DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Jak włączyć sygnalizację niezapiętych pasów (modele bez)

Pawlo - 2010-12-13, 21:08
Temat postu: Jak włączyć sygnalizację niezapiętych pasów (modele bez)
Szukałem ale nie znalazłem .....
Czy któryś z kolegów wie czy się da uruchomić w naszych samochodach sygnalizację nie zapiętych pasów bo kontrolka jest ale nie świeci a ja bym chciał żeby świeciła i w dodatku piskała gdy kierowca i pasażer (teściowa) nie zapnie pasów :lol:

Matthias[Wlkp] - 2010-12-13, 21:30

Też mam ten problem, ale jeszcze się nim na poważnie nie zainteresowałem :lol: . Zastanawiam się, czy to błąd w montażu/programowaniu, bo przecież dodatkowej opcji na to nie było...
robertp1983 - 2010-12-13, 21:51

w komputerze pewnie można tę opcję włączyć, ale przynajmniej u mnie nie zauważyłem żadnego przewodu podłączonegop do zapięcia pasa. kontrolka nie zapiętych pasów to była i w polonezach i fiatach 125p. Nasze komputery mają wiele funkcji uśpionych.
Pawlo - 2010-12-13, 21:54

To może by je obudzić :lol:
jackthenight - 2010-12-13, 21:59

Aktywować opcję to nie problem - czas operacji jakaś minutka.

Problemem jest tylko, to że potrzebujecie innego zapięcia pasów - gdyż ten co macie/mamy obecnie nie posiada w sobie czujnika zapięcia pasów.

laisar - 2010-12-13, 22:18

...A od tego zapięcia trzeba jeszcze zrobić połączenie do modułu elektronicznego kabiny, a dalej - do tablicy wskaźników...

...I trzeba zamontować czujniki wykrywające obecność kogoś na fotelu...

Ogólnie - powinno się dać wykorzystać części z dustera - zwłaszcza jeśli ma się nową konsolę środkową (;

No i można też zrobić to "niezależnie" - http://www.daciamodellen.nl/gordel-lampje/

RnR - 2010-12-13, 22:27

A moze na tesciowa wystarczy wszystkie kabelki na sztywno i jeden pstryczek elektryczek? :)
mag - 2010-12-14, 19:41

Pytałem w serwisie (z czystej, bezinteresownej ciekawości - bo w instrukcji stoi, że jest coś takiego). Pono trza podpiąć tylko jakiś kabelek - chcieli to zrobić w ramach gwarancji :-D . Stwierdziłem, że to tylko ciekawość - i nie mają tego włączać... Wiem, kiedy jestem zapięty, a kiedy nie. Poza tym nie lubię zaświeconych, nadmiarowych kontrolek.
benny86 - 2010-12-14, 19:47

RnR napisał/a:
A moze na tesciowa wystarczy wszystkie kabelki na sztywno i jeden pstryczek elektryczek? :)

Można nie przypomnieć jej o zapięciu pasów, posadzić na fotelu pasażera z przodu i z odpowiednią siłą w odpowiedniej chwili kopnąć w hamulec :mrgreen:

mag napisał/a:
Wiem, kiedy jestem zapięty, a kiedy nie. Poza tym nie lubię zaświeconych, nadmiarowych kontrolek.

Tak, tylko to akurat służy bezpieczeństwu - przyznam się że od kiedy mam brzęczyk niezapiętych pasów nie zdarza mi się jezdzic np do garażu bez zapiętych pasów (ok 500metrów) - to jest tak upierdliwe że człowiek zapina siłą rzeczy

Pawlo - 2010-12-14, 20:05

Z tym hamulcem to może i nie głupi pomysł ale może mi szybę uszkodzić :lol:
jackthenight - 2010-12-14, 20:34

mag napisał/a:
Pytałem w serwisie (z czystej, bezinteresownej ciekawości - bo w instrukcji stoi, że jest coś takiego). Pono trza podpiąć tylko jakiś kabelek

Za szybko ci w ASO odpowiedzieli, nie sprawdzając dokładnie co trzeba zrobić :)
Szkoda, że się nie zgodziłeś - to by sobie pluli w twarz, że się na to zgodzili - a miało być tak pięknie tylko jeden kabelek a tu zonk :)

WojaK - 2010-12-14, 20:58

Koledzy, mam Logana MCV z 2007 r w wersji Laureate 1,5 dci. Ja mam fabrycznie uruchomioną tą opcję. Jestem szczerze zdziwiony, że Wy nie macie. Myślałem, że wszyscy mamy. Szkoda, że tylko kierowcy, a nie wszystkich w samochodzie.
Pawlo - 2010-12-14, 21:23

WojaK napisał/a:
Koledzy, mam Logana MCV z 2007 r w wersji Laureate 1,5 dci. Ja mam fabrycznie uruchomioną tą opcję. Jestem szczerze zdziwiony, że Wy nie macie. Myślałem, że wszyscy mamy. Szkoda, że tylko kierowcy, a nie wszystkich w samochodzie.

Mam to samo ale u mnie nie działa i nigdy nie działało :cry:

RnR - 2010-12-14, 21:44

Btw - dzis w dusterku sie tym pobawilem - dzialalo tak dla kierowcy jak i pasazera ale prezentowane jedna wspolna lampka - tak czy siak raczej zbedny gadzet :)
Mikele - 2010-12-14, 23:34

Być może to jest tak, że w niektórych egzemplarzach podłączali, a w innych nie.
Sam się zastanawiałem, czy by nie uaktywnić tej funkcji, ale do tej pory dawałem sobie spokój myśląc, że czujnik do fotela pewnie kosztowałby parę stów. Teraz sprawdzę, czy może go nie mam, tylko niepodpiętego :->

Czy w jakimś manualu Daćkowym w ogóle jest zaznaczona sygnalizacja pasów ? Gdzie szukać i czego ?

W sumie to ważna rzecz- dodatkowy 1 punkt w testach EuroNCAP :mrgreen:

Ammianus - 2010-12-15, 08:36

no żesz ja pitole! Co się dzieje z normami w fabryce Dacii? :lol:
Każdy ma inne opcje, jeden pasy, drugi awaryjne po hamowaniu... Moze się jeszcze ktoś przyzna, że ma automatyczne blokowanie zamka po przekroczeniu 15km/h?

laisar - 2010-12-15, 09:04

Ręczna robota - żadne dwa egzemplarze nie są takie same...

(;

A serio: auta na różne rynki mają różne wykończenie - i czasem się pewnie zdarza, że jakieś sztuki trafiają do innego kraju niż było to planowane na taśmie.

Ammianus napisał/a:
Moze się jeszcze ktoś przyzna, że ma automatyczne blokowanie zamka po przekroczeniu 15km/h?

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=21062#21062

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=48964#48964

Mikele napisał/a:
Czy w jakimś manualu Daćkowym w ogóle jest zaznaczona sygnalizacja pasów ?

Na pewno w dusterowych schematach elektrycznych - ale jeszcze ich nie widziałem w Sieci ):

Gość - 2011-07-14, 19:53
Temat postu: Kontrolka niezapiętych pasów w Sandero
Witam
Chciałabym się dowiedzieć jak w Waszych autach wygląda sprawa kontrolki od niezapiętych pasów bezpieczeństwa. W moim modelu nie zaświeca się wcale i uzyskałam info u dealera że ma się nie świecić. To po prostu nie działa.
Poprzednio jeździłam leciwą Daewoo Nexią i tam to po prostu było.
Napiszcie jak to jest

Beckie - 2011-07-14, 20:02

U mnie nie ma.
Mariusz - 2011-07-14, 20:18

Dacia Sandero ma tylko kontrolkę niezamkniętych drzwi , natomiast kontrolki od niezapiętych pasów nie ma :-(
Seal - 2011-07-14, 20:19

O ile mnie pamięć nie myli to kontrolki te występują tylko w Dusterze.
Mariusz - 2011-07-14, 20:20

Seal pamięć Cię nie myli :-)
Gość - 2011-07-14, 20:25

Dzięki. To znaczy że moja nie odbiega od normy. Ulżyło...
eplus - 2011-07-14, 20:32

Ciesz się, że nie masz piszczka. :-D
Lukas87 - 2011-07-14, 21:44

no eplus zebys wiedzial w yarisce to udręka powyżej 20km/h :)
czaju - 2011-07-15, 07:13

ło - kontrolka...
Przecież do foteli (bez poduszek) nawet żaden przewód nie jest podłączony (tzn jest, ale instalacja kończy się tam, gdzie jest wpięty ;p)

Podsumowując - nie, raczej nikt w Polsce tego nie ma. Może w Rosji, albo Brazylii

mekintosz - 2011-07-15, 08:53

Mariusz napisał/a:
Dacia Sandero ma tylko kontrolkę niezamkniętych drzwi , natomiast kontrolki od niezapiętych pasów nie ma :-(

To ja mam dziwna wersje Sandero Laureate z jasnymi zegarami, gdyz mam kotrolke - ludzik z pasami na fotelu obok kontrolek poduszek. Oczywiscie sie ona nie zaswieca ale widac ja. Czy tam nie ma fizycznie diody/zarowki czy tylko brak instalacji w klamrach pasow nie mam pojecia.

Gość - 2011-07-15, 12:04

Ja fizyczne kontrolkę taką posiadam, ale się nie świeci. W tym był "problem". I ciekawość jak mają inni ;)
Mariusz - 2011-07-15, 21:45

Chodziło mi oczywiście, że nie świeci. Jak nie świeci to jej nie ma :-( .Przypuszczam, że Sanderka produkowana na kraje poza UE opcję tą posiada
mrówa - 2011-07-16, 12:01

Mariusz napisał/a:
Chodziło mi oczywiście, że nie świeci. Jak nie świeci to jej nie ma :-( .Przypuszczam, że Sanderka produkowana na kraje poza UE opcję tą posiada

Bardzo prawdopodobne. Jest nawet o tym w instrukcji napisane.

Lukas87 - 2011-07-16, 12:37

eplus napisał/a:
To Ty pasów nie zapinasz :?: Wujek Dobra Rada zaraz Ci wyjaśni, po co są pasy i piszczki. :mrgreen: :idea: (wiem, dostanę banana, a co mi tam ). :mrgreen:

zapinam zawsze!! ale od domu do bramy wyjazdowej na droge mam 150m i jak przekrocze magiczne 20km/h pika i pika oszaleć można :mrgreen: pasy bym mógł zapiać od razu a bramę będą otwierać krasnoludki hehe :lol:

ian - 2011-07-16, 13:40

Cytat:
bramę będą otwierać krasnoludki

Nie, wystarczy zwyczajny pilot uruchamiany przez kierowcę ;-) Teraz, to coraz powszechniejsze. Tylko trzeba na początku sprawdzać, czy brama się domyka całkowicie.

laisar - 2011-07-16, 22:45

Tyle pisania, a wystarczyło podać jedną linkę: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4433 <;
Gość - 2011-07-22, 10:15
Temat postu: racja
Faktycznie jest taki post już w tym temacie. Nie zauważyłam go wcześniej. Poza tym chyba łatwiej się czegoś dowiedzieć zakładając nowy post niż z wyszukiwarki. A i jak widać odzew na zapytania jest natychmiastowy.
Co do wyszukiwarki - nie umiem w niej znaleźć tego czego szukam. Zbyt ogólnie wyszukuje.

laisar - 2011-07-22, 10:38

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=94084#94084 (:

I powtórzę: dubel to żaden problem - tzn. fajnie, jeżeli ktoś najpierw spróbuje coś znaleźć, ale jeśli nawet tego nie zrobi (albo mu się nie uda), to jak widać klubowicze pomogą. A tematy zawsze można scalić bądź wygasić... Ważne, żeby poruszać tylko jedną sprawę naraz (: