|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Od kiedy są na stacjach paliwa zimowe?
mag - 2010-10-07, 17:18 Temat postu: Od kiedy są na stacjach paliwa zimowe? http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
I jak w temacie - kiedy na stacjach pojawiają się paliwa zimowe (osobiście zainteresowany jestem "dizlem" ) - może ktoś wie???
krakry1 - 2010-10-07, 17:44
Pewnie jak będą śniegi po pas. Oni nigdy nie wybiegają wprzód. Zastanawiam się nad dodatkami do paliwa (ON) które leje się w celu zapobieganiu wytracania się parafiny z paliwa czy jakoś tak. Muszę coś o tym poczytać. To będzie moja pierwsza zima z dieslem.
benny86 - 2010-10-07, 17:48
Shell ma trzy roidzaje oleju napędowego - oprócz letniego i zimowego jeszcze tzw przejściowy. Niestety nie mam konkretnego info od kiedy do kiedy który rodzaj jest na stacjach
krakry1 - 2010-10-07, 17:58
Najbliższy Shell od mojego domu to ok. 55km - ciut daleko.
benny86 - 2010-10-07, 18:03
No ok ale jeśli shell tak robi to może inne stacje też? Spytaj na orlenie - ma dużo stacji a jak byłem na urlopie w okolicach baligrodu,leska w podkarpackim to się okazało że orlen dostarcza też paliwo do wszystkich prywatnych stacji
krakry1 - 2010-10-07, 18:12
Oczywiście, że ORLEN ma ropę na zimę - pytanie tylko jak w temacie: od kiedy?
benny86 - 2010-10-07, 18:28
Dlatego zasugerowałem że najlepiej spytać u żródła, ewentualnie na stronce orlenu jakieś namiary na kontakt z nimi... przeciętny kierowca zradko ma taką wiedze
Malutki - 2010-10-07, 18:36
krakry1 napisał/a: | Zastanawiam się nad dodatkami do paliwa (ON) które leje się w celu zapobieganiu wytracania się parafiny z paliwa czy jakoś tak. |
Nie wiem jak pozostali forumowicze ja kupuję "skyd" to jest szwedzki dodatek kupujesz 500ml butelkę lub 1000 ml bo takie opakowania są na rynku i albo masz miarkę która odmierzasz 10ml na każde 10litrów ON, albo lejesz na oko i jazda. Pytałem znajomego kierowcę diesla i mechanika mówili że nie zaszkodzi choć nie ma jednoznacznej opinii że pomaga.
Decyzja jak zawsze należy do Ciebie
Pozdrawiam
wox - 2010-10-07, 20:29
Cytat (np) ze strony Neste (wielkich kłopotów ze znalezieniem nie ma):
"Sprzedawany olej napędowy spełnia wymagania zależne od warunków klimatycznych:
letni od 1 maja do 15 września
przejściowy od 16 marca do 30 kwietnia i od 16 września do 15 listopada
zimowy od 16 listopada do 15 marca"
albo ze strony BP:
"W zbiornikach na naszych stacjach zimowy BP Ultimate Diesel jest zawsze dostępny od połowy grudnia"
Ten niby do -30 stopni, ale dopiero od połowy grudnia
wojtek_pl - 2011-10-06, 19:45
Witam,
ponieważ ja też teraz mam diesla to mnie zaczął interesować ten temat.
Znalazłem taki artykuł:
http://www.auto-motor-i-s...-zima-8793.html
Cytat: | Już paliwo na okres przejściowy (od 1 października do 15 listopada i od 1 marca do 15 kwietnia) musi odznaczać się wskaźnikiem CFPP = -10 °C. Dla zimowego oleju napędowego, który na stacjach benzynowych musi być dostępny od 16 listopada do końca lutego, temperaturę zablokowania zimnego filtra w strefie klimatycznej, do której należy Polska, ustalono na -20 °C. Niektóre z firm petrochemicznych, obecnych na polskim rynku, nieco dłużej oferują na stacjach benzynowych paliwo na okresy zimowy i przejściowy niż wymaga tego norma. Inne, w okresach srogich mrozów, mają w ofercie olej napędowy o temperaturze zablokowania zimnego filtra, wynoszącej -32 °C, a w niektórych rejonach Polski nawet -40 °C. Wszystko po to, aby parafina zaczynała wytrącać się z oleju napędowego jak najpóźniej, a jej kryształki miały jak najmniejsze rozmiary. |
Jeśli te daty obowiązują nadal to w porządku. Tylko mam ten problem, że samochód za rzadko trzeba tankować i mogę grudniu skończyć z paliwem przejściowym...
Ammianus - 2011-10-07, 12:10
Jak nic umarł w butach...
DrOzda - 2011-10-07, 13:33
Ale macie problemy .... kupcie sobie depresator i wlejcie do baku przed tankowaniem. Jak ktoś mało jeździ i ma jeszcze letni w baku to niech wleje i dotankuje do pełna.
wojtek_pl - 2011-10-07, 13:52
DrOzda napisał/a: | Ale macie problemy .... kupcie sobie depresator i wlejcie do baku przed tankowaniem. Jak ktoś mało jeździ i ma jeszcze letni w baku to niech wleje i dotankuje do pełna. |
I tak właśnie chyba zrobię. Mam nadzieję, że to nie zaszkodzi temu nowoczesnemu dieslowi...
|
|