krakry1 - 2010-09-11, 20:00

181 cm i też jeżdżę na najwyższym położeniu fotela. W Sandero miejsca było by i dla wiele wyższego gościa.
laisar - 2010-09-11, 20:32

@Filo: Owszem, konieczność "kukania" np na światła na skrzyżowaniu faktycznie jest pewną niedogodnością (; Jakby to było dobrze, gdyby przednia szyna sięgała aż do drugiego rzędu, albo np fotel kierowcy automatycznie opadał po zatrzymaniu samochodu... Tylko coś się obawiam, że Daćka nie kosztowałaby wtedy tyle co teraz (;

A nieco poważniej: poprzeczka wyposażenia standardowego rzeczywiście jest w Dacii ustawiona bardzo nisko - ale mimo wszystko regulacja jest dostępna, nieprawdaż? Czyli dyskryminacji nie ma <; (Co najwyżej chciwość d: - bo doskonale rozumiem, że konieczność dopłaty nawet do tak, wydaje się, podstawowej rzeczy jest bolesna. Cóż jednak zrobić - Ten Typ Tak Ma. Np ja też dopłaciłem do Laureate właśnie po to, żeby mieć i regulowany fotel, i lusterka, i jeszcze możliwość dopłacenia do bocznych poduch... Jednak, koniec końców, mimo wszystko i tak uważam, że było warto [:

Daemon84 - 2010-09-11, 21:19

Hmm jeździłem w zastępstwie ubogim Sandałem i jakoś nic mi nie przeszkadzało, tzn było uczucie siedzenia na stołku barowym ale dałem radę a również nie należę do drobnych osób.
Kwestia raczej przyzwyczajenia, ja zawsze lubiłem siedzieć nieco niżej i teraz też mam ustawienie najniższe co nie znaczy że przy innym nie da się prowadzić.

robertp1983 - 2010-09-11, 21:32

Witaj:)

marektbg napisał/a:
Mam 193cm, 100kg wagi i się mieszczę nawet do najtańszego Accesa, więc chyba nie jest jednak tak źle :-)

Ja mam troche inny problem :)
Ja mam 182 cm a moja żona ma 154;) więc jedyną opcją był regulowany fotel kierowcy.
:lol:

marektbg - 2010-09-12, 08:36

Filo napisał/a:
A co do dyskryminacji, to co byście powiedzieli na fotele >80 kg udźwigu tylko w najbogatszych wersjach

Poważnie :shock: a nie wiecie jak wygląda sytuacja w Stepway'u - czy w nim są do 80kg :?:

krakry1 - 2010-09-12, 09:18

robertp1983 napisał/a:
Ja mam 182 cm a moja żona ma 154;) więc jedyną opcją był regulowany fotel kierowcy.
... albo zmiana żony :-P
pride26 - 2010-09-13, 08:47

mcv jest u zieby w katowicach
pozdr

Beckie - 2010-09-14, 08:36

marektbg napisał/a:
Filo napisał/a:
A co do dyskryminacji, to co byście powiedzieli na fotele >80 kg udźwigu tylko w najbogatszych wersjach

Poważnie :shock: a nie wiecie jak wygląda sytuacja w Stepway'u - czy w nim są do 80kg :?:

Witaj Filo.
>80 kg to by oznaczało, że więcej niż 80 kg.

Gość - 2010-09-14, 10:29

Witam,

chyba muszę sprostować nieporozumienie. Nie twierdzę, że fotele w Daci mają jakiekolwiek ograniczenia wagowe i jedynie chciałem wykazać, że regulacja wysokości fotela tylko w najwyższych wersjach wyposażenia jest równie niesprawiedliwa dla wysokich jakby byłyby dla puszystych fotele z udźwigiem powyżej 80 kg tylko w Laureatach.

Pozdr, JN.

laisar - 2010-09-14, 11:51

Pozostaje kwestia - jak szerokie mają być widełki i ile może kosztować ewentualna dopłata...