DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Renault Polska - zero kontaktu w sprawie NCAP?

RnR - 2011-03-14, 18:47
Temat postu: Renault Polska - zero kontaktu w sprawie NCAP?
25'tego Lutego napisalem do Renault Polska mail z zapytaniem odnosnie szczegolow rozbitego Dusterka i pewnych watpliwosci ktore mielismy - tresc maila ponizej - niestety absolutnie zero odzewu - troche innej reakcji oczekuje od firmy ktorej na dniach bede przelewal dosc konkretna sumke... :/

from ... <...@gmail.com>
to kontakt.klient@renault.com.pl
date 25 February 2011 10:32
subject Duster w Euro NCAP - kwestia napinaczy pirotechnicznych
mailed-by gmail.com
25 Feb
Witam

Aktaulnie oczekuje na obior DD Laureate 1.5dCi 4x4 u dealera AutoZieba w Katowicach i mam pytanie odnosnie Panstwa oficjalnego stanowiska w sprawie ostatniego crash testu tego samochodu.

Moja glowna watpliwosc na dzisiaj to kwestia napinaczy pirotechnicznych na przednich siedzeniach.

Na filmach ( od 35sekundy: http://www.youtube.com/wa...player_embedded ) nie widac zeby dzialaly napinacze pasow, nie ma tez o nich informacji na stronie z wynikiem ( http://www.euroncap.com/r...r/2011/421.aspx ) natomiast w pdf'ie ze szczegolami ( http://www.euroncap.com/files/421_datasheet.pdf ) sa wymienione ( SAFETY EQUIPMENT / Front seatbelt pretensioner ) a rozbita wersja to podobno Laureate ( Dacia Duster 1.5 DCi Lauréate ).

Przy skladaniu zamowienia dokladnie sprawdzalem zeby auto bylo z napinaczami i widnieja one jako wyposazenie standardowe wersji Laureate w katalogu ( Przednie pasy bezpieczeństwa z napinaczami pirotechnicznymi ) - prosze o potwierdzenie czy zamowione przezemnie auto bedzie mialo te napinacze.

Jesli to mozliwe to chcialbym rowniez dowiedziec sie jak oficjalnie Renault/Dacia widzi ta kwestie w swietle filmow na ktorych widac, ze napinacze nie dzialaja w tej testowej wersji - czy NCAP zle podaje rozbita wersje, czy moze w innych krajach w Laureate nie ma napinaczy i felg stylizowanych?

z gory dziekuje, pozdrawiam
...

TD Pedro - 2011-03-14, 20:17

no to im (RP) "zdałeś bobu" :lol: , ciekawe kiedy (czy w ogóle) się do Twojej korespondencji odniosą... w całej tej sprawie dziwne :-( było tłumaczenie RP wyników testu...
piotrres - 2011-03-14, 20:27

Wg mnie rozbito wersję Ambience, pisząc że to...Laureate. :evil: Wskazują na to elementy zewnętrzne (zderzaki,klamki, felgi) jaki wystroju wewnętrznego (film: 1:24...1:29) gdzie widać konsolę centralną, srebrną. Wszystko wskazuje na Ambience.
Ot nierzetelność! Z resztą przejrzyj sobie posty dot. testu ENCAP na str. gł. portalu.
Natomiast to brzydko, że Renault PL. lekceważy klienta. :evil:

benny86 - 2011-03-14, 20:33

Jakieś 3 tygodnie temu meilowałem w sprawie niedziałających konfiguratorów (sandero i logan) - w prawdzie otrzymałem odpowiedż ale to marketingowa papka, a konfiguratory nadal nie działają... Dla porównania wysłałem meila do fiata z prośbą o oferte na grande punto i wieczorem tego samego dnia miałem konkretne oferty na dane egzemplarze ze wskazaniem dealerów gdzie auta są dostępne + zaproszenie na jazdę próbną u najbliższego dealera
RnR - 2011-03-14, 20:37

No niestety tak to wyglada, oczywiscie pisze to majac (glupia?) nadzieje, ze moze ktos jednak znajdzie ten mail w swojej skrzynce - raczej nie chcial bym musiec liczyc na wykop efekt albo cos takiego ;)
benny86 - 2011-03-14, 21:34

