|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - witam ! - odbior samochodu z salonu,,,,,
adriano - 2011-03-16, 10:17 Temat postu: witam ! - odbior samochodu z salonu,,,,, witam !
Tylko ze mnie sie nie smiejcie....za pare tyg. odbieram swoj 1 samochod w zyciu.....
Wiec mam do Was pare pytan....moze i banalne ale naprawde ja sie w pewnych sprawach
nie orientuje....
1. Ile bedzie i na ile mi starczy oleju ? Po jakim czasie musze go dolac i jaki najlepiej ?
2. Po jakim czasie na przeglad tech ?
3. czy za kazdy gwarancyjny przeglad sie placi ? Jesli tak to ile ?
[ Komentarz dodany przez: Beckie: 2011-03-16, 10:56 ]
Odpowiedzi na Twoje pytania są już na forum (wystarczy poszukać) więc przesuwam wątek do powitań. OK?
mrówa - 2011-03-16, 10:23
adriano napisał/a: | Tylko ze mnie sie nie smiejcie....za pare tyg. odbieram swoj 1 samochod w zyciu.....
Wiec mam do Was pare pytan....moze i banalne ale naprawde ja sie w pewnych sprawach
nie orientuje....
1. Ile bedzie i na ile mi starczy oleju ? Po jakim czasie musze go dolac i jaki najlepiej ? |
A nie jesteś ciekaw ile będzie i na ile starczy Ci paliwa?
czaju - 2011-03-16, 10:29
1. ehm? dolewki w nowym samochodzie? zapomnij o tym - jakby była taka potrzeba to znaczy że jest coś nie tak - wymiany co 30k (ja robie co 15) i tak przynajmniej przez 200k km. Z tego samego powodu często się irytujemy że jest za dużo oleju wlanego po przeglądzie (szkodzi katalizatorowi np).
Paliwa starczy Ci na jakieś 50-100km...
2. rok lub 15k (co 15 tysięcy przegląd polegający na kontroli wzrokowej, + co 30k wymiana oleju filtrów, ja po 45 jeszcze klocki wymieniałem...)
Badanie okresowe za 3lata. Następne po 5latach (chyba że LPG to co rok)
3. Płaci się - te mniejsze (15,45,75..) z tego co pamiętam koło stówki, te większe (z olejem) ~450zł. Kiedyś był cennik i było taniej, ale jakoś ostatnio nie widuje go... Ogólnie coś za coś - przeglądy to takie jakby odkładanie na ew. naprawy gwarancyjne.
Witaj
firefox - 2011-03-16, 10:30
1. Ile bedzie i na ile mi starczy oleju ? Po jakim czasie musze go dolac i jaki najlepiej ?
2. Po jakim czasie na przeglad tech ?
3. czy za kazdy gwarancyjny przeglad sie placi ? Jesli tak to ile ?
Ad. 1 Oleju na pewno nie będzie za mało. Warto sprawdzić czy w pośpiechu serwis nie nalał oleju za dużo. Nadmiar może być szkodliwy dla silnika i lepiej go odciągnąć np. strzykawką. Stan oleju trzeba sprawdzać okresowo. Dacia stosuje zwykle olej semi sythetic 10w40.
Np. Auto Zięba stosuje następujące płyny eksploatacyjne (zapytałem po kupnie).
- olej silnikowy, : ELF 10W40, norma ACEA A5B5, ACEA A3B4
- płyn chłodzący, : GLACEOL RX type D
- płyn wspomaganie kierownicy, : producent nie podaje typu ( czynnościami
zajmuje się serwis)
- płyn hamulcowy, : DOT 4, ISO CLASS 6, NORME RENAULT 03-50-006
- olej w tylnym moście. : TRANSELF UNIVERSAL FE 80W90
Ponoć nie warto u nich robić przeglądów, bo stosują ceny Renault.
