|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Witam!!
Aznar - 2010-11-15, 20:34 Temat postu: Witam!! Witam wszystkich!
Planowany odbiór autka mam na 15.05.2011 (wydaje się bardzo odległa data ;). Z takich terminów odnieść można wrażenie, że Daćki to produkty wysoce ekskluzywne, robione (ręcznie) na zamówienie :D.
Konfiguracja autka:
- Dacia Duster 1.6 16V 4x2 Euro5 E85 Laureate;
- dodatkowo: skórzana kierowniczka i elektryczne podnoszone tylne szyby;
- kolor: biel alpejska;
Dodatkowo planuje montaż radyjka: PIONEER DEH-4200SD (wraz z głośniczkami tej samej firmy). Ale do maja 2011 może jeszcze mi się odwidzieć ;)
Przejrzałem/przeczytałem dużą część forum i muszę przyznać, że jest na nim bardzo dużo interesujących informacji.
Pozdrawiam, wszystkich forumowiczów!
yarocz - 2010-11-15, 20:38
Witaj.....
SAJSEN - 2010-11-15, 21:06
Witaj.
WhiteDragon - 2010-11-15, 22:27
Witaj!
Calfy - 2010-11-16, 00:09
Witaj!
Cierpliwości życzę
esdziewiaty - 2010-11-16, 00:19
Witaj. Podziwiam Twoją cierpliwość:)
leo - 2010-11-16, 00:43 Temat postu: Re: Witam!! Witaj.
Czas odbioru masz odległy... duzo cierpliwości Ci życzę.
Aznar napisał/a: | Konfiguracja autka:
- Dacia Duster 1.6 16V 4x2 Euro5 E85 Laureate;
- dodatkowo: skórzana kierowniczka i elektryczne podnoszone tylne szyby;
- kolor: biel alpejska; |
Podobnie, jak moja konfiguracja. Nie bierzesz niczego z dodatków montowanych u dealera?
Aznar napisał/a: | Dodatkowo planuje montaż radyjka: PIONEER DEH-4200SD (wraz z głośniczkami tej samej firmy). Ale do maja 2011 może jeszcze mi się odwidzieć ;) |
Ja zrezygnowałem z Pionka dostępnego u sprzedawcy, kazałem założyć tylko lepsze głośniki tejże firmy. Nie będąc zbytnio wybrednym, sam "na szybko" zakupiłem w MediaMarkt za 320 zł taki sprzęt:
http://www.clarion.com/pl...5_01/index.html
(dodatkowa końcówka R odpowiada za bursztynowe podświetlenie) i jestem bardzo zadowolony. Gra bardzo ładnie, kolorek podświetlenia pasuje idealnie do zegarów, panel dobrze komponuje się z wyglądem tablicy rozdzielczej. Ponieważ zależało mi na tym podświetleniu, rozważałem jeszcze jakieś JVC za 500 zł (było USB), ale w końcu stanęło na Clarionie, którego polecam.
Marek1603 - 2010-11-16, 06:03
Witam.
Rafał G - 2010-11-16, 07:37
Witaj,
widze ze zamowiles taka sama konfiguracje auta jak ja, z jedna tylko roznica, bo ja zdecydowalem sie na 4WD.
Szkoda ze musisz czekac az o 2 miesiace dluzej niz ja ale trzeba wierzyc ze warto
Pozdro!
Cendra - 2010-11-16, 09:55
Czas oczekiwania zabójczy
Będzie to miało klimę :>
Aznar - 2010-11-16, 11:23
leo napisał/a: | Podobnie, jak moja konfiguracja. Nie bierzesz niczego z dodatków montowanych u dealera? |
A zapomniałem o tych dodatkach na śmierć. Biorę:
- chlapacze przednie (w celu ochrony lakieru, szczególnie na drzwiach );
- kuwetę do bagażnika (mam takiego małego gnojka Labradora - 38 kg waży i będzie tam jeździł);
Dodatkowo sprzedawca w gratisie obiecał:
- dywaniki gumowe;
- zniżkę na blokadę skrzyni biegów - ale nie wiem czy będę to brał, czy jakiś autoalarm. Najbardziej by mnie cieszył autoalarm z samoczynnym domykaniem okien po zablokowaniu auta. Zintegrowany z kluczykiem. Muszę jeszcze sprawę przemyśleć.
