DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster zaślepka na nakrętkę piasty - przód

eplus - 2011-02-25, 21:20
Temat postu: Duster zaślepka na nakrętkę piasty - przód
Ponieważ sprawiłem sobie wraz z zimówkami obręcze stalowe, szukam jakiegoś patentu na zabezpieczenie centralnych nakrętek łączących piastę przednią z przegubem napędowym. Nie dali mi w komplecie tych mikro kołpaków i samochód wygląda tak, jakby uciekł z fabryki przed zakończeniem montażu. Przymierzałem zakrywki od dezodorantów, ale nie mogę utrafić na odpowiednią średnicę.
Ma ktoś sprawdzony pomysł :?:

matucha - 2011-02-25, 21:59

Ja kupiłem kiedyś do Kangoo alufelgi Rondella i za dorobienie do nich wkładek z tworzywa z logiem Renault dałem na allegro 40zł. Myślę, że za połowę dostaniesz bez Logo. Kwestia pomierzenia. Ewentualnie sprawdź średnicę może pasuje np od Poloneza.
jackthenight - 2011-02-25, 22:46

Chodzi ci o takie kołpaki ? (koszt 73 zł brutto za sztukę)
eplus - 2011-02-26, 08:01

Wolałbym coś tańszego, np. za 7,39 :mrgreen: logo sobie już sam narysuję. Dzięki za podpowiedzi.
TD Pedro - 2011-02-26, 11:10
Temat postu: Re: Duster zaślepka na nakrętkę piasty - przód
eplus napisał/a:
Ponieważ sprawiłem sobie wraz z zimówkami obręcze stalowe, szukam jakiegoś patentu na zabezpieczenie centralnych nakrętek łączących piastę przednią z przegubem napędowym.

zima się kończy :lol: , niedługo zmienisz na letnie i przez lato będzie czas coś wymyślić - mam ten sam problem - jak coś wymyślisz to napisz, ja też się podzielę jakimś patentem... :-)

RnR - 2011-02-26, 12:22

A jak nie wystarczy zalozyc normalne kolpaki?
TD Pedro - 2011-02-26, 12:38

można kołpaki ale z kołpakami to różnie bywa - czasami lubią się gubić :-P - a ja mam stalowe felgi "stylizowane" (taką nazwą nadał im producent) i wyglądają całkiem przyzwoicie stąd trochę niecelowym jest chowanie ich pod kołpakiem...
RnR - 2011-02-26, 13:18

A to jasne - na stylizowane troche zal kolpaki montowac - a ile kosztuja oryginalne te zaslepki?
TD Pedro - 2011-02-26, 13:21

tak jak podał wyżej kol. jackthenight - 73,9 pln za szt. trochę to drogo... :-(
RnR - 2011-02-26, 13:46

Niezle... za tyle to mozna juz z alu wytoczyc pewnie... ;)
jackthenight - 2011-02-26, 13:47

TD Pedro napisał/a:
tak jak podał wyżej kol. jackthenight - 73,9 pln za szt. trochę to drogo... :-(

A może to cena za komplet - program nie precyzuje dokładnie. Chociaż jak znam ceny w ASO to jest to cena za sztukę.

TD Pedro - 2011-02-26, 14:05

jackthenight napisał/a:
A może to cena za komplet - program nie precyzuje dokładnie. Chociaż jak znam ceny w ASO to jest to cena za sztukę.

przy takiej cenie za komplet miałoby to jakiś sens - odnosząc tą cenę do cen kołpaków zwłaszcza, że kołpaki są większe... :lol: - obawiam się, że jest tylko pobożne życzenie... :-(

Broda - 2011-02-26, 17:05

To jest cena za sztukę - sprawdzone w ASO w Bydgoszczy.
Ja również nie zdecydowałem się na nie przy zakupie stylizowanych stalusów.
Mam nadzieję, że wymyślimy sposób na zaślepki w lepszej cenie :)

eplus - 2011-02-26, 17:08

No dobrze, że przynajmniej nie jestem sam. ;-)
Na razie zasmarowałem towotem gwint i całą nakrętkę., żeby zabezpieczyć przed solanką i korozją.

billbill666 - 2011-02-26, 17:10

Musicie poszukać zamiennika,Dacia z tą ceną za sztukę pojechała równo,nie ma co :-/ w 2007 r szukałem tego elementu do SGVII,wtedy w ASO Suzuki płaciłem po 40pln za sztukę(zamiennika brak na owy czas) :-(
kisu - 2011-11-04, 09:31

Panowie i Panie czy ktoś znalazł już może jakieś alternatywne i tańsze rozwiązanie - dot. tego mini kołpaka do felg stalowych stylizowanych :?:
Grzechub - 2013-11-17, 14:23

Goglowaty Wujek wskazał na www.autopaka.pl gdzie w kategorii akcesoria i części / piasty i osłony występują poszukiwane elementy.
Pomiar fi wewn w Sandero wykazał 52 mm ale suwmiarka była w powietrzu :-) . Ciekawe czy osłona KNOTT'a by się nadała ?

mekintosz - 2014-11-05, 22:52

Odgrzewam kotleta ;-)

Chciałbym dopasować do Sandero taki kapselek metalowy - osłonkę piasty. Mierząc na oko bez suwmiarki wyszło ok 60 mm średnicy. Może ktoś ma dane fabryczne ile mają zewn średnicy piasty przód i tył w Sandero ?

Coś w ten deseń chciałem złożyć lub ew. plastikowe.

Chodzi mi wymiar "fi" 2 na tym schemacie ( rys. przykładowy)