|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - światło w schowku nie gaśnie - niedomykająca się pokrywa
loganik - 2008-01-05, 10:26 Temat postu: światło w schowku nie gaśnie - niedomykająca się pokrywa Kratylos, mam ten sam model auta co i Ty, schowek w porządku, ale po przejechaniu 1 km po bardzo wyboistej drodze musiałem wkładać wypadnięte lampki kierunku na błotnikach, wymienili i jest ok.
Pozdrawiam, Loganik
Przejechane 25 kkm i też jedzie dalej
GeRRaD - 2008-01-05, 10:46
Miałem takie same problemy ze schowkiem - po wymianie całej pokrywy problem poprawił sie, tzn schowek nie otwiera się sam i nie włącza podświetlenia ale szczelina równa nie jest.
Zmuś serwis nie do regulaji zamka ale wymiany pokrywy
Pablo78 - 2008-01-05, 11:04
Kratylos napisał/a: | czy istnieja dacie w ktorych klapa schowka prawidlowo dociska do deski i na wybojach nie otwiera sie schowek? |
na razie u mnie jest wszystko ok, no ale zobaczymy jak bedzie dalej
waski - 2008-01-05, 12:06
Ale macie problemy życiowe, fakt że jak kończy się gwarancja, to trzeba ich cisnąć, ja mam gorzej bo nie wiem co jest ale ściaga mi moją na lewo i to dość sporo, muszę jechać do serwisu, ale jak znam życie to sprawdzą na ścieżce i powiedzą że wszystko w pożądku, że ten typ tak ma. Nie lubię takich sytuacji. Ja mam wogóle pecha zawsze coś mam z zawieszeniem w autach które kupuję. Do tego nie dość że ściąga ją i trzeba korygować cały czas kierownicą to przez ostatni miesiąc zaczęło się jakoś dziwnie jeździć, tzn czuć wszystko z ulicy, jakoś konfort jazdy się pogorszył i to sporo, a staram się nie jeździć po dziurach i omijać je jak najczęściej. Kurde opony wyważyłem ciśnienie sprawdziłem wszystko ok. I tak się zastanawiam czy ten pogorszony konfort nie ma czegoś wspólnego z tym ściaganiem auta.
Nic trzeba będzie jechać do serwisu i sprawdzić to bo tak się jeździć nie da. Tak myślę czy nie poszła znowu końcówka drążka kierowniczego, bo na samym początku poleciała jedna końcówka i wymienili nie obie tylko tą jedną.
GeRRaD - 2008-01-05, 12:40
Wymiana klapy schowka Warszawa Decar - sami zaproponowali po opisaniu problemu
Pablo78 - 2008-01-05, 16:20
Kratylos napisał/a: | inna sprawa skrzypienei fotela kierowcy czy to jest do usuniecia? skrzypi siedzisko w stylu starej kanapy... wczoraj w cieplej hali nie skrzypilo dzis na mrozie znow skrzypi... |
Napewno siedisko Kratylos? Bo skrzypi mocowanie tez od pasów czasami
omar - 2008-01-05, 21:14
U mnie ze schowkiem wszystko ok - myślę, że modele po 2006 mają coś poprawione w tym temacie, bo jednak ani nic (u mnie...) nie wylatuje, ani sie samoczynnie nie pali :)
Co do fotela - skrzypią mocowania pasów - WD40 i po problemie...
GeRRaD - 2008-01-05, 21:41
Mój jest po lifcie i problemy ze schowkiem miał - z tego co wiem to problemów nie ma jak się nie korzysta ze schowka lub/i przechowuje się tam przedmioty które nie dotykają klapki, no i broń boże zamykać schowek przez popychanie klapki - trza grzecznie za uchwycik
piotrres - 2008-01-05, 23:57 Temat postu: Re: swiatlo w schowku
Kratylos napisał/a: | Poniewaz powoli konczy mi sie gwarancja - ostatnie pol roku postanowilem docisnac serwis w sprawie kliku gadzetow aby na wakacje miec dacke w stanei idealnym a jak cos sie odnowi to korzystac z gwarancji rocznej juz na wykonane uslugi...
...czy istnieja dacie w ktorych klapa schowka prawidlowo dociska do deski i na wybojach nie otwiera sie schowek?
czy udalo sie serwisowi skutecznei wyregulowac schowek - ja z moim bylem jzu 3-4 razy od poczatku uzytkowanai i jak na razie nikomu nie udalo sie spowodowac aby zarowka w schowku sie nei wlaczala od czasu do czasu na wyboistej drodze... |
Np. Zodiac w Rzeszowie, podregulowali klapkę schowka rok temu i jest ok...
co do ramion wycieraczek to wokół sworznia lewym pojawiła się taka "nieśmiała" pomarańczowa obwódka
Jakieś ślady na stalowych felgach....inna sprawa że u mnie sypią solą bez opamiętania. widać po nalocie na autku. Ciekawe jak to będzie wygladać na wiosnę
Pablo78 - 2008-01-06, 00:00
piotrres napisał/a: | Jakieś śłady na stalowych felgach....inna sprawa że u mnie sypią soą bez opamiętania. widać po nalocie na autku |
u nas też, więc muszę częściej myć
GeRRaD - 2008-04-16, 17:54
Dziś rano znów popsuła mi sie ta cholerna pokrywa schowka (z uwagi na odchylenie pokrywy paliło się cały czas światło schowka). Po sprawdzeniu znalzałem winowajcę pokrywa montowana jest od dołu na 4 nity i po jakimś czasie (otwieranie - zamykanie + wyboje) nity puszczają Mam tego dość - czy ktoś może znalazł jakiś patent (Poza ciągłym bieganie do ASO oczywiście). MOże jakieś wkręty
DAREK - 2008-04-16, 20:31
Do przekrzywiania schowka przyczynia się wg mnie zbyt mocna sprężyna włącznika światła w schowku. Sama pokrywa nie jest zbyt sztywna i to włącznik powoduje jej wypaczanie. Trzeba usunąć przyczynę a nie skutek - czyli krzywą pokrywę.
DAREK - 2008-08-08, 13:09 Temat postu: Modyfikacja włącznika oświetlenia schowka Wymianiałem na gwarancji dwa razy pokrywę schowka z powodu wykrzywiania jego lewej strony i w konsekwencji świecenia lampki. Postanowiłem raz na zawsze rozwiązać problem wypaczania pokrywy, który jest według mnie spowodowany zbyt mocną sprężynką włącznika oświetlenia.
Wymontowalem włącznik, rozmontowałem go i obciąłem sprężynkę o ok. 1/3. W rezultacie siła działająca na pokrywę zmniejszyła się i od tego czasu pokrywa nie wypacza się.
GeRRaD - 2008-08-08, 17:51
Można jeszcze nitować lewą część podstawy pokrywy schowka do deski rozdzielczej
Yoda - 2008-09-14, 22:44
Zgodnie z zasadą mówiącą, że jeśli coś działa dobrze, to nie powinno sie tego poprawiać, postanowiłem zrobić to o czym napisał DAREK. Poniżej fotoreportaż:
Pablo78 - 2008-09-15, 07:17
W nowym sedanie prawdopodobnie "problem schowka" już nie będzie występował.
Ogladaliśmy na zlocie i jest on:
1.bardziej sztywny (jakby grubszy)
2. dużo lepiej spasowany
3.ma dużo solidniejsze, lepiej wykonane i precyzyjne zamkniecie.
Koledzy pewnie potwierdzą...
jacek - 2008-09-16, 04:11
tak , potwierdzamy
|
|