|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Oklejanie auta folią (magnetyczną też)
Ammianus - 2011-01-10, 07:55 Temat postu: Oklejanie auta folią (magnetyczną też) Czołem,
Ostatnio mi chodzi po głowie pewien pomysł. Otóż chcę obkleić swoją Daćkę czerwoną, matową folią. Ot - trochę żeby lakier chronić, trochę żeby zaspokoić swoje potrzeby bycia niepowtarzalnym.
I teraz moje pytanie do Was - Czy ktoś kiedyś coś podobnego robił z samochodem? Prywatnym, służbowym...
W co warto zainwestować? Jaka jest żywotność takiego rozwiązania (1 sezon, 2, 3?) I jaka jest powierzchnia* karoserii Sandero?
EDIT:
* w metrach kwadratowych
eplus - 2011-01-10, 08:26
Ojej, a nie było czerwonych?
Kolego, będziesz chronił dziewiczy lakier pod folią, a wszyscy będą będą widzieć tylko obleśną zbąblowaną, pomarszczoną i zrysowaną folię! To jak z okrowcami na siedzenia. Miałem fabrycznie w Felce czarne naklejki w słupkach przedniej szyby - rozlazły się po paru latach, ani wymienić, ani wyrzucić (na drzwiach nadal są OK).
Jakiś czerwony pas - rozumiem, ale nie cale auto...
Lupo - 2011-01-10, 09:09
Profesjonalnie wykonane oklejenie wraz z folia bardzo dobrej jakosci gwarantuje brak pecherzykow i bardzo ladny wyglad nawet przez kilka lat. Ale powtarzam - bardzo dobra jakosc to podstawa. inaczej po zimie trzeba to bedzie zrywac..
radhasek - 2011-01-10, 16:07
ja mam firmowe atego ma oklejoną całą kabine folią auto ma 8 lat i jest takie od nowości nic się z nią nie dzieje , w dodatku folia jest nadrukowana logiem firmy
Lupo - 2011-01-10, 16:22
Dokladnie. Musialabyc dobra folia. Warto tez wspomniec ze pomysl nie jest czyms nowym - istnieje cos takiego jak usluga zmiany koloru auta za pomoca folii. Wiele taksowek MPT (maja wymog by byc biale) jest wlasnie w ten sposob dostosowywane.
Mariusz - 2011-01-10, 17:08
Ammianus to zależy ile chesz tym autkiem pojeździć. Jak z 10 lat to rozumiem Ciebie. Jeżeli szybciej zmienisz auto nie widzę sensu. Po co komuś dbać o auto. Większej kasy za jakość lakieru nie dostaniesz.
homik123456 - 2011-01-10, 17:45
Na drugim forum jakim jestem jest uzytkownik ktory ma firme ktora okleja samochody.
I jest to bardzo profesjonalna robota. Wytrzyma dlugie lata, pod warunkiem ze zrobi to osoba ktora sie na tym zna i z odpowiedniej jakosci foli. Tylko niestety cena tez nie jest az taka mala ale jest alternatywa do lakierowania auta bo jest odwracalna a lakierowanie nie.
Moje zdanie jest takie ze ogolnie sie oplaca takie cos zrobic.
bartek - 2011-01-10, 21:37
Bardzo fajny pomysł z matową folią. Widziałem takiego Civic'a w czarnym macie i wygląda naprawdę zjawiskowo na tle innych metalików Tylko moim zdaniem trzeba trochę odczekać, żeby lakier się dobrze związał (nie jestem lakiernikiem, ale tak sobie rozumuję że świeży lakier jest bardziej "miękki" i delikatny, przynajmniej słyszałem też takie opinie od innych osób). Znajomy zdejmując folię ze służbówki mówił że pod folią lakier jest idealny, więc można próbować, tylko jakość folii i wykonania musi być jak najwyższa.
Pozdrawiam i życzę realizacji pomysłu Ammianus,
jacusb - 2011-01-10, 21:51
Macie namiary na jakieś zdjęcia takich oklejonych samochodów? Jaki jest orientacyjny koszt oklejenia folią dobrej jakości przez kogoś kto się na tym zna?
homik123456 - 2011-01-10, 22:13
jacusb, zobacze na forum i jak znajde to Ci napisze.
homik123456 - 2011-01-10, 22:37
http://www.aplikatorzy.pl/
Tutaj masz stronke tego co mowilem. Wiem ze oni dobrze to robia.
