DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Duster do Lasu: recenzja

piotrres - 2010-11-28, 22:54
Temat postu: Duster do Lasu: recenzja
Takiego tekstu się w polskiej prasie nie spodziewałem:

http://www.laspolski.net....101109232228282

Choć praktycy 4WD autko doceniają

opos - 2010-11-29, 07:51

W Lesie Polskim recenzje zawsze były obiektywne. Bo tu żaden koncern redaktora nie smaruje.
Ale pochlebna recenzja Dusterea to i tak raczej nie wpłynie na kolegów leśników bo oni lubują się w suzukach oplach nissanach i toyotach.

billbill666 - 2010-11-29, 09:09

Recenzja obiektywna i wreszcie nikt nie czepia się jakości plastików jak w innych pismach o tematyce moto.Co do wyboru pojazdów przez Lasy Państwowe to nie zdziwi mnie jak DUSTERA pominą,brak reduktora jest poważnym argumentem przeciw.Stara Niva dalej będzie hasać w naszych lasach.
laisar - 2010-11-29, 10:19

billbill666 napisał/a:
brak reduktora jest poważnym argumentem przeciw

A brak blokad dyferencjałów nie jest jednak większym? W końcu tą bardzo krótką "jedynką" można sobie chyba poradzić lepiej, niż wychodzi omijanie braku blokad hamulcami...

billbill666 - 2010-11-29, 10:42

laisar pisząc reduktor miałem na myśli "żółwia"z kompletem blokad.Swoją drogą jak będziesz miał okazję to wjedż z tą krótką jedynką do lasu w dzikie ostępy w trakcie wycinki w czasie dużych opadów deszczu jakie miały miejsce ostatnio i pracuj w pojedynkę jak wielu leśników.krótka jedynka to nie panaceum na wszystkie bolączki bezdroży.Duster nie jest złym autem o przyzwoitej dzielności terenowej ale nie wołem roboczym jak wspomniana Niva,UAZ,Land Rover Defenger i inne pick-upy.jak te nie dają rady przed szereg wchodzą Unimogi i wszelkiej maści wszędołazy.Wiem coś o tym bo brat jest leśnikiem pracującym w terenie i starej,służbowej poczciwej Nivy nie zamierza zamieniać na nic z obecnych nowości.Wierzę mu w to co mówi po kilku przejażdżkach z nim po jego rewirze,szczerze ja bym się tam w pojedynkę nie zapuścił.Duster jako auto reprezentacyjne dla bossa nadleśnictwa?czemu nie,tylko że on stwierdzi że znaczek na masce nie pasuje,a może nie ;-)
opos - 2010-11-29, 11:08

billbill666 napisał/a:
.Duster jako auto reprezentacyjne dla bossa nadleśnictwa?czemu nie,tylko że on stwierdzi że znaczek na masce nie pasuje...

I tu trafiłeś w dziesiątkę. A duster w teren nada się jak najbardziej ale w tych łatwiejszych leśnictwach na niżu z sosenką na piaseczku.

laisar - 2010-12-09, 22:28

billbill666 napisał/a:
pisząc reduktor miałem na myśli "żółwia"z kompletem blokad

Ale ja nie telepata... ((((; A systemy są jednak od siebie niezależne - stąd moje pytanie: czego bardziej brak?

(Bo że najlepiej mieć oba, to oczywista oczywistość).

Cytat:
Duster nie jest złym autem o przyzwoitej dzielności terenowej ale nie wołem roboczym

Wołem jest, tyle że po prostu nie super-terenowym, rzecz jasna.

Aczkolwiek...
Cytat:
brat jest leśnikiem pracującym w terenie i starej,służbowej poczciwej Nivy nie zamierza zamieniać na nic z obecnych nowości

...krążą plotki o doposażonych wersjach dustera, to może wtedy? [:

(No i przy prostocie daćkowego niby-suv-a zawsze można by coś samemu podłubać...).

billbill666 - 2010-12-09, 23:24

niech stają do przetargów,czas pokaże co z tego wyjdzie.
eplus - 2010-12-10, 07:15

billbill666 napisał/a:
niech stają do przetargów,czas pokaże co z tego wyjdzie.

W SIWZ znajdą wymagania:
rozstaw osi min. 2850mm, max 2860mm
miękkie plastiki
kanapa tylna dzielona 1:4..."
Dzień walki z korupcją był wczoraj, dziś zwykły dzień jak co dzień... :mrgreen:

MarkD - 2010-12-10, 09:14

Podaj link do SIWZa.
laisar - 2010-12-10, 09:23

Kol. eplus pewnie żartował, ale życie jak zwykle było pierwsze - http://www.daciaklub.pl/f...p?p=56413#56413
MarkD - 2010-12-10, 09:49

Ok, myślałem, że są takie zapisy. Ale tu na bank - jak dla leśników - będzie zapis o blokadzie mechanizmu różnicowego.
laisar - 2010-12-10, 10:15

No i takowe zapisy są dość oczywiste i nikt się ich nie czepia - gorzej, jak pojawiają się takie, jak w tamtym przetargu (teraz widzę, że linka do "gdaki" niestety wyekspirowała): po co np bezsensowny zapis o mocy silnika, z której kompletnie nic nie wynika? Lepsze byłoby po prostu podanie konkretnych osiągów, które się liczą dla zamawiającego.

Aczkolwiek nie sugeruję, że to na pewno w celu ustawieniu przetargu - optymistycznie przypuszczam, że to zwykła bezmyślność <:

Ad rem: bardzo jestem ciekaw czy plotki o "dozbrojonym" dusterze się ziszczą...

MarkD - 2010-12-10, 10:25

To są właśnie SIWZy.... Już mi się nawet nie chce pisać.
opos - 2010-12-28, 18:33

I proszę, jednak jest jeden Nadleśniczy skusił się na Dustera, a co ciekawsze pierwotnie planował kupić Yeti :-D