DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - podgrzewane spryskiwacze

leszek_z1 - 2010-11-28, 23:01
Temat postu: podgrzewane spryskiwacze
Pierwsze kłopoty, spryskiwacze słabo dają w trakcie mrozu. Podgrzewane spryskiwacze to dobre rozwiązanie, tylko czy są dostępne jakieś zamienniki?
mekintosz - 2010-11-28, 23:51

Hmm. Moze zmien plyn zimowy lepszej jakosci ? Byc moze to jest problem.
Beckie - 2011-06-04, 21:47

Dobry płyn nie zamarza w ogóle. :->
Kabe - 2011-06-05, 09:46

Aha.. A w zimie jeździł? Widział te piękne lodowe kwiaty, wyrastające na szybie SEKUNDĘ po jej oblaniu niezamarzającym płynem i przetarciu wycieraczką? Tak właśnie zamarza płyn, który nie zamarza w ogóle
48piotr - 2011-06-05, 09:50

Kabe napisał/a:
Tak właśnie zamarza płyn, który nie zamarza w ogóle

A nie rozcieńczył się wodą/rozmarzniętym lodem/
:shock:

Beckie - 2011-06-05, 10:25

Kabe napisał/a:
Aha.. A w zimie jeździł? Widział te piękne lodowe kwiaty, wyrastające na szybie SEKUNDĘ po jej oblaniu niezamarzającym płynem i przetarciu wycieraczką? Tak właśnie zamarza płyn, który nie zamarza w ogóle

To nie płyn zamarza.
Po przetarciu wycieraczką płynu na szybie już nie ma więc nie może zamarznąć. :-P
Kiedyś już o tym była mowa: przy dużej wilgotności powietrza i nienagrzanym wnętrzu samochodu, zimna szyba zbiera wilgoć, która momentalnie zamarza i rzeczywiście tylko długotrwałe pryskanie szyby zapewnia jako taką widoczność póki szyba się trochę nie ogrzeje.

mekintosz - 2012-10-31, 23:27

Mozna by sie zastanowic nad jakas mini grzałka elektryczna podłaczona pod zasilanie pompki, przez ktora by przeplywał płyn dalej do spryskiwaczy. W sam raz na zime ;-)
laisar - 2012-11-01, 00:40

mekintosz napisał/a:
mini grzałka elektryczna podłaczona pod zasilanie pompki, przez ktora by przeplywał płyn dalej do spryskiwaczy

Atomówka na muchę (;

Stary indiański sposób jest taki, że zanurza się w zbiorniku świecę żarową...

chriskb - 2012-11-01, 05:16

Można też zastosować wężyki z drutem oporowym tak jak było w starych Mesiach 124. Problem to przeciągnięcie wężyka do spryskiwacz tylnej szyby.
bebe - 2012-11-01, 09:35

Ja myślałem o tym, żeby do zbiorniczka wlać jakieś paliwo, a przed dysze dać płomień wiodący i móc dzięki temu bardzo szybko rozmrażać szyby. :>
marszelest - 2012-11-01, 13:59

no to by musiałoby być paliwo rakietowe -efekt na pewno będzie odlotowy :lol: :lol: :lol:
TD Pedro - 2012-11-01, 16:30

marszelest napisał/a:
efekt na pewno będzie odlotowy

nie odlotowy a odrzutowy :-P

laisar - 2012-11-02, 03:29

bebe napisał/a:
myślałem o tym, żeby do zbiorniczka wlać jakieś paliwo

Przecież składnikiem prawie każdego zwykłego płynu jest chyba zazwyczaj jakiś alkohol - w zasadzie palny... Zatem montuj zapalarkę i: banzai!.

chriskb napisał/a:
Problem to przeciągnięcie wężyka do spryskiwacz tylnej szyby

Dlaczego? Przecież jest pilot - w postaci starego wężyka (;

Przemek77 - 2014-01-27, 08:10

A co poradzicie na zamarzające dyszki od spryskiwaczy?
Już mnie szlag jasny trafia - płyn zalany mam zimowy, a non-stop przy temperaturach ujemnych jak obecnie ciągnięcie dźwigni do siebie powoduje tylko smętne pojękiwanie silniczka.