DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Owiewki

loganik - 2008-02-04, 16:11
Temat postu: Owiewki
Jesli kogos interesują owiewki podaję nr do przedstawiciela f-my HEKO 609098586.

Pozdrawiam, Loganik ;-)

dogberry - 2008-02-04, 16:22

Jaka cena?
psur - 2008-02-04, 18:28

A czy takie owiewki coś w praktyce dają? Nie mam klimy i może latem by się przydały (mniejszy hałas?). Ale jak dla mnie to wyglądają okropnie...
GeRRaD - 2008-02-04, 18:42

Sprawa pierwsza wygląd (wd mnie nie zdobią), spraw druga domykanie szyby (kolega po kilku latach uzytkowania miał problemy z domykaniem szyb - wiadomo dodatkowa warstwa pdo uszczelkę). Spójrzcie na stronę HEKO i wybierzcie Dacia - jest tam śmieszna owiewka przedniej szyby, ciekawe co ona daje :lol: No może mniej odprysków od kamieni na masce :lol: , ale wygląd :shock:
laisar - 2008-02-04, 21:01

Cytat:
ciekawe co ona daje

http://www.heko.pl/index.php?opt=gal_przednie

Wygląd - de gustibus... Istotne jest czy to działa, a jakoś mam mocno mieszane uczucia.

jacek - 2008-02-04, 21:09

jak sama nazwa wskazuje owiewa szybę :mrgreen: :mrgreen:
GeRRaD - 2008-02-04, 21:51

i na dodatek wpływa wydatnie na zwiększenie wspołczynnika cx - taki spadochron :lol:
jurek - 2008-02-05, 09:54

nic nie daje poza tym, ze wczasie deszczu mozna leciutko uchylic szybe i nie pada do srodka. przetestowane na uno. pozdr
Loganek - 2008-02-05, 13:39

Tak jak te beznadziejne terenowe orurowanie w Matizach, takie owiewki były modne w Polonezach. Nie wiem co to daje, ale zgadzam się z jurkiem.
loganik - 2008-02-05, 18:26

Ja mam i sobie chwalę, cena owiewek przód + tył = 70zł + 11zł wysyłka.

Pozdrawiam, Loganik ;-)

piotrres - 2008-02-07, 18:01

GeRRaD napisał/a:
i na dodatek wpływa wydatnie na zwiększenie wspołczynnika cx - taki spadochron :lol:

W lotnictwie to się nazywa hamullec aerodynamiczny :mrgreen:
A dzizała to tak: powoduje oderwanie zaraz na masce, dzięki czemu rośnie składowa oporu ciśnieniowego. Zato słabia się wir podkowiasty który powstaje we wklesłym narożu miedzy szybą a maską. Wir ten normaline wychodzi nad dachpo szybie za słupkiem "A" i przy otwartym oknie dmucha do srodka.
No i opór indukowany mniejszy, tylko co z tego jak zwiększa się ciśnieniowy.
Taki srodek zaradczy przyzpomina zwalcznie syfilisu cholerą (kiedyś stosowane) :evil:

P.S. Takie cuda widzałem czesto W USA gdzie jak wiadomo walczą zażarcie o kazdy ,mililitr spalanego paliwa :lol:

loganik - 2008-02-07, 19:36

Szczególnie duży opór stawiają powyżej 200 km/h, ale ja tak szybko mało jeżdżę :-D Loganik :lol:
mgg - 2008-02-08, 08:46

mam te owiewki na przednich i tylnych szybach bocznych już 2 lata
własnie HEKO.
spostrzeżenia:
negatywy: większy szum ponad 130km/h , ciężej się zakręca szyby , kłopot z myciem pod owiewkami , zmniejsza pole wiedzenia (owiewka przyciemniona)

pozytywy: mozliwość jazdy z uchylonymi oknami bez przeciągów nawet przy mocniej uchylonych oknach , w czasie deszczu można miec uchylone okno (parowanie znika od ręki) , osłona przeciwsłoneczna z boku , możliwość pozostawienia niewidocznej "szparki" w oknie na postoju (np. by pies się nie udusił)

Wg mnie warto było chodź trzeba się przyzwyczaić do zmniejszonej widoczności.

Jak wygląda: na starym forum www.logan.fora.pl zostały zdjęcia mojego Logana z kompletem owiewek w temacie "nasze samochody" , po za tym ten temat był tam już "rozcząsany"

piotrres - 2008-02-08, 14:39

piotrres napisał/a:
GeRRaD napisał/a:

No i opór indukowany mniejszy, tylko co z tego jak zwiększa się ciśnieniowy.
Taki srodek zaradczy przyzpomina zwalcznie syfilisu cholerą (kiedyś stosowane) :evil:

P.S. Takie cuda widzałem czesto W USA gdzie jak wiadomo walczą zażarcie o kazdy ,mililitr spalanego paliwa :lol:

Chodziło mi rzecz jasna o tę idiotyczną nakładkę na klapę silnika.
Jedyny pozytyw to ochrona przed obiciem kamykami...
Boczne owiewki czemu nie, tylko,że wycinają kawałek pola widzenia....

Leo2 - 2008-02-08, 16:03

Miałem owiewki w Nexii i wyleczyłem się. Moim zdaniem szkoda silnika do podnoszenia szyb. Cyba! że ma ktoś okna na korbę. wtedy można na siłę domknąć szyby.
Jarosław P - 2011-01-12, 20:23

A czy ktoś montował owiewki boczne szyb heko w sandero ?
krakry1 - 2011-01-12, 20:26

Dołączę się do pytania kolegi i zapytam dodatkowo jak się one w Sandero sprawują?
TD Pedro - 2011-01-12, 20:29

pozwolę sobie :-x podpiąć się pod pytanie o owiewki ale do Dustera :oops:
Jarosław P - 2011-01-12, 20:32

Właśnie chodzi głównie czy mechanizm zamykania szyby na tym nie ucierpi ( zwęża się szczelina w którą wsuwa się szyba ). Na stronie heko.pl są fajne listwy ozdobne pokrywy bagażnika i owiewka szyby tylnej ( może zastąpić tylny spoiler ) ale do daci niestety takich bajerów nie robią.
Jarosław P - 2011-01-12, 20:33

TD Pedro napisał/a:
pozwolę sobie :-x podpiąć się pod pytanie o owiewki ale do Dustera :oops:

Do dustera też tam są www.heko.pl ( do logana sedan i mcv też są )

Na fotce sandero fajnie się prezentują , mnie się podoba.

Tylko nie mogę się doszukać cennika i sposobu zakupu ( wysyłki ... )

48piotr - 2011-01-12, 20:40

Mam w Dusterze i wszystko ok.
Trzeba sie przyzwyczaić-"pogrubiają słupek" ;-)

Jarosław P - 2011-01-12, 20:42

48piotr napisał/a:

A gdzie kupiłeś i ile dałeś za komplet ?

48piotr - 2011-01-12, 20:54

Na allegro 99.50 za kpl.
Jarosław P - 2011-01-12, 21:10

48piotr napisał/a:
Na allegro 99.50 za kpl.

Znalazłem , trzeba dać ok 100 za komplet.Oryginalne z akcesoriów do sandero 340 pln - chyba ich pogieło.

A jak z montażem , trudny ? Ze zdięć nie widać zbyt dokładnie , czy wypust owiewki wkłada się pod uszczelkę gumową, czy może w ten rowek , w który wsuwa się górna krawędź szyby ?
I jeszcze jedno czy szyba nie odziera się o spinki zabezpieczające ?

TD Pedro - 2011-01-12, 21:15

48piotr napisał/a:

czy "wszystko ok" dotyczy bezproblemowego montażu? czy również zadowolenia z ich posiadania - napisz, czy spełniają Twoje oczekiwania i czy rzeczywiście warto je montować :-)

48piotr - 2011-01-13, 09:13

Montaż prosty-3 min. Spinki są na górze.Słupek "pogrubiony".
O gustach nie dyskutuję.Mnie pasują.
Pozdrawiam.

eplus - 2011-01-13, 20:31

Jakiś czas miałem owiewki w Felce, ale kompletny niewypał, gdyż el. podnośniki szyb często wyczuwały opór i cofały szybę. Owszem, można otworzyć okno i powietrze nie wali, ale przewietrzania wnętrza też nie ma.
matucha - 2011-01-13, 21:02

A ja owiewki mam w 2 autach i miałem w Pandzie, ,którą sprzedałem i sobie chwalę. W żadnym nie było problemów z elektrycznymi szybami.
Jarosław P - 2011-01-13, 21:16

eplus napisał/a:
Jakiś czas miałem owiewki w Felce, ale kompletny niewypał, gdyż el. podnośniki szyb często wyczuwały opór i cofały szybę. Owszem, można otworzyć okno i powietrze nie wali, ale przewietrzania wnętrza też nie ma.

Może to kwestia jakości owiewek nie wiem ...

Na razie chyba zrezygnuję z zakupu. dzis siedziałem w aucie , a fotel mam podniesiony i wydaje mi sie że owiewki ograniczały by mi widoczność , a to sie przekłada na bezpieczeństwo , chociaż musiałbym to zobaczyć na żywo - wtedy decyzja byłaby najprostsza.

leo - 2011-01-15, 14:55

eplus napisał/a:
Jakiś czas miałem owiewki w Felce, ale kompletny niewypał, gdyż el. podnośniki szyb często wyczuwały opór i cofały szybę.

W tym wypadku (wyczuwanie oporu) rzeczywiście może być kiepsko. Ale nadal nie wiemy, jak to jest w Dusterze... ;-)
Moja samara miała też owiewki (przy ręcznych szybkach). Problemu nie było. Ale też mógłbym napisać, że to "niewypał", bo... dwie (od strony kierowcy) zgubiłem podczas szybkiej jazdy (słabo się trzymały przy uchylonej szybie). :-P Mimo tego wygodna rzecz to była.

eplus napisał/a:
Owszem, można otworzyć okno i powietrze nie wali, ale przewietrzania wnętrza też nie ma.

IMHO właśnie o to chodzi, aby powietrze nie waliło; a jeśli chcesz solidnie przewietrzyć, wystarczy opuścić szybę niżej.

