|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Czarna lista stacji paliw
El Logano - 2008-01-27, 13:24 Temat postu: Czarna lista stacji paliw Temat poświęcony stacjom, które nam podpadły. Zaznaczamy markę, po czym opisujemy konkretne przygody z podaniem oczywiście przybliżonej lokalizacji.
Black Eryk: Proszę o używanie opcji 'edytuj'...
Ja zdecydowanie odradzam tankowanie na stacji No name w Przemysławiu Jest to miejsce określane najlepiej pasującym do niego określeniem: dziupla. Oleju napędowego nie polecam tankować na Orlenie w Stegnie, i w Nowym Dworze Gd. Były tam wpadki przy kontroli jakości paliwa.
Black Eryk: Proszę o używanie opcji 'edytuj'...
Acha - no i raz miałem nieprzyjemne doświadczenie na stacji Shell przy obwodnicy trójmiejskiej jadąc w stronę Gdyni. Było to gdzieś między zjazdem na Wrzeszcz i na Oliwę. Najprawdopodobniej przekłamywał przepływomierz w dystrybutorze, bo wlałem do zbiornika 50zł więcej niż się spodziewałem na podstawie wskazać komputera.
ZeneC - 2008-01-27, 14:32
Może to był dystrybutor do tankowania tir-ów?
Marcin - 2008-01-27, 16:06
Jako nieprzyjemne doswiadczenie podam stacje Neste A24 na ul. Grunwaldzkiej w Poznaniu. Po zatankowaniu benzyny 95 do Daewoo Espero silnik przerywal, a na biegu jalowym trzeba bylo lekko przygazowywac zeby nie zgasl Po dolaniu benzyny z innej stacji problem zniknal jak reka odjal. Sparzylem sie na tej stacji i wiecej tam nie tankowalem
Pablo78 - 2008-01-27, 16:10
ZeneC napisał/a: | Może to był dystrybutor do tankowania tir-ów? |
Andrzej - 2008-01-27, 17:54
Marcin napisał/a: | Jako nieprzyjemne doswiadczenie podam stacje Neste A24 na ul. Grunwaldzkiej w Poznaniu. Po zatankowaniu benzyny 95 do Daewoo Espero silnik przerywal, a na biegu jalowym trzeba bylo lekko przygazowywac zeby nie zgasl Po dolaniu benzyny z innej stacji problem zniknal jak reka odjal. Sparzylem sie na tej stacji i wiecej tam nie tankowalem |
Ja miałem podobnie na stacji JET na Trasie Katowickiej kilka kilometrów za Nadarzynem jadąc z W-wy
jacek - 2008-01-27, 19:50
Nie tankuje na stacjach firma fest (wszyscy kradną jeszcze jest) oraz mijam stacje JET
psur - 2009-07-15, 12:44
Z wakacji przywiozłem oprócz miłych wspomnień również kandydata na czarną listę. Jest to stacja Orlen nr 971 w Babigoszczy (Babigoszcz 22), przy DK nr 3 za Szczecinem i Goleniowem w stronę Świnoujścia. Świeżo wybudowana, obok stoi jeszcze stary CPN-owski budynek przerobiony na bar.
Do tego Orlenu przejechałem ok. 400 km ze spalaniem ok. 5,5 l, a jak tam zatankowałem do pełna to mi 1. kreska zniknęła po 60 km, a druga po 100 km (spalanie wyszło ok. 9 litrów)! Takie wyniki to nawet zimą w mieście mam sporadycznie, a co dopiero latem na trasie!
Kilka razy dotankowałem potem na BP Ultimate 98 i spalanie się powoli ustabilizowało, teraz już wszystko wygląda OK. Do Orlenu napisałem mejla, minęły dwa dni robocze i nawet mejlowych przeprosin nie otrzymałem, o jakimś zaduśćuczynieniu nie wspominam.