Ale moze znajdziesz jeszcze inne firmy ktore Ci beda odpowiadaly.
W kazdym razie ja Ci ta polecam.
Ammianus - 2011-01-11, 15:56
jacusb napisał/a: | Macie namiary na jakieś zdjęcia takich oklejonych samochodów? Jaki jest orientacyjny koszt oklejenia folią dobrej jakości przez kogoś kto się na tym zna? |
homik123456 napisał/a: | http://www.aplikatorzy.pl/
Tutaj masz stronke tego co mowilem. Wiem ze oni dobrze to robia.
Ale moze znajdziesz jeszcze inne firmy ktore Ci beda odpowiadaly.
W kazdym razie ja Ci ta polecam. |
Aplikatorzy wycenili oklejenie Sandero na ~3200 PLN netto
benny86 - 2011-01-11, 16:08
4 000zł dla osób fizycznych to moim zdaniem średnio opłacalna inwestycja...
Mariusz - 2011-01-11, 17:08
Moim zdaniem szkoda kasy
Nikita_Bennet - 2011-02-04, 15:42
Olsztyn nie jest najtańszym miastem.
Ja natomiast jestem ciekaw co to jest:
http://speedliner.pl/ - powłoka w pickupie i jak ma się to do gwarancji.
laisar - 2011-02-04, 18:25
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=68793#68793
Jak blacha pod spodem zardzewieje, to gwarancja Dacii tego nie obejmie.
lep - 2011-02-06, 18:48
Tutaj oklejanie idzie wyjątkowo sprawnie. Wydaje się że to nie takie trudne zajęcie, jedynie folia odpowiednia musi być.
Film [/code]
koniu - 2014-05-15, 19:53 Temat postu: Zmiana koloru auta - folia wylewana Arlon, Oracal - Wrocław W związku z tym, że zawodowo zajmuję się sprzedażą m.in. folii wylewanych do zmiany koloru auta firmy Arlon i Orafol (Oracal), zachęcam do kontaktu osoby, które taką folię i akcesoria do aplikacji chciałyby nabyć.
Reklama załatwiona , więc do rzeczy - w temacie samego oklejania samochodów jestem tylko teoretykiem, ale chciałbym spróbować swoich sił na własnej Dacii. Jeśli są tu osoby zainteresowane tematem z okolic Wrocławia, zapraszam na PW (w pojedynkę dla amatora to ciężka przeprawa). Mam dostęp do folii, akcesoriów i hali. Folię możemy kupić na spółkę (najczęściej potrzeba kilkanaście metrów bieżących na całe auto, a w rolkach jest zwykle 1,52 x 10/25/50 m). Koszt folii to ok. 30-55 zł/m2 netto w zależności od różnych opcji i koloru. Oklejając np. w 2 osoby 2 samochody mamy z głowy wzajemną robociznę
Przykładowy filmik z wzorcowego oklejania:
https://www.youtube.com/watch?v=0Iw1i3ZtF8U
gbyrka - 2014-05-16, 07:05
koniu, ja odbieram sojego Dustera w lipcu - myślałem o oklejaniu - stąd wziąłem białego.
Myżlisz, że bez żadnego doświadczenia dalibyśmy radę?
Marek1603 - 2014-05-16, 10:00
Ja to sobie żartuję "Cooo, ja nie dam rady !!"
koniu - 2014-05-16, 18:11
Cytat: | Myżlisz, że bez żadnego doświadczenia dalibyśmy radę? |
1 auto bez, 2 z doświadczeniem może być mój na 1 ogień. Zaznaczam, że nie wchodzę w idealne oklejanie każdego elementu (chyba, że ktoś inny zajmie się demontażem i montażem) - tylko na zewnątrz. Mój firmowy jest tak oklejony i robi niezłe wrażenie.
route2000 - 2014-05-16, 18:19
Życzę Wam powodzenia i sukcesów w oklejaniu.
Pokażcie nam fotki przed i po oklejaniu aut, jak wam się udało.
maciek - 2014-05-17, 14:16
jedno auto 3 kolory
koniu - 2014-05-17, 16:12
Ładnie :) jakiej firmy ta folia?
Cytat: | Pokażcie nam fotki przed i po oklejaniu aut, jak wam się udało. |
To na pewno się pojawi
maciek - 2014-05-17, 16:20
najbardziej mi się podoba perłowy niebieski :D
chyba to ich sprawka,
Mar-Cars Warsztat & Auto-Myjnia
https://www.facebook.com/...122571114525680
koniu - 2014-05-18, 19:44
Chodziło mi o producenta, ale dzięki, bo dowiedziałem się, że to Arlon czyli nasza folia. Mają fajną, bo niestandardową paletę kolorów, która nie występuje w Oracal'u, czy 3M.
U siebie chciałbym zrobić "brudny" metallic i odwrócić kolorystykę - na jasne, szare elementy np. folia strukturalna 3D czarny "carbon" (może się źle przyklejać, bo to chropowate podłoże). Czarne auto daje ten plus, że wystarczy okleić na zewnątrz, jednak może zakłócać jasne odcienie po naklejeniu. U gbyrka z kolei odcień będzie OK, ale od środka za bardzo rzucałby się w oczy biały kolor nieoklejonych elementów.
W razie czego mogę też polecić firmy, które oklejają zawodowo we Wrocławiu
maciek - 2014-05-19, 11:47
koniu, to co wysłałem to oni naklejają folie a potem malują samochód ?
tomala72 - 2014-05-20, 09:28
Nie to jest plasti dip, czyli folia w płynie, którą się nakłada za pomoca pistoletu lakierniczego.
po wyschnięciu tworzy równomierną powłokę, którą można potem zerwać jak zwykłą folie.
Mozna to kupić w aerozolu i samemu sobie popróbować:)
http://allegro.pl/plasti-...4196038199.html
koniu - 2014-05-20, 22:18
Na folię można dać laminat wylewany lub w płynie, ale to raczej tylko przy folii z nadrukiem - lepsza trwałość kolorów + ochrona folii.
BigT - 2014-05-20, 22:35
koniu napisał/a: | + ochrona folii. | a jest coś do ochrony tego wylewanego laminatu ?
g_4 - 2014-05-21, 06:06
Okleić folią i polakerować
koniu - 2014-05-22, 21:17
Cytat: | a jest coś do ochrony tego wylewanego laminatu ? | 2 warstwa laminatu
ken-wawa - 2016-01-12, 19:49 Temat postu: Dacia w esy floresy czyli folie na karoserie Hej.
Czy macie jakies doswiadczenia z naklejaniem folii na karoserie? Cel jest podwojny, raz, ze zawsze chcialem miec samochod z jakas fajna grafika, dwa, ze jesli umieszcze jakies fajne pasy w dolnej czesci, bede mial dodatkowe zabezpieczenie lakieru w miejscu, gdzie jest najbardziej narazony na uszkodzenia.
Stad pytania:
1. Jak Renault podchodzi do gwarancji na lakier, jesli cos sie nakleja?
2. Czy mozna to zrobic samemu czy lepiej niech nakleja jakis specjalizujacy sie w tym warsztat?
3. Jaka folie najlepiej wybrac? Na co zwrocic uwage?
4. Czy znacie jakis warsztat na polnocy, gdzie moga wykonac i nakleic cos fajnego (takich artystow graficiarzy samochodowych w dobrym tego slowa znaczeniu)?
5. Jak ewentualnie taka folie sie odkleja i czy zostaja slady?
Dzieki.
arczi_88 - 2016-01-13, 20:28
Problemów o same naklejki nie będzie tylko, że jak po jej oderwaniu będzie odbarwiony lakier czy coś to na bank Ci tego nie pomalują w ramach gwarancji.
Lza - 2016-01-13, 22:01
Myślę, że folia ładnie wygląda... przez dwa, trzy miesiące. Tworzywa sztuczne są bardzo miękkie i podatne na zarysowania. przejedziesz parę razy szczotką i będzie po prostu brzydkie, zmatowieje.
Jeśli chcesz mieć ładne grafiki, to tylko aerograf - tak maluje się te ładne ciężarówki, za którymi każdy się ogląda.
jas_pik - 2016-01-13, 22:48 Temat postu: Re: Dacia w esy floresy czyli folie na karoserie
ken-wawa napisał/a: | 1. Jak Renault podchodzi do gwarancji na lakier, jesli cos sie nakleja? |
Tego nie wiem, ale doświadczenia miałem przy oklejaniu samochodu gdy się okazało że kupując małą flotę samochodów w jednym kolorze wysatąpił problem z jednym wgzeplarzem musieliśmy wziąźć w innym kolorze. Wykonaliśmy oklejenie całego i dopiero pózniej naklejanie i malowanie grafik na nim
ken-wawa napisał/a: |
2. Czy mozna to zrobic samemu czy lepiej niech nakleja jakis specjalizujacy sie w tym warsztat? |
Polecę wyłącznie profesionalistów - samememu bez doświadczenia tego dobrze nie zrobisz
3. Jaka folie najlepiej wybrac? Na co zwrocic uwage? |
Kiedyś wszyscy oklejali 3M ale teraz wybór, dostępnośc i kolorystyka jest znacznie większa
również od innych producentów
4. Czy znacie jakis warsztat na polnocy, gdzie moga wykonac i nakleic cos fajnego (takich artystow graficiarzy samochodowych w dobrym tego slowa znaczeniu)? |
Popytaj w okolicach na pewno rozpoznasz oklejone samochody.
ken-wawa napisał/a: | 5. Jak ewentualnie taka folie sie odkleja i czy zostaja slady?
|
Na gorąco, jeśli jest oklejony cały ( ale dla Dustera koszt materiału to będzie ponad 2000) to po odklejeniu i wymyciu lakier będzie jak nowy
I tak jak wspomniał przedpiśca jeśli okleisz wzorki na lakierze to po ok 2 latach będzie widoczna znaczna różnica odcieni lakieru i bez polerki się nie obędzie ( i to takiej profesjonalnej) co przy dzisiejszych grubościach warstwy lakieru może oznaczać konieczność ponownego lakierowania albo co najmniej cieniowania - a to się robi bardzo drogie.
route2000 - 2016-01-14, 09:14
To pozostaje tylko oklejanie folią np. bezbarwną w całości auta i malowanie areografem.
Potem jak będzie się sprzedawało to pozostaje tylko odklejanie folii wraz grafiką i auto będzie wyglądało jak nowe.\
damiaszek - 2016-01-14, 14:06
Też może wyjść różnica pomiędzy bezbarwną folią, a fragmentami malowanymi na foli.
route2000 - 2016-01-14, 14:25
Może i tak.... Słońce tzn promienie UV też źle wpływa na lakier samochodowy, że po jakimś czasie lakier nieznacznie zmienia swój odcień barwy.
ken-wawa - 2016-01-14, 19:57
To slabo, bo chcialem tylko fragmenty owzorkowac. Folia na calosci od razu zwieksza znaczaco cene.
ken-wawa - 2016-01-17, 21:47
Swoja droga kiedys Dacia oferowala Dustera w wersji Aventure i tam naklejki byly tylko miejscowo. Czy ktos orientuje sie jakiego producenta folia byla wowczas stosowana?
Wieksze zdjecia: http://www.larevueautomob...enture-5471.htm
Przy okazji jakie dokladnie felgi sa zastosowane w tym modelu? Widze, ze stalowe, ale farba wydaje sie byc dobrej jakosci.
Cav - 2016-01-17, 22:49
ken-wawa napisał/a: | Swoja droga kiedys Dacia oferowala Dustera w wersji Aventure |
Taaa, to była bardzo fajna wersja.
Jeździłem takim na jazdach próbnych.
Gdyby występowała w Ph2 niewątpliwie bym ją wziął, chociaż górne reflektory od razy bym zdjął, bo hałasowały niemiłosiernie.
