|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Automatyczne blokowanie drzwi na postoju
Grunschlk - 2011-02-26, 17:02 Temat postu: Automatyczne blokowanie drzwi na postoju Witam
Zauważyłem jedną dziwną (przynajmniej dla mnie) rzecz w Dusterze.
Szukałem po forum podobnych przypadków ale wszystkie dotyczą automatycznego blokowania podczas jazdy.
A tym czasem mój Duster sam się zamyka po wyjściu z samochodu. Nie wiem czym to jest spowodowane, czy może jest to coś normalnego, ale po wyjściu z samochodu i nie zamknięciu go pilotem po kilku minutach centralny zamek zatrzaskuje wszystkie zamki.
Czy to jest normalne?
Przyznam szczerze, nie spotkałem się jeszcze z podobnymi przypadkami.
eplus - 2011-02-26, 17:10
Na wszelki wypadek nie zostawiaj kluczyka w stacyjce. Masz oddzielny alarm?
Grunschlk - 2011-02-26, 17:12
No na ogół i tak nie zostawiam kluczyka ale teraz jeszcze podwójnie trzeba uważać.
Alarmu brak (przynajmniej chwilowo).
Pawlo - 2011-02-26, 17:14
Ja tak mam ale to jest opcja mojej centrali alarmowej, która mam założoną.
billbill666 - 2011-02-26, 17:15
Niech Ci to przestawią w ASO na centralce alarmu(jest to jedna z opcji po jakim czasie zamykają się zamki)mimo kluczyka w stacyjce.Swego czasu mojemu ojcu to się przytrafiło pod domem na szczęście,drugi komplet kluczyków był pod ręką.
Beckie - 2011-02-26, 17:15
W MCV nie ma czegoś takiego (przynajmniej w mojej). Za to, jeśli po otwarciu zamków (rozbrojeniu alarmu) nie otworzy się drzwi, to zamki się zamykają i uzbraja alarm.
Napisz coś o swoim alarmie, może JTN coś Ci podpowie. Na pewno jest możliwość wyłączenia tej opcji.
jackthenight - 2011-02-26, 18:02
billbill666 napisał/a: | Niech Ci to przestawią w ASO na centralce alarmu(jest to jedna z opcji po jakim czasie zamykają się zamki)mimo kluczyka w stacyjce |
Autor tematu wyraźnie zaznaczył, że nie ma alarmu.
W każdej wersji Laurete jest taka funkcja zamykania drzwi, ale działa trochę inaczej.
Skończyliśmy jazdę, wyciągamy kluczyk, wychodzimy z auta, zamykamy drzwi pilotem i odchodzimy od auta, ale niestety w kieszeni pilot nacisnęliśmy spodniami i drzwi od auta się otworzyły - wtedy auto po dokładnie 30 sekundach zamknie drzwi ponownie (jeśli wcześniej drzwi nie zostały otworzone) - to takie zabezpieczenie przed przypadkowym wciśnięciu przycisku otwierania na pilocie.
Natomiast jeśli wyszliśmy z auta i nie zamykalismy drzwi pilotem to auto samo drzwi nie powinno zamknąć.
W instrukcji jest również informacja o automatycznym zamykaniu drzwi, ale u mnie w Sandero odbywa się to tylko zgodnie z opisem na samej gorze tego postu.
Czyli jeśli wyjdziesz z auta i nie zamkniesz drzwi pilotem to auto samo zamknie zamki ?
Jeśli tak, to jest to jakiś nowy upgrade w komputerze UCH.
A kolego : Grunschlk mógłbyś dokładnie zmierzyć czas od zatrzaśnięcia drzwi do zamknięcia zamków ? Ile dokładnie wynosi ten czas ? Minutę, dwie ? dwie i pół ?
Zmierz to, to wtedy będę w stanie wyłączyć ci tą funkcję przez komputer.
billbill666 - 2011-02-26, 22:36
Małe przeoczenie z tym alarmem zdarza się.W tym układzie przestawienie na kompie lub centrali od zamków.Z reguły to bob z zamknięciem kluczyków pochodził od alarmu.
eplus - 2011-02-26, 22:49
jackthenight napisał/a: | ... ale niestety w kieszeni pilot nacisnęliśmy spodniami .... |
chyba nie "spodniami"
A z tym układem - powszechnie stosowanym - też może być zonk, jeśli się uszkodzi czujnik otwarcia drzwi - trzeba zawsze sprawdzać, czy zapaliło się oświetlenie wnętrza. Można wsiąść, zostawić kluczyk i wysiąść, a auto "nie zauważy" otwarcia drzwi i zamknie się ponownie.
wilanowiak - 2011-02-26, 23:15
Witam,
w mojej MCV-ce z 2009r. też jest taka akcja. Wychodzę z kluczykiem, nie zamykam i po jakimś czasie sam się zamyka centralny automatycznie. Nie sprawdzałem czy by się też zamknął jak bym zostawił kluczyk w stacyjce. Generalnie to chciałbym to wyłączyć.
jackthenight - 2011-02-26, 23:18
wilanowiak, a też nie masz alarmu ?
bebe - 2011-02-27, 01:15
Przysiągłbym, że u mnie jest to samo. Po wysięściu z samochodu zamek centralny zamyka się sam z siebie, ale nie po 30 sekundach, a po paru minutach. Po otworzeniu zamka z pilota i nie otwarciu drzwi jest tak jak mówicie - po 30 sekundach zamyka się z powrotem.
MCV '2010 Laureate.
wilanowiak - 2011-02-27, 10:41
jackthenight napisał/a: | wilanowiak, a też nie masz alarmu ? |
Też nie mam alarmu
laisar - 2011-02-27, 10:43
Tzn. sugerujecie, że auto samoczynnie zamyka zamki po wyłączeniu silnik, otworzeniu i zamknięciu drzwi??? Nigdy czegoś takiego nie zauważyłem, a już parę razy zdarzyło mi się je zostawić otwarte, np na całą noc - rano zamki w dalszym ciągu były oczywiście odblokowane...
mrówa - 2011-02-27, 10:46 Temat postu: Re: Automatyczne zamykanie drzwi
Grunschlk napisał/a: |
mój Duster sam się zamyka po wyjściu z samochodu. Nie wiem czym to jest spowodowane, czy może jest to coś normalnego, ale po wyjściu z samochodu i nie zamknięciu go pilotem po kilku minutach centralny zamek zatrzaskuje wszystkie zamki.
Czy to jest normalne?
Przyznam szczerze, nie spotkałem się jeszcze z podobnymi przypadkami. |
Ja myślałam, że coś mi się zdawało, a jednak chyba nie. Gdyż: w dniu odbioru auta podjechałam na stację po paliwo (bo w baku nie dają wiele ;) ) i po zatankowaniu okazało się, że zamek centralny jest zamknięty (mimo nie do końca zatrzaśniętych drzwi kierowcy). Na szczęście kluczyk miałam w ręku, więc odblokowałam i pojechałam :) Nigdy więcej mi się to nie zdarzyło, więc wzięłam to za przypadek, ewentualnie nadmiar emocji związanych z zakupem :) Jednakowoż, tak z ostrożności, od tamtej pory pilnuję kluczyka przy wysiadaniu z auta. Teraz jednak dokładniej zbadam tę sprawę, bo po tym co piszecie, może to być całkiem możliwe, że zamek sam się blokuje.
Grunschlk - 2011-02-27, 18:05
Dziś trochę poeksperymentowałem i faktycznie po otwarciu centralnego zamka pilotem po 30 sekundach wszystkie zamki automatycznie się wyłączają. W ciągu tych 30 sekund nie otwierałem drzwi.
Kiedy jednak otworzyłem zamki wsiadłem to samochodu wsadziłem kluczyk do stacyjki wyciągnąłem i wyszedłem drzwi już się nie zamknęły.
Muszę to jeszcze potestować, ale wygląda to jak zabezpieczenie przed nieumyślnym otwarciem drzwi.
mag - 2011-02-27, 19:35
A ja bym chciał to! Znaczy się automatyczne zamykanie drzwi po wyłączeniu silnika... Już nie raz rano podchodziłem do auta, a ono nie zamknięte...
eplus - 2011-02-27, 19:49
Proszę uzupełnić wiek w profilu, bo inaczej się tu wszyscy załamiemy. Ja - r. 1962.
Pawlo - 2011-02-27, 20:45
Mam nadzieje że to nie kryzys wieku średniego tylko lekkie załamanie w związku z brakiem słonka i ogólnym zimowym rozleniwieniem
U mnie też już 3 z przodu
Beckie - 2011-02-27, 21:31
mag napisał/a: | Już nie raz rano podchodziłem do auta, a ono nie zamknięte... |
Mi się nie raz zdarza zastać rano kluczyki w stacyjce.
48piotr - 2011-02-28, 09:01
Beckie napisał/a: |
Mi się nie raz zdarza zastać rano kluczyki w stacyjce. |
Bez obrazy a co będzie za 30 lat?
eplus - 2011-02-28, 19:31
W każdym razie nie kupujcie Mercedesów ani BeeMek... Bo rano ani kluczy ani auta.
bodzio - 2011-03-01, 22:43
w mojej starej alfie miałem takie samoczynne zamykanie drzwi ale nie wiem czy to było normalne bo tam w ogóle elektryka fiksowała
stempik - 2011-03-02, 11:00
48piotr napisał/a: | Bez obrazy a co będzie za 30 lat? |
Kluczyki, niech pomyślę ..... co to są kluczyki
mag - 2011-03-02, 18:01
eplus napisał/a: | W każdym razie nie kupujcie Mercedesów ani BeeMek... Bo rano ani kluczy ani auta. |
Właśnie - to jeden z elementów wyboru auta - popularność (a właściwie jej brak) wśród złodziei...
Ale wracając do tematu - może da się coś takiego włączyć???
eplus - 2011-03-02, 20:27
A czy immobilizer potrafi wykryć obecność kluczy w stacyjce w położeniu 0? Bo on chyba komunikuje się dopiero w pozycji zapłonu? A gdyby klucz wyjąć i zostawić na siedzeniu to już kompletny klops.
Beckie - 2011-03-02, 20:32
stempik napisał/a: | 48piotr napisał/a: | Bez obrazy a co będzie za 30 lat? |
Kluczyki, niech pomyślę ..... co to są kluczyki |
Za 30 lat, to pewnie kluczyki nie będą w ogóle potrzebne.
TZN wyprą je rozwiązania elektroniczne jak np. karta w renówkach.
Grunschlk - 2011-03-02, 20:39
eplus napisał/a: | A gdyby klucz wyjąć i zostawić na siedzeniu to już kompletny klops |
Chyba lepiej nie próbować.
Dzisiaj w końcu zamontowałem radio i po opuszczeniu samochodu drzwi się nie zamknęły, więc to działa chyba tylko przy otworzeniu z pilota i nie otwarciu drzwi.
Jeżeli to faktycznie coś takiego to tylko dobrze.
Beckie - 2011-03-02, 21:23
Proszę nie robić offtopa!
wat - 2011-03-02, 21:51
Gdzie ja postawiłem ten (...) samochód
[/quote]
to jak by sie bie słyszał i zawsze sie zastanawiam powyjsciu z marketu na którym koncu to ja stoje i tak zawsze mam wycieczkę przez cały parking
bodzio - 2011-03-02, 21:56
u mnie drzwi tez same sie domykaja, sprawdzilem-to dziala!!! I dobrze mi z tym!!!
mrówa - 2011-03-03, 07:44
bodzio napisał/a: | u mnie drzwi tez same sie domykaja, sprawdzilem-to dziala!!! I dobrze mi z tym!!! |
Możesz napisać, jak dokładnie działa "samozamykanie"? Bo ja ćwiczę na różne sposoby i nic z tego nie wychodzi
jackthenight - 2011-03-03, 07:55
Mrówa już to opisałem wcześniej :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=80894#80894
Poza tym w opisie swojego profilu nie napisałaś jaką wersję Sandero posiadasz, co by ułatwiło w takich przypadkach szybką odpowiedź.
mrówa - 2011-03-03, 08:05
jackthenight napisał/a: | Mrówa już to opisałem wcześniej : |
Tak, czytałam i chciałam się upewnić, czy u wszystkich działa tak samo.
Cytat: | Poza tym w opisie swojego profilu nie napisałaś jaką wersję Sandero posiadasz |
Zapomniałam
jackthenight - 2011-03-03, 08:54
Mrówa :) to czemu jeszcze nie uzupełniłaś ?
Wchodzisz tutaj : http://www.daciaklub.pl/f...ode=editprofile
i dopisujesz brakujące dane.
mrówa napisał/a: | chciałam się upewnić, czy u wszystkich działa tak samo. |
Jeśli już działa, bo to zależy od wersji auta, to tak działa jak opisałem - czyli jest to zabezpieczenie przez przypadkowym otworzeniem zamków drzwi.
bodzio - 2011-03-03, 16:09
zamykam drzwi, "przypadkowo" sie naciska otwieranie na pilocie odmawiam zdrowaśke i pyk!!! zamknięte!!!
stempik - 2011-03-03, 19:54
eplus napisał/a: | A czy immobilizer potrafi wykryć obecność kluczy w stacyjce w położeniu 0? |
W tym położeniu nie jest zasilany.
eplus napisał/a: | A gdyby klucz wyjąć i zostawić na siedzeniu to już kompletny klops. |
Jaki klops. Wtedy poprostu mnie wołasz.
jackthenight - 2011-03-03, 20:06
Kolega eplus to jeszcze nie wie, że kolega Stempik to fachowiec i specjalista od zamków,
kluczy itp - posiada punkt na Górniaku w hali, gdzie dorabia klucze, imobilajzery itp.
eplus - 2011-03-03, 21:55
Dzięki. Ale u mnie w miasteczku jest poprawczak. Rezyduje w nim wielu domorosłych "fachowców".
Raz zatrzasnąłem sobie DWA komplety w Polonezie (awaria centralnego). Wydarliśmy trójkątną szybkę z tylnego słupka i obeszło się bez strat.
mrówa - 2011-03-09, 07:52
bodzio napisał/a: | zamykam drzwi, "przypadkowo" sie naciska otwieranie na pilocie odmawiam zdrowaśke i pyk!!! zamknięte!!! |
Przy samozamknięciu światła chyba nie migają tak, jak to się dzieje przy zamknięciu pilotem?
opos - 2011-03-11, 07:24
Potwierdzam, bardzo wygodnie się zamyka wszystkie drzwi przyciskiem. Przy okażji ciekawostka, w Arcticach z pakietem elektycznym ja nie stwierdziłem samozamykania a otwierając samochód przy użyciu kluczyka centralny zamek nie działa. Otwierają się tylko drzwi w które wraziłem kluczyk. Przy zamykaniu tak samo.
wat - 2011-03-11, 07:50
To ciekawe Opos
bo u mnie z kluczyka wszysytkie sie otwieraja i zamykają, a że zamek mi sie przycina troche i jak powiedziałęm w serwisie że coś z nim nie halo to stwierdzili ze trzeba poczekać żeby go dobic i wtedy wymienią ale rozwalili mnie jak powiedzieli że centralny napewno nie jest u mnie oryginalny tylko miny mieli fajne jak im pozałaem papiery że niestety był na wyposazeniu ;)
ale oni i tak uwazają że ten mój to nie jest orginał Dackowy
opos - 2011-03-11, 08:44
Ja też się zdziwiłem bo z tego co wiem o centralnych zamkach to jeden siłownik powiniem być master i to on musza pozostałe do otwarcia. Dopuki mam dobra bateryjkę w kluczyku nie ma problemu cyk i otwarte.
laisar - 2011-03-11, 11:10
Nie w Dacii: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=602 - master jest (był?) tylko w wersjach bez pilota, w drzwiach u kierowcy, natomiast w centralnych z pilotem działa wyłącznie ów pilot lub guzik na konsoli centralnej.
mausi64 - 2011-03-16, 12:54
w mojej Dusterce też zauważyłam samozamykanie drzwi, ale w momencie, jeśli zostaną otwarte z pilota i w ciągu krótkiego czasu ( nie wiem, ile - 3 może 4 minuty ) którekolwiek nie zostaną otwarte szczególnie przeszkadzało to młodemu, kiedy mył samochód. otworzył sobie, potem poszedł po coś, wrócił, a ona zamknięta - i tak kilka razy. Nawet przyszedł się poskarżyć czy Wy też tak macie ???????
Prezes - 2011-03-16, 13:10
Trzeba drzwi otworzyć na chwilę i już się młodemu Duster przy myciu nie zamknie :)
mausi64 - 2011-03-16, 13:37
nie, no tak powiedziałam młodemu... bo jak się otworzy, to już się nie zamyka; ale dzięki za dobre rady !!!
MM - 2014-07-12, 18:31
OK. Ale jest następna zasadzka na "wątpiących i błądzących" wypowiadających się w tym wątku. Może nie dokładnie w temacie, ale idealnie wpasowuje się w przedstawiony tu tok rozumowania.
Otóż gdy zaryglujesz drzwi z pilota, a następnie z pilota odryglujesz i w przeciągu 2 minut nie otworzysz drzwi, albo bagażnika, to nastąpi samoczynne ich zaryglowanie. I dla jednych będzie to błąd "softu", niedoruba producenta, przyczynek do wizyty w serwisie - to dla tych co się przez 2 minuty "zagapili". Natomiast dla kogoś, kto przez przypadek, nieświadomie, nacisnął przycisk na pilocie będzie to chwalebna przezorność producenta samochodu.
gregory1976 pozdrowienia dla żony.
benyo - 2014-07-12, 18:41
MM napisał/a: | Otóż gdy zaryglujesz drzwi z pilota, a następnie z pilota odryglujesz i w przeciągu 2 minut nie otworzysz drzwi, albo bagażnika, to nastąpi samoczynne ich zaryglowanie. |
Do tej historii dodam jeszcze, że: jeśli z jakichś przyczyn rozładuje ci się akumulator, to przed jego wyczerpaniem otworzą CI się wszystkie drzwi, abyś mógł potem dostać się do auta :)
Znajomy przerabiał to w Renault Scenicu, cała noc wył mu alarm, a gdy już akumulator nie miał siły, to otworzył mu wszystkie drzwi, aby właściciel mógł się z łatwością dostać :)
Nadmierna automatyzacja też ma swoje wady :)
Karenzo - 2014-07-12, 23:29
Tylko wersje Laureate mają ten bajer
-zamykanie drzwi po (30 sek )przy otwarciu z pilota bez otwiera fizycznie
-odcięcia zasilania po 20 minutach na radio i lampki (jeżeli pozycja drzwi nie zmienia się )
-utrzymania świstała po zamknięciu drzwi do odpalania silnika
-stopniowe gaszeni
eplus - 2014-07-13, 05:59
A Ambiance to w ogóle miały pilota (teraz może tak).
Vitto - 2016-04-01, 19:54
U mnie w Lodzi jest automatyczna blokada po 2 minutach ale tyko w sytuacji, kiedy otworzę auto i NIE otworzę drzwi. Wystarczy, że drzwi otworzę i zamknę - auto się już automatycznie nie zamknie. Podobnie po jeździe - zaparkuje, zamknę drzwi... i nic. Ale może to i lepiej. Ciekawe czy jest taka możliwość ustawienia automatycznego ryglowania z wykluczeniem sytuacji kluczyków w stacyjce w Lodgy/Dokker.
trybik - 2016-04-03, 20:04
witam
mam dokera i jest tak
otwieram samochód jeśli, przez 2 min nie otworze żadnych drzwi to auto samo zatrzaśnie wszystkie zamki
po wejściu do auta i po przekręceniu kluczyka ewentualnie odpala mi się radio jeśli było włączone , i zapalają się dzienne z przodu samochodu potem obracam dalej kluczykiem pala się kontrolki i uruchamiam,
jeśli jadę na dziennych to nic na desce się nie pali , jeśli załączam drogowe to jest piktogram na desce taki zielony
gdy wysiadam z auta i nie wyłączyłem drogowych to auto pika podobnie jak ruszę nie zapinając pasów
wysiadam i zamykam auto
mogę otworzyć auto samym kluczykiem bez uruchamiania centralnego zamka , ale nie sprawdziłem czy otworzą się tylko te drzwi czy i pozostałe
w czasie jazdy jak i na postoju mogę zamknąć drzwi za pomocą takiego przycisku na desce , ale otworze tylko dziwi przednie od środka jeśli są zamknięte tym przyciskiem, ale tylnych suwanych już nie dopiero po odblokowaniu tym przyciskiem
|
|