|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Tuning Sandero Stepway 1,5 DCI
jjmalin - 2010-12-25, 18:21 Temat postu: Tuning Sandero Stepway 1,5 DCI Witam. jako, że w temacie jestem nowicjusz chciałbym się zapytać co warto wymienic. Po pierwsze planuje zakup sportowego tłumika. Po drugie magnetyzery paliwa i powietrza ( proszę o opinie ). Po trzecie sportwoe filtry K&N ( także proszę o opinie ). Po czwarte chip tuning jak kolega Wieża ( Jaszpol - Łódź ). Po piąte hmmm może turbina z 85KM DCI. Pytanie podstawowe: co na to moja skrzynia biegów z 1,5 DCI 68 kucy ??
Lukas87 - 2010-12-25, 18:30
magnetyzery odpusc sobie..
sportowy tlumik do diesla hmmm...
sportowy filtr tez bym dal sie spokoj..
chip owszem to na plus
a w 85km jest inna turbina albo ta sama tylko ustawiona na inne cisnienie doladowania?
Mikele - 2010-12-25, 18:36
Jeśli chcesz korzystać z oferty Jaszpola to w zasadzie nic Cię nie interesuje czy podzespoły się nie zbuntują, bo będzie to tuning Renault, który nie zabiera gwarancji. W takiej sytuacji powiedzenie Ci, że się podejmą chiptuningu równoznaczne jest z tym, że można to bezpiecznie wykonać.
maciek - 2010-12-25, 19:35
jjmalin napisał/a: | co na to moja skrzynia biegów z 1,5 DCI 68 kucy ?? |
w obydwu modelach masz takie same skrzynie biegów JR5.
jjmalin napisał/a: | Po trzecie sportwoe filtry K&N ( także proszę o opinie |
u kolegi w Fabii (64KM) benzynie pomogło samochód stał się żwawszy
jjmalin napisał/a: | chip tuning |
tak, samochód stanie się żwawy i zmniejszy się spalanie.
Lukas87 - 2010-12-25, 21:05
maciek127 napisał/a: | jjmalin napisał/a:
Po trzecie sportwoe filtry K&N ( także proszę o opinie
u kolegi w Fabii (64KM) benzynie pomogło samochód stał się żwawszy |
na dodatek to silnik wolnossący więc pomoże filtr minimalnie a tu mamy turbinke więc wg mnie nic to nie da
mekintosz - 2010-12-25, 22:50 Temat postu: Re: Tuning Sandero Stepway 1,5 DCI
jjmalin napisał/a: | ... Pytanie podstawowe: co na to moja skrzynia biegów z 1,5 DCI 68 kucy ?? |
Skrzynia w 68 KM jest oznaczona jako JH3 ( do 160 Nm ) zas w 85 KM JR5 ( do 200 Nm ).
Jaszpol chyba doklada 15 KM i 40 Nm do 68 KM... wiec ciut wiecej niz wytrzymalosc skrzyni JH3. Nie znaczy, ze sie rozsypie ale... wlasnie czy jest to bezpieczne w perspektywie planowanej wieloletniej eksploatacji ?
Dawid - 2010-12-26, 10:43
Ja w Dacia MCV 68km mam skrzynie JR5 nie JR3 .
Jest wielce prawdopodobne , że w Sandero jest podobnie.
Powerboxy do Dacia DCI ne Ebay
jjmalin - 2010-12-26, 11:16
co do powerboxa mam mieszane uczucia
Seal - 2010-12-26, 12:18 Temat postu: Re: Tuning Sandero Stepway 1,5 DCI
mekintosz napisał/a: | jjmalin napisał/a: | ... Pytanie podstawowe: co na to moja skrzynia biegów z 1,5 DCI 68 kucy ?? |
Skrzynia w 68 KM jest oznaczona jako JH3 ( do 160 Nm ) zas w 85 KM JR5 ( do 200 Nm ). |
Dawid napisał/a: | Ja w Dacia MCV 68km mam skrzynie JR5 nie JR3 .
Jest wielce prawdopodobne , że w Sandero jest podobnie. |
Kolega mekintosz wie, że dzwony biją tylko nie wie w którym kościele
W dieslu 68 KM skrzynia JR3 występuje w Sandero i Loganie a skrzynia JR5 w MCV i Stepway http://www.dacia.pl/media...way_katalog.pdf.
Kolega jjmalin ma Stepway więc nie ma co go straszyć
PS. Aby nie było nie domówień Logan, Sandero i MCV z nowym silnikiem dCI 75 KM występuje ze skrzynią RJ5.
jjmalin - 2010-12-26, 14:41
no to moge bezpiecznie tuningowac skoro mam lepsza skrzynie
Pawlo - 2010-12-26, 17:57
Ja zapytam z ciekawości ile taki tuning kosztuje?
krakry1 - 2010-12-26, 19:32
Z tego co pamiętam w Jaszpolu jest to coś ok. 2tys. zł. Zakładają Ci moduł, bądź zmieniają Ci oprogramowanie. W przypadku modułu jadąc do ASO można sobie go po prostu wypiąć. Po zakończeniu gwarancji moduł, jeżeli sobie życzysz odpinają i bez dodatkowych dopłat tuningują Ci silniczek na kompie.
Na forum jest jeden kolega z MCV, który ma stuningowany mocniejszy silnik diesla. Niestety nie pamiętam który (ktoś ze "starszych" forumowiczów).
mekintosz - 2010-12-26, 20:46
Zwracam honor Bylem przekonany ze wszystkie wersje 68 KM maja skrzynie taka sama. Faktycznie, nie zauwazylem , ze w Sandero Stepway 68 KM jest mocniejsza skrzynia.
Przy okazji - czy wedlug Was przekroczenie parametrow skrzyni JR3 powyzej 160 Nm do wartosci 190-200 Nm czyli 20-25% spowoduje nagla szybka awarie, czy bedzie wymagalo delikatnosci i ostroznosci z "pilowaniem" wzmocnionego auta. Nawiasem mowiac szkoda, ze w zwyklym Sandero Laureate jest skrzynia na styk dopasowana do momentu obrotowego - obawiam sie wzmocnienia silnika, o ktorym w przyslosci mysle.
PS. Tuningowal Kolega "wieza":
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=60
jjmalin - 2010-12-26, 21:03
wiem, że tuningował rozmawiałem z nim na gg
Lukas87 - 2010-12-26, 21:55
ja bym sie nie bał o skrzynie jak siedzialem na forum 126p ludzie pod skrzynie z malucha wkładali 1.2 z punta 75 kucy i bez szaleństw jeździli nic sie nie działo a roznica w mocy 50KM i momentu duzooo wiecej
mekintosz - 2010-12-26, 23:18 Temat postu: Re: Tuning Sandero Stepway 1,5 DCI
jjmalin napisał/a: | Witam. jako, że w temacie jestem nowicjusz chciałbym się zapytać co warto wymienic. Po pierwsze planuje zakup sportowego tłumika. ... |
W Stepway masz "zagwarantowana" sportowa koncowke wydechu
Ja do swojej laureatki zamowilem takie cos.
krakry1 - 2010-12-27, 11:50
A po wiela i gdzie takie końcówki sprzedają Mekintoszu?
mekintosz - 2010-12-27, 13:54
krakry1 napisał/a: | A po wiela i gdzie takie końcówki sprzedają Mekintoszu? |
http://allegro.pl/koncowk...1366471029.html
32 zl z wysylka.. na razie czekam na nia
krakry1 - 2010-12-27, 15:10
Thank's za odp.
marektbg - 2010-12-28, 08:56
O matko ale komin. Jednak cena wskazuje, że magiczny chrom się złuszczy bardzo szybko.
mekintosz - 2010-12-28, 10:56
marektbg napisał/a: | O matko ale komin. Jednak cena wskazuje, że magiczny chrom się złuszczy bardzo szybko. |
Cena jest dosyc atrakcyjna. Jak sie zniszczy zbyt szybko kupie inny za jakis czas. Byc moze okaze sie calkiem niezly ten "komin" Celowo kupilem o przkekroju prostokatnym koncowke by jak najlepiej sie komponowala z wycieciem w zderzaku sandero.
MarkD - 2010-12-28, 11:06
Ja mam w okolicy "miłośników" takich końcówek. W dwóch samochodach nie przetrwały tygodnia.
krakry1 - 2010-12-28, 11:44
Może głupio zapytam, a jak się takie cudo mocuje do rury wydechowej?
MarkD - 2010-12-28, 12:07
Zasadniczo się przykręca
mekintosz - 2010-12-28, 12:38
MarkD napisał/a: | Ja mam w okolicy "miłośników" takich końcówek. W dwóch samochodach nie przetrwały tygodnia. |
Pierwszy raz montuje, gdyz oryg rura wyglada koszmarnie. Male g... w wielkim otworze zderzaka. Powiedz mi jak sie trzymaja koncowki w innych markach ? Tzn fabryczne - sa wspawane, ze takie trwale ?
MarkD - 2010-12-28, 12:49
Tak samo było mocowane (przykręcane), bo w nocy odjechały końcówki Przyspawane, to pewnie tłumik jest "sportowy", stąd tak wygląda.
mekintosz - 2010-12-30, 23:22
Znalazlem film obrazujacy montaz PowerBoxa.w silniku 1.5 dciw Loganie. Nie wiem czy taki sam jak oferuje Jaszpol z Łodzi ale daje pojecie z czym mamy do czynienia.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
bebe - 2010-12-31, 01:17
mekintosz napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=eTY6lL5RGbo&feature=related |
0:11 i później jeszcze parę razy: zwróćcie uwagę na wycieraczki... CO TO JEST? :O Pomijam już fakt, że są zamontowane odwrotnie, bo to zapewne kwestia kierownicy po złej stronie. Ale ten kosmos w centralnej wycieraczce? Jakieś pomysły, co autor miał na myśli? :)
laisar - 2010-12-31, 01:27
"Pantograf" - żeby wycieraczka lepiej mazała kierowcy przed oczyma. Nihil novi...
jjmalin - 2010-12-31, 12:31
co do boxa to powien tak że chyba nie jest to nic dobrego. jest to tak jakby wirus ktory powoduje inna prace silnika... spotkalem sie z czyms takim ze potem bez boxa silnik wariowal ...