Ale reszta - miodzio.
ken-wawa - 2016-01-17, 23:02
Szkoda wlasnie, ze obecnym wersjom limitowanym brakuje polotu Aventure. Tamta wersja miala tez fajna nawigacje, zamontowana wysoko, tuz przy wskaznikach, a nie tak nisko, jak sie obecnie montuje.
Karenzo - 2016-01-17, 23:09
przecież to zwykła nawigacja germina na przyssawce
piku - 2016-01-18, 07:01
Felgi na obrazku to zwykłe felgi stalowe. Nic specjalnego.
Co do foliowania: zastanawiałem się nad tym - wychodzi b. drogo, jak wspomniał Kolega Jas-pik. W sumie cos około tego, co malowanie całego auta (może mam nieaktualne dane dotyczące malowania...).
tommek7 - 2016-01-18, 10:36
Lza napisał/a: | Myślę, że folia ładnie wygląda... przez dwa, trzy miesiące. Tworzywa sztuczne są bardzo miękkie i podatne na zarysowania. przejedziesz parę razy szczotką i będzie po prostu brzydkie, zmatowieje.
Jeśli chcesz mieć ładne grafiki, to tylko aerograf - tak maluje się te ładne ciężarówki, za którymi każdy się ogląda. |
Takie gadanie zacofanego człowieka :) Jeśli chodzi o tworzywa sztuczne to nie jesteś chyba w tej dziedzinie ekspertem. Zdziwiłbyś się jakie rzeczy się teraz robi. Polecam, żebyś przejechał się do jakiegoś zakładu pracującego na markowych foliach np 3M. Będziesz sobie mógł organoleptycznie zbadać jakie to są one "miękkie".
ken-wawa - 2016-01-18, 22:29
tommek7 napisał/a: |
Takie gadanie zacofanego człowieka :) Jeśli chodzi o tworzywa sztuczne to nie jesteś chyba w tej dziedzinie ekspertem. Zdziwiłbyś się jakie rzeczy się teraz robi. Polecam, żebyś przejechał się do jakiegoś zakładu pracującego na markowych foliach np 3M. Będziesz sobie mógł organoleptycznie zbadać jakie to są one "miękkie". |
A polecisz jakis zaklad z polnocy?
Czy te 3M sa dobre rowniez na czesciowe oklejenie typu logo, pas na dole itp?
tommek7 - 2016-01-19, 09:00
Tak, nic Ci się nie odklei możesz być o to spokojny. W newralgicznych miejscach stosuje się też mocniejszy klej. Niestety nie pomogę Ci jeśli chodzi o polecenie zakładu. Ja mam oklejone częściowo słupki - myję kercherem i wszystko jest dalej na swoim miejscu.
Lajkonik - 2016-01-19, 11:42
Też się zastanawiam nad folią. Mam już trochę podniszczony lakier i może to jest dobry sposób na jego "odświeżenie". Przynajmniej do linii okien. Jak widziałem na stronach firm wykonujących foliowanie, dają gwarancję 1-5 lat. Ciekawe czemu taka różnica w długości gwarancji. Chyba nie sama marka tu decyduje.
tommek7 - 2016-01-20, 09:52
No tak, tylko licz się z tym, że przykładowo oklejenie całego auta (sensowną folią) będzie droższe niż polakierowanie całego auta.
Lajkonik - 2016-01-20, 14:09
Jesteś tego pewny?
Cennik oklejania folią
Nie wydaje mi się możliwe w tej cenie wylakierować całe auto.
Cav - 2016-01-20, 15:31
Lajkonik napisał/a: | Jesteś tego pewny?
Cennik oklejania folią
Nie wydaje mi się możliwe w tej cenie wylakierować całe auto. |
A jesteś pewien, że to odpowiednia folia zabezpieczająca/zmieniająca kolor dla auta?
A nie jakiś badziew pod nośnik reklamy?
tommek7 - 2016-01-20, 17:34
Lajkonik napisał/a: | Jesteś tego pewny?
Cennik oklejania folią
Nie wydaje mi się możliwe w tej cenie wylakierować całe auto. |
No ale co Ty tu pokazujesz? Oklejanie jakąś folią ploterową????