Dodatkowo zastanawiałem się nad:
- nakładkami ochronnymi na nadkola;
- bocznymi osłonami drzwi;
Ale to raczej fundusze już mi nie wystarczą (to dodatkowe 1600 zł ) .
Co do radyjka, to dla mnie ważne jest aby radyjko miało wejście na karty SD (może w ogóle nie mieć napędu CD - ale takich chyba nie ma). Kolor dla mnie to drugorzędna sprawa .
Rafał G napisał/a: | Szkoda ze musisz czekac az o 2 miesiace dluzej niz ja ale trzeba wierzyc ze warto |
Dokładnie. Generalnie wolę odebrać nowe autko po zimie, więc ten termin nie jest dla mnie niczym strasznym. I mam nadzieję, że będzie warto. Autko mi się bardzo podoba (inaczej bym go nie kupił). Ale mam nadzieję, że jego eksploatacja mnie nie rozczaruje i serwis będę odwiedzał tylko na corocznych przeglądach .
Cendra napisał/a: | Będzie to miało klimę |
Wersja Laureate - klima w standardzie (niestety manualna).
krakry1 - 2010-11-16, 14:14
Witaj
Aznar napisał/a: | Planowany odbiór autka mam na 15.05.2011 |
Sześć miesięcy oczekiwania ... to parodia. Po prosty Renault ma nas głęboko w d.... .
tolkiszon82 - 2010-11-16, 15:53
ja wiem czy parodia przynajmniej wie na czym stoi ja zamawialem w lipcu odebrac mam w grudniu wiec tez 6 miesiecy ale termin mialem na 30.10 i to jest bardziej wkurzajace
Aznar - 2010-11-16, 16:01
Mam nadzieje, że mi się termin nie przesunie, bo wówczas to już by była kpina.
Co do Renault to chyba zaskoczyła ich popularność Dustera. Bo nie wierzę, że nie chcieliby sprzedać jak najwięcej aut. A taki termin oczekiwania, chcąc nie chcąc, odstrasza. I zapewne wiele osób zdecydowało się na inne auto, które mogą odebrać "od ręki".
Szkoda tylko, że większość produkcji pchają na zachód (Francja, Niemcy). Takie są już niestety prawa rynku ;-/.
Ryszard - 2010-11-16, 21:40
dodam ..We Francji samochód od ręki to dodatkowo 1000euro , już widziałem u nas na Allegro Dustera o ponad 2 tys zł droższego niż w salonie ....i już go nie ma
jan - 2010-11-16, 22:03 Temat postu: Żadnego gratisu? W Zamościu jest jeden do sprzedania wersja benzyna. Ale mi nie chcą nic dodać do mojego a odbiór po 18 listopada. Jak to "przekonać sprzedawcę?
jurekpi - 2010-11-16, 23:16
krakry1 napisał/a: | Witaj
Aznar napisał/a: | Planowany odbiór autka mam na 15.05.2011 |
Sześć miesięcy oczekiwania ... to parodia. Po prosty Renault ma nas głęboko w d.... .
|
we Francji czas oczekiwania na wersje 110dci nawet do 7-8 miesięcy
http://www.dusterteam.com...=1181&start=670
ale tez we Francji pojawiają się już doniesienia skracaniu terminów dostaw o ok 2 miesiące
licze na to bardzo bo sam mam termin na 15 kwietnia 2011 a zamawiałem go 09 października 2010
tomi - 2010-11-17, 10:19
Witaj
PiotrWie - 2010-11-17, 20:28
Aznar napisał/a: |
Co do radyjka, to dla mnie ważne jest aby radyjko miało wejście na karty SD (może w ogóle nie mieć napędu CD - ale takich chyba nie ma). Kolor dla mnie to drugorzędna sprawa . |
Mylisz się, robi takie od jakiegoś czasu Clarion, mają gniazdo na SD, USB i wbudowany zestaw głośnomówiący Bluetooth, ale obecnie za tyle samo można kupić model 309, który ma też to wszystko i dodatkowo odtwarzacz CD, ja mam taki i na razie jestem bardzo zadowolony
Beckie - 2010-11-17, 21:23
Witaj Aznar.