Ja także planuję założyć te owiewki. Zależy mi na szybkim przewietrzeniu wnętrza bez podmuchu powietrza z zewnątrz - lekkie uchylenie szyby w obrysie owiewki i nadmuch na nogi... tak szybko pozbyć się można np. wilgotnego powietrza z auta. Poza tym nie widać np. niedomkniętej szyby (wiem, wiem, zawsze można włączyć zapłon i domknąć :mrgreen: ) - ale podczas postoju w upale funkcja przydatna.
Mam nadzieję, że nie będą się zbyt szybko rysowały...

kisu - 2011-01-16, 10:24

tu jest pokazany montaż tych owiewek http://www.youtube.com/watch?v=efIU2aaZcaU

sam się zastanawiam czy nie zakupić z czasem i tez proszę o info użytkowników czy nie ma problemu jeśli szyby są elektr.

leo - 2011-01-16, 20:50

Muza na filmiku poraziła mnie... :mrgreen:
Ciekawe, jak mieszczą się szyby, gdy doda się te blaszane rozpórki.

gaita - 2011-01-17, 14:36

No właśnie, dołączam się do prośby o info jak z tymi rozpórkami i widocznością w Dusterze?
A muza rzeczywiście niezła, tam nawet odpowiednie słowa są :-D , to że się komuś chciało to już na 90% mnie kupił.

koniu - 2011-03-28, 11:36

Koledzy nie montujcie tych cholernych owiewek (HEKO) ... dzisiaj rano odebrałem podjarany paczkę od kuriera, a w trakcie montażu zwątpiłem i się podk****em ... poniżej kopiuję fragment mail'a do sprzedawcy z allegro, bo już mi się odechciało opisywać tego dziadostwa

"- kiepskie wykonanie (warstwa tworzywa wchodząca w szczeliny jest stanowczo za gruba i spiłowana "na oko" na końcach - mimo to i tak blokuje momentami szybę),
- nienależyte dopasowanie produktu do modelu samochodu (tylne owiewki wyglądają, jakby były za krótkie, dzięki czemu ich końce w ogóle nie trzymają się na przyklejonej taśmie dwustronnej, problem z taśmą występuje również w przednich owiewkach),
- porysowany produkt zapakowany fabrycznie (ślady charakterystyczne dla wycierania ścierką, również zacieki na plastikach, co świadczy o nienależytym przecieraniu produktu przed fabrycznym zapakowaniem!)."

tweeciak - 2011-03-28, 11:42

hmm...a juz bylem blisko zamawiania
koniu - 2011-03-28, 11:52

Nie robiłbym problemu, gdyby ten plastik co wchodzi w szczelinę był cieńszy i jakby nie było tej ściemy z taśmą dwustronną ... owszem na środku trzyma, ale boki to już inna historia ... ja bym to wziął na kleju poliuretanowym, ale to kolejna MOJA robota i wprowadzanie w błąd klienta ... poza tym te rysy ... co za debil pakuje takie coś to opakowania - wina ewidentnie producenta, nie sprzedawcy.
tweeciak - 2011-03-28, 11:59

Tutaj jest instrukcja montazu
Domniemam ze te blaszki maja ulatwiac domykanie sie szyb oraz podtrzymanie owiewki
Na ich stronie..wyglada to OK

:(

TD Pedro - 2011-03-28, 12:01

dzięki :-) koniu za info, właśnie temat zakupu owiewek powrócił i przymierzałem się do zakupu... a może to tylko "wypadek przy pracy" HEKO przy opracowywaniu owiewek do Sandero? :-( kol. 48piotr wyraził się pozytywnie o owiewkach do Dustera... może ktoś ma również w Dustim zamontowane i zechce się podzielić swoimi refleksjami? :lol:
matucha - 2011-03-28, 15:18

Ja mam te owiewki w Polonezie i Lublinie, a miałem w Pandzie i nigdy nie miałem z nimi problemów.

Co ciekawe w instrukcji, jaką dostałem z owiewkami było napisane, żeby nie montować ich w miejsce, gdzie porusza się szyba, ale pomiędzy usczelkę a drzwi. Wtedy nie mają prawa przeszkadzać w zamykaniu szyby.

TD Pedro - 2011-03-28, 15:21

owiewki tej firmy są na rynku już od wielu lat i mają/ły dobrą opinię ale być może akurat do tego modelu samochodu coś im nie wyszło... :-(
koniu - 2011-03-28, 15:49

tweeciak
Właśnie ta instrukcja / reklama przekonała mnie do zakupu ... zawsze słyszałem też, że Heko to dobra firma.

TD Pedro
Nie wykluczam tego, ale jeśli w innych robią tak grube plastiki, to i tak moim zdaniem to nieporozumienie .... chętnie poznałbym opinię najlepiej przeciwną kogoś od Sandero.

matucha
Nie wiem jak zamontować w Sandero owiewki w ten sposób ... akbo wygnie się kawał uszczelki o 180 stopni, albo się go zetnie ... montowałeś u siebie w ten sposób?

PS. Śmiem postawić również tezę, że otrzymałem egzemplarz już zwrócony do producenta (wspomniane rysy istniejące już w opakowaniu produktu - zgrzewanym firmowo), być może miałem pecha, ale mnie to skutecznie wyleczyło z tego gadżetu ... pojadę przy okazji do ASO obejrzeć oryginalne jak będą.

matucha - 2011-03-28, 20:13

koniu, ja akurat w Sandero nie montuję ze względu, że mam klimatyzację.