Tu masz i obejrzyj sobie normalny cennik:
https://packflex.pl/cennik/
Lajkonik - 2016-01-21, 07:11
No ok.
3M od 2900 - pomalujesz za tyle auto klasy A? (serio pytam, bo nie wiem)
Zawsze też pozostaje argument, w postaci dodatkowej ochrony dla blach przed wpływem warunków atmosferycznych, soli w zimie oraz gówien ptasich.
piku - 2016-01-21, 07:20
Obawiam się, ze w przypadku Dustera oklejenie całego auta przyzwoitą folią, która chroni przed zarysowaniami będzie kosztowało ok. 4 tys. zł (czy to nie jest już cena malowania całego auta?). Taka cena padła, gdy kiedyś o to pytałem w Lublinie. Oklejenie cienką folią - taką na ptasie odchody może być tańsze.
corrado - 2016-01-21, 08:53
Kiedyś - z 8-10 lat temu, malowanie auta Citroen Xantia kosztowało 3tyś - 3.5tyś pln, ... ale chyba cena nie zmieniła się wiele
Piitubski - 2016-01-21, 09:31
To może lepiej glass coat? Cena dużo niższa.
tommek7 - 2016-01-21, 11:20
Należy zrozumieć jedną rzecz... oklejanie auta folią nie jest tańszą alternatywą niż lakierowanie, jest sporo droższe!. Ludzie chcący zmienić kolor auta lub polepszyć jego wygląd wybierają właśnie oklejanie. Dodać trzeba, że w głównej mierze mówimy o autach luksusowych.
Nikt normalny nie będzie lakierował auta bo lakier fabryczny pod każdym względem będzie lepszy. Auto oklejone folią nie jest obarczone błędami jakie mogą wyniknąć po lakierowaniu (zbyt miękka powłoka, nierównomiernie położony lakier, itp itp). Odkąd są dostępne dobre folie nikt przy zdrowych zmysłach nie zniszczy oryginalnego lakieru nowym gorszym... Porządne oklejenie auta kosztuje i z pewnością nie robi się tego po to by "zabezpieczyć" oryginalny lakier. Lakierując całe auto będziemy mieli poważny problem przy ewentualnej sprzedaży, inaczej jest z folią. Tu jakość powierzchni zapewnia producent, istotne jest tylko kto będzie to nakładał. Z pewnością jest tu mniej rzeczy do zepsucia niż podczas lakierowania. Być może będzie to strzał ale spokojnie tą cenę ze strony, którą podałem przy ostatecznym rachunku będzie trzeba pomnożyć razy 2.
Odnośnie powłok ceramicznych... to również zabawa warta kilka tysięcy złotych...
Wnioski wyciągnijcie sobie sami.
Cav - 2016-01-21, 18:31
Lajkonik napisał/a: | No ok.
3M od 2900 - pomalujesz za tyle auto klasy A? (serio pytam, bo nie wiem)
|
Mnie się udało nawet przy wielkości auta klasy B (kiedyś to był nawet kompakt).
I nawet wyszło nienajgorzej, chociaż się obawiałem przy takiej cenie.
Lajkonik - 2016-01-22, 07:07
Nie miałem na myśli samodzielnego malowania pistoletem napędzanym odkurzaczem
Piitubski - 2016-01-22, 18:48
Oficjalna cena glass coat w Suzuki to 642 złote (jest w konfiguratorze przy zamówieniu nowego samochodu). Chyba warto.
tommek7 - 2016-01-23, 15:02
Eee jak już coś robić z lakierem to coś co się zwie "Ceramic Pro". Nie wiem co za te 600zł można dostać ale chyba nic szczególnego... Jeśli nie chcesz wydawać grubych tysi na super powłoki to myj normalnie autko i użyj wosku od czasu do czasu.
zwiach
Cav - 2016-01-23, 19:55
Lajkonik napisał/a: | Nie miałem na myśli samodzielnego malowania pistoletem napędzanym odkurzaczem |
A kto miał?
Bo ja oddałem auto do lakiernika i odebrałem od lakiernika.
Jedyny problem to brak faktury, ale to normalka wśród mechaniorów wszelkiej maści.
mojo - 2016-01-23, 22:19
Podejście jakby to był RollsRoyce. Po 5-6 latach się sprzedaje po 10-12 trafia na złom jak większość obecnie produkowanych aut. Co da oklejanie?, przedłuży żywot?? Nie sądzę.
Cav - 2016-01-23, 22:21
mojo napisał/a: | Podejście jakby to był RollsRoyce. Po 5-6 latach się sprzedaje po 10-12 trafia na złom |
Nie na złom, tylko sprzedaje się Polakowi, bo tak wychodzi taniej.
Polak kupi złoma i będzie się chwalił przed sąsiadem wypasionym wózkiem wysokiej klasy.
jurek - 2016-01-23, 22:47
Patrzcie ludziska jak ten czas leci. Widzę, że mija 9 lat od pierwszej rejestracji mojego potwora A stan - prawie nówka. Okazuje się, że auta na F nie są takie złe. pozdr
Lajkonik - 2016-01-25, 07:34
mojo napisał/a: | Podejście jakby to był RollsRoyce. Po 5-6 latach się sprzedaje po 10-12 trafia na złom jak większość obecnie produkowanych aut. Co da oklejanie?, przedłuży żywot?? Nie sądzę. |
Ja tam bym chciał pojeździć dłużej moim Dusterkiem. Lubię to auto. A jak by mnie było stać na Rollsa, to pewnie właśnie jego bym zmieniał co 5 lat.
jas_pik - 2016-01-31, 16:50
Koledzy z Rosji udostępnili plik graficzny do ewentualnego samodzielnego wycięcia naklejki (oczywiście ploterem) przypominający wzór Adventure
Cav - 2016-01-31, 17:21
jas_pik napisał/a: | Koledzy z Rosji udostępnili plik graficzny do ewentualnego samodzielnego wycięcia naklejki (oczywiście ploterem) przypominający wzór Adventure |
Czyli do jakiejś drukarni trzeba by się udać z tym plikiem?
MM - 2016-01-31, 17:33
Konkretnie to trzeba z tym plikiem pójść do firmy trudniącej się oklejaniem samochodów - wytną ploterem z folii samoprzylepnej (dobierzesz jej kolor) i przykleją we wskazanym miejscu, wielkość grafiki można zmienić / dopasować do własnych potrzeb.
Marek1603 - 2016-02-19, 12:19
Odświeżę temat trochę.
Czy myślał ktoś o czymś takim aby okleić auto tylko na wyjazd w teren.
Robisz nadruk pod kolor auta i docinasz sobie na wymiar karoserii (boków auta). W parę minut masz oklejone auto i dajesz w teren. Nie groźne ci wtedy krzaki.
Nadruk oczywiście podnosi koszt. Samą folię (ciemna prawie czarna) można dostać za około 35zł 60x80cm.
route2000 - 2016-02-19, 12:44
Tak, tylko jak masz tam pod lakierem blachy (np. drzwi), bo jak masz plastiki (zderzaki) to magnes nie złapie tego.
Marek1603 - 2016-02-19, 12:52
Bardziej miałem na myśli zabezpieczenie właśnie karoserii. Pod zderzakiem nasz też belkę. Może będzie się trzymać.
route2000 - 2016-02-19, 12:58
Jak będzie folia trzymać punktowo, a nie całą powierzchnią do jakieś blachy to podczas jazdy na wybojach, na podskokach to może przypadkowo odpaść.
Marek1603 - 2016-02-19, 13:01
Właśnie to nie są magnesy tylko cała mata magnetyczna na całej powierzchni. Wiem że do całej powierzchni trzyma dość mocno w przypadku grubości 0,7mm (są też 0,4mm).
route2000 - 2016-02-19, 13:23
Tak, ale mnie chodziło o to, że jak złapiesz np. za metalową belkę, a dalej jest już plastikowy zderzak (nie przyczepi się), więc będziesz musiał "dalej" jechać folią do góry aż do blachy maski silnika, by je "złapał". Masz wtedy trzymanie z dołu i u góry, a pośrodku masz "pustkę" dla folii magnetycznej (nie trzymającej).
