|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Elektrolityczny zapach w Dacii Sandero z nawiewów
Gość - 2011-02-27, 17:48 Temat postu: Elektrolityczny zapach w Dacii Sandero z nawiewów Podczas rozgrzewania silnika , z wylotów powietrza wydobywa się dziwny elektrolityczny zapach. Jaka może być tego przyczyna. Proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
TD Pedro - 2011-02-27, 17:51
witaj w Klubie...
może należy przeprowadzić dezynfekcję układu przewietrzania, nie napisałeś czy posiadasz klimę bo ta też potrafi wydzielać różne "aromaty"...
Mariusz - 2011-02-27, 17:54
Czy ten zapach po nagrzaniu mija czy śmierdzi cały czas? Czy miałeś już czyszczony układ nawiewów? Kup sobie ,,granat" środek w areozolu do czyszczenia klimy, przeczyść układ. Nie zaszkodzi,a będziesz miał odpowiedź. Nie widzę innej przyczyny smrodu elektrolitu z nawiewów
guma - 2011-03-16, 14:10
taki zapach daje również płyn chłodniczy który wycieka na chłodniczkę nagrzewnicy i jak silnik się nagrzeję i masz ustawiony nawiew ciepłego powietrza on wtedy odparowuje daje podobny zapach do tego co opisujesz.nastepnym razem ustaw nawiew na zimne jak nic niebędzie czuć to masz przyczyne
jackthenight - 2011-03-16, 15:45 Temat postu: Re: Elektrolityczny zapach w Dacii Sandero z nawiewów
hannibal187 napisał/a: | Jaka może być tego przyczyna. Proszę o pomoc.
Z góry dzięki. |
Przyczyna jest taka, że nie masz żadnego filtra na podszybiu i liście wlatują do wnętrza zatrzymując się na nagrzewnicy lub na parowniku klimatyzacji - teraz masz tam wylęgarnie bakterii, gdyż liście, patyki i inne pyłki itp. już tam dobrze pogniły i wydzielają ten cudowny zapach jaki opisujesz.
Z racji tego, że masz Sandero z 2008 roku, to nie masz filtra kabinowego, a tym samym nie masz dojścia do tych liści, aby je odkurzaczem zebrać.
Wszelkie środki do czyszczenia klimatyzacji na niewiele się zdadzą, tylko chwilowo zbiją smród.
Przede wszystkim musisz wyciągnąć te liście które masz pomiędzy nagrzewnicą lub parownikiem klimatyzacji a wentylatorem nadmuchu powietrza. Ale aby to zrobić, to musisz zrobić otwór na montaż filtra kabinowego - wtedy liście bez problemu odkurzaczem zbierzesz.
Aby definitywnie rozwiązać problem proponuje montaż filtra kabinowego - opisywaliśmy to na forum, oraz montaż filtra na kratkach podszybia.
Nikita_Bennet - 2011-04-08, 14:01
a w loganie pick-up jest filtr kabinowy?
Pytam bo jakoś wczoraj po wyłączeniu klimy (używana od czasu do czasu, teraz będzie częściej) poczułem zapach właśnie elektrolitu. Po prostu za mocno nagrzałem wnętrze a wyszło słońce i było ciepło. Klima ładnie obniżyła temperaturę i ją wyłaczyłem i z 5-15 minut później dało się poczuć zapach taki jak z przeładowywanych akumulatorów.
laisar - 2011-04-08, 17:04
Nikita_Bennet napisał/a: | w loganie pick-up jest filtr kabinowy? |
Tak.
Nikita_Bennet - 2011-04-08, 18:19
czyli do wymiany?
Bo ten zapach to chyba nie jest normalna rzecz?
laisar - 2011-04-08, 19:44
Nie mam pojęcia - ale z jednej strony w nowym aucie niektóre zapachy po prostu muszą się wywietrzyć, a z drugiej chyba trochę za mało upłynęło czasu, żebyś zdołał sobie zapaskudzić filtr. No, ale nie zaszkodzi wyjąć i obejrzeć, a potem może i zrobić pozimową dezynfekcję...
Nikita_Bennet - 2011-04-08, 21:12
autko odebrałem w lutym więc prawie po zimie, zaliczyło tylko tydzień mrozów przy -20st.
Pojeżdżę jeszcze troche i zobaczymy, może i masz rację że musi się wywietrzyć. Thx.
|
|