DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Zakup nowego auta a "podatek od wzbogacenia".

StudenT - 2011-03-13, 18:57
Temat postu: Zakup nowego auta a "podatek od wzbogacenia".
Polska to kraj podatkow!

Czy przy zakupie nowego auta trzeba placic jakies extra podatki ? (od wzbogacenia, czy cos?)

Jak tak to ile one wynosza?
Pobieranie sa automatyzcnie?
Dostaje sie Fakture z urzedu skarbowego, czy trzeba sie "dobrowolnie" zglosic i zaplacic danine ?

wox - 2011-03-13, 18:58

NIE
benny86 - 2011-03-13, 19:01

Na każdy samochód (także używany) na który dostajesz fakturę nie płacisz podatku od czynności cywilno-prawnych (tak to się nazywa). Na nowy dostajesz fakturkę, więc bez problemu - nic nie płacisz, nic nie załatwiasz.

Gdybyś kupował używany wóz na umowę kupna-sprzedaży masz 30 dni od rejestracji samochodu na zgłoszenie w US i zapłącenie podatku 2% (wg tabel urzędowych nie cny na umowie)

Beckie - 2011-03-13, 19:05

StudenT napisał/a:
Dostaje sie Fakture z urzedu skarbowego, czy trzeba sie "dobrowolnie" zglosic i zaplacic danine ?

:shock: Nie płaciłeś jeszcze nigdy żadnego podatku?

StudenT - 2011-03-13, 19:16

Dziekuje benny86 i wox za odpowiedz.

Co do pytania od Beckie to odpowiedz brzmi:
Nie nie placilem jeszcze podatkow od auta i dlatego sie pytam - nigdy nie kupowalem i nie sprzedawalem zadnego auta wiec nie wiem jak reguluja to przepisy.
Placilem rozliczenie coroczne za dochod uzyskany ze stosunku o prace.
Ale te papierki i tak zalatwila znajoma ksiegowa.

Pozdrawiam.

Beckie - 2011-03-13, 19:22

Po prawdzie, to rozwaliłeś mnie tą fakturą StudenT. :mrgreen:
StudenT - 2011-03-13, 19:25

Beckie napisał/a:
Po prawdzie, to rozwaliłeś mnie tą fakturą StudenD. :mrgreen:

Ciesze sie ze bylem w stanie poprawic Ci humer ;-)

maciek - 2011-03-13, 19:29

benny86 napisał/a:
Gdybyś kupował używany wóz na umowę kupna-sprzedaży masz 30 dni od rejestracji samochodu na zgłoszenie w US i zapłącenie podatku 2% (wg tabel urzędowych nie cny na umowie)

czy gdzieś w necie są te tabele :?:

benny86 - 2011-03-13, 19:31

Nie jestem pewien, ale oni to chyba wg eurotaxu określają tyle że wyjściową stawkę bez korekt za przebieg, ilość właścicieli i inne
maciek - 2011-03-13, 19:34

benny86 napisał/a:
Nie jestem pewien, ale oni to chyba wg eurotaxu określają tyle że wyjściową stawkę bez korekt za przebieg, ilość właścicieli i inne

to spoko mam dostęp do tych tabel :-D