mekintosz - 2010-12-31, 13:05
Zatem co innego na gwarancji ? Slyszalem, ze chip, zmodyfikowana mapa, jest niewykrywalny w ASO ale... co jak jednak jest ? Gdyby jakiekolwiek ASO w Warszawie oficjalnie jak Jaszpol z Lodzi oferwalo by tuning bylo by super.
tweeciak - 2010-12-31, 19:11
Mekintosz....podobno nie jest wykrywalny
Tylko..jest male "ALE"
Co w wypadku...gdy jedziesz na przeglad...a oni maja informacje z Dacia/Renault Polska ze jest nowe oprogramowanie do komputera i trzeba aktualizowac....wjezdzasz na przeglad...82KM...wyjezdzasz...68:(
Tutaj najwieksze jest ryzyko...
a tak na marginesie...fajnie..napisane jest na stronie jaszpola..ze kosztuje 2000 zl
Ciekawe...ze na ich stronie jest link do strony ktora pokazuje ile mozna otrzymac po chip tuningu....jaki przyrost mocy...jest to link do strony Vtech'a...i tam kosztuje to 1500:)
Seal - 2010-12-31, 19:45
tweeciak napisał/a: | a tak na marginesie...fajnie..napisane jest na stronie jaszpola..ze kosztuje 2000 zl
Ciekawe...ze na ich stronie jest link do strony ktora pokazuje ile mozna otrzymac po chip tuningu....jaki przyrost mocy...jest to link do strony Vtech'a...i tam kosztuje to 1500:) |
No wiesz za gwarancje trzeba trochę dopłacić
jjmalin - 2010-12-31, 20:26
zawsze np mozna tuningowe oprogramowanie wyciagnac i jak cos to wgrać ze swojego sprzętu...
benny86 - 2010-12-31, 20:30
Z powerboxem nie ma problemu, na zcas wizyty w aso odpina się bezproblemowo i nie ma śladu, z chiptuningiem gdzie ingeruje się w opragramowanie zainstalowanego sterownika już nie jest tak różowo...
RnR - 2010-12-31, 22:31
Nie ma problemu ale tez to chyba duzo gorzej dziala? :) Najwiekszy sens chip tuningu to chyba wplywanie na cisnienie doladowania - powerbox chyba tutaj nic nie da i zmienia tylko ilosc/momenty wtryskiwanego paliwa?
benny86 - 2010-12-31, 22:36
Działa tak samo, jeśli podchodzi się z rozsądkiem do tego a mianowicie: teoretycznie za pomocą chiptuningu (zmiana opragramowania w fabrycznym sterowniku silnika) można uzyskać lepsze osiągi niż przy power-boxie, ale z drugiej strony trzeba pamiętać że zbyt wyżyłowane osiągi niosą za sobą albo ryzyko awarii (sprzęgło, skrzynia itp) albo pociąga za sobą konieczność dalszych modyfikacji (zawieszenie, hamulce)
Daster - 2011-01-01, 10:56
Moj dealer sam zaproponowal w Dusterze cziptuning w ASO. Jednak wybralem benzyke.
jjmalin - 2011-01-01, 17:42
a np wystarczy podmiana komputera silnika na mocniejszy?? np z 85
mekintosz - 2011-01-01, 23:19
jjmalin napisał/a: | a np wystarczy podmiana komputera silnika na mocniejszy?? np z 85 |
Obawiam sie, ze nic by to nie dalo, ba moze nawet po takim przeszczepie silnik by nie odpalil. Jesli bym sie decydowal na wzmocnienie to mysle ze optymalnie z 68 KM na 75-78 KM. Raczej wydaje sie bezpieczne, zas 75 KM to takie minimum na autko wielkosci Sandero.
Lukas87 - 2011-01-02, 09:51
na pewno na innym komputerze nie odpali bo immobiliser zablokuje odpalenie
jjmalin - 2011-01-02, 14:25
zawsze można przeprogramować ...
Ocek - 2011-01-04, 12:14
Mi Dealer zaproponował podniesienie mocy (chyba power-box) za 1200-1300 dokładnie nie pamiętam. Ale było to "po kosztach" proponowane przy odbiorze auta.
Nie zdecydowałem się bo słyszałem złe opinie o tym sposobie podnoszenia mocy (oszukuje to ustrojstwo tylko komputer) i chciałem sprawdzić jak te 68KM będzie się spisywało.
Narazie nie żałuje bo jażdże głównie po mieście i spokojnie wystarcza, no i spalanie jest cudownie niskie w porównaniu z benzyniakiem, którym jeździłem do tej pory!
marektbg - 2011-01-04, 12:21
mekintosz napisał/a: | Slyszalem, ze chip, zmodyfikowana mapa, jest niewykrywalny w ASO ale... co jak jednak jest ? |
Nie wiem jak w Dacii, ale w Skodzie wykrycie czipsa w serwisie (a nawet pod domem z kompem na kolanach) nie wymaga specjalnych umiejętności. Da się też sprawdzić historię poprzedniego oprogramowania.
jjmalin jak masz ochotę to wkładaj czipsa, olej gwarancję i testuj. Co za problem, żaden. Tutaj na forum za wielu tunerów nie ma, więc będziesz chyba pierwszym jeśli chodzi o Stepway'a - ktoś musi przetrzeć szlaki i na czyichś błędach trzeba się uczyć.
Lukas87 - 2011-01-04, 12:34
http://forum.vectra-unlim...ead.php?t=54406
benny86 - 2011-01-04, 12:38
marektbg napisał/a: | jjmalin jak masz ochotę to wkładaj czipsa, olej gwarancję i testuj |
Po co rezygnować z gwarancji jeśli w jaszpolu można ją zachować przy chipowaniu?:) Tyle że kolega jmalin musiałby się przejechać kawałek drogi - przy okazji można sprawdzić na trasie przed/po chipie
mekintosz - 2011-01-04, 12:47
benny86 napisał/a: | marektbg napisał/a: | jjmalin jak masz ochotę to wkładaj czipsa, olej gwarancję i testuj |
Po co rezygnować z gwarancji jeśli w jaszpolu można ją zachować przy chipowaniu?:) Tyle że kolega jmalin musiałby się przejechać kawałek drogi - przy okazji można sprawdzić na trasie przed/po chipie |
Tylko wtedy wszystkie przeglady trzeba w ASO Jaszpolu robic. Pewnie inne ASO juz nie honoruja ? Czy Jaszpol wpisuje cos do ksazki przgladow auta przy chipowaniu ?
marektbg - 2011-01-04, 13:03
Macie rację - Jaszpol i sprawa załatwiona - gwarancja hula - a wycieczka na przegląd do Łodzi to raptem 230km z Pszczyny - więc w czym problem - masz kasę, ochotę jedź i rób robotę - nie będziesz musiał się frustrować małą mocą i dostaniesz większą przyjemność z jazdy za stosunkowo niewielką cenę.
jjmalin - 2011-01-04, 17:43
a co do gwarancji to i tak za wszystko trzeba płacić. tak naprawde gwarancja wiele nie daje ewentualnie za wady ukryte fabryczne. i tak za wszystko sie płaci. Firma tuningowa z Opola 44tuning.pl oferuje mi 90 KM i 200 NM. 1500 zeta, gwarancja 2 lata na chip. 4 godziny roboty, hamownia przed i po, indywidualne ustawienia. skoro kolegi Wieży MCV smiga już rok to czemu mój ma paść.
link: http://www.44tuning.pl/da...-dci-68-km.html
CLIO ten sam silnik:
http://www.44tuning.pl/re...-dci-68-km.html
marektbg - 2011-01-04, 18:05
Super, to kiedy podstawiasz im Stepa?
jjmalin - 2011-01-04, 18:50
najpierw musze zarobic na to w wakacje... mysle ze w okolicach najpozniej lipca sierpnia. ze zmianą sterownika nie ma tak łatwo. czekałaby mnie zmiana wstryskiwaczy, zmiana mapy wtrysku i jeszcz wielu rzeczy. dostałem info ze jak chce zmienic moc i moment to nie w ten sposób, czyli został mi tylko chi, ewentualnie SWAP ( ale na to sie nie zdecyduje )
Lukas87 - 2011-01-05, 22:01
http://www.godula.pl/chip...clio15dci65.htm
MarkD - 2011-01-05, 22:46
jjmalin napisał/a: | dostałem info ze jak chce zmienic moc i moment to nie w ten sposób, czyli został mi tylko chi, ewentualnie SWAP ( ale na to sie nie zdecyduje ) |
a "w ten sposób" to co możesz sobie poprawić? Nie lepiej Ci było kupić Sandero - 85KM?
RnR - 2011-01-05, 22:50
Maja chlopcy fantazje :D "Program sportowy jest przygotowaliśmy tak, aby osiągnąć maksymalne parametry mocy i momentu. Użytkowanie w warunkach zimowych samochodu z takim programem, a nie wyposażonego w system kontroli trakcji, wymaga już sporych umiejętności od kierowcy, ale za to sprawia olbrzymią przyjemność z jazdy. "
Jakby kto nie widzial to chodzi o program 86KM@4000obr na 210Nm@2000obr :D
bebe - 2011-01-06, 01:07
RnR napisał/a: | "(...) Użytkowanie w warunkach zimowych samochodu z takim programem, a nie wyposażonego w system kontroli trakcji, wymaga już sporych umiejętności od kierowcy, ale za to sprawia olbrzymią przyjemność z jazdy. " |
Miałem turbodiesla 101 KM 280 Nm. :| W warunkach zimowych użytkowanie takiego samochodu wymagało sporych umiejętności od kierowcy, głównie w materii przekonania i/lub przekupienia swoich kolegów, by ci po raz kolejny wynieśli go wraz z samochodem z zaspy. :Z Przy takim momencie obrotowym bowiem było niemożliwe utrzymać koła na granicy przyczepności przy wyjeżdżaniu z płyciutkiego choćby śniegu - przy super-delikatnym puszczaniu sprzęgła auto potrafiło zerwać bez problemu przyczepność na czwartym biegu. "Przyjemność z jazdy" my ass! :Z
jjmalin - 2011-01-06, 09:03
sandero 85 nie jest w wersji stepway...
