|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Zakup nowego auta a "podatek od wzbogacenia".
StudenT - 2011-03-13, 18:57 Temat postu: Zakup nowego auta a "podatek od wzbogacenia". Polska to kraj podatkow!
Czy przy zakupie nowego auta trzeba placic jakies extra podatki ? (od wzbogacenia, czy cos?)
Jak tak to ile one wynosza?
Pobieranie sa automatyzcnie?
Dostaje sie Fakture z urzedu skarbowego, czy trzeba sie "dobrowolnie" zglosic i zaplacic danine ?
wox - 2011-03-13, 18:58
NIE
benny86 - 2011-03-13, 19:01
Na każdy samochód (także używany) na który dostajesz fakturę nie płacisz podatku od czynności cywilno-prawnych (tak to się nazywa). Na nowy dostajesz fakturkę, więc bez problemu - nic nie płacisz, nic nie załatwiasz.
Gdybyś kupował używany wóz na umowę kupna-sprzedaży masz 30 dni od rejestracji samochodu na zgłoszenie w US i zapłącenie podatku 2% (wg tabel urzędowych nie cny na umowie)
Beckie - 2011-03-13, 19:05
StudenT napisał/a: | Dostaje sie Fakture z urzedu skarbowego, czy trzeba sie "dobrowolnie" zglosic i zaplacic danine ? |
Nie płaciłeś jeszcze nigdy żadnego podatku?
StudenT - 2011-03-13, 19:16
Dziekuje benny86 i wox za odpowiedz.
Co do pytania od Beckie to odpowiedz brzmi:
Nie nie placilem jeszcze podatkow od auta i dlatego sie pytam - nigdy nie kupowalem i nie sprzedawalem zadnego auta wiec nie wiem jak reguluja to przepisy.
Placilem rozliczenie coroczne za dochod uzyskany ze stosunku o prace.
Ale te papierki i tak zalatwila znajoma ksiegowa.
Pozdrawiam.
Beckie - 2011-03-13, 19:22
Po prawdzie, to rozwaliłeś mnie tą fakturą StudenT.
StudenT - 2011-03-13, 19:25
Beckie napisał/a: | Po prawdzie, to rozwaliłeś mnie tą fakturą StudenD. |
Ciesze sie ze bylem w stanie poprawic Ci humer
maciek - 2011-03-13, 19:29
benny86 napisał/a: | Gdybyś kupował używany wóz na umowę kupna-sprzedaży masz 30 dni od rejestracji samochodu na zgłoszenie w US i zapłącenie podatku 2% (wg tabel urzędowych nie cny na umowie) |
czy gdzieś w necie są te tabele
benny86 - 2011-03-13, 19:31
Nie jestem pewien, ale oni to chyba wg eurotaxu określają tyle że wyjściową stawkę bez korekt za przebieg, ilość właścicieli i inne
maciek - 2011-03-13, 19:34
benny86 napisał/a: | Nie jestem pewien, ale oni to chyba wg eurotaxu określają tyle że wyjściową stawkę bez korekt za przebieg, ilość właścicieli i inne |
to spoko mam dostęp do tych tabel
|
|