W ten sposób właśnie montowałem w innych autach i nic się nie działo.

koniu - 2011-03-29, 10:48

Hmm zrobiłem na szybko rysunek poglądowy w paintcie:

Powiedz mi, gdzie ja mam to wsadzić między drzwi a uszczelkę, bo mam wrażenie, że chyba upośledzony jestem ... (na czarno jest przekrój uszczelki, na brązowo zintegrowana z "uszczelką główną" uszczelka pokryta materiałem.

matucha - 2011-03-30, 17:40

koniu, tak wygląda uszczelka w Sandero. W Polonezie / Lublinie / Pandzie uszczelka pokryta materiałem nie stanowi całości z tą gumową uszczelką od strony zewnętrznej i wtedy bez problemu sobie możesz te owiewki wcisnąć.
Chodziło mi tylko o to, żeby nakierunkować z czego mogą problemy wynikać.

koniu - 2011-03-30, 17:55

No OK, ale jak by na to nie patrzeć, to i tak i tak byłby problem, bo plastik jest stanowczo za gruby, a taśma nie trzyma na końcach ... skoro ktoś projektuje tego typu gadżet pod konkretny model auta, to powinien takie aspekty wziąć pod uwagę.
koniu - 2011-03-31, 20:56

Jestem pełen uznania dla sprzedawcy, który zwrócił mi nawet koszty przesyłki w 2 strony :-) oby więcej takich na allegro. Przekazałem swoje spostrzeżenia, być może trafią do producenta i poprawi ewidentne moim zdaniem błędy ... przy okazji porównam owiewki w ASO i co najwyżej kupię przednie jak będą lepiej wyprofilowane.
koniu - 2011-04-22, 19:33

Byłem dzisiaj w ASO po zaprawkę lakierniczą (niestety musiałem zamówić - 50-60 zł :shock: :?: ) i obejrzałem sobie zamówione specjalnie dla mnie owiewki :-P i ... podziękowałem ... dużo grubszy plastik niż w HEKO, tylko "klipsów" jakby więcej i szerszych ... chyba wezmę jednak jeszcze raz te nieszczęsne HEKO, ale tylko do przodu, jednak pod warunkiem, że dostanę gdzieś więcej tych "klipsów". Ktoś wie gdzie to można osobno dokupić? Chodzi mi oczywiście o to co wpinamy przy uszczelce, żeby trzymało owiewkę i robiło miejsce dla szyby.

PS. Pan z ASO przyznał się, że sami jeszcze do Dacii nie montowali owiewek :->

lukka16 - 2011-04-22, 20:17

Miałeś szczęście w tym kraju trafić na uczciwego sprzedawcę. Oby tak dalej
koniu - 2011-04-23, 07:35

No naprawdę pełen szacun. Tak sobie teraz myślę, że chyba zrezygnuję z tych owiewek ... może niech się wypowiedzą praktycy, bo ja jestem już zmęczony tym tematem ...
Pawlo - 2011-04-23, 11:51

Ja mam zamontowane przez serwis oryginalne tylko z przodu nie mam tam żadnych spinek
jak to ma miejsce w Heko w całości są przyklejone i tak jest już przeszło trzy lata.
Uważam że lepiej im dać zamontować bo w razie problemów z szybą albo odklejaniem się to jest ich problem, ja tak zrobiłem i nie żałuję :-)

koniu - 2011-04-23, 15:28

Pawlo napisał/a:
Ja mam zamontowane przez serwis oryginalne tylko z przodu nie mam tam żadnych spinek
jak to ma miejsce w Heko w całości są przyklejone i tak jest już przeszło trzy lata.
Uważam że lepiej im dać zamontować bo w razie problemów z szybą albo odklejaniem się to jest ich problem, ja tak zrobiłem i nie żałuję :-)

Na pewno nie ma spinek? Bo te co mi pokazywali to były czarne podłużne, więc może ich po prostu nie widać ... w MCV jest taka sama uszczelka jak w Sandero? (Rysowałem ją na poprzedniej stronie) - klejone jest do uszczelki czy do drzwi? Nie ma problemu przy domykaniu okna? Elektryczne czy korbka?

leo - 2011-05-22, 20:22

TD Pedro napisał/a:
dzięki :-) koniu za info, właśnie temat zakupu owiewek powrócił i przymierzałem się do zakupu... a może to tylko "wypadek przy pracy" HEKO przy opracowywaniu owiewek do Sandero? :-( kol. 48piotr wyraził się pozytywnie o owiewkach do Dustera... może ktoś ma również w Dustim zamontowane i zechce się podzielić swoimi refleksjami? :lol:

Nie wiem, jak to było w Sandero, nie wiem, jak owiewki sprawują się u 48Piotra.
Jednakowoż potwierdzam opinię Koniu: lipa jest i basta.
Chciałem mieć, więc kupiłem. Heko. Przyszły. Z bananem na gębie zabrałem się do montażu wg instruktażu filmowego - etam, nie dało rady ich wsadzić. Trzeba było w innej kolejności wkładać, z bijącym serduchem (trzaśnie? nie trzaśnie?). Włożyłem przednią - nie "trzasła". Super. I na tym koniec... jest super jedynie przy otwartym oknie. Próba zamknięcia kończy się blokowaniem szyby w chwili zetknięcia się jej z owiewką, szyba przechyla się ku przodowi auta, wylatuje górą z prowadnic.
Potwierdzam spostrzeżenia Koniu: płetwa owiewki, wchodząca w uszczelkę, jest stanowczo za gruba i powoduje niemożność zamknięcia szyby. Przynajmniej tej sterowanej elektrycznie; nie wiem, może korbką dałoby się "na chama" domknąć, ale nie o to chyba chodzi? Dalej: taśma dwustronna... śmiech na sali. Przydałoby się więcej metalowych spinek. Nie wiem, jak owiewki tylne - przy przygodzie z przednią szlag mnie trafił i tylnej już nie przymierzałem.
Nie zrezygnowałem jednak z owiewek - w wolnej chwili mam zamiar wziąć narzędzie typu "Dremel" i zeszlifować te nieszczęsne płetwy tak, aby stały się cieńsze. Może wtedy uda się te owiewki normalnie użytkować? Mam nadzieję, że mi się uda, a jak nie - trudno, moja strata. Jednak czuję się oszukany - ok. stówy za cztery kawałki do niczego niepasującej plexi...

48piotr - 2011-05-22, 20:31

leo napisał/a:
Nie wiem, jak to było w Sandero, nie wiem, jak owiewki sprawują się u 48Piotra

A ja jestem zadowolony :mrgreen:
Szyba "dęba stawała" to sprajem silikonowym rancik psiknłem i ok.
Wszystkie okna mam na ok 15 mm uchylone-w te upały .
Przy wkładaniu to jak ze wszystkim 1-raz z oporami......ale potem wygoda :oops:

koniu - 2011-05-24, 11:52

Ja chciałem jeszcze raz kupić tylko przednie i też zeszlifować i przykleić na poliuretanie, ale chyba to oleję i zostawię jak jest ... zresztą mam inną zabawkę :-P motorek. Montowanie owiewek sprawdza się w normalnym trybie tylko tam, gdzie można je wsadzić pod uszczelkę, a szczelina jest na tyle szeroka, że z szybą się spokojnie mieszczą, a szyba z prowadnic nie wypada ...
piotrkrk - 2011-05-24, 13:34

A ja po zapoznaniu się z "zaletami" owiewek Heko postanowiłem nie oszczędzać tych paru złotych, ale za to mieć dobrze zrobione - zamówiłem oryginalne owiewki z ASO za 193zł, montaż gratis:

Nic nie zawadza, nie skrzypi, po prostu wszystko jest tak jak ma być. Więcej zdjęć tu

leo - 2011-05-25, 23:28

piotrkrk, Cóż, kiedy ja kupowałem (parę ładnych miesięcy temu), jeszcze chyba nie było ich w naszych ASO. Poza tym spodobały mi się też te na tylne szyby, które były do nabycia w HEKO.
Gratuluję zakupu. Gdybym wiedział, że z HEKO będzie kiepsko, też pewnie dołożyłbym kasy i wziął oryginalne.

koniu - 2011-05-26, 13:44

Tak jak pisałem, złożyłem niezobowiązujące zamówienie w ASO na "oryginalne" owiewki (po prostu inny producent niż Heko), ale jak zobaczyłem ich grubość, to zrezygnowałem. Jeśli panom z ASO udaje się to dobrze zamontować, to OK. Pomyślę, jeśli brałbym w przyszłości Dustera. Na razie jednak dam sobie spokój. Oczywiście w moim przypadku kwestia tyczy się owiewek do Sandero.
piotrkrk - 2011-05-29, 16:45

koniu napisał/a:
Tak jak pisałem, złożyłem niezobowiązujące zamówienie w ASO na "oryginalne" owiewki

Hmm, te z mojego ASO były jak najbardziej oryginalne (nie "oryginalne").

Na dowód załączam zdjęcia instrukcji montażu (trochę mi się pogniotła :)

laisar - 2011-05-29, 16:55

A oryginał - tutaj: http://www.tech-accessoir...ocument_id=3203
koniu - 2011-05-29, 21:29

Napisałem w "...", bo na tych owiewkach w ASO widziałem logo i nazwę jakiejś firmy, a jak jest u was?
piotrkrk - 2011-05-30, 19:17

koniu napisał/a:
Napisałem w "...", bo na tych owiewkach w ASO widziałem logo i nazwę jakiejś firmy, a jak jest u was?

Faktycznie, są jakieś napisy w dziwnym języku, wygląda to na węgierski. Może jakiś podwykonawca?

koniu - 2011-05-31, 12:05

Kurcze nie zwróciłem uwagi dokładnie, ani też na instrukcję ... jak tylko obejrzałem, to oddałem facetowi z informacją że nie chcę :-P
Pawlo - 2011-06-01, 17:24

A ja mam z napisem Dacia montowane w ASO
yakov - 2012-05-07, 21:02

A ja się właśnie dowiedziałem, że cyt. "Owiewki 6001998298 brak w produkcji – koszt 207,43" (dane z ASO).
I co ja mam teraz zrobić? :cry:
Nie chcę Heko po opisywanych wcześniej problemach - chyba trzeba będzie zrezygnować.

BLACHA_997 - 2012-05-08, 09:55

Również miałem problem z owiewkami Heiko. Po ich zamontowaniu problem z dosunięciem przedniej szyby, która blokowała się - tak jak opisujecie na forum. Nawet byłem skłonny zamontować ASO-wskie znacznie droższe, ale uparłem się i to się opłaciło. Delikatnie pomogłem szybie dosunąć się do końca i tak zostało na kilka dni. Teraz już żadnego problemu z zamykaniem szyb :-) :-) oraz szczelnością. Podsumowując - biorąc pod uwagę ceny owiewek Heiko - mimo wszystko.
Daster - 2012-05-08, 11:40

Heko ≠ Heiko
http://www.heko.pl/index....ferta&idgrupy=4

BLACHA_997 - 2012-05-08, 13:30

Daster napisał/a:
Heko ≠ Heiko
http://www.heko.pl/index....ferta&idgrupy=4

Sorki mój błąd :oops: :oops: (z czytaniem nie tak) oczywiście chodzi o "Heko".

koniu - 2012-05-09, 12:54

Ja odpuściłem sprawę i jeżdżę bez :]
Crusher - 2012-06-17, 15:51

Trochę odkopuję temat, ponieważ zaczęłam zastanawiać się nad montażem owiewek. Uważałam to za świetny pomysł, ale jak poczytałam Wasze opinie, to już niekoniecznie mi się podoba. Co do samego montażu, to i tak byłyby oryginalne, montowane w serwisie. Tylko pytanie: czy aż tak bardzo ograniczają pole widzenia?
eplus - 2012-06-18, 20:03

W Skodzie Felce miałem jakiś czas owiewki - odczucie takie, że wprawdzie po otwarciu okna nie ma przeciągu, ale i cyrkulacja powietrza jest prawie żadna, tyko więcej jest huku z zewnątrz.
Dodatkowo elektryczne szyby przy nich głupiały (przeciążenie przy domykaniu), więc wkrótce się ich pozbyłem.
W Dusterze przy klimatyzacją sens jazdy z otwartymi oknami jest bardzo dyskusyjny, a więc i wszystkich akcesoriów okiennych także.