Lukas87 - 2011-01-06, 12:09
teraz jest w wersji 90 ale co z tego że euro5 i FAP :(
benny86 - 2011-01-06, 12:49
RnR napisał/a: | Maja chlopcy fantazje :D "Program sportowy jest przygotowaliśmy tak, aby osiągnąć maksymalne parametry mocy i momentu. Użytkowanie w warunkach zimowych samochodu z takim programem, a nie wyposażonego w system kontroli trakcji, wymaga już sporych umiejętności od kierowcy, ale za to sprawia olbrzymią przyjemność z jazdy. "
Jakby kto nie widzial to chodzi o program 86KM@4000obr na 210Nm@2000obr :D |
Ok, ale goście pewnie mieli na myśli ogólną charakterystykę tego pakietu, a nie konkretnie motor 1.5 dci. Przy większej pojemności, przyrost mocy i momentu w tym pakiecie chipu pewnie sporo większy. W ford klub polska jest wiele zchipowanych mondeo np. 2.0TDCI czy 2.2 TDCI (tutaj moment obrotowy często przekracza 400NM) i wtedy właśnie sprawa "wymaga już sporych umiejętności" (choć sa wszystkie te 3-literowe systemy na pokładzie)
jjmalin - 2011-01-06, 13:42
a np czy założenie świec sportowych coś da ?? bo z tego co się dowiedziałem z dolotem lepiej nie kombinować bo renault na dobre doloty
Lukas87 - 2011-01-06, 14:31
jjmalin napisał/a: | a np czy założenie świec sportowych coś da ?? bo z tego co się dowiedziałem z dolotem lepiej nie kombinować bo renault na dobre doloty |
no chyba nie masz na mysli diesla silnik z zaplonem samoczynnym owszem swiece sa ale zarowe
jjmalin - 2011-01-06, 17:16
może pomyślę nad turbiną ze zmienną geometrią łopatek lub turbinę z 1,5 DCI 105 KM z Clio i większy intercooler. głównie zależy mi na mocy jak na mocy ale na momencie obrotowym
Pawlo - 2011-01-07, 18:56
Mam wiadomość z firmy V-tech dotyczy modeli 1.5dci 65km. To tak apropo cen które padały w tym temacie z ASO, które najprawdopodobniej korzysta z tej firmy a podpisuję się jako ASO
witam
W tym modelu posiadamy dwa rozwiązania do wyboru.
Pierwsza opcja to zmiana oprogramowania sterownika czyli chip. Osiągi
rzędu 15-20km oraz30- 40NM, oczywiście ostateczne parametry uzależnione
są od charakterystyki programu fabrycznego, dlatego tez każda modyfikację
staramy sie łączyć z badaniami na specjalistycznej hamowni, co z kolei
pozwoli na dobór optymalnego rozwiązania. Druga opcja to moduł zewnętrzny.
Parametry niższe o około 5%. Duży plus tego rozwiązania to łatwość montażu i
demontażu. koszt programu wynosi 1490zł(brutto). Program wykonujemy przez
złącze serwisowe W cenę wliczone jest juz dwukrotne badanie na hamowni.
W obecnej chwili posiadamy promocje świąteczna 20% na modyfikacje
programową.(do 15.01.2011) Każde rozwiązanie wykonujemy w granicy rozsądku
tak aby nie było problemów z podzespołami pojazdu. .
Dwuletnia gwarancja od dnia montażu na nasze rozwiązanie.
Koszt modułu to 1290zł(brutto)
Pozdrawiam
Ewelina Woźniak
jjmalin - 2011-01-07, 19:17
a to dostałem z OPOLA:
Skoro zależy Panu kompleksowym tuningu to w przypadku tego samochodu będącego prawdopodobnie na gwarancji proponujemy opcję optymalizacji programowej wraz z wymianą na korzystniejszy olej marki Motul
Podając ceny przekazujemy informacje co do technologii i zakresu usługi aby Pan wiedział jaki zakres obejmuje dana usługa i zarazem aby mógł Pan podjąć dobrą decyzję.
Cała modernizacja w tym przypadku wykonana w formie indywidualnej optymalizacji poprzez Chip Tuning Super VIP to inwestycja w aktualnej PROMOCJI na 16 lecie działania naszego zespołu w tuningu : 1800 zł ( cena dotyczy samochodu z seryjnym wyposażeniem bez wykonanych dodatkowych modernizacji )
Olej do tego silnika jest w cenie 205 zł za 5 litrów, filtry mogą być seryjne jednakze trzeba będzie wymienić zaleznie od przebiegu co najmniej olejowy.
Zakres modernizacji zawarty w cenie:
- diagnostyka stanu jednostki napędowej przed przystąpieniem do modernizacji
- wykonanie pomiarów mocy i momentu, elastyczności
- wykonanie pomiarów analizy spalin AFR
- sprawdzenie danych odczytowych âlive dataâ (dane pracy silnika np.: wartości doładowania)
- sprawdzenie ogólnego stanu kluczowych elementów samochodu np.: praca skrzyni, sprzęgła oraz układu hamulcowego i etc.
W przypadku gdy jednostka napędowa jest w dobrej kondycji przystępujemy do modernizacji, jeżeli nie to odstępujemy od modernizacji rozliczając się za wykonane pomiary i diagnostykę wskazując zarazem co należy uczynić aby przywrócić sprawność jednostce napędowej.