Podobno szefostwo RP czasami czyta nasze forum - nie wiem ile w tym prawdy, ale jeśli tak jest to może pociągną za odpowiednie sznurki i zmobilizują odpowiedzialne osoby. Z ciekawości spytałęm w firmie informatyka ile trwa wprowadzania tego typu zmian na stronce i powiedział że w ciągu 4-5h jest w stanie gruntownie przebudować rozległą witrynę z wieloma kategoriami, szerokim asortymentem produktów itp i kilkaset złotych załatwia sprawę wynagrodzenia
SARCO - 2011-03-15, 10:56

Ja jak kontaktowałem się z RP to dopiero za 4-5@ odpowiedzieli: Panie Wojciechu proszę zamówić Suv-a ze znaczkiem Renault a obsypie Pana dodatkami, prezentami i za darmo zamontuje wszystkie dodatki.

Łącznie 27@ i kilka telefonów żeby coś wydębić od nich.
To trochę przypomina podejście w salonach Reno do klientów aut z pod znaczku DACIA
http://www.daciaklub.pl/f...t=686&start=45.

Zaczynam się zastanawiać czy to nie jest takie odgórne polecenie,albo sprzedawcy mają małe bonusy za sprzedaż Dacia i starają się pchać Renówki

Mi też to wygląda na Ambience.
Pirotechniczne ściągają pasy do tyłu a tu wygląda jak zwykłe z blokadą

Po obejrzeniu tego filmiku nie dziwi mnie że dostała tylko 3*
http://www.youtube.com/wa...DLwYDl4Pv8&NR=1
Auto jest miękkie do tego osłona przedniego słupka odpadła w kierunku manekina,auto uległo największej deformacji z całej stawki.

Tu dla przykładu macie 5* malucha
http://www.youtube.com/wa...WddVO_zel4&NR=1
Nie da się ukryć że wypadł lepiej.

Jak byście nie marudzili to nie wyposażenie ale konstrukcja ma na to największy wpływ.

eplus - 2011-03-15, 11:53

Na czeskiej stronie jest wersja Duster Arctica (jakaś pośrednia Ambience>Laur) jest Prestige (to chyba Laur+Look), więc pewnie w różnych krajach różnie nazywają wersje wyposażenia.
laisar - 2011-03-15, 12:18

Nie - Dacie właściwie wszędzie nazywają się tak samo (różnice dotyczą głównie nazw wersji podstawowych), tylko po prostu nie wszędzie są wszystkie dostępne.

Arcitca to po prostu seria limitowana: Ambiance + klimatyzacja.

Natomiast "dacie" jako Renualt czy Nissany mają nazwy poziomów wyposażenia zgodne z resztą modeli danej marki.

Istotna jest jednak nie nazwa, a to, co się z nią wiąże - dusterowy Laureate ma w standardzie napinacze, a wersja rozbita przez EuroNCAP ich nie posiada.

Gość - 2011-03-15, 18:31

SARCO napisał/a:
Auto jest miękkie do tego osłona przedniego słupka odpadła w kierunku manekina,auto uległo największej deformacji z całej stawki.

Dobra kolego Sarco a teraz proste pytanie czy wolałbyś uderzyć w "coś" Dusterem dużym SUV-em czy jak to nazwałeś "maluchem" :-) Bo ja wolałbym Dacią bo wiadomo nie zawsze wszystko zależy od nas czasem z czyjegoś błędu musimy my cierpieć

laisar - 2011-03-15, 23:09

SARCO napisał/a:
Jak byście nie marudzili to nie wyposażenie ale konstrukcja ma na to największy wpływ.

Nie do końca - konstrukcja bryły pojazdu jest rzecz jasna bardzo, bardzo ważna, ale... to jedynie fundament, który dopiero nadbudowa dodatkowego wyposażenia może zmienić w naprawdę bezpieczny pojazd.

Oczywiście - nie chodzi też o dowolne wyposażenie, tylko o takie realnie pomagające w razie wypadku: napinacze, ograniczniki napięcia, poduchy, zagłówki itp.

Świetnie to zresztą widać na przykładzie testów Sandero w EuroNCAP, gdzie konstrukcja była przecież identyczna, a zmieniło się właśnie wyłącznie wyposażenie - i istotne wyniki bardzo znacznie się poprawiły.