Dar1962 - 2012-06-18, 20:09

eplus napisał/a:

W Dusterze przy klimatyzacją sens jazdy z otwartymi oknami jest bardzo dyskusyjny

e tam :-P przy umiarkowanej temperaturze i znikomej prędkości szeroki i bardzo wygodny( zupełnie płaski) "parapet" w drzwiach, aż się prosi o zimny łokieć. Ja np po mieście (pardon - miasteczku ;-) ) często jeżdżę z całkowicie otwartym oknem.

magi - 2012-10-10, 08:57

Witam Serdecznie Wszystkich.
Wczoraj dostałem owiewki firmy "HEKO", które elgancko zamontowałem bez żadnych problemów. Jeżeli ktoś po montażu miałby problem przy zamykaniu szyb elektrycznych, to polecam delikatnie użyć WD-40. Ja tak zrobiłem i wszystko śmiga. Zalecam także, użyć więcej taśmy dwustronnej ale w przypadku przednich owiewek, z tylnymi nie ma problemu w ogóle.
Pozdrawiam

Dominus - 2012-10-10, 09:09

A ja zarzucę foto owiewek od Heko zamontowanych w DD.

Także polecam te owiewki. Gęściej poprzyklejałem taśmę dwustronną a odnośnie zamykania szyb elektrycznych także miałem problem z szybą od kierowcy. blokowała się "do połowy"
pomogłem je się zamknąć do końca a po godzinie uleżała się i wszystko ok.

wojtek_pl - 2012-10-10, 09:12

eplus napisał/a:
W Dusterze przy klimatyzacją sens jazdy z otwartymi oknami jest bardzo dyskusyjny, a więc i wszystkich akcesoriów okiennych także.

I owszem, ale przy bardzo marnej wentylacji spowodowanej praktycznie brakiem WYLOTU powietrza z kabiny otwarcie okien poprawia wentylację wnętrza.
Ale nie jest to argument za owiewkami. IMHO powodują zbyt duże pogorszenie widoczności poprzez 'pogrubienie' przednich słupków.

Dominus - 2012-10-10, 09:19

wojtek_pl napisał/a:
powodują zbyt duże pogorszenie widoczności poprzez 'pogrubienie' przednich słupków.

Mam już zamontowane 2tygodnie owiewki i nie odczuwam abym miał gorszą widoczność.
Tylko troszkę lusterko pasażera jest przysłonięte.

wojtek_pl - 2012-10-10, 09:21

Dominus napisał/a:
Czyli jednak jest ! :-)
Dominus - 2012-10-10, 09:26

Lusterko ale trochę :-P
magi - 2012-10-10, 12:31

Dominus napisał/a:
wojtek_pl napisał/a:
powodują zbyt duże pogorszenie widoczności poprzez 'pogrubienie' przednich słupków.

Mam już zamontowane 2tygodnie owiewki i nie odczuwam abym miał gorszą widoczność.

Bardzo fajna rzecz. Teraz chcę sobie zamontować termometr, czekam tylko na informacje od firmy, która ma to mi przesłać.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-10-11, 08:59 ]
Odpowiedź ws termometru: http://www.daciaklub.pl/f...p=144598#144598.

kris konin - 2014-05-22, 19:06
Temat postu: owiewki duster - kto posiada ?
czy mamy kogos kto ma owiewki założone na dusterze. chciałem kilka fotek zobaczyć i wrażenia jakie z tego wynalazku.

lubie jeździć z uchylonymi oknami, do pracy jade 10-15 minut więc klimy nie po co włączać

laisar - 2014-05-22, 20:43

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + owiewki
=
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=505

RamoDuster - 2014-05-23, 09:57
Temat postu: Re: owiewki duster - kto posiada ?
kris konin napisał/a:
lubie jeździć z uchylonymi oknami, do pracy jade 10-15 minut więc klimy nie po co włączać
Ja co prawda nie mam Dacii (tzn MLP ma ale rzadko daje mi pojeździć) ale w Sharanie spisują się znakomicie. Przede wszystkim można uchylić okna jak pada deszcz i szyby parują. To samo na postoju. Można sobie odpuścić tylne bo raz że rzadko się używa a dwa że wymagają mocowania spinkami zamiast luźnego "wsadu". Ogólnie - polecam (co do wyglądu "de gustibus non disputandum")
Paweł - 2014-05-24, 07:11

Mam w Focusie i Sanderce też założyłem,
Można zostawić z lekko uchylonymi szybami, nie napada a będzie trochę chłodniej
W mieście jeżże z uchylonymi szybami,tak żę przez owiewki nie widać uchylenia
Jedna wada przy większych szybkosciach powyżej 120 trochę większy szum, zmieniają trochę aerodynamikę

corrado - 2014-05-24, 07:20

Cytat:
Jedna wada przy większych szybkosciach powyżej 120 trochę większy szum

Ta cecha dyskwalifikuje je w i tak głośnej D. Duster 8-)

kris konin - 2014-05-25, 18:32

rzadko jeżdżę szybciej niz 120 km/h i w nosie mam takie opowieści
bossboss - 2014-05-31, 10:04

jak dla mnie to zbędny dodatek. lubię jeździć z otwartym oknem i owiewki mi nigdy nie były potrzebne--szkoda na to kasy
ahhhreccek2710 - 2016-07-26, 10:36

Witam,

Ja się pokusiłem o owiewki HEKO, przyszły i zamontowałem :) Wszystko poszło jak z płatka, mam tylko problem z drzwiami przednimi od strony pasażera. Przy zamykaniu szyby owiewka o nią haczy, uniemożliwiając zamknięcie okna bez odgięcia owiewki. Ale montowałem 30 min temu, gdzieś czytałem, że owiewka powinna się uleżeć, póki co nie mam potrzeby używania autka przez 48h, zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)
PS. HEKO oferuje także do Sandero II osłonę chłodnicy (zimową), z wiadomych względów jeszcze nie montuję ;)
Pozdrawiam wszystkich :)

maro_1955 - 2016-07-26, 19:34

U mnie pasowały tak sobie, ale nie zacinają się. Choć raz tylna wysunęła się przy otwieraniu okna hahaha. Dobrze, że często nie otwieram okien z tylu.
Natomiast podejrzewam samoczynne otwieranie się tego z lewej strony i wydawało mi się, że instalowanie owiewki uniemożliwi jego samoczynne opadanie.

lukaszbogacz - 2016-11-29, 13:05

A czy ktoś mający owiewki HEKO w Lodgy mógłby się podzielić wrażeniami z montażu i użytkowania? Niedługo odbieram samochód więc fajnie by było wiedzieć, czy warto to zamontować, czy lepiej odpuścić :-)
maro_1955 - 2016-11-29, 17:06

Dodam, że prawa owiewka w Dusterze trochę przeszkadza w kontroli prawego lusterka.
Przeszkadzała, ograniczała widoczność, teraz przyzwyczaiłem się.

parcink - 2017-01-23, 19:08

lukaszbogacz napisał/a:
A czy ktoś mający owiewki HEKO w Lodgy mógłby się podzielić wrażeniami z montażu i użytkowania? Niedługo odbieram samochód więc fajnie by było wiedzieć, czy warto to zamontować, czy lepiej odpuścić :-)

Posiadam w Dokkerze, polecam, nic nie zasłaniają po nie całym roku wyglądają jak nowe.
Zamawiałem bezpośrednio u producenta, przyszły całe i zdrowe z przesyłka wyszły troszkę taniej niżeli na naszej giełdzie czy w innych sklepach stacjonarnych

arczi_88 - 2017-01-23, 19:19

Heko dalej te owiewki ma montowane na takie blaszki i taśmę dwustronną? Szyba chodzi luźno czy raczej obciera? Kiedyś się zastanawiałem nad tym tak długo, że o tym zapomniałem :-D poproszę jakieś foto w wolnej chwili jak wyglądają :))
maro_1955 - 2017-01-23, 23:27

arczi_88 napisał/a:
Heko dalej te owiewki ma montowane na takie blaszki i taśmę dwustronną? Szyba chodzi luźno czy raczej obciera? Kiedyś się zastanawiałem nad tym tak długo, że o tym zapomniałem :-D poproszę jakieś foto w wolnej chwili jak wyglądają :))

Tak, blaszki i taśma dwustronna. Szyba chodzi luźno.
Zdjęcia w wolnej chwili po umyciu auta :roll:

parcink - 2017-01-24, 08:51

Dokładnie tak jak pisze maro , u mnie także bez problemu właśnie te blaszki robią robotę by nic nie obcierało, w Qubo miałem tylko taśmę i tam czasami potrafiło coś zaskrzypieć przy domykaniu
parcink - 2017-01-24, 18:46

arczi_88 - 2017-01-24, 18:50

O dzięki za fotki :)
parcink - 2017-01-24, 19:11

arczi_88 napisał/a:
O dzięki za fotki :)

Nie ma problemu ;-) zrobiłem takie które według mnie odzwierciedlają problem z zasłanianiem lusterek , u mnie nie występuje takie zjawisko

Fruxo - 2018-05-08, 16:59

chce kupić owiewki aby uchylać okno pod pracą żeby w aucie nie było takiego zaduchy
ale czy faktycznie powodują one szumy powyżej 120 ?

dudu$ - 2018-05-08, 17:59

W swoim MCV II posiadam owiewki na 4 szyby. Na pewno jest trochę głośniej przy uchylonych oknach niż podczas jazdy bez nich ale to normalne, w końcu wystają trochę za bryłę auta.
kicpra - 2018-05-08, 18:53

Kupuj i się nie zastamawiaj, ja większego szumu nie zaobserwowałem.
Fruxo - 2018-05-08, 20:49

chodzi mi o jazdę przy zamkniętych oknach przy 140
oczywiste jest że przy otwartych jest głośno

Fruxo - 2018-06-07, 20:28

Ale lipa owiewki zasłaniają pół lusterka prawego w dusterze
traks - 2018-12-01, 11:47

http://www.daciaklub.pl/f...ghlight=owiewki

Dlatego nie kupuję Heko, tylko klejone.

