DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Zielona lista stacji paliw

El Logano - 2008-01-27, 13:27
Temat postu: Zielona lista stacji paliw
Wybieramy markę, opisujemy dlaczego warto tankować na tej stacji i nasze pozytywne doświadczenia. Lokalizacja takiej dobrej stacji paliw mile widziana :-)
laisar - 2008-01-27, 13:40

Lokalizacja: wszystkie (: - bo właściwie na co dzień korzystam głównie z Neste: lubię samoobsługę, nigdy nie miałem żadnych problemów (także z paliwem*), a prawie zawsze jest nieco taniej niż średnia**.

-----
* Po prawdzie to właściwie to nigdy nigdzie na szczęście nie miałem...
** Choć przy super/hipermarketach często bywa jeszcze taniej, ale nie mam akurat nigdzie wygodnie pod ręką.

El Logano - 2008-01-27, 13:45

Hmmm na Neste też tankowałem czasem benzynkę i nie było problemów. Ale oleju napędowego narazie boję się tam tankować.
Pablo78 - 2008-01-27, 13:54

od jakiegoś czsu tankuję tylko na BP, benzynka ULtimate.

Tak też zaznaczyłem, lokalizacja :rózne

Marcin - 2008-01-27, 13:59

Pablo78 napisał/a:

Poznan BP - ul. Hetmanska (kolo McDonalds) tankuje zwykly ON, jak dotad zadnych problemow :)

Pablo78 - 2008-01-27, 14:04

Marcin napisał/a:
Pablo78 napisał/a:

Poznan BP - ul. Hetmanska (kolo McDonalds) tankuje zwykly ON, jak dotad zadnych problemow :)

Wiem gdzie Marcin, w kierunku na rondo Starołęka czy po drugiej stronie? ;-)

wox - 2008-01-27, 14:05

Na Neste tankuję od 7 lat. Najpierw benzyna, a od 2004 r. olej napędowy.
ZeneC - 2008-01-27, 14:17

Najczęściej - BP w Otwocku przy Majowej, w drugiej kolejności - BP - Wesoła przy trakcie Brzeskim, okazjonalnie BP Warszawa wedle chwili i potzrzeby.

P.S. Denerwują mnie nowe formularze faktur - długi pasek o szerokości 5 cm. Wspaniale się przechowują w segregatorach. Autora tego pomysłu - do piekła :mrgreen:

Marcin - 2008-01-27, 16:01

Pablo78 napisał/a:

Na tej w kierunku ronda staroleka ;-) Po drugiej stronie kawalek dalej tez jest BP tak jak mowisz, ale tam tankuje rzadziej :mrgreen: Czesto bywasz w poznaniu, ze kojarzysz takie rzeczy?? :-)

KaS602 - 2008-01-27, 16:06

Orlen. VERVA98. Na zadnej stacji zadnych problemow... Ostroda, Elblag, Olsztyn, Olsztynek Nowe Miasto Lub. Do jakosci paliwa zadnych zastrzezen, obsluga sprawna i mila.
Pablo78 - 2008-01-27, 16:09

Marcin napisał/a:
Pablo78 napisał/a:

Na tej w kierunku ronda staroleka ;-) Po drugiej stronie kawalek dalej tez jest BP tak jak mowisz, ale tam tankuje rzadziej :mrgreen: Czesto bywasz w poznaniu, ze kojarzysz takie rzeczy?? :-)

Mieszkałem kiedyś na Winogradach (w związku z pracą) ;-)

Piękne miasto, jak kiedyś się uda przeprowadzam się na stałe...

Marcin - 2008-01-27, 17:53

Pablo78 napisał/a:
Marcin napisał/a:
Pablo78 napisał/a:

Mieszkałem kiedyś na Winogradach (w związku z pracą) ;-)

Piękne miasto, jak kiedyś się uda przeprowadzam się na stałe...

Moze i piekne, ale korki w miescie miedzy 7-9 i 14-18 rozbrajają :mrgreen: Czasami sa takie dni, ze godziny korkow sa elastyczne i wystepuja caly dzien od 7-18 :-) No ale nie ma co narzekac bo pewnie wszedzie tak jest :mrgreen:

dogberry - 2008-01-27, 18:48

Ja jak w podpisie, tankuję na Lotosie Dynamic Diesel. W Niemczech to różnie, tam nie ma problemów z paliwem.
jacek - 2008-01-27, 19:45

Shell zwykły ON + dodatek do diesla STP
Pablo78 - 2008-01-27, 20:28

Marcin napisał/a:
Moze i piekne, ale korki w miescie miedzy 7-9 i 14-18 rozbrajają Czasami sa takie dni, ze godziny korkow sa elastyczne i wystepuja caly dzien od 7-18 No ale nie ma co narzekac bo pewnie wszedzie tak jest

Fakt, codziennie tego doświadczałem... :mrgreen: :mrgreen:

ian - 2008-01-29, 10:43

Jeżdżę rumuńskim samochodem na licencji francuskiej, z ruską benzyną w baku, i czeskimi oponami na felgach. Pełna globalizacja. :mrgreen:

Prawie rok temu przeniosłem się z Shella, gdzie drogo, do Jet, gdzie tanio, i dobrze. Ceny benzyny na Górnym Śląsku są bardzo niskie. Ostatnio znów trochę spadły (teraz: 4,05, 4,07, 4,11, 4,13 złp za litr 95, stacje bezobsługowe-np. Chorzów 3 Maja, nawet poniżej 4,00 zł). To gdzie te szalejące ceny za baryłkę ropy, kryzys paliwowy, i szaleńczo rosnące ceny paliw?

Black Eryk - 2008-01-29, 11:30

Na paliwie ON BP ULTIMATE nigdy się jeszcze nie zawiodłem ....
laisar - 2008-01-29, 11:40

Otóż, drogi ianie, oczywiście tam, gdzie rynek nie jest aż tak konkurencyjny jak na Górnym Śląsku - czyli właściwie wszędzie indziej w PL <:
ZeneC - 2008-01-30, 05:47

ian napisał/a:
Jeżdżę rumuńskim samochodem na licencji francuskiej, z ruską benzyną w baku, i czeskimi oponami na felgach. Pełna globalizacja. :mrgreen:
Co do tej ruskiej benzyny, to aż mi skóra ścierpła, jak przeczytałem, bo w pierwszej chwili pomyślałem o takiej, która w Polsce chodzi za pół ceny, a nadaje się do starych pił spalinowych. Próbowałem kiedyś takowej do skutera, i wiem, że nie warto...
No, ale skoro Jet - to Lukoil chyba, więc to już nie te drugoligowe gatunki benzyny z kontrabandy.

ian - 2008-03-12, 16:22

Ceny benzyny bezołowiowej 95 poszły na Śląsku w górę. Teraz za litr trzeba zapłacić w zależności od stacji 4,17; 4,18; 4,19; 4,21 złp.
Sweeper - 2008-03-15, 12:43

temat fajny - są stacje które warto polecić
więc kiedyś JETobecnie LukOil przy Makro - krajowa jedynka na Cieszyn
od piątku 18:00 do poniedziałku 8:00 paliwo jest tańsze

tankuje tam kilka samochodów i mają najlepszy stosunek cena/jakość w Bielsku

ian - 2008-04-10, 10:10

Dopiero teraz miałem okazję to sprawdzić. Faktycznie, w Chorzowie na ulicy 3 maja na stacji bezobsługowej jest najtańsza benzyna w Polsce! Tylko 4,07 złp za litr 95. Tak podał też dodatek gospodarczy "Dziennika" z 28 marca 2008 roku. Dziwią mnie różnice w cenie paliwa w ramach jednej sieci stacji benzynowych JET: Bytom najtaniej 4,11 złp. Chorzów 4,15-4,17 złp, Katowice 4,21 złp.
To mocny argument, że zjazd fanów, i maniaków Dacii powinien odbyć się właśnie na Śląsku. Przy okazji można zrobić zapasy taniej benzyny :mrgreen:

laisar - 2008-04-10, 10:31

http://gospodarka.gazeta....81,5105209.html
Andrzej - 2008-04-18, 07:44

Kilka razy zatankowałem olej napędowy na stacji Auchan przy ul Modlińskiej w W-wie. Namówili mnie rodzice, którzy tankowali tam benzynę do swojej skody i nie narzekali, a cena paliwa niska. Dałem się namówić - choć z pewną taką nieśmiałością - na zatankowanie około 10 litrów i wszyastko było ok, więc następnym razem zatankowałem do pełna. Auto na tym paliwie na prawdę dobrze jeździ - o wiele lepiej niż na paliwie z Neste, które poprzednio tankowałem. Silnik stał się bardzij elastyczny i bardziej dynamiczny i ciszej pracuje. Jakość tego paliwa mogę porównać do jakości paliwa na Orlenie tylko cena o około 30 groszy niższa.
Spalanie też chyba trochę spadło, ale nie mogę tego dokładnie stwierdzić, bo jak silnik nabrał wiekszej ochoty do jazdy to jakoś mocniej wciskam pedał gazu. Ale spalanie na poziomie 5,5 - 6,0l/100 przy jeździe po mieście, albo w korkach, albo na pustych ulicach z gazem do podłogi jest jak najbardziej do zaakceptowania - poprzednio przy spokojniejszej jeździe było 5,2 - 5,5l/100.

