DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Trwałość tapicerki?

kubalonek - 2011-02-19, 15:17
Temat postu: Trwałość tapicerki?
Mam MCV już prawie rok , nie zdążyłem jeszcze założyć koszulek / pokrowców na siedzenia . Zauważyłem ,że tkanina na fotelach się mechaci , wychodzą poj. nitki. Jak na taki krótki okres to trochę za wcześnie , boję się ,że za 2 lata po prostu się poprzeciera . Mieliście jakieś " niespodzianki " z tapicerką??
Jarosław P - 2011-02-19, 16:10

Tak ja miałem , jeżdżę przeważnie sam i na fotelu kierowcy na siedzisku zaczęły snuc się pojedyncze nitki po 4 miesiacach uzytkowania. Reklamowałem w aso i bez problemu wymieniono mi tapicerkę siedziska fotela. Potem założyłem na przednie fotele koszulki ale tylko na same siedziska. ( resztę obciąłem ). Opisywałem to wszystko w temacie :

SNUJĄCE SIĘ NITKI -TAPICERKA PLISS

[ Komentarz dodany przez: Beckie: 2011-02-19, 21:00 ]
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=45846#45846

laisar - 2011-02-19, 20:04

Ja dobijam do 4 lat i poza zadartymi nitkami za pomocą różnych przedmiotów nie mam większych problemów - nic się specjalnie nie mechaci, nie pruje i nie pęka.
stempik - 2011-02-19, 21:49

Po 5 latach jest paskudna. W widoczny sposób zaczyna przecierać się na krawędziach. Dwa lata temu prana teraz znów ze sporymi plamami.
Tak więc zastanawiam się czy prać (100 zł) czy może wymienić ( no właśnie??)

Czy wie ktoś jaka jest cena pokryć, ew nr katalogowy.

benny86 - 2011-02-19, 22:03

stempik a myślałeś o obszyciu np. skórą - choćby tą sztuczną/ekologiczną? Kosztuje około 500-600zł, z naturalnej już niestety 2-2,5 tys. zł
laisar - 2011-02-19, 22:10

stempik napisał/a:
Czy wie ktoś jaka jest cena pokryć, ew nr katalogowy.

Nr katalogowy zależy od koloru, więc jest bardzo dużo możliwości, ale ceny powinny być chyba mniej więcej podobne - pokrycie jednego siedziska z przodu to ok. 250 zł, oparcie tyle samo, a kanapa z tyłu to 2 x 450.

wox - 2011-02-19, 22:18

U mnie po 3 latach (ale intensywnej eksploatacji; 3 dzieci) prawie wszystko w porządku - mam tylko 2 uszkodzenia - ktoś, czymś ostrym przeciął tapicerkę na fotelu kierowcy (kilka mm, ledwo widoczne; nic się z tym nie dzieje) i na kanapie w 2 rzędzie (tu trochę gorzej, bo przecięta była nitka i trochę się rozpruło).
Nie raz myłem rozmymlaną czekoladę, raz nawet była przyklejona guma do żucia.

kubalonek - 2011-02-20, 10:14

dziękuje za odpowiedź.
Profilaktycznie jednak kupiłem koszulki .
Pomimo wszystko trochę brakuje w Dacii luksusu w postaci porządnej welurowej tapicerki. Gdyby taka MCV była robiona była w FSO , z polskimi poddostawcami np. tapicerki , blach itp to byłoby auto marzeń .

stempik - 2011-02-21, 22:30

benny86 napisał/a:
a myślałeś o obszyciu np. skórą

Wartość auta bez tapicerki 5000, z tapicerką 15000. Przyznam że nie brałem tego pod uwagę.
Latem trzeba by coś żeby, tyłek można było odkleić od takiego siedzenia. No i wydaje mi się że przyzwoita skórka nie bardzo pasowałaby do plastikowych drzwi i deski

laisar napisał/a:
ale ceny powinny być chyba mniej więcej podobne

I okazuje się że skóra może być tańsza. Ale dziękuję za wyszperanie.

Osobiście preferuję tapicerki materiałowe. I pewnie gdyby troszkę mi się chciało to sam bym coś podobnego uklicił. Tyle że ja leń jestem, :(

benny86 - 2011-02-21, 22:39

z cen, które laisar podał nic pozytywnego raczej nie wynika bo koszt samej tapicerki to około 1900zł. Jeśli nie lubisz skóry zawsze można poszukać tapicera który to zrobi jakimś welurem czy dowolną inną tkaniną. Same pokrowce oczywiście są pośrednim wyjściem, bo co najwyżej unikniesz dzięki nim dalszych uszkodzeń, a nie wiem czy taki wariant Ci odpowiada. Idealnie byłoby oczywiście renowacja tapicerki+ pokrowce żeby nowa tapicerka jak najdłużej posłużyła
laisar - 2011-02-21, 23:32

stempik napisał/a:
I okazuje się że skóra może być tańsza

Jakoś bardzo wątpię w podane przez bennyeg86 kwoty - chyba że to za jeden fotel? - ale gdyby nawet je przyjąć, to za tapicerkę materiałową i tak powinno być mniej.

A najprościej po prostu wyprać i założyć pokrowce - w sumie wyjdzie pewnie i taniej, i wcale nie gorzej...

stempik - 2011-02-22, 11:40

laisar napisał/a:
A najprościej po prostu wyprać

W zasadzie masz rację, ale ...
Kłopot w tym że wszystkie maszyny piorą bardzo ładnie jedynie tkaninę która pokrywa poduszki siedzeń. Sama poduszka w dalszym ciągu pozostaje pełna kurzu. I teraz jak popada i usiądziesz w wilgotnym ubranku na siedzeni ten kurz z poduszek przechodzi na tkaninę i tam zasycha.

Przy cenie prania 100 zł to i tak najtańsza opcja ale starcza tylko na lato, bo od jesieni mam już z powrotem plamy i wygląda to raczej szkaradnie.
Stąd mój pomysł na wymianę na coś ciemniejszego, tyle że auto już powoli staje się stare więc nie do końca opłaca się w nie inwestować.
W następnym tapicerka będzie ciemniejsza.

benny86 - 2011-02-22, 11:48

laisar napisał/a:
Jakoś bardzo wątpię w podane przez bennyeg86 kwoty - chyba że to za jeden fotel?

tyle znajomy zapłacił za skórę ekologiczną w mondeo mk1 - .
dokładnie 632zł
W wolnej chwili postaram się poszukać w mojej okolicy kogośkto się tym trudni na co dziń, choć póki co żadne namiary mi na myśl nie przychodzą - natomiast w temacie pokrowców mogę dać namiary na dwóch producentów (żory i poręba w powiecie zawierciańskim). Można sobie wybrać spośród kilku rodzajów materiału, kolor czy też zamówić maszynowo robiony haft - np z napisaem "Dacia Klub Polska" lub dowolnym innym. Produkty są robione pod wymiar do konkretnego wozu i kosztują w granicach 170-200zł za komplet porządnej jakości, nie wiem czy specjalne zamówienie np napisu czy logo nie wpływa na cenę

laisar - 2011-02-22, 11:59

@stempik: No to zamiast prać in situ można po po prostu zdjąć tapicerkę - prościzna, jak wszystko w daćkach - i wyprać ją np w pralce (; a przy okazji wyczyścić także poduszki...
Alien - 2011-02-22, 14:42

Miałem kiedyś Fiata CC, tapicerki nie wyglądały już najlepiej, zakupiłem więc pokrowce, nie były to pokrowce typu "uniwersalne" ale robione konkretnie pod ten model, pod ten układ tylnej kanapy, zakładanie ich zajęło sporo czasu ale po tym fotele wyglądały rewelacyjnie, gruby welur, całość podszyta gąbką, przy sprzedaży pytano mnie czy to fotele z Lancii Ypsylon :-P - tylko zerknięcie pod fotele zdradzało że to pokrowce.
Nie wiem czy jakaś polska firma robi pokrowce do Dacii ale warto poszukać.

benny86 - 2011-02-22, 15:54

pewnie że są, ludzie z forum chevroleta kupili tutaJ:
http://jubilerdg.w.interia.pl/bas/cennik.html
do konkretnego modelu i bły idealnie dopasowane, do Dacii 160zł plus przesyłka więc dość przyzwoicie - supermarketowe uniwersalne pokrowce za 70-80zł to jednak nie to samo...

stempik - 2011-02-23, 11:11

laisar napisał/a:
@stempik: No to zamiast prać in situ można po po prostu zdjąć tapicerkę - prościzna, jak wszystko w daćkach - i wyprać ją np w pralce (; a przy okazji wyczyścić także poduszki...

Jak zwykle masz rację, i nawet myślałem o tym, tyle że ja leń jestem.
A jak ktoś jest leń to trzeba zrozumieć że praca, jakakolwiek, nijak nie wypada.

laisar - 2011-02-23, 12:38

No to daj wyprać i daj założyć pokrowce - Ty się nie zmęczysz, a PKB nam wzrośnie (((:
stempik - 2011-02-23, 20:08

Dam wyprać, ale pokrowce pewnie nie przejdą.

PKB to czyste oszustwo. Z grubsza liczą to jako sumę wytworzenia pokrowców oraz ich utylizacji. To troszkę tak jak w dowcipie kiedy do budynku wchodzi jedna osoba a wychodzą dwie, i matematyk mówiacy że jak jeszcze ktoś wejdzie do środka to w budynku nie będzie nikogo.

Beckie - 2011-02-24, 21:34

Alien napisał/a:
Nie wiem czy jakaś polska firma robi pokrowce do Dacii ale warto poszukać.

Poszukiwania można rozpocząć tutaj

kelevra - 2011-10-24, 11:33

laisar napisał/a:
@stempik: No to zamiast prać in situ można po po prostu zdjąć tapicerkę - prościzna, jak wszystko w daćkach

Czystość tapicerki w moim aucie pozostawia wiele do życzenia. Niestety czyszczenie pianką pomaga na chwilę, bo po pewnym czasie pojawiają się zacieki.
I tu prośba o pomoc - jak ją zdjąć do prania?
Czy możecie szczególnie polecić jakiś sprawdzony srodek do czyszczenia?

benny86 - 2011-10-24, 11:37

Nie lepiej udać się do myjni, która oferuje pranie tapicerki? Coś na zasadzie odkurzacza piorącego do dywanów,, tyle że innej końcówki się używa?
limo - 2011-10-24, 14:41

ja za pranie tapicery w aucie łącznie z podłogą, bez podsufitki zapłaciłem 70 zł, wyszło rewelacyjnie, po zimie na pewno pranie powtórzę.
kelevra - 2011-10-24, 15:37

Kratylos napisał/a:
w aucie czesto wylewaly sie soczki napoje - akcja dzecko

No właśnie u mnie też akcja dziecko miała miejsce parę razy, co również z tapicerki można "odczytać". Czyściłeś sam, czy oddawałeś do czyszczenia?

bodzio - 2011-10-25, 14:36

U mnie po dwóch latach zaciągnęły się ze dwie nitki ale podwiązałem i obciąłem, zmechacenia też się pojawiły to je pociągnąłem obieraczką elektryczną do ubrań i jest ok!!! Plamy są ale na fotelu pasażera po żarełku :-D Z tyłu dwa foteliki dla badyli ale pod nie podłożyłem kocyk i jest ok!!! Ogólnie to dostateczny plus.
laisar - 2011-10-27, 22:54

benny86 napisał/a:
Nie lepiej udać się do myjni, która oferuje pranie tapicerki?

Na pewno prościej, ale właśnie nie zawsze lepiej... (10 postów wcześniej w tym temacie).

kelevra napisał/a:
jak ją zdjąć do prania?

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=35397#35397

kelevra - 2011-10-28, 10:35

Dzięki! A część dolną, czyli tę, na której się siedzi?
laisar - 2011-10-28, 11:33

Analogicznie - trzeba poprzecinać kolejne spinki od spodu siedziska.

Ogólnie, jak już się wyjmie fotel, to - tak jak z resztą rzeczy w daciach - wszystko dokładnie widać, co się gdzie trzyma (:

kelevra - 2011-10-28, 12:02

aaa, to fotel trzeba wyjać? to już gorzej :-| Ale dzięki i tak, zastanowię się. Może jednak na początek zacznę od prania, hmm.
laisar - 2011-10-28, 12:09

MSZ prawie na pewno wystarczy wyprać w aucie - no ale skoro ktoś pyta jak zdjąć, to odpowiadam... (;
Mariusz - 2011-10-28, 18:42

Ja poważnie zastanawiam się nad pokrowami na przednie siedzenia ponieważ fotel kierowcy w jednym miejscu jest nieco zmechacony
limo - 2011-10-28, 23:48

ja póki co 16000 przebiegu i troszkę siedzenie dupą zostało wygniecione - zagięcia, po jednym praniu (bez zdejmowania tapicery) nic się mechaci
Ksiezyc - 2016-04-24, 19:35

Mam plan wyprać (wrzucić do pralki) tapicerkę z siedzeń (przynajmniej przednich).
Próbował ktoś takiego zabiegu? (jeśli tak, to jaką temp. polecacie? :D)
Widzę tylko jeden problem. Jak ściągnąć te uchwyty po zagłówkach?
Są w nich przycisk do odblokowania zagłówków, ale czy je same da się jakoś ściągnąć?

laisar - 2016-04-24, 21:11

Ksiezyc napisał/a:
Jak ściągnąć te uchwyty po zagłówkach?

Jeśli masz na myśli prowadnice, to tak:

Ksiezyc - 2016-04-25, 16:59

laisar napisał/a:
Ksiezyc napisał/a:
Jak ściągnąć te uchwyty po zagłówkach?

Jeśli masz na myśli prowadnice, to tak:

Obrazek

Dzięki! teraz sobie powinienem poradzić z demontażem tego.

mrówa - 2016-04-26, 07:06

Podziel się wrażeniami po skończonym zabiegu (prania) :->
trybik - 2016-04-27, 08:04

witam
u mnie po 2,5 roku eksploatacji tylko na tylnej kanapie są plamy nawet nie wiem od czego, spróbuję to wyprać zakupiłem już piankę , czekam na cieple dni , na przednich kupiłem takie koszulki i na razie nic nie zauważam żadnych wad , myślę o zakupie jakiegoś pokrowca na tylne fotele najlepiej taniego by np. po 2, 3 latach wymienić na świeży, nie będę inwestował w nic konkretnego, powiem tak szkoda na to kasy a czas leciiiiiiiiii :mrgreen: