|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Test płynów zimowych do spryskiwaczy
Prezes - 2011-02-07, 21:27 Temat postu: Test płynów zimowych do spryskiwaczy Zima powoli się pakuje do domu, ale test można przejrzeć. Zachęcam do lektury:
http://moto.wp.pl/gid,131...riazdjecie.html
z234 - 2011-02-07, 22:21
ok 2 lata temu tesco miało doskonały płyn do spryskiwaczy, teraz zmienili opakowanie i... korekta ceny :( Test przydatny, chociaż ja i tak niestety czesto kupuje ten najtanszy... Teraz bede mogl wybrac z najtanszych
Ryszard - 2011-02-07, 23:23 Temat postu: Re: Test płynów zimowych do spryskiwaczy
no nie za bardzo cytujesz odnośnik na www
Prezes - 2011-02-08, 08:37
To znaczy?
jackthenight - 2011-02-08, 08:57
Ryszard napisał/a: | no nie za bardzo cytujesz odnośnik na www |
Prezes napisał/a: | To znaczy? |
Pewnie kolega Ryszard skopiował link poprzez Ctrl+C, a następnie wkleił w adresie przeglądarki - no i niestety zonk - strona się nie otworzyła.
Kolego Ryszardzie linków nie kopiujemy i nie wklejamy - w linki po prostu klikamy, a wtedy otworzy się poprawna strona.
mrówa - 2011-02-08, 11:13 Temat postu: Re: Test płynów zimowych do spryskiwaczy
Raczej już po zimie. Jakich płynów obecnie używacie?
benny86 - 2011-02-08, 11:19
mrówa napisał/a: | Raczej już po zimie |
Na razie bez zimy... Na koniec miesiąca niby zapowiadają mrozy -10st C w ciągu dnia, ale tym długoterminowym prognozom jakoś nie wierzę, pożyjemy zobaczymy
mrówa napisał/a: | Jakich płynów obecnie używacie? |
"Jedynka" kupiony w Norauto za 9,99zł za 5 litrów, to już drugie opakowanie które kupiłem tego płynu. W teście któregoś z tygodników motoryzacyjnych miał lepszą temperaturę zamarzania niż deklarowana przez producenta, zapach niezbyt uciążliwy, ogólnie polecam
Prezes - 2011-02-08, 11:45
Miałem jakiś 5L z Reala za 12 PLN. Nie zamarzał nawet w te największe mrozy, ale śmierdzi strasznie. Już się kończy. Teraz zakupiłem w TESCO jakiś różowy 5L za 16 PLN. Może zapach będzie lepszy za tą cenę.
TD Pedro - 2011-02-08, 11:55
kupiłem w Carrefourze 2 opakowania płynu po 2 zł (!) za 5 l (przecena - "bo się odbarwił" i z niebieskiego zrobił się bezbarwny, parametry oczywiście trzyma) - niestety załapałem się na dwa ostatnie opakowania ale był jeszcze inny po 6 zł za 5l i tego kupiłem 3 szt - a tu zima się kończy - ale nic to, to się nie psuje...
benny86 - 2011-02-08, 12:18
Nie psuje się to raz, a dwa - przecież w lecie też możesz używać tego płynu... No i widzę że też amsz 2 auta w domu, więc się przyda zapas
TD Pedro - 2011-02-08, 14:10
benny86 napisał/a: | Nie psuje się to raz, a dwa - przecież w lecie też możesz używać tego płynu... No i widzę że też amsz 2 auta w domu, więc się przyda zapas |
tego nigdy za wiele... ale na lato kupuję w Lidlu koncentrat - nie pamiętam nazwy ale jest w charakterystycznej żółtej butelce z dozownikiem, jest bardzo wydajny (opakowanie ok 250 ml wystarcza na kilka napełnień zbiorniczka w samochodzie) niestety nie występuje w ciągłej sprzedaży...
DUCATI - 2011-02-08, 15:14
A czym sie rozni "koncentrat" od plynu zimowego ?
esdziewiaty - 2011-02-08, 15:25
Pomyśl.
