|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Migająca kontrolka hamulca ręcznego (odgięta blaszka styku)
psur - 2010-11-18, 14:39 Temat postu: Migająca kontrolka hamulca ręcznego (odgięta blaszka styku) Witam! Już dłuższy czas się nie odzywałem, ale na forum czasem zaglądam. Loganik jeździł bez problemów, minęły już trzy lata, a na liczniku ok. 52 tys. km i jak dotychczas pełne zadowolenie z zakupu. Nie było więc o czym pisać.
Ale do rzeczy: gwarancja się skończyła, więc zaczynają się problemy :) Ostatnio jak jechałem zapaliła mi się kontrolka ręcznego. Ręczny na dole, więc wg. instrukcji chodziło o jakiś problem z hamulcami. Kontrolka paliła się jednak słabiej niż jak włączyłem ręczny i z kolejnymi minutami coraz bardziej przygasała, aż po ok. 5-10 minutach świeciła się niemal niezauważalnie, o ile w ogóle. Hamulce działały dobrze, płyn hamulcowy blisko maxa.
Czy ktoś z Kolegów miał podobny problem lub wie coś na ten temat? Z tego co znalazłem na forum to kolega piotrres miał problem z kontrolką hamulca - jak się to objawiało?
piotrres - 2010-11-18, 22:48
Piotrku,
Przerabiałem ten sam numer po 3 latach: to kwestia dogięcia styku przy hamulcu ręcznym. Ja to miałem po 3 latach. ASO w RZ zajeło to 5 min. i nie wzięli ani grosza Myślę, że mechanik obeznany z renówkami zrobi Ci to w podobnym czasie.
psur - 2010-11-20, 08:24
Dzięki, to dobra informacja. Na razie się nie powtórzyło, więc specjalnie nie będę jechał - przy okazji albo jak się zdarzy jeszcze raz.
bigplik - 2011-06-21, 12:43 Temat postu: Migająca kontrolka układu hamulcowego szukalem za pomoca szukajki ale cos mi tym razem nie wyszlo, choc znalazlem info np. na temat rorzadu
mam taki problem, miga mi kontrolka hamulca recznego na konsoli wyswietlacza,
chwile sie pali, za jakis czas nie, i tak w kolko - btw wszystkie swiatla stopu sa sprawane
wiecie moze jak to naprawic
laisar - 2011-06-21, 13:06
To nie jest kontrolka wyłącznie ręcznego - jeżeli miga, to oprócz jego czujnika i linki trzeba sprawdzić także poziom płynu.
bigplik - 2011-06-21, 14:01
poziom plynu latwo sprawdzic
a co z linka, rozumiem ze mam sprawdzic jej naciagniecie, czy o to chodzi?
a wlasnie gdzie sie ja naciaga, podnoszac atrape przy dzwigni recznego czy tez trzeba sie do tego dostac od spodu (reczny lapie dopiero na ostatnim oczku)?
a ten czujnik, co trzeba zrobic zeby go sprawdzic, bezpiecznik? czy tez jakis styk czy sie nie poluzowal?
czy jeszcze cos innego?
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2018-01-12, 14:49 ]
O regulacji - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=94017#94017.
Domel2250 - 2013-05-13, 09:05
Odświeżam temat ,
Jeżeli od kilku dni pali mi się kontrolka "ręcznego" i po zaciągnięciu ręcznego zaświeca się jakby mocniej, jednocześnie poziom płynu jest ok, to wskazywałoby to na nieprawidłowości w szeroko rozumianym układzie hamulcowym, a nie na zbyt luźnej lince i powinienem podjechać do ASO?
Dodam , że auto hamuje normalnie i różnicy nie odczuwam
krakry1 - 2013-05-13, 15:46
Może byś coś nie tak z wyłącznikiem ręcznego (lekkie zwarcie lub zacina się). A może popsikaj takim spray'em do elektryki (za kilkanaście złotych w każdym motoryzacyjnym). Ja miałem w Seicento ciągle rozłączający się kierunkowskaz - popsikałem do środka styków i wszystko OK.
laisar - 2013-09-16, 06:50
I jeszcze takie coś - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=791
podsiar - 2016-03-19, 11:48 Temat postu: Nie świeci kontrolka hamulca ręcznego Przestała świecić kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego, hamulec działa, podczas jazdy jak delikatnie zaciągnę to słychać dźwięk ostrzegawczy ale na desce rozdzielczej nie pojawia się nic.
Nie wiem od czego zacząć diagnozę, jakieś pomysły
Dar1962 - 2016-03-19, 14:52
jako nr 1 stycznik-krańcówka pod dzwignią i kabelki do niej dochodzące
podsiar - 2016-03-19, 20:12
Zweryfikuję jutro, trzeba rozbierać tunel?
jas_pik - 2016-03-19, 20:31
Jeśli w czasie jazdy zaciągasz hamulec ręczny i słyszysz charakterystyczny dźwięk to stycznik jest sprawny .
Chyba po prostu przepaliła Ci się żaróweczka
shrek - 2016-03-20, 08:09
jas_pik napisał/a: | Jeśli w czasie jazdy zaciągasz hamulec ręczny i słyszysz charakterystyczny dźwięk to stycznik jest sprawny .
Chyba po prostu przepaliła Ci się żaróweczka |
Tam nie ma zarowek tylko diody. Troche to dziwne, bo jezeli wydaje sygnal to linia od
hamulca do zegara jest nie uszkodzona, bo wlasnie w zegarach jest glosniczek. Jak o mnie chodzi to padla dioda albo zos w zegarach nie halo.
podsiar - 2016-03-20, 11:41
Hmm, dzięki za info Panowie. Wygląda na to, że to grubszy temat niż myślałem :(
shrek - 2016-03-20, 13:49
Niekoniecznie zawsze mozesz sprawdzic czy wtyczka za licznikiem a dokladnie 10 pin nie jest luzny .Mialem tak z termometrem
podsiar - 2016-05-16, 09:44
Wczoraj po kilkukrotnym zaciągnięciu ręcznego (prace przy garażu) kontrolka wróciła
Akurat jak się oswajałem z tematem rozebrania deski celem sprawdzenia styków w wtyczce.
shrek - 2016-05-16, 18:30
No to ja postawilbym na wylacznik.
podsiar - 2016-05-17, 08:09
Spoko, dzisiaj znowu przestało świecić więc czeka mnie rozbiórka - zacznę od tunelu i sprawdzę ową blaszkę przy ręcznym.
gregorisan - 2016-11-18, 19:35 Temat postu: Usterka kontrolki od hamulca ręcznego Witam.
Tak od ponad tygodnia mam problem z kontrolką od hamulca ręcznego. Początkowo przy niezbyt mocnym naciągu hamulca zaczęła migać a czasami w ogóle się nie świeciła.
A teraz już prawie za każdym razem się nie świeci nawet jak maksymalnie zaciągnę ręczny hamulec.
Przy zapłonie kontrolka normalnie się zapala wraz z innymi.
Prawdopodobnie w najbliższym czasie udam się z tym do ASO, ale niestety jest nam obecnie potrzebny samochód na co dzień i nie wiem ile może zająć naprawa tej usterki.
Może ktoś miał coś podobnego u siebie w aucie?
arczi_88 - 2016-11-18, 19:46
A przypomina to ten temat, zerknij http://www.daciaklub.pl/f...hlight=r%EAczny
kali - 2016-11-18, 19:56
Pociągnij i wciśnij parę razy włącznik i zobacz czy zaświeci. Wciśnij też pływak od poziomu płynu hamulcowego i zobacz czy się zaświeci.
gregorisan - 2016-11-18, 20:17
Dzięki - jutro spróbuje to ogarnąć. A jak nie to wizyta w serwisie
arnold - 2016-11-18, 21:26
Nie ma klasycznego pływaka w zbiorniku. A to po prostu przełącznik pod ręczny nie zwiera. Być może się przytarł i tyle.
gregorisan - 2016-11-28, 15:41
Byłem dzisiaj z tą usterką u Pietrzaka w Rybniku. Wszystko poszło bardzo sprawnie - ponoć jakaś blaszka był źle znitowana i nie było styku w czujniku. Nie wiem ile im to dokładnie czasu zajęło bo przyszedłem do salonu po ponad dwóch godzinach i auto już stało na placu
Dzięki za wcześniejsze sugestie
|
|