kisu - 2010-11-20, 18:59
Ja też zamówiłem 9 października i odbiór - potwierdzony - 1 tydzień stycznia - bez zapewnień serwis przesłał mi info że jak dobrze pójdzie to przed 1-wszym uda się odebrać aby Vat-u większego nie płacić - ale to jak się uda - a na bank 1 wszy tydzień stycznia
leo - 2010-11-20, 23:54
Aznar napisał/a: | A zapomniałem o tych dodatkach na śmierć. Biorę:
- chlapacze przednie (w celu ochrony lakieru, szczególnie na drzwiach );
- kuwetę do bagażnika (mam takiego małego gnojka Labradora - 38 kg waży i będzie tam jeździł);
Dodatkowo sprzedawca w gratisie obiecał:
- dywaniki gumowe;
- zniżkę na blokadę skrzyni biegów - ale nie wiem czy będę to brał, czy jakiś autoalarm. Najbardziej by mnie cieszył autoalarm z samoczynnym domykaniem okien po zablokowaniu auta. Zintegrowany z kluczykiem. Muszę jeszcze sprawę przemyśleć.
Dodatkowo zastanawiałem się nad:
- nakładkami ochronnymi na nadkola;
- bocznymi osłonami drzwi;
Ale to raczej fundusze już mi nie wystarczą (to dodatkowe 1600 zł ) .
Co do radyjka, to dla mnie ważne jest aby radyjko miało wejście na karty SD (może w ogóle nie mieć napędu CD - ale takich chyba nie ma). Kolor dla mnie to drugorzędna sprawa . |
Cześć.
Chlapacze to podstawa, pisano na forum, że sporo osłaniają. Mimo nich i tak będziesz miał dodatkowy spryskiwacz na przednią szybę i maskę - Duster sam się pięknie ochlapuje wodą z kałuż...
Kuweta też potrzebna, jednak ja zdecydowałem się na zakup jej z Allegro (taniej).
Labrador 38-kg, piszesz... Ja wożę sznaucera lżejszego o połowę i już mam dosyć - podjąłem decyzję o zakupie klatki. Pies ma zbyt dużo wolnego miejsca i rzuca nim po całym bagażniku, poza tym - mimo wykładania wnętrza kufra specjalną folią - piasek i kudły zawsze przylepią się do wykładziny fabrycznej. Nie wiem, czy w przypadku 40-kilogramowego psiaka można myśleć o jakimś transporterze... jeśli tak, to poważnie zastanów się nad nim już teraz, zaoszczędzisz sobie sporo sprzątania.
Blokada czy alarm... blokada skuteczniejsza, choć alarm też OK. Ja wziąłem blokadę, mając zamiar dołożyć alarm już we własnym zakresie, montowany w indywidualny, niestandardowy sposób. Nie polecałbym alarmu oferowanego w ASO (nie będę pisał na publicu, dlaczego, można się domyśleć).
Podobnie też chcę założyć czujniki cofania. Tylko wcale czasu nie mam, żeby się tym zająć...
Czarne dodatki to IMHO zbyt duży wydatek. Ja postanowiłem poczekać, aż stanieją, a może pojawią się z czasem inni producenci - być może z lepszymi cenami lub produktami...?
Rozumiem, że masz określone wymagania względem radia - i dobrze. Ja po przemyśleniu świadomie zrezygnowałem z portów dla kart i USB, przy okazji zawęziłem poszukiwania do barwy bursztynowej podświetlenia - to naprawdę super wygląda.