Ad. 2 po 15tys km lub po roku (będziesz miał to napisane w książce serwisowej, którą otrzymasz od sprzedawcy)
Ad.3 TAK, przeglądy okresowe są płatne. Pierwszy w zasadzie jest stosunkowo tani, kolejny już może być droższy. Każde ASO ustala ceny przeglądów indywidualnie. Warto wcześniej zapytać 2/3 miejsca w pobliżu zamieszkania o cenę oraz czy np. można przyjechać z własnym olejem (pozwoli to zmniejszyć koszty oleju nawet ponad 3 krotnie. Serwis bierze 60zł/l, a olej mozna kupić za 10-20zł)
PS. Zanim odbierzesz auto, w razie wszelkich wątpliwości pytaj o wszystko sprzedawcę.
adriano - 2011-03-16, 10:38
Dzieki bardzo !!!
Wiedzialem ze moge na Was liczyc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chriskb - 2011-03-16, 10:53
Kolego mrówa bez zgryźliwości
Cytat: | A nie jesteś ciekaw ile będzie i na ile starczy Ci paliwa? |
Adriano pisze, że będzie odbierał pierwszy samochód. Warto odpowiedzieć na jego pytania poważnie.
Po pierwsze kolego wraz z samochodem dostaniesz instrukcję obsługi. Tam zawarte są informacje o wszystkich elementach eksploatacyjnych. Po pierwsze trzeba ten silnik dotrzeć zgodnie z instrukcją Z tego co jest mi wiadomo, przeglądy dla silnika 1.6 16V są co 15 tyś. km.
Dotychczasowi użytkownicy często po dotarciu silnika a więc po około 5 000 km wymieniali olej i filtr oleju. Moim zdaniem to jest w jakimś stopniu słuszne (w okresie dotarcia wytracają się elementy montażowe takie jak np. nadmiary uszczelniaczy, czasem drobne zabrudzenia itp.), aczkolwiek przy montażu nowoczesnych silników zachowane są wysokie normy czystości. I tak naprawdę wymiana oleju po tak krótkim przebiegu podnosi tylko dobre samopoczucie użytkownika.
W zasadzie w okresach miedzy przeglądowych nie ma potrzeby dolewać oleju. Oczywiście przy założeniu, że nie będzie usterki w silniku, lub przecieku.
Sprawdzona praktyka jest wymiana oleju przynajmniej raz w roku, jeżeli przebieg będzie mniejszy niż 15 000 km.
Ceny przeglądów są płatne (niezależnie czy samochód jest na gwarancji czy nie) i będą zależały od punktu serwisowego. Z opinii użytkowników niniejszego forum, ceny tej usługi kształtują się one w granicach do 500 PLN (w głównej mierze będą zależały od ceny użytego oleju - ceny filtra (około 20 do 30 PLN), są na tyle małe, że można je pominąć. Biorąc pod uwagę, że jest dozwolone dokonywanie przeglądów w serwisach nie autoryzowanych można jeszcze trochę na tym zaoszczędzić.
Pozdrawiam
mrówa - 2011-03-16, 11:01
chriskb napisał/a: | Kolego mrówa bez zgryźliwości
Cytat:
A nie jesteś ciekaw ile będzie i na ile starczy Ci paliwa? |
Ależ paliwo to pierwsza i podstawowa rzecz, jeśli chodzi o dolewki po wyjechaniu z salonu
P.S. Dziękuję koledze chriskb za kolegę
Beckie - 2011-03-16, 11:01
Witaj adriano.
Na początek polecam lekturze: DOBRE RADY
chriskb napisał/a: | Kolego mrówa bez zgryźliwości |
Może jak już koleżanko?
chriskb - 2011-03-16, 11:13
Kolego moderatorze
Po nicku nie rozpoznaję płci, za co przepraszam.
Pozdrawiam
czaju - 2011-03-16, 11:20
Semisyntetic do nowego samochodu - fuj... Myślę, że przy nowej 16 zaworówce znacznie lepiej stosować syntetyczne 5w30 albo 5w40 (ja od nowości zalewam 5w40 i nawet nikt nie ważył mi się zaproponować 10w...)
Beckie - 2011-03-16, 12:02
chriskb napisał/a: | Kolego moderatorze
Po nicku nie rozpoznaję płci, za co przepraszam.
Pozdrawiam
|
Kolego Klubowiczu
Nie ma za co.
Przy nickach są takie symbole. Różowe kółko z krzyżykiem oznacza dziewczynkę a niebieskie kółko ze strzałeczką oznacza chłopca.
Również pozdrawiam. :)
mausi64 - 2011-03-16, 12:57
Różowe kółko z krzyżykiem wita niebieskie kółko ze strzałeczką
48piotr - 2011-03-16, 14:20
Witaj
chriskb - 2011-03-16, 18:57
Backie
Dziękuje bardzo, dopiero teraz zwróciłem uwagę na te małe ikonki. Tak to jest, że w polocie zainteresowania forum zapomniałem przeczytać instrukcji.
Z góry przepraszam wszystkie różowe kółka z krzyżykiem a mrówę w szczególności
Pozdrawiam
Beckie - 2011-03-16, 19:10
chriskb napisał/a: | Backie |
No to przy okazji mam jeszcze jedną wskazówkę: jeśli klikniesz w mój nick obok postu, to w oknie szybkiej odpowiedzi pojawi się pogrubiony nick. Np. Beckie,.
krakry1 - 2011-03-16, 20:01
Witam niebieskie kółko ze strzałeczką.
tomi - 2011-03-16, 20:27
Witaj
lukka16 - 2011-03-16, 21:58
WITAM W KLUBIE :)
harry - 2011-03-17, 06:57
Witam,
wczoraj rozmawiałem z właścicielem salonu w którym zamówiłem dustera.
Potwierdził, że auto dotrze terminowo [15 maja] i zaprzeczył, że występują jakieś przerwy w produkcji daśków z silnikiem diesla.
Tak więc uspokojony czekam cierpliwie na moje brązowe cudo.
W ubiegłym tygodniu byłem na jeździe próbnej dusterem - najwyższy model, full opcja.... spora przyjemność :) Tym bardziej, że sprzedawca wybrał trasę pozwalającą sprawdzić zawieszenie :P:P:P
Auto Krytyk - 2011-03-17, 10:51
Przeglądy to są raczej w 1.6 16V co 30tys.km lub co dwa lata,
ja mam w 1.5dci co 20tys.km przegląd lub co dwa lata.
Beckie - 2011-03-17, 11:24
...a pomiędzy serwisowe. Podczas których nic się nie wymienia (a przynajmniej wymiana nie jest wymagana wg producenta).
Prezes - 2011-03-17, 13:03
Beckie napisał/a: | ...a pomiędzy serwisowe. Podczas których nic się nie wymienia (a przynajmniej wymiana nie jest wymagana wg producenta). | Przeglądy międzyserwisowe są w dCi co 10 tys. km dla wersji 4x4. Dla 4x2 nie ma takowych wymaganych. Ostatnio instrukcję sobie poczytałem, żeby wiedzieć kiedy ja muszę na przegląd podjechać.
greg1367 - 2011-03-21, 18:39
Witaj
stempik - 2011-03-22, 15:53
Witam.
harry - 2011-05-11, 08:05
Wczoraj dzwonił mój dealer Dacii......
moje autko juz jest u niego :):):)
Teraz załatwianie wszystkich formalności u niego i w firmie leasingowej i myślę, że w końcu przyszlego tygodnia wyjadę z salonu brązowym Dusterkiem :)
Obiecuję fotki :)
chriskb - 2011-05-11, 08:13
harry,
Gratuluję. Mam pytanko kiedy zamówiłeś auto?
Pozdrawiam
harry - 2011-05-11, 08:16
Na zamówieniu widzę datę: 27.01.2011 r. :)
mausi64 - 2011-05-11, 08:23
harry napisał/a: | Wczoraj dzwonił mój dealer Dacii......
moje autko juz jest u niego :):):)
Teraz załatwianie wszystkich formalności u niego i w firmie leasingowej i myślę, że w końcu przyszlego tygodnia wyjadę z salonu brązowym Dusterkiem :)
Obiecuję fotki :) |
koniecznie
witamy w Klubie !
|
|