|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - (Nie)odśnieżanie - zwłaszcza szyb
benny86 - 2010-10-27, 22:39
A propo elektrycznych szyb w zimie - znam "pomysłowców" którzy po opadach śniegu usuwają go jedynie z dachu, wsiadają w auto, po kolei otwierają i zamykają wszystkie szyby przyciskami, przednia wycieracz, tylnia no i wio
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2010-10-28, 11:50 ]
Wydzielone z http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4130.
WhiteDragon - 2010-10-27, 23:42
benny86 napisał/a: | A propo elektrycznych szyb w zimie - znam "pomysłowców" którzy po opadach śniegu usuwają go jedynie z dachu, wsiadają w auto, po kolei otwierają i zamykają wszystkie szyby przyciskami, przednia wycieracz, tylnia no i wio |
Tylko jak długo? A potem reklamacja gwarancyjna i pewnie winien produdent
robertp1983 - 2010-10-28, 07:25
Przynajmniej zbierają z dachu czasami widać jak jedzie koleś amfibią bo tylko włączy wycieraczki, żeby śnieg troche zebrać, poco z dachu przecież sam spadnie
DrOzda - 2010-10-28, 10:34
Jak zgarną wycieraczkami to i tak spoko. Widziałem gagatków którzy tylko wydrapywali okienko 20x20 cm na przedniej szybie i mieli klimat jak w czołgu.
Policja oczywiście ma to w d... i nie interweniuje choć taryfikator przewiduje parę stówek za coś takiego.
krakry1 - 2010-10-28, 12:14
DrOzda napisał/a: | Widziałem gagatków którzy tylko wydrapywali okienko 20x20 cm na przedniej szybie i mieli klimat jak w czołgu. | No i widoczność mają przje .... , jak w czołgu - szkoda tylko, że inni też mogą przez to ucierpieć.
Ja przed wyjazdem (a dojeżdżam codziennie) zawsze zgarniam wszystko z samochodu. I staram się skrobać do czysta szybki.
czaju - 2010-10-28, 12:59
Dobrze że mam garaż... ale jak wieczorem wyjeżdżam z krakowa to odśnieżam dach, maskę i szyby, bo:
- (DACH) nie chcę być postrzegany jako kometa z warkoczem
- (MASKA) bo nie lubie jak mi wycieraczki cały czas machają
- (SZYBY) bo np po otwarciu bocznych szyb istnieje olbrzymie prawdopodobieństwo, że część śniegu wpadnie do samochodu
matucha - 2010-10-28, 18:27
Takie odśnieżanie ma jeden Plus. Jak wyjdę odmieść auto ( kupiłem sobie nawet specjalną szczotkę, która nie rysuje lakieru ), to zanim skończę to wsiadam do w miarę ciepłego autka.
piotrres - 2010-10-28, 21:24
Zeszłej zimy parę razy widziałem taką oto scenkę: na dachu materac śniegu, w miarę intensywne hamowanie i przednia szyba zasypana tak, że bez szufelki ani rusz.
bebe - 2010-10-28, 22:14
Łatwo wam krytykować, ale jak ktoś jest wzrostu kaloryfera albo siedzącego psa, tak jak ja, to naprawdę ciężko jest dach odśnieżyć. :] Miałem z tym problem w Maździe, a to był raczej niski samochód. W MCV to chyba tylko z drabiną. :P
benny86 - 2010-10-28, 22:19
Trudno, tak się składa że prawo o ruchu drogowym nakłada taki obowiązek i w dodatku nie uzależnia go od wzrostu kierującego. Czasami wystarczy zmiotka z dłuższym kijkiem i tyle. Jazda z atakim bałwanem (w przenośni i dosłownie) nie należy ani do przyjemnych ani bezpiecznych
wieza - 2010-10-29, 15:38
BEBE mozna kupic szczotke z dluzszym kijkiem - powinienes zmiescic to w bagazniku pozniej a mozna otworzyc drzwi i stanac na progu, choc jestem wysoki to jak mam boxa na dachu to tak robie bo jest wygodniej
Wierzchucki - 2010-10-30, 16:02
A może by tak włazik nad tylnym rzędem siedzeń ???????
Wtedy będzie wszędzie blisko z miotełką...
bebe - 2010-10-30, 20:55
Można jeszcze prościej - zamiast płynu do spryskiwaczy wlać do zbiorniczka naftę. :] Wystarczy tylko dorobić płomyki prowadzące (jak jest po polsku "pilot light"?) za dyszami i voila - natychmiastowe odśnieżanie szyby, dachu, wszystkiego. :D
stempik - 2010-10-31, 11:25
Wierzchucki napisał/a: | Wtedy będzie wszędzie blisko z miotełką... |
W okresie kiedy śniegu mamy sporo, w bagażniku mam zawsze szczotkę do zamiatania pomieszczeń. Taką na kiju. I kiedy autka z zaspy nie widać wyciągam toto i po kłopoce.
krakry1 - 2010-10-31, 14:29
bebe napisał/a: | Wystarczy tylko dorobić płomyki prowadzące (jak jest po polsku "pilot light"?) za dyszami i voila - natychmiastowe odśnieżanie szyby, dachu, wszystkiego. :D | ... włącznie z lakierem do gołej blachy.
|
|