Aznar napisał/a: | Generalnie wolę odebrać nowe autko po zimie, więc ten termin nie jest dla mnie niczym strasznym. I mam nadzieję, że będzie warto. Autko mi się bardzo podoba (inaczej bym go nie kupił). Ale mam nadzieję, że jego eksploatacja mnie nie rozczaruje i serwis będę odwiedzał tylko na corocznych przeglądach . |
Odbiór auta latem ma swoje zalety. Trudno się czeka na nowy samochód, ale warto. Sądzę, że będziesz zadowolony - i życzę Ci tego.
leo - 2010-11-21, 00:00
krakry1 napisał/a: | Sześć miesięcy oczekiwania ... to parodia. Po prosty Renault ma nas głęboko w d.... . |
Ale czy to rzeczywiście wina Renault? Moim zdaniem nie spodziewali się takiego popytu, wcześniejsze modele Dacii nie były aż tak rozchwytywane (IMHO utorowały drogę Dusterowi swoimi zaletami nowej Dacii ).
leo - 2010-11-21, 00:02
Ryszard napisał/a: | dodam ..We Francji samochód od ręki to dodatkowo 1000euro , już widziałem u nas na Allegro Dustera o ponad 2 tys zł droższego niż w salonie ....i już go nie ma |
Pytanie - jaki okres czasu oczekiwania jest dla Ciebie warty wydania 2 "tauzenów"? Kwestia indywidualna...
leo - 2010-11-21, 00:16 Temat postu: Re: Żadnego gratisu?
jan napisał/a: | W Zamościu jest jeden do sprzedania wersja benzyna. Ale mi nie chcą nic dodać do mojego a odbiór po 18 listopada. Jak to "przekonać sprzedawcę? |
Będzie trudno, a prawdopodobnie wręcz niemożliwe.
Ja zdecydowałem się na sprzedawcę (chęć i jakość rozmowy, ceny dodatków itp.) w Lublinie, po wybadaniu sytuacji tu, w Zamościu, Radomiu i Gdańsku (na wakacjach akurat byłem). Nie ukrywam - najlepiej wypadł gdański dealer, ale nie uśmiechało mi się odbierać nowe auto i ruszać w pierwszą podróż o długości 500 km...
A Zamość i Radom odpadł już po pierwszej rozmowie telefonicznej. Moim zdaniem sprzedawca w Z. musi się jeszcze sporo nauczyć (nie potrafił nawet powiedzieć, jakie są dodatki do DD - ode mnie się dowiedział, że jakieś są - nie wspominam już o podawaniu jakichkolwiek cen). Zaś pani w R. powinna zrozumieć, że nie każdy potencjalny klient jest debilem i MA PRAWO upierać się przy zakupie poprzeczek na relingi BEZ obowiązkowego założenia ich przez ASO oraz przeszkolenia mnie co do sposobu ich montażu (a wg słów pani z salonu jest to obowiązkowe i kosztuje dodatkowe 100 zł). O kosmicznych cenach dodatków juz mi się pisać nie chce.
Tak więc, jeśli już zamówiłeś auto w Z., powoli możesz zapominać o czymkolwiek gratis - i tak weźmiesz auto w pełnej cenie... Teraz już za późno na negocjacje.
tolkiszon82 - 2010-11-21, 09:11
leo napisał/a: | Labrador 38-kg, piszesz... Ja wożę sznaucera lżejszego o połowę i już mam dosyć - podjąłem decyzję o zakupie klatki. Pies ma zbyt dużo wolnego miejsca i rzuca nim po całym bagażniku, poza tym - mimo wykładania wnętrza kufra specjalną folią - piasek i kudły zawsze przylepią się do wykładziny fabrycznej. Nie wiem, czy w przypadku 40-kilogramowego psiaka można myśleć o jakimś transporterze... jeśli tak, to poważnie zastanów się nad nim już teraz, zaoszczędzisz sobie sporo sprzątania. |
leo, niechce byc uszczypliwy ale sam mam sznaucera i sa to psy ktore nie gubia siersci wiec raczej nie powinienes miec z tym problemów
sleeva - 2010-11-21, 16:36
Cytat: | Co do radyjka, to dla mnie ważne jest aby radyjko miało wejście na karty SD (może w ogóle nie mieć napędu CD - ale takich chyba nie ma). Kolor dla mnie to drugorzędna sprawa |
Ależ są :) i chyba stają się coraz popularniejsze - odczyt z SD i/lub USB, nie martwisz się, że płyta porysowana etc.