W przypadku gdy samochód posiada drobne usterki np.: uszkodzony przepływomierz, filtr powietrza to staramy się o ile części są dostępne od ręki dokonać naprawy na miejscu ( jest to dodatkowo płatne)
Następnie kiedy jednostka w pełni nadaje się do modernizacji wykonujemy (ustalając przyrosty indywidualnie w zależności od potrzeb klienta i indywidualnego potencjału egzemplarza):
- odczytanie programu seryjnego odpowiednią najnowszą technologią
- na podstawie w/w pomiarów pracy silnika w Pana samochodzie, naszych danych konstrukcyjnych jak i Pana potrzeb wykonujemy nowe ustawienia bazując na seryjnym programie z Pana egzemplarza
- po nagraniu wykonujemy kolejne weryfikujące dokonane nowe ustawienia pomiary
- w razie potrzeby dokonujemy odpowiedniej korekty tak aby jednostka napędowa w pełni poprawnie pracowała z naciskiem na odpowiedni przebieg momentu obrotowego, kulturę pracy czy analizę spalin AFR ( stosunek mieszanki paliwowo-powietrznej jest to ważny element aby samochód jeździł âna czystoâ, pozwalając silnikowi pracować bezpieczniej, w przypadku silników z filtrem cząstek stałych umożliwia dłuższą nawet żywotność)
Na potwierdzenie otrzymuje Pan wyniki pomiarów mocy i momentu opcjonalnie także elastyczności wraz z âPoradnikiem użytkownika samochodu po tuninguâ będącą efektem naszego wieloletniego doświadczenia w tej branży jak i przeprowadzanych badań.
Dzięki niemu można się dowiedzieć jak lepiej dbać o jednostkę napędową, jaki warto stosować olej oraz co ile go wymieniać, jakie znaczenie ma stan filtra powietrza na żywotność silnika.
Czas wykonania optymalziacji programowej ok. 4-5 godzin
Wszystkie modernizacje przeprowadzamy dokonując indywidualnych optymalizacji na podstawie pomiarów na hamowni, pomiarów diagnostycznych oraz informacji technicznych uzyskanych podczas wcześniejszych badań wykonanych w naszych ośrodkach badawczych.
Dzięki temu wykonane modernizacje u nas w połączeniu z dobrą eksploatacją pozwalają na dokonywanie nawet normalnych przebiegów.
Ponadto rekomendowana przez nas modernizacja jest bezpieczna dla tej jednostki napędowej a na naszą modernizację elektroniczną - oprogramowanie udzielamy 2 letniej gwarancji.
cliofunnn - 2011-01-09, 12:04
Posiadasz najslabszą wersje 1.5 dci więc trudna sprawa, bo 65/68 konne mają najslabsze wtryskiwacze. Wersje 82-100km mają mocniejsze, identyczne wtryski. Więc jeżeli na powaznie myslisz o większych wymianach czegokolwiek, to koniecznie wymiana wtryskiwaczy i komputera. Bez zmiany kompa to nie ruszy. Następna sprawa, to zwiększenie doładowania turbawy o 0,1 b. W wersji 82 konnej turbo jest identyczne i fabrycznie właśnie pompuje o 0,1b więcej od 65/68km. Intercoolera z tego co wiem, to masz, więc możesz spokojnie jechać na program i masz wyniki chipowanego 82 konnego, czyli jakieś 105km i 235-240Nm.
Jeżeli chcesz więcej, to montujesz sporo wydajniejszy IC, wkładasz turbine o zmiennej geometrii + komputer z tej wersji, bo sterowanie turbawy jest elektroniczne. Po tych modach powinno ze 260Nm i 115-120km być.
To jest raczej bezpieczny max, dla samego silnika jak i podzespołów, chociaż na dobrą sprawę, 105 konny 1,5 dci ma 240 niutów i po programie maja pod 300 Nm, więc jak widać sam blok silnika jest dość odporny
jjmalin - 2011-01-09, 12:40
tylko że nikt nie chce podjąć zabawy z komputerem bo już dzwonilem wysyłałem maila w tej sprawie
cliofunnn - 2011-01-09, 13:49
a jaki jest z problem z przelozeniem kompa ? dlaczego odmawiaja ?
jjmalin - 2011-01-09, 14:20
bo nikt nie chce wszystkiego programowac, standardowe pytanie a po co ?? i proponują naprawę. wszystkie elektromechaniki przedzwonilem w okolicy. nawet z katowic firma DIAG tuningowa tez nie chce się z tym bawić... napisali mi że jak chce zwiększyć moc to nie tędy droga i proponują chip... ehhhh
cliofunnn - 2011-01-09, 16:56
Skontaktuj się ze sprawdzonymi tunerami, a nie jakimś Diagem o którym pierwszy słysze czy elektromechanikami :
Katowice : Dynosoft
Bielsko-Biala : Compsport,
Kraków: TTC
Znają się na rzeczy i powinni bez problemu zająć się całym autem, taka przekładka komputera to dla nich drobnostka.