majkel - 2018-12-01, 12:01

traks, pokaż linka do takich jakich używasz ? :-)
traks - 2018-12-01, 12:05

https://images84.fotosik.pl/1075/036433de23dc6517med.jpg

https://images84.fotosik.pl/1075/37aa0bc576d04ca9med.jpg

majkel - 2018-12-01, 12:06

Teraz rozumiem - dzięki !.
Atlik - 2019-03-17, 21:39

Dołożyłem owiewki na przednie szyby, mimo postępowania z instrukcją, ostatni moment szyby trzeba powoli domykać, gdyż jest tam pewien opór. W zafirze również tak miałem, ale z czasem się to wyrobiło. Nie wiem czy ktoś się jeszcze w owiewki bawi przy klimie, ale ja tam lubię mieć lekko uchylone okno.
marko - 2019-05-16, 16:31

Dołożenie kilku milimetrów w postaci owiewki zawsze spowoduje delikatny opór w ostatniej fazie domykania szyb.
Dziś założyłem komplet do Sandero i podobnie jak u kolegów piszących wcześniej prawe lusterko jest lekko przysłonięte owiewką. Problem występuje również w Lodgy. Zaczynam się zastanawiać czy problem tkwi w owiewkach czy w lusterkach. Owiewki w obrębie lusterek są wyprofilowane zgrabnie wyprofilowane i teoretycznie nie powinny utrudniać widoczności. Zastanawiam się czy lusterka w naszych Daciach nie są zbyt blisko nadwozia.
Pamiętam, że mój polonez miał również owiewki i nie powodowały one ograniczenia widoczności prawego zwierciadła.
Generalnie owiewki jak dla mnie są przydatne, ponieważ mogę podczas jazdy uchylić odrobinę szybę i nie powoduje to przeciągu w kabinie. Bez owiewek zdecydowanie bardziej odczuwa się uchylone okna. Poza tym to same utrudnienia przy myciu szyb czy skrobaniu w czasie zimy. Na plus poprawia wygląd mojej Sanderki. Czarne owiewki przy czarnym kolorze lakieru wyglądają jak by tam były od nowości.

EBmazur - 2019-05-16, 17:00

Cytat:
Zaczynam się zastanawiać czy problem tkwi w owiewkach czy w lusterkach.
Jakby nie patrzeć , najpierw było auto Tu konkretnie dacia ) , a później ktoś zaprojektował i wykonał do niego owiewki . To tak jakbyśmy narzekali , że mamy złe stopy nie pasujące do butów
marko - 2019-05-16, 19:24

Teoretycznie masz rację chociaż z tymi butami szczególnie, które są mocno niewygodne mówi się że but z miasta noga ze wsi. Jednak owiewka zasadniczo nie odbiega wizualnie od innych stosowanych w innych samochodach więc z czegoś ten problem wynika.
dudu$ - 2019-05-16, 19:38

Ja owiewki miałem w chyba każdym swoim aucie zarówno w Lodgy, MCV II czy np. w Lanosie i Cinquecento. W każdym z tych aut Prawe lusterko było delikatnie przysłonięte owiewką. Na początku wydaje sie to problematyczne ale po pierwszej jeździe człowiek się przyzwyczaja i nie ma z tym problemu
metalic - 2019-05-16, 19:51

Ja mam Heko i wyglądają super. Świetnie spasowane nie odstają tak jak te klejone. Faktycznie na początku trzeba było uważać z domykaniem szyb ale teraz już nie ma problemu.
https://photos.app.goo.gl/WZ6VeFjeXWj43UR26

nowy - 2020-07-14, 22:15

pozwoliłem sobie skopiować tematy w odp miejsce

dudu$ napisał/a:
nowy napisał/a:
A propos owiewek. Czy w upalne dni jest problem u Ciebie z zamknięciem szyby? Bo u mnie blokuje się właśnie na owiewce. :-x

Jeżeli blokuje się Tobie szyba o owiewkę to masz ją albo źle zamontowaną albo jest prostu z wadą fabryczną . Owiewki stosuje w swoich autach od 7-8 lat w tym w każdej Dacii jaka posiadałem ( MCV II, Lodgy i ponownie MCV II). Nie miałem nigdy problemów z otwieraniem czy zamykaniem szyb no chyba , że podczas montażu coś źle się zamontowały ale po poprawce jest idealnie

Generalnie to samochód wyjechał z salonu z owiewkami i do tej pory nie było problemów. No może raz jedna się lekko wysunęła i musiałem ją docisnąć. Mój problem pojawił się pod koniec czerwca, kiedy to zostawiam samochód w nasłonecznionym miejscu przez kilka godzin. Po powrocie otwieram drzwi, żeby przewietrzyć, no ale człowiek się spieszy i w czasie jazdy otwieram szyby. Kiedy klima nabiera mocy i leci już zimne powietrze, zamykam szyby no i jest problem, bo na końcówce zamykania rant szyby haczy o rant owiewki, zarówno lewa jak i prawa strona.

Łukasz_M - 2020-07-15, 08:18

Owiewki które ja kupiłem były wyszlifowane, tj ta krawędź owiewki do której dochodzi była ścieta tak że szyba się po niej ześlizguje. Ewidennie było to zrobione papaierem sciernym lub pilnikiem tj. Owiewki są tak modyfikowane dopiero po wyściu z formy i jest to ręczna robota. Może u Ciebie zostało to zrobione. Oczywiście mowa o krawędzi owiewki wchodzącej w słupek B i C. Masz założone spinki prawidłowo? - zadziorem do środka kabiny, do uszczelki a nie do owiewki, bo zadzior się nie wbija w plastik i spinka odstaje.
nowy - 2020-07-15, 20:21