Pierwszy przykład z brzegu: http://www.audiosklep.pl/...tm4-p-3348.html
bushi - 2010-11-21, 19:07
Ja dwa lata temu kupilem na allegro radyjko na usb/sd prestizowej marki ;) DALCO, na ktorej wiekszosc internetowych "audifilow" wiesza psy, koty i wszystko inne, co nie zdola im uciec. Wydalem chyba wtedy ze 150pln, radyjko dziala do dzis i nie mam mu nic do zarzucenia :D
Aznar - 2010-11-22, 08:01
Bardzo fajne . Szkoda, że nie ma za wiele informacji (szczególnie filmików z działania tego radia), ale prezentuje się całkiem całkiem. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu na wybór sprzętu.
Co do pieska to nie planuje nic specjalnego. Godzę się z tym, że bagażnik będę miał trochę "zakudłacony". Plusem Dustera dla mnie jest to, że w bagażniku bardzo mało jest dywaników. A ten, który jest będzie przykryty tą kuwetą. Z tego względu sprzątanie nie powinno być problemem. Tym bardziej, że z psem jeżdżę raz na miesiąc. A labradory (przynajmniej mój) zmienia sierść na okrągło. Nawet w najgorszych snach nie przypuszczałem, że z psa może tyle sierści wylatywać (on już dawno powinien być łysy ).
sleeva - 2010-11-22, 10:03
Przykład był pierwszy z brzegu. Niestety opinie o marce nie są jakoś mocno zachęcające...
Też szukałem czegoś z obsługą SD ale koniecznie z podświetleniem bursztynowym. No i porażka...
Odtwarzajki bez CD:
http://www.pioneer.eu/pl/...00BT/index.html
http://www.audiophile.pl/p/1692_alpine_ida-x100
http://www.amazon.co.uk/g...TF8&me=&seller=
leo - 2010-11-22, 23:59
tolkiszon82 napisał/a: | niechce byc uszczypliwy |
Spoko... Zauważ, że na pierwszym miejscu wymieniłem komfort jazdy (rzucanie po bagażniku), co konkretyzuje się przymusowym przeglądem ostatniego posiłku połączonym ze sprzątaniem - chociaż zwierzę było przyzwyczajane do jazdy, nadal jest wrażliwe (ostatnio przejechał 188 km i nie wytrzymał ostatnich 2 km); na drugim miejscu postawiłem obecność piachu i (coraz częściej) błocka...
tolkiszon82 napisał/a: | ale sam mam sznaucera i sa to psy ktore nie gubia siersci wiec raczej nie powinienes miec z tym problemów |
Owszem, dlatego m.in. wybór padł właśnie na sznaucera. I nie było z tym problemu, gdy sierść była zadbana (trymowanie 2 razy w tygodniu, co parę m-cy skracanie włosa aż do podszerstka). Ale ok. 2 miesiące temu objawiło się jakieś uczulenie, którego przyczyny długo nie mogłem zdiagnozować (prawdopodobnie winna jest karma - dziwne, bo to dobry "Proplan"), co skutkowało suchą skórą, tworzeniem się ran i jej ogólną wrażliwością, więc oszczędzałem psu cierpień i nie ruszałem włosów.
Spróbuj nic nie robić z młodą, gęstą, twardą sierścią (nawet sznaucera) przez miesiąc lub dłużej, sam się przekonasz, że problem będzie. Na pewno nie taki, jak w przypadku labradora, czy owczarka, ale jednak... Ja już to wiem.
Ale koniec tych rozważań, nie miejsce na to.
eplus - 2010-11-23, 04:22
krakry1 napisał/a: | Sześć miesięcy oczekiwania ... to parodia. Po prosty Renault ma nas głęboko w d.... . |
A cóz można zaproponować?
Renault/Dacia skalkulowało cenę nowego modelu nie przesadzając z narzutem zysku. Owszem, po podgrzaniu atmosferki przez prezentowany wcześniej concept car mogli ustawić poprzeczkę 6.000zł wyżej. I jakiś czas Duster dobrze by się sprzedawał, ale po roku - coraz słabiej i ... I jak by się czuli nabywcy-betatesterzy z pierwszego rzutu, gdyby się dowiedzieli, że nowe auta staniały o 6.000 ze wzgłedu na nasycenie popytu? Pewnie nie mogliby się nachwalić polityki cenowej Renault.
|
|