DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Rozgałęźniczek daciowy

bebe - 2010-12-30, 01:35
Temat postu: Rozgałęźniczek daciowy
Jest to modyfikacja, która zakończy wszystkie modyfikacje. :] Po niej dalsza zabawa nie ma już sensu, wszystko zostało powiedziane, można rozejść się do domów. ;)

Miałem potrzebę posiadania dwóch gniazd zapalniczki w MCVce. W pierwszym odruchu kupiłem pierwszy z brzegu rozgałęźnik w Norauto, ale okazał się zupełną pomyłką - był na kablu, więc zwisał gdzieś smętnie, a w schowku powiększał i tak już niemały pierdolnik kablowy.

Zanabyłem więc takie cudo.

Cudo zasadniczo spełniało swoje zadanie, ale świeciło na kolor różowawo-czerwony, kalając swą banalną barwą wysmakowane wnętrze MCVki zalane ciepłym, bursztynowym światłem. :]

Tak dalej być nie mogło! Rozebrałem więc rozgałęźnik, ująłem w łapy lutownicę [1], wylutowałem starą diodę i wlutowałem bursztynowe, z rozpędu - dwie. :] Zajęło mi to troszkę ponad dwie godziny ostrej walki, ale osobie z normalną lutownicą i średnią choćby wprawą w lutowaniu zajmie jakieś 15 minut. :) Efekt jest cudny, piękny i wspaniały:

Przy okazji, czy ktoś kumaty mógłby mi wyjaśnić, jak krowie na rowie, czemu towarzysze Chińczycy władowali do rozgałęźnika rezystor 1 kΩ? Wedle mojej mizernej wiedzy, czerwona dioda LED ciągnie mniej więcej 20 mA i spadek napięcia na niej wynosi powiedzmy 2V, więc przy zasilaniu 12V rezystor wychodzi 560 Ω. Żeby trzeba było użyć 1 kΩ, napięcie zasilania musiałoby wynosić gdzieś ponad 20V. Gdzie myślę źle?

[1] - Trzy najniebezpieczniejsze rzeczy na świecie - programista z lutownicą, serwisant z patchem i użyszkodnik z pomysłami. ;)

Marek1603 - 2010-12-30, 05:58

Z chinczykami to trochę jak w tym powiedzeniu z polakami "polak potrafi". ;-)
Tak na poważnie to skąd wiesz, że ta chinska dioda jest na 2V. Jeśli jest na 2 to może po to żeby nie dawała po oczach tylko przyjemnie oświetlała wnętrze MCV-ki.

AndrzejW - 2010-12-30, 07:48

bebe napisał/a:
czemu towarzysze Chińczycy władowali do rozgałęźnika rezystor 1 kΩ

Może po to, aby w instalacji 24V dioda nie poszła z dymem.

jackthenight - 2010-12-30, 09:25

bebe napisał/a:
rzy okazji, czy ktoś kumaty mógłby mi wyjaśnić, jak krowie na rowie, czemu towarzysze Chińczycy władowali do rozgałęźnika rezystor 1 kΩ? Wedle mojej mizernej wiedzy, czerwona dioda LED ciągnie mniej więcej 20 mA

Jedna dioda bierze 20mA a inna 15mA. Dla wyliczeń rezystora przyjmuje się dla bezpieczeństwa 15mA.
Ponadto w aucie występuje 14.4V na włączonym silniku,
także R= 14.4/0.015 = 960 Ω

czyli wstawiony 1kΩ jest jak najbardziej uzasadniony.

Marek1603 - 2010-12-30, 10:59

Widzę artur,że cię temat wciągnął i chciało ci się policzyć.