Zatem zdecydowanie radzę unikać stacji Orlen nr 971 w Babigoszczy przy DK nr 3.
gigi303 - 2009-07-15, 15:56
Ja zagłosowałem na stację Shell, jest to stacja w Stolicy znajdująca się w Dolince Służewieckiej, adresu pełnego nie podam bo nie pamiętam ale jest tylko jedna taka więc łatwo odnależć .
Tankowałem tylko LPG.
Minusy:
Auto dławiło się przy ruszaniu i przy normalnej jeździe.
Obroty silnika samoczynnie wskakiwały na 3k (na postoju)
Podczas jazdy obroty nie spadały, jw.
Zapaliła się kontrolka silnika.
Plusy:
Korzystna cena
Wszystkie objawy zniknęły po przepaleniu całego LPG i zatankowaniu na innej stacji.
Jak ustalę stacje na której tankował znajomy ON i też miał problemy to niezwłocznie napiszę.
lukka16 - 2011-04-17, 12:45
Supermarket - Auchan - Racibórz
Zatankowałem tańsze paliwo lecz liczniki są tam przeskalowane
(tankowanie do bańki - zawsze ta sama, benzyna do kosiarki)
Zamiast zatankowanych 5 litrów w bańce było 4,8 (gdzie indziej miałem okey)
To na 25 litrach robi litr w plecy :(
Gdy tankowałem do baku to tego nie zauważałem tylko wychodziło mi z obliczeń nieznacznie wyższe spalanie
benny86 - 2011-04-17, 13:00
Spalanie jeszcze można by wytłumaczyć np. większymi korkami, innym stylem jazdy, ale przekręcone dystrybutory to już przegięcie. Ktoś ostatnio wspominał na forum o normie +/- 0.2% a tutaj wychodzi przekłamanie 4% czyli 20krotnie większe i jakoś tak dziwnym trafem na niekorzyść klienta...
jacusb - 2011-04-17, 18:26
lukka16 napisał/a: | Supermarket - Auchan - Racibórz
Zatankowałem tańsze paliwo lecz liczniki są tam przeskalowane
(tankowanie do bańki - zawsze ta sama, benzyna do kosiarki)
Zamiast zatankowanych 5 litrów w bańce było 4,8 (gdzie indziej miałem okey)
To na 25 litrach robi litr w plecy :( |
Czy zgłosiłeś to na policję lub do jakiejkolwiek innej instytucji nadzorującej? Poza tym czy zareklamowałeś wskazanie przy płaceniu? Masz niepodważaln dowód na oszustwo.
koniu - 2011-04-17, 18:42
To jak temat się odświeżył, to ja dorzucam STATOIL. W szczególności Wrocław przy ul. Braniborskiej - po zatankowaniu LPG na pusty zbiornik auto w ogóle nie chciało jechać, a kontrolki migały jak na choince ...
lukka16 - 2011-04-17, 21:23
jacusb napisał/a: | Czy zgłosiłeś to na policję lub do jakiejkolwiek innej instytucji nadzorującej? Poza tym czy zareklamowałeś wskazanie przy płaceniu? Masz nie podważalny dowód na oszustwo. |
NIE Było to już dwa lata temu i od tej chwili omijam takie stacje szerokim łukiem. Poza tym to do kosiarki (kanistra) tankuje sporadycznie a do baku takie rzeczy ciężko stwierdzić
A za pięć litrów dostałem 4,8litra - to w toku śledztwa powiedzą znawcy ,że odlałem lub wyparowało !
Większe straty poniósłbym jeżdżąc na zeznania niż ta strata tych dwóch dziesiątych
benny86 - 2011-04-17, 21:32
lukka16, jeśli chcesz coś zrobić w tego typu sprawach bez większego wysiłku wystarczy telefon do UOKiKu z opisem sytuacji. Planując kolejne kontrole często biorą pod uwagę sygnały od klientów
koniu - 2011-04-18, 07:24
benny86 napisał/a: | lukka16, jeśli chcesz coś zrobić w tego typu sprawach bez większego wysiłku wystarczy telefon do UOKiKu z opisem sytuacji. Planując kolejne kontrole często biorą pod uwagę sygnały od klientów |
i do GUMu
|
|