Chyba ktoś ma jakiś inny pomysł mocowania folii magnetycznej (nie klejonej) to chętnie poczytamy na tym forum....
Piitubski - 2016-02-19, 15:15
Ile czasu folia magnetyczna będzie się trzymać na samochodzie? Czy to dobry pomysł, by ją przykleić na stałe?
Marek1603 - 2016-02-19, 15:31
Jak sama nazwa mówi magnetyczna czyli z magnesem. Będzie się trzymała aż nie odczepisz/odkleisz.
Cav - 2016-02-19, 20:46
MM napisał/a: | Konkretnie to trzeba z tym plikiem pójść do firmy trudniącej się oklejaniem samochodów - wytną ploterem z folii samoprzylepnej (dobierzesz jej kolor) i przykleją we wskazanym miejscu, wielkość grafiki można zmienić / dopasować do własnych potrzeb. |
Zrobione.
Fajnie nawet wyszło, srebrna naklejka na zielonym Dusterze.....
route2000 - 2016-02-20, 19:13
Cav napisał/a: | MM napisał/a: | Konkretnie to trzeba z tym plikiem pójść do firmy trudniącej się oklejaniem samochodów - wytną ploterem z folii samoprzylepnej (dobierzesz jej kolor) i przykleją we wskazanym miejscu, wielkość grafiki można zmienić / dopasować do własnych potrzeb. |
Zrobione.
Fajnie nawet wyszło, srebrna naklejka na zielonym Dusterze..... |
A gdzie fotka dla potomnych?
Cav - 2016-02-20, 20:03
route2000 napisał/a: | Cav napisał/a: | MM napisał/a: | Konkretnie to trzeba z tym plikiem pójść do firmy trudniącej się oklejaniem samochodów - wytną ploterem z folii samoprzylepnej (dobierzesz jej kolor) i przykleją we wskazanym miejscu, wielkość grafiki można zmienić / dopasować do własnych potrzeb. |
Zrobione.
Fajnie nawet wyszło, srebrna naklejka na zielonym Dusterze..... |
A gdzie fotka dla potomnych? |
Na razie wizualizacja:
Lajkonik - 2016-02-22, 07:05
Marek1603 napisał/a: | Pod zderzakiem nasz też belkę. Może będzie się trzymać. |
Nie będzie. Nawet jak złapie miejscami, to duże prawdopodobieństwo, że się zgubi po drodze. Taką folię trzeba przyczepiać na blachę - drzwi, maska, tylna klapa.
Marek1603 - 2016-02-22, 08:25
No to zderzaki można okleić na stałe przeźroczystą folią, a resztę magnetyczną.
Piitubski - 2016-02-22, 09:35
Czy taka folia utrzyma się na drzwiach przez kilka lat?
Marek1603 - 2016-02-22, 11:33
Taka bezbarwna, tak.
Nieraz widzę jak auta mają naklejone na wystające nadkola, tylnego błotnika tuż za tylnymi drzwiami.
piku - 2016-02-22, 12:03
Marek1603 napisał/a: | Taka bezbarwna, tak.
Nieraz widzę jak auta mają naklejone na wystające nadkola, tylnego błotnika tuż za tylnymi drzwiami. |
Nie wiem, czy to są folie magnetyczne. Chyba nie. Octavie to mają/miały (np. wersja II) w standardzie.
Marek1603 - 2016-02-22, 12:44
Te bezbarwne nie są magnetyczne dlatego pomysł, aby okleić nią na stałe zderzaki. Zabezpieczy zderzaki, a nie będzie przeszkadzać w codziennym użytkowaniu.
Magnetyczne natomiast kleić na blachę tylko w teren (krzaki, kamienie itp.).
BoloSr - 2016-03-29, 20:49 Temat postu: Duster oklejenie maski i dachu. Jak w temacie robil ktos jakie koszta bo dzisiaj sie zalamalem jak zobaczylem auto.
Jakis zwierzak albo zwierzaki podrapaly mi dach i maske na tyle jest to widoczne ze chce to zakryc a malowac teho niechce bo raczej bylby to przerost nad forma.
|
|