DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Odszumianie CB radia

jjmalin - 2010-12-24, 16:17
Temat postu: Odszumianie CB radia
Witam. Nie wiem jak u Was ale u mnie dość szumi. dodatkowo słysze np wycieraczki ... jak się tego pozbyć?? cb podpięte pod zapalniczkę ale to nie idzie z zasilania ( bo włączyłem CB i odpiołem antenę i było cicho ) tylko od anteny... radyjko Yosan 2204 turbo i antenka Sunker elite, magnes na dachu. będę zmieniał w wakacje na Albrecht 6890 i może antenkę mocowaną na reling i łamaną. czy zmiana pomoże ??
benny86 - 2010-12-24, 16:25

Musisz dać cb-radio do strojenia, w Twoim aucie konkretnie - w jednym działa super, w innym trzeba dostrajać:)
jjmalin - 2010-12-24, 16:30

antenka była strojona z autem przy zakupie przed podłączeniem do radyjka
czaju - 2010-12-24, 22:30

Mam to samo w benzynie - wychodzi na to że jedynym sensownym pomysłem jest podłączenie bezpośrednio pod akumulator... Osobiście uznałem że nie przeszkadza mi tak bardzo...
yarocz - 2010-12-25, 09:47
Temat postu: Re: Odszumianie CB radia
jjmalin napisał/a:
Witam. Nie wiem jak u Was ale u mnie dość szumi. dodatkowo słysze np wycieraczki ... jak się tego pozbyć?? cb podpięte pod zapalniczkę ale to nie idzie z zasilania ( bo włączyłem CB i odpiołem antenę i było cicho ) tylko od anteny... radyjko Yosan 2204 turbo i antenka Sunker elite, magnes na dachu. będę zmieniał w wakacje na Albrecht 6890 i może antenkę mocowaną na reling i łamaną. czy zmiana pomoże ??

Mialem kiedys Yosana i wiem, ze to radio po prostu szumi.
Nic na to nie poradzisz.
Ono nie ma zadnych filtrow.
Zmienisz radio na lepsze z filtrami i problem zniknie.

marektbg - 2010-12-25, 10:40

Kup lepsze radio i dobrą antenę - ja mam Floridę Presidenta - same zalety - ładnie odbiera, mała i nie trzeba jej stroić. Teraz testuje ją z radiem President Tommy ASC (poprzednio Alan 78 Multi) i o szumach zapomniałem.
matucha - 2010-12-27, 18:16

Można spróbować podpiąć radyjko bezpośrednio pod akumulator.
marektbg - 2010-12-27, 19:19

matucha to przede wszystkim ;-)
stempik - 2010-12-27, 21:07

matucha napisał/a:
Można spróbować podpiąć radyjko bezpośrednio pod akumulator.

ale bez autka i posłuchać jak działa bo może mieć duże szumy własne

gigi303 - 2010-12-28, 16:36

zmień radyjko na inne, ja ze swoim też się męczyłem, filtry i inne udziwnienia, podłączenie pod aku nie robi różnicy z szumami. wymieniłem radio i teraz mam spokój, a moje stare radyjko u znajomego nie szumi, wszystko kwestia auta i jego elektryki etc.
Do dacii potrzebujesz radia z porządnym filtrem