TD Pedro - 2011-03-15, 23:20

Cytat:
Świetnie to zresztą widać na przykładzie testów Sandero w EuroNCAP

kiedy był robiony test Sandero i ile "dali" gwiazdek?

laisar - 2011-03-15, 23:46

Kompendium Dacii / Bezpieczeństwo Dacii / Wyniki Sandero w EuroNCAP - oficjalnie 3, półoficjalnie 4. W obu przypadkach brakowało po 1-2 punkcie do wyższej noty...
TD Pedro - 2011-03-16, 00:03

:oops: dzięki... historia lubi się powtarzać... :-( najpierw Sandero teraz Duster... jednak konkurencję (choćby wewnętrzną) trzeba trochę uziemiać... :evil:
SARCO - 2011-03-16, 01:34

krycuk napisał/a:
SARCO napisał/a:

Dobra kolego Sarco a teraz proste pytanie czy wolałbyś uderzyć w "coś" Dusterem dużym SUV-em czy jak to nazwałeś "maluchem" :-) Bo ja wolałbym Dacią bo wiadomo nie zawsze wszystko zależy od nas czasem z czyjegoś błędu musimy my cierpieć

Wolał bym niczym nie uderzać ani nie być uderzonym-z doświadczenia wiem że nie fajnie jest zobaczyć własny silnik na siedzeniu pasażera.

piotrres - 2011-03-16, 10:46

mter napisał/a:
Francuzi potrafią zrobić autko pod konkretną "ilość gwiazdek", więc pewnie te 3-4 zostały specjalnie tak ustawione by nie strzelić sobie kolejnego gola do własnej bramki.

To zostało potwierdzone tu:

oficjalnie ma być 3* i będzie 3* !
To jest jawnym tekstem napisane tutaj:
laisar napisał/a:
"A nie mówiłem?" d:

http://www.0-100.ro/2011/...nem/#more-25182

Cytat:
Strategia grupy Renault w zakresie bezpieczeństwa modeli Dacia jest taka, by w testach zderzeniowych przeprowadzonych przez EuroNCAP otrzymywały one trzy gwiazdki i polityka nie ulegnie zmianie - powiedziała dyrektor produktu w Renault, Beatrice Foucher

TD Pedro napisał/a:
:oops: dzięki... historia lubi się powtarzać... :-( najpierw Sandero teraz Duster... jednak konkurencję (choćby wewnętrzną) trzeba trochę uziemiać... :evil:

No i niestety, wygląda na to , że własny ogródek należy odpowiednio przystrzygać, izby za bardzo się nie rozbuchał :-/ Patrz casusy: VW vs Skoda i VW vs. Seat
Tak troszkę antropomorfizując: nie lubię gdy ktoś dołuje własne dziecko.

RnR - 2011-03-31, 15:42

Koledzy - dostalismy odpowiedz - mysle, ze mowi sama za siebie:
Cytat:
Szanowny Panie,

W nawiązaniu do Pana maila, na wstępie przepraszam za zwłokę w odpowiedzi spowodowaną konsultacją z działem wewnętrznym.

Informuję, iż prezentowana wersja na filmie to Duster w wersji Ambiance, a napinacze pirotechniczne są seryjnym wyposażeniem w wersjach od Laureate /we Francji również/. Zidentyfikować ją można po kołpakach, zderzaku i klamkach zewnętrznych w kolorze czarnym. W wersji Laureate natomiast mamy do czynienia ze stylizowanymi stalowymi obręczami kół 16", dwukolorowymi zderzaki (górna część jest w kolorze nadwozia) i zewnętrznymi klamkami drzwi w kolorze nadwozia.
Dziękujemy za zainteresowanie marką DACIA.
Zapraszamy również do odwiedzenia naszej strony internetowej www.dacia.pl
W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z nami pod numerem telefonu (+48 22) 575 94 44 – jesteśmy do dyspozycji Klientów od poniedziałku do soboty w godzinach od 08.00 do 20.00.
Z poważaniem,

Pytam jeszcze o drobnostke - zobaczymy jak sie to skonczy :)
Cytat:
Dziekuje za odpowiedz - przyznam, ze bardzo mnie cieszy gdyz jezdze swoim Dusterem Laureate od kilkunastu dni - czy i kiedy mozna sie spodziewac sprostowania na stronie wynikow EuroNCAP?

laisar - 2011-03-31, 16:26

Va banque, obstawiam odpowiedź w stylu: "To nie nasza broszka" d;

...Czyli w uładzonej, PeeR-owej wersji pewnie jakoś:

"EuroNCAP jest niezależną organizacją, więc Renault nie śmiałoby czynić czegoś, co można by odebrać jako naciski w celu poprawienia wyników"

- (na poprawie których i tak Renault nie zależy), a wszystko okraszone powtykanymi w tą czerstwą masę rodzynkami w rodzaju "szacunek", "zadowolenie klientów", "lider w dziedzinie bezpieczeństwa", itp, itd... :roll:

RnR - 2011-03-31, 16:41

A zobaczymy - teraz po czasie moze tez byc tak, ze nic nie zaszkodzi juz to uporzadkowac :)
TD Pedro - 2011-03-31, 18:38

RnR,
żałosna ta odpowiedź :evil: skupili się na objaśnianiu cech właściwych dla wersji Laureate, które to informacje można samemu bez większego wysiłku znaleźć w folderze, na stronie internetowej lub u najbliższego dealera - ale odnieść się do istoty sprawy czyli dlaczego w teście rozbito nie tą wersję co podano oraz dlaczego tego nie sprostowano to... no właśnie ... :cry: - ...pisałem o tym już wcześniej, że to troska Renault o to by sobie strzelić samemu w stopę... :-/

RnR - 2011-03-31, 18:45

Pedro - ja patrze na to inaczej troche - oczywiste jest, ze za mocno tego nie mogli napisac ale co do meritum wychodzi na to samo - mamy potwierdzone, ze to nie nam sie cos wydawalo/sobie cos ubzduralismy - a reszta juz jest na zupelnie innym poziomie problemem - i pewnie powoli i spokojnie tez da sie to jakos wyjasnic/naprostowac (ie. moze nawet zrobia test Laureate kiedys ale go nie ocenia? ;) )
TD Pedro - 2011-03-31, 18:52

RnR,
owszem, ale "dali" taką informację w związku z tym, że ich konkretnie wprost o to zapytałeś :lol: , i co dalej... Ty umieściłeś tą odpowiedź na forum klubowym gdzie i tak większość Klubowiczów którzy są w temacie zorientowani wiedziała, że to był wersja inna niż rzekomo poddana testowi... niestety inna informacja "poszła w świat" i nie została sprostowana :-( (póki co)...i to jest niezrozumiałe a raczej uzasadnia mój domysł z poprzedniego postu... :-)
(mi to i tak wszystko jedno, swoje wiem a Drakulki nie zamierzam poddawać indywidualnemu "testowi" :mrgreen: )...

RnR - 2011-03-31, 19:57

Pedro - kropla drazy skale - podobno byl jakis artykul w gazecie jadacy na Dusterka mocno po tym crash tescie - moze ktos kto ja czyta/kupuje wysle linka do tego watku i ktos z gazety pociagnie temat? Swiata nie zbawimy - najwazniejsze imho bylo potwierdzenie, ze nasze jest na gorze (ie. to nie bylo jakies ubogie Estonskie czy Belgijskie Laureate a nam sie nie wydawalo, ze nie dzialaja napinacze itp itd) - udowadniac innym wyzszosci swiat chyba nie ma co :)
Grunschlk - 2011-04-01, 09:57

Wydaje mi się, że przytoczona odpowiedź nie była poprzedzona konsultacjami z kwaterą główną Renault. Nie zdziwłbym się gdyby odpowiadający doszedł do takich wniosków jedynie na podstawie uważnej obserwacji filmików, czyli w dokładnie taki sam sposób jak my na forum.
Pytanie tylko, jaką wartość ma taka odpowiedź.

tweeciak - 2011-04-01, 11:43

No to ...dziwne
w EuroNCAP w opisie samochodu widnieje wersja 1.5DCI Laureate:)
strona 3

Ktos...cos miesza:)

laisar - 2011-04-01, 11:53

@tweeciak: Jakby Ci to powiedzieć... Wiesz, właśnie o to chodzi, i to już od jakiegoś czasu - a dokładniej, niemal od samego początku: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=80432#80432
tweeciak - 2011-04-01, 11:57

No tak..wiem..ale moze Renault...moze im dokladnie TO przeslac..bo moze z czytaniem problem, domniemam ze oni opieraja sie na "wygladzie"
RnR - 2011-04-01, 13:25

tweeciak - generalnie wlasnie po wygladzie sie rozroznia rzeczy - to, ze na kartce cos pisze ma dla mnie mniejsze znaczenie, niz to co widze na filmie i zdjeciach :) (papier zniesie wszystko!)