DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - światło w schowku nie gaśnie - niedomykająca się pokrywa

loganik - 2008-01-05, 10:26
Temat postu: światło w schowku nie gaśnie - niedomykająca się pokrywa
Kratylos, mam ten sam model auta co i Ty, schowek w porządku, ale po przejechaniu 1 km po bardzo wyboistej drodze musiałem wkładać wypadnięte lampki kierunku na błotnikach, wymienili i jest ok.

Pozdrawiam, Loganik
Przejechane 25 kkm i też jedzie dalej :mrgreen:

GeRRaD - 2008-01-05, 10:46

Miałem takie same problemy ze schowkiem - po wymianie całej pokrywy problem poprawił sie, tzn schowek nie otwiera się sam i nie włącza podświetlenia ale szczelina równa nie jest.
Zmuś serwis nie do regulaji zamka ale wymiany pokrywy :!:

Pablo78 - 2008-01-05, 11:04

Kratylos napisał/a:
czy istnieja dacie w ktorych klapa schowka prawidlowo dociska do deski i na wybojach nie otwiera sie schowek?

na razie u mnie jest wszystko ok, no ale zobaczymy jak bedzie dalej

waski - 2008-01-05, 12:06

Ale macie problemy życiowe, fakt że jak kończy się gwarancja, to trzeba ich cisnąć, ja mam gorzej bo nie wiem co jest ale ściaga mi moją na lewo i to dość sporo, muszę jechać do serwisu, ale jak znam życie to sprawdzą na ścieżce i powiedzą że wszystko w pożądku, że ten typ tak ma. Nie lubię takich sytuacji. Ja mam wogóle pecha zawsze coś mam z zawieszeniem w autach które kupuję. Do tego nie dość że ściąga ją i trzeba korygować cały czas kierownicą to przez ostatni miesiąc zaczęło się jakoś dziwnie jeździć, tzn czuć wszystko z ulicy, jakoś konfort jazdy się pogorszył i to sporo, a staram się nie jeździć po dziurach i omijać je jak najczęściej. Kurde opony wyważyłem ciśnienie sprawdziłem wszystko ok. I tak się zastanawiam czy ten pogorszony konfort nie ma czegoś wspólnego z tym ściaganiem auta.
Nic trzeba będzie jechać do serwisu i sprawdzić to bo tak się jeździć nie da. Tak myślę czy nie poszła znowu końcówka drążka kierowniczego, bo na samym początku poleciała jedna końcówka i wymienili nie obie tylko tą jedną.

GeRRaD - 2008-01-05, 12:40

Wymiana klapy schowka Warszawa Decar - sami zaproponowali po opisaniu problemu :-D
Pablo78 - 2008-01-05, 16:20

Kratylos napisał/a:
inna sprawa skrzypienei fotela kierowcy czy to jest do usuniecia? skrzypi siedzisko w stylu starej kanapy... wczoraj w cieplej hali nie skrzypilo dzis na mrozie znow skrzypi...

Napewno siedisko Kratylos? Bo skrzypi mocowanie tez od pasów czasami

omar - 2008-01-05, 21:14

U mnie ze schowkiem wszystko ok - myślę, że modele po 2006 mają coś poprawione w tym temacie, bo jednak ani nic (u mnie...) nie wylatuje, ani sie samoczynnie nie pali :)

Co do fotela - skrzypią mocowania pasów - WD40 i po problemie...

GeRRaD - 2008-01-05, 21:41

Mój jest po lifcie i problemy ze schowkiem miał - z tego co wiem to problemów nie ma jak się nie korzysta ze schowka lub/i przechowuje się tam przedmioty które nie dotykają klapki, no i broń boże zamykać schowek przez popychanie klapki - trza grzecznie za uchwycik :lol:
piotrres - 2008-01-05, 23:57
Temat postu: Re: swiatlo w schowku
Kratylos napisał/a:
Poniewaz powoli konczy mi sie gwarancja - ostatnie pol roku postanowilem docisnac serwis w sprawie kliku gadzetow aby na wakacje miec dacke w stanei idealnym a jak cos sie odnowi to korzystac z gwarancji rocznej juz na wykonane uslugi...

...czy istnieja dacie w ktorych klapa schowka prawidlowo dociska do deski i na wybojach nie otwiera sie schowek?
czy udalo sie serwisowi skutecznei wyregulowac schowek - ja z moim bylem jzu 3-4 razy od poczatku uzytkowanai i jak na razie nikomu nie udalo sie spowodowac aby zarowka w schowku sie nei wlaczala od czasu do czasu na wyboistej drodze...

Np. Zodiac w Rzeszowie, podregulowali klapkę schowka rok temu i jest ok...
co do ramion wycieraczek to wokół sworznia lewym pojawiła się taka "nieśmiała" pomarańczowa obwódka :-?
Jakieś ślady na stalowych felgach....inna sprawa że u mnie sypią solą bez opamiętania. widać po nalocie na autku. Ciekawe jak to będzie wygladać na wiosnę :-?

Pablo78 - 2008-01-06, 00:00

piotrres napisał/a:
Jakieś śłady na stalowych felgach....inna sprawa że u mnie sypią soą bez opamiętania. widać po nalocie na autku

u nas też, więc muszę częściej myć :-/

GeRRaD - 2008-04-16, 17:54

Dziś rano znów popsuła mi sie ta cholerna pokrywa schowka :evil: (z uwagi na odchylenie pokrywy paliło się cały czas światło schowka). Po sprawdzeniu znalzałem winowajcę pokrywa montowana jest od dołu na 4 nity i po jakimś czasie (otwieranie - zamykanie + wyboje) nity puszczają :evil: Mam tego dość - czy ktoś może znalazł jakiś patent (Poza ciągłym bieganie do ASO oczywiście). MOże jakieś wkręty :?: :evil:
DAREK - 2008-04-16, 20:31

Do przekrzywiania schowka przyczynia się wg mnie zbyt mocna sprężyna włącznika światła w schowku. Sama pokrywa nie jest zbyt sztywna i to włącznik powoduje jej wypaczanie. Trzeba usunąć przyczynę a nie skutek - czyli krzywą pokrywę.
DAREK - 2008-08-08, 13:09
Temat postu: Modyfikacja włącznika oświetlenia schowka
Wymianiałem na gwarancji dwa razy pokrywę schowka z powodu wykrzywiania jego lewej strony i w konsekwencji świecenia lampki. Postanowiłem raz na zawsze rozwiązać problem wypaczania pokrywy, który jest według mnie spowodowany zbyt mocną sprężynką włącznika oświetlenia.
Wymontowalem włącznik, rozmontowałem go i obciąłem sprężynkę o ok. 1/3. W rezultacie siła działająca na pokrywę zmniejszyła się i od tego czasu pokrywa nie wypacza się.

GeRRaD - 2008-08-08, 17:51

Można jeszcze nitować lewą część podstawy pokrywy schowka do deski rozdzielczej :-D
Yoda - 2008-09-14, 22:44

Zgodnie z zasadą mówiącą, że jeśli coś działa dobrze, to nie powinno sie tego poprawiać, postanowiłem zrobić to o czym napisał DAREK. Poniżej fotoreportaż:
Pablo78 - 2008-09-15, 07:17

W nowym sedanie prawdopodobnie "problem schowka" już nie będzie występował.

Ogladaliśmy na zlocie i jest on:

1.bardziej sztywny (jakby grubszy)

2. dużo lepiej spasowany

3.ma dużo solidniejsze, lepiej wykonane i precyzyjne zamkniecie.

Koledzy pewnie potwierdzą... ;-)

jacek - 2008-09-16, 04:11

tak , potwierdzamy ;-)