Mamert - 2008-04-18, 09:42

Andrzej napisał/a:
Jakość tego paliwa mogę porównać do jakości paliwa na Orlenie tylko cena o około 30 groszy niższa.

Do Auchan i Carrfoura w Gdańsku zajeżdżają cysterny z ORLENU, więc paliwo nie będzie się różnić, na Carrfourze już jednak nie tankuje poniważ jakoś dziwnie dużo paliwa można wlać do samochodu.

Mamert - 2008-04-18, 10:01

Informacja dla "ZAGAZOWANYCH", często słyszę od innych użytkowników LPG że najlepszy gaz jest na BP, zawsze się pytam ich czy tankują gdzie indziej, mówią że nie.
Ja tankuję na różnych markowych stacjach i STWIERDZAM że LPG na BP w ostatnim czasie jest NAJGORSZY. Za to bardzo mocno poprawił się na LOTOSIE, ORLEN I SHELL utrzymują jakość na niezmiennym wysokim poziomie.

petek - 2008-04-18, 11:43

Andrzej napisał/a:
Kilka razy zatankowałem olej napędowy na stacji Auchan przy ul Modlińskiej w W-wie.

Ja tam też często tankuję zarówno diesel jak i benzynę i jest ok.

Andrzej - 2008-04-19, 08:32

Mamert napisał/a:
LPG na BP w ostatnim czasie jest NAJGORSZY

Dwa lata temu kupiłem na BP gaz do butli do pieca - był tak śmierdzący, że nie można było się ogrzać tym piecem bo bolała głowa, w dodatku gównianie się palił. Potem kupowałem gaz na Orlenie - był OK. Ostatnio kupowałem gaz u jakiegoś "wójka czesia", który miał gaz z Gazpolu - jakość jak na Orlenie tylko cena 10% niższa.

wox - 2008-04-19, 09:18

Kwestia lokalnych dystrybutorów (kanciarzy). Moje spostrzeżenia (nie motoryzacyjne) są z kolei takie, że jak zawsze brałem butle (11 kg) z Gazpolu i bywało OK, to kiedyś kuchenka jednak nie chciała "ruszyć"; pojechałem, wymieniłem na butlę z BP i od tej pory biorę tylko z BP. Nawet kilka dni dłużej się "palą".
Mamert - 2008-04-19, 10:19

Gazpol to ruletka, można dostać niezły GAZ nieraz lepszy od markowych, ale też można trafić na gaz na którym przejeżdża się 2/3 normalnego dystansu.
Najlepszy LPG kiedykolwiek zatankowałem, to na jakiejś ruskiej stacji pod Chojnicami, ale to było prawie 5 lat temu.
Nie mówię żeby za każdym razem zmieniać gaz, ale radzę co jakiś czas wypróbować coś z innej beczki, zresztą można to samo zastosować w przypadku benzyny i ON.

Marcin - 2008-04-19, 13:17

Mamert napisał/a:
Gazpol to ruletka, można dostać niezły GAZ nieraz lepszy od markowych, ale też można trafić na gaz na którym przejeżdża się 2/3 normalnego dystansu.
Najlepszy LPG kiedykolwiek zatankowałem, to na jakiejś ruskiej stacji pod Chojnicami, ale to było prawie 5 lat temu.
Nie mówię żeby za każdym razem zmieniać gaz, ale radzę co jakiś czas wypróbować coś z innej beczki, zresztą można to samo zastosować w przypadku benzyny i ON.

Z ON to juz bym tak nie ryzykowal :roll: Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty ;-)

laisar - 2008-04-19, 19:40

Cytat:
Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty

Myślę, że mimo wszystko jednorazowe zatankowanie nawet najgorszego ON raczej się nie skończy aż tak tragicznie... Ale oczywiście nie ma co specjalnie ryzykować.

Mamert - 2008-04-19, 20:05

Marcin napisał/a:
Z ON to juz bym tak nie ryzykowal Wymiana wtryskiwaczy moze byc zbyt kosztowna jak na takie eksperymenty

Nie chciałem powiedzieć, że akurat masz pojechać na "ruską stację", bardziej mi chodziło o to żeby się nie przywiązywać do jednej marki np. BP, a od czasu do czasu zajechać na ORLEN, LOTOS, SHELL czy NESTE i sprawdzić.
A co do tej "RUSKIEJ STACJI" to dosłownie przypadek że tam zajechałem, akurat skończył mi się gaz kilometr wcześniej, a do tego LPG na tej stacji był tańszy o jakieś 15%.
Na trasach gdzie jeździ dużo Rosjan, ruskie stacje mogą mieć całkiem dobre paliwo, a to wynika z tego że jakby jakiś rosyjski mafiozo zatankowałby coś trefnego, to nawet nie chce myśleć co by z tej stacji zostało. :shock:
Rosjanie bardzo cenią sobie jakość produktów, także mafiozi nie jeżdżą byle czym.
Ta stacja akurat znajdowała się na trasie Berlin-Kaliningrad (Berlinka).

ian - 2008-05-27, 08:12

Śląsk przestał być oazą niskich cen paliwa!! Aktualnie za litr benzyny 95 trzeba zapłacić 4,36, 4,37, a nawet 4,42, czy 4,47 złp. A jeszcze 19 maja można było znależć paliwo za 4,24, 4,27, czy 4,28 złp.

Jeźdże ostatnio często w rejon Nowego Sącza. Tam benzyna 95 jeszcze droższa 4,48, 4,53, 4,55 złp.

Co ciekawe olej napędowy jest średnio od 3 do 5 gr droższy od benzyny 95.

stempik - 2008-05-27, 08:49

laisar napisał/a:
jednorazowe zatankowanie nawet najgorszego ON raczej się nie skończy aż tak tragicznie

W przypadku nowych silników z całą pewnością skończyć się może tragicznie. Coś jednak zawsze jest w zbiorniku więc nie da się jednoznacznie zawyrokować.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio tankowałem w Tesco na Pojezierskiej. Cena na dziś to 4,38 zł. za litr ET95. Myślę jednak nad zmianą na jakegoś polskiego dystrybutora. W Łodzi Orlen jest chyba najdroższy więc może Rafineria lub Bliska.
Nie tankuję natomiast w stacjach Jet. Żona raz zatankowała swój sprzęcik i za chwile przestał działac bezproblemowo.
Nie tankuję w stacjach Neste. Nie powiem czemu bo wyjdzie że jestem rasista. Choć może cyganiono tylko na tej stacji koło mnie.
Nie tankuję również w BP i Łukoil. A to dlatego że nie chcę wspierać kolegi Putina. ( BP sporo zainwestowało w Rosji i ma tam kłopoty. Kłopoty te mogą zakończyć się przejęciem części stacji BP w Polsce przez rosjan. (za radiem Tok-FM)). Na dziś BP ma bardo duży udział w polskim rynku paliw jest więc łakomym kąskiem. Nie ma różnicy czy to ruskie czołgi czy stacje. Uzaleznienie podobne, a może nawet większe.

psur - 2008-05-27, 10:50

stempik napisał/a:
Nie tankuję natomiast w stacjach Jet. Żona raz zatankowała swój sprzęcik i za chwile przestał działac bezproblemowo

stempik napisał/a:
Nie tankuję również w BP i Łukoil. A to dlatego że nie chcę wspierać kolegi Putina.

JET = Łukoil :!:

Też mam podobne opory (polityczne), ale raz tam zatankowałem (zawsze mają 2 grosze taniej niż na pobliskim Orlenie i Shellu, a weekendowe ceny paliwa utrzymują aż do poniedziałkowego poranka, więc wtedy różnica sięga nawet do 20 groszy) i w sumie miałem odrobinę niższe spalanie od średniego, a różnicy w pracy silnika nie zauważyłem.

Paf - 2008-05-27, 15:43

Ja tankuję u JET-a jak mam okazję. Paliwo chyba niezłe, nigdy nie miałem problemu a za to znacznie tańsze. Przy braniu 40-45 l to już czuć w portfelu różnicę.
petek - 2008-05-27, 16:01

Ostatnio kilka razy pod rząd tankowałem ON w Auchan na Modlińskiej. Mam wrażenie, że coś było jednak nie bardzo z paliwem, bo silnik momentami nierówno pracował i bardziej klekotał. Po ostatnim tankowaniu na innej stacji klekotanie ustało.