TD Pedro - 2011-02-08, 15:27
DUCATI napisał/a: | A czym sie rozni "koncentrat" od plynu zimowego ? |
ten o którym pisałem nadaje się wyłącznie do stosowania w dodatnich temperaturach (przy minus 1 st. C zamarzał), zawiera śladowe ilości alkoholu i wydaje mi się, że składa się w głównej mierze z jakichś środków myjących (być może chodzi o "zmiękczenie" wody), jest wydajny i używanie go daje lepszy efekt niż używanie samej wody co przy niskiej cenie mnie przekonuje by go stosować (zapach - do zaakceptowania)...
DUCATI - 2011-02-08, 23:03
No to mozna do wody dodac np. 2 krople Ludwika... :)
esdziewiaty - 2011-02-08, 23:13
Lipa , bo będą banki , co wcale nie jest pożądane.
TD Pedro - 2011-02-09, 07:48
DUCATI napisał/a: | No to mozna do wody dodac np. 2 krople Ludwika... :) |
spróbuj, może to jest to czego szukasz? nawet jak nie będzie dobrze to na pewno będzie tanio...
Kristoff - 2011-02-10, 11:28
TD Pedro napisał/a: | DUCATI napisał/a: | No to mozna do wody dodac np. 2 krople Ludwika... :) |
nawet jak nie będzie dobrze to na pewno będzie tanio... |
Jak dla mnie, to kolega DUCATI jest zbyt rozrzutny, ja bym dał jedną kropę Ludwika na zbiornik spryskiwacza, wypełniony uprzednio wodą. Przecież nawet w reklamach w telewizji panie gospodynie domowe pokazują, że wystarczy jedna kropla takiego płynu do umycia tysiąca brudnych talerzy ;)
Zdravim,
DUCATI - 2011-02-10, 23:13
Mi 5l starcza na rok, wiec nie moge uzywat jakichs letnich wynalazkow :P
48piotr - 2011-02-11, 15:32
DUCATI napisał/a: | Mi 5l starcza na rok, wiec nie moge uzywat jakichs letnich wynalazkow :P |
A nie jest tozbyt rozrzutne psikanie, a może skalibrować "psik"?
TD Pedro - 2011-02-11, 16:03
48piotr napisał/a: | DUCATI napisał/a: | Mi 5l starcza na rok, wiec nie moge uzywat jakichs letnich wynalazkow :P |
A nie jest tozbyt rozrzutne psikanie, a może skalibrować "psik"? |
a jak DUCATI (z całym szacunkiem ) skalibruje nie ten "psik" o którym myślisz?
Beckie - 2011-02-11, 21:47
TD Pedro napisał/a: | na lato kupuję w Lidlu koncentrat - nie pamiętam nazwy ale jest w charakterystycznej żółtej butelce z dozownikiem, jest bardzo wydajny (opakowanie ok 250 ml wystarcza na kilka napełnień zbiorniczka w samochodzie) niestety nie występuje w ciągłej sprzedaży... |
Kupiłem kiedyś taki sam i mam go już chyba z 2 lata. Daje radę!
Są koncentraty płynu zimowego i koncentraty płynu letniego. Przy obu chodzi o to, że zamiast kupować 4 litry wody + (na przykład) 0,2 litra koncentratu w wielkim baniaku z tworzywa sztucznego, które jest małoekologiczne, kupujemy małe opakowanie koncentratu i stosujemy je z wodą z kranu.
Pawlo - 2011-02-13, 13:02
Są koncentraty płynu zimowego i koncentraty płynu letniego. Przy obu chodzi o to, że zamiast kupować 4 litry wody + (na przykład) 0,2 litra koncentratu w wielkim baniaku z tworzywa sztucznego, które jest mało ekologiczne, kupujemy małe opakowanie koncentratu i stosujemy je z wodą z kranu.[/quote]
Może lepiej z wodą destylowaną bo po zwykłej robi się kamień na dyszach i nie tylko widzę to po autach firmowych
Beckie - 2011-02-13, 16:52
Pewnie, że lepiej destylowaną, ale to już więcej kosztuje i trzeba by mieć jakiś zapas. Po za tym ostatnio zauważyłem, że ceny niektórych koncentratów (w tym przypadku zimowy ABS) nie zachęcają - wychodzi drożej niż baniak.
|
|