|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Na czym polega fenomen Dacii?
Daster - 2010-11-19, 07:54 Temat postu: Na czym polega fenomen Dacii? Na czym polega fenomen Dacii?
Marek1603 - 2010-11-19, 12:03
Nie wiem, ale chyba to już było na forum, chociaż data artykułu aktualna.
maciek - 2010-11-19, 13:25
jest to chyba kampania reklamowa Dacii bo na francuskie.pl jest to samo
benny86 - 2010-11-19, 21:32
Może się Wam narażę, ale mam wątpliwości czy w Polsce można mówić o fenomenie Dacii. Prognozowana ilość sprzedaży samochodów osobowych w bieżącym roku to ok 320 tys. sztuk. Dacia - kilka tys, z info od Laisara wynika że z reguły plasuje się gdzieś w okolicy 20-22 miejsca najchętniej kupowanych. Dlaczego tak jest? MOIM ZDANIEM
a)nieuzasadniony brak zaufania do marki
b)sszrot-wageno-mania wszechobecna
c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić)
d)dziwne rozwiązania funkcjonalne w pewnych kwestiach, które nie każdemu odpowiadają (klakson, elektryka szyb)
krakry1 - 2010-11-19, 21:57
benny86 napisał/a: | a)nieuzasadniony brak zaufania do marki | To chyba powód zasadniczy braku popularności Dacii w Polsce.
benny86 napisał/a: | b)sszrot-wageno-mania wszechobecna | To też ważny powód - szczególnie biorąc pod uwagę ceny: najpopularniejsze "używki" z zachodu to te w cenie do 20 tys. zł. Nowa Dacia kosztuje jednak dużo więcej (nie mówię o golasach - bo tych ze szrotów tez się nie sprowadza).
benny86 napisał/a: | c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić) | Też racja - czekanie 1/2 roku na Dustera, czy 3 m-ce na Sandero, to skandal. ONI (czytaj: RP) po prostu nie chcą zarobić.
benny86 napisał/a: | d)dziwne rozwiązania funkcjonalne w pewnych kwestiach, które nie każdemu odpowiadają (klakson, elektryka szyb) | To chyba najmniej ważny powód - dla mnie osobiście "dziwactwa" Dacii da się przeżyć - kwestia przyzwyczajenia.
Nikita_Bennet - 2010-11-20, 09:29
benny86 napisał/a: |
b)sszrot-wageno-mania wszechobecna
c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić) |
TRUE ;(
Dodam jeszcze jedno - średnio przygotowane kredytowanie dla rolników pod auta typu pick-up. Auto teoretycznie dla przedsiębiorców, małych firm i gosp. rolnych a tutaj panie obsługujące kredyty w salonie nie są pewne jakie dokumenty ma dostarczyć rolnik i nie wiedzą co jest co i jak to czytać (oczywiście centrala RCI wie co i jak bo najpierw tam dzwoniłem).
W Fiacie byli lepiej przygotowani (tyle że ich pick-up droższy i słabszy silnik).
Cendra - 2010-11-20, 10:05
benny86 napisał/a: | a)nieuzasadniony brak zaufania do marki |
Mogli by popracować na kampanią reklamową, jakoś malo widzę Dacie w tv.
benny86 napisał/a: | b)sszrot-wageno-mania wszechobecna |
To się u nas chyba nigdy nie zmieni...
benny86 napisał/a: | c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić) |
Każą sobie czekać na samochód jakby to bylo auto robione na specjalne zamówienie, a nie auto dla ludu...
RnR - 2010-11-20, 10:25
Ogolnie czas oczekiwania to podstawowy temat, jesli czeka sie tyle miesiecy na ich auto to po co sie reklamowac - i tak by wiecej nie sprzedali...
krakry1 - 2010-11-20, 11:31
Cendra napisał/a: | Dacia .... "auto dla ludu"... | - to właśnie dosłownie Volkswagen.
Cendra - 2010-11-20, 18:56
Wiem :)
Niech będzie "auto dla Kowalskiego", tanie, bezawaryjne i szybko dostępne...
bebe - 2010-11-20, 21:07
benny86 napisał/a: | c)długi okres oczekiwania na autko (niektórych to zniechęca, na szczęście ma się to poprawić) |
Kłóciłbym się. Samochód kupowaliśmy w lipcu. Czas oczekiwania na nową Skodę Octavię - 3 miesiące. Nowa Kia C'eed SW - odbiór w styczniu. :O To raczej chyba kwestia tego, że Dacia prawie nie ma aut na stocku. Wyprodukowanie samochodu i przywiezienie go z drugiego końca Europy trwa, niezależnie od marki. Różnice oczywiście są, ale nie spotkałem się, żeby gdzieś na nowe auto wyprodukowane pode mnie, a nie z placu, czekało się mniej niż 3 miesiące.
benny86 napisał/a: | d)dziwne rozwiązania funkcjonalne w pewnych kwestiach, które nie każdemu odpowiadają (klakson, elektryka szyb) |
Taki sam poroniony pomysł z klaksonem jest w peugeotach. Doprowadzający (mnie) do szewskiej pasji "pik pok" w kierunkowskazach pominę milczeniem. :Z Po prostu francuskie samochody są dziwne, bo Francuzi to dziwny naród, a ich syrena brzmi jak geje w trójkącie. ;)
Dacie to nie są samochody idealne, takich z resztą nie ma. Ale im dłużej Dacią jeżdżę (a jeżdżę już dwa tygodnie! :), tym mocniej jestem przekonany, że takie "wady" jak powyżej, to czepianie się garbatego, że ma dzieci proste. :]
|
|