Teraz musisz się zastanowić, czy będziesz zmieniał turbo na zmienna geometrie, czy zostawiasz swoje. Bo od tego zależy, czy wezmiesz kompa od 82 konnego lub 100 konnego dci. Następnie kup wtryskiwacze, umów się do tunera i wszysio
jjmalin - 2011-01-09, 17:50
tylko co kolego na to moja skrzynia i sprzęgło jak wezne np sterownik od 100 ??
wtryski widziałem nowe po 600 zeta czyli 2400 na dzien dobry wtryski ( od 82 do 105 )
Lukas87 - 2011-01-09, 18:09
do tego jak by dołożyć inne turbo +2500zł to już mamy 5tysi to ja bym wolał kupić silnik używkę a ten na zapas
jjmalin - 2011-01-09, 18:24
tylko znów kwestia przekładki, skrzynia sprzeglo itd... sąsiad coś mówił że może i by się coś większego zmieściło ... np 1,9 dci... no i jeszcze kwestia czy nie kupie jakiegoś trefnego, potem rejestracja czyli zmiana numerow silnika itd... dodatkowo nie miałbym go gdzie trzymac ...
benny86 - 2011-01-09, 18:33
numerów silnika nigdzie nie musisz zmieniać, jest on traktowany jako zwykła część samochodowa, mimo że producent nadaje mu numer
jjmalin - 2011-01-09, 18:36
jakoś wolę dać porównywalną kwotę przekladki silnika, samego silnika i dogrania wszystkiego na nowy sterownik, wtryski, ewentualnie turbinka intercooler, może 6cio biegówka ... zobaczymy... jednak co swój silnik to swój
cliofunnn - 2011-01-09, 18:42
eee, dla 250 Nm chcesz zmieniać skrzynie i sprzęgło ? Z tego co wiem te sprzęgło wytrzymuje max 270Nm.
Przekładka na 1.9 dci to za droga zabawa i nie oplaci się w ogóle. Inna sprawa to kupic zdrową sztuke. Swój silnik to wiesz co masz i nie ryzykujesz
Wtryskiwacz za 600 zl nowy ? Raczej po regeneracji za tyle jest. Nówka sztuka kosztuje od 800 w góre.
Same nowe wtryski wyjdą 3200, komputer tez grubo pare stówek, chip, także zabawa jest droga.
jjmalin - 2011-01-09, 19:22
planuje max 5000... a wtryski proszę bardzo:
http://allegro.pl/wtrysk-...1389605106.html
cliofunnn - 2011-01-09, 20:04
na 100% jestes zdecydowany wydać 5 tys ? jeżeli tak, to nie ma na co czekać, tylko brać te 4 wtryski, używany komputer jakiś i robić program.
Tylko na 100% upewnij się, czy nie będzie żadnych problemów z przełożeniem komputera. Bo kupisz części, a okaże się, że jednak do 68 konnego nie podłączy się kompa ze 100 konnego z jakiegoś nieznanego powodu..
jjmalin - 2011-01-09, 20:21
no wyslalem zapytanie w tej sprawie. czekam na odpowiedzi. co prawda pytalem ws. 85 konnego.
EDIT: no to dostałem odpowiedzi, że nie opłacalne, że chiptuning proponują, lub że wykonają na dotychczasowych fabrycznych... nie ma już sił normalnie nikt nie chce podjąc się takiego tuningu. i oczywiście pytania w stylu po co chce zmieniać sterownik... masakra ... widać że jak sam osobiście nie zajmiesz się tuningiem to nic z tego nie będzie...
cliofunnn - 2011-01-10, 14:33
do kogo pisałeś zapytania ?
jjmalin - 2011-01-10, 18:08
Compsport nie robi takich takich samochodów, Dynosoft chce tuningowac ale bez wymiany wtryskiwaczy bo nie widzą takiego powodu. Doszło do tego jeszcze Chojnacki Motor sport ( tez propozycja chipa ), Godula Motor ( też się dziwił po co chce wtryski wymieniać, chip ), V-tech ( tylko chip )
znalazłem coś takiego:
http://www.44tuning.pl/tu...ie-silnika.html
jjmalin - 2011-01-13, 19:53
oki już się coś wyklarowało. Plany?? Wtryski z wersji 85 KM plus komp do nich, potem chip, wymiana oleju na motul, jak starczy to większa chłodnica IC
mekintosz - 2011-01-13, 21:05
jjmalin napisał/a: | oki już się coś wyklarowało. Plany?? Wtryski z wersji 85 KM plus komp do nich, potem chip, wymiana oleju na motul, jak starczy to większa chłodnica IC |
Ile to wyniesie PLN ? Do ilu KM/Nm planujesz podladowac swojego Stepwaya ?
jjmalin - 2011-01-13, 21:49
około 100 KM i około 230 / 240 Nm. nowe wtryski to okolice 600 zeta za sztuke ( 2400 komplet ) chyba że będę miał coś z pewnego źródła lub regenerowane. komp około 400 zeta z lat 2008-2010, plus jeszcze robocizna
maciek - 2011-01-13, 21:59
pojedź na hamowanie przed i pod a najlepiej w trakcie modyfikacji (w tedy będziesz wiedział ile dany KM będzie kosztował )
mekintosz - 2011-01-13, 22:24
Ja na dzien dzisiejszy z tuningu mam olbrzymia chromowana koncowke wydechu z allegro Nie bylem jeszcze na hamowni by okreslic ile KM/Nm przybyło
bebe - 2011-01-13, 22:47
mekintosz napisał/a: | Ja na dzien dzisiejszy z tuningu mam olbrzymia chromowana koncowke wydechu z allegro Nie bylem jeszcze na hamowni by okreslic ile KM/Nm przybyło |
To jest Końcówka Wydechu Zagłady of Doom +5 KM do Samopoczucia Właściciela. ;)
mekintosz - 2011-01-13, 23:02
Znajomi juz maja ubaw ... jednak mnie bardziej wkurzała mała, chuda, czarna rura wystajaca z masywnego zderzaka. To wciecie na wydech w zderzaku az sie prosiło o koncowke. Oryginalna koncówke oferowana przez Reanault nie jest mniejsza
maciek - 2011-01-13, 23:02
mekintosz, to było skierowane do jjmalin
ale na 101% przybyło ci 5Nm
mekintosz - 2011-01-13, 23:11
Kupiłem te końcówke oraz inna bardziej okragła.. na zapas jakby ta sie rozsypała od nadmiaru mocy
TD Pedro - 2011-01-14, 00:02
mekintosz napisał/a: | Kupiłem te końcówke oraz inna bardziej okragła.. na zapas jakby ta sie rozsypała od nadmiaru mocy |
teraz to strach za Tobą jeździć... - za taką "turbiną" to można wpaść w turbulencję...
mekintosz - 2011-01-14, 00:06
TD Pedro napisał/a: | mekintosz napisał/a: | Kupiłem te końcówke oraz inna bardziej okragła.. na zapas jakby ta sie rozsypała od nadmiaru mocy |
teraz to strach za Tobą jeździć... - za taką "turbiną" to można wpaść w turbulencję... |
.... albo w turbodziure
OK.. robi sie lekki OffTopic
jjmalin - 2011-01-14, 09:53
hamownia 150 zeta. więc dodatkowe 300 zeta. w koszcie chipu mam hamownie przed i po
Jarosław P - 2011-01-14, 12:17
mekintosz napisał/a: | Ja na dzien dzisiejszy z tuningu mam olbrzymia chromowana koncowke wydechu z allegro Nie bylem jeszcze na hamowni by okreslic ile KM/Nm przybyło |
Fajna ta końcówka , a w jaki sposób jest zamocowana ?
Ammianus - 2011-08-11, 14:33
Trochę pogrzebię jak kura w ziemi, i zadam pytanie:
Ktoś w końcu zwiększał moc w 1,5 DCi 68KM? Dokładniej to mnie interesuje Sanderka
Auto Krytyk - 2011-08-11, 14:48
Jak to się mówi z gówna bata nie ukręci, najtaniej to by wyszło przełożenie silnika na 1.5dci 110 i do tego lekki program.
benny86 - 2011-08-11, 17:14
Pytanie czy takie podzespoły jak skrzynie biegów czy hamulce zniosą tak znaczne podniesienie mocy (60% mocy więcej to już nie przelewki...)
Ammianus - 2011-08-11, 19:41
Oj, ja raczej myślałem o czymś skromniejszym - tzn. podniesienie mocy do 84KM (w Alejach Jerozolimskich w Wawie mi dealer proponował takie rozwiązanie)
A zmiany wtrysków, skrzyń biegów i innych zostawiam miłośnikom tuningu
wat - 2011-08-11, 20:33
jj amlin planował chipa ale niewiem czy juz miedzi nazbierał na tą operację
mekintosz - 2011-08-11, 21:31
Ammianus napisał/a: | Oj, ja raczej myślałem o czymś skromniejszym - tzn. podniesienie mocy do 84KM (w Alejach Jerozolimskich w Wawie mi dealer proponował takie rozwiązanie)
A zmiany wtrysków, skrzyń biegów i innych zostawiam miłośnikom tuningu |
W REAGROUP Renault Warszawa ? Moze Puławska tez to robi bez zabierania gwarancji ?
Ammianus - 2011-08-12, 07:57
Wysłałem zapytanie do dealera - zobaczymy co odpisze
jjmalin - 2011-08-12, 08:36
właśnie niestety nie wypaliło finanswo jak planowałem. ale oferta z Łazisk jak najbardziej kusząca... biorą 2000 zeta z gwarancją 2 lata plus test chipu w Niemczech. Wyciągają z 68 KM około 90 KM plus 220 Nm
http://www.techtec-silesi...CFZMi3wodIQf9GQ
benny86 - 2011-08-12, 09:13
tylko że skrzynia w dci 68KM jest chyba zaprojektowana max na 200Nm
mekintosz - 2011-08-16, 20:01
benny86 napisał/a: | tylko że skrzynia w dci 68KM jest chyba zaprojektowana max na 200Nm |
Mysle, ze ma tolerancje ok 10 % na ciezsza noge.. wiec 220 Nm powinna jakos przezyc.
Ammianus - 2011-08-17, 09:02
dealer polecił mi odezwać się we wrześniu, jak Pan Elektryk wróci z urlopu
Pawlo - 2011-10-07, 18:14
Ammianus napisał/a: | dealer polecił mi odezwać się we wrześniu, jak Pan Elektryk wróci z urlopu |
I jak tam Pan elektryk wrócił już z urlopu czy zaginął w akcji
Ammianus - 2011-10-08, 09:04
Eh, póki co to mi samochód zaginął w akcji
Ale wyślę zapytanie i jak będzie odpowiedź, to dam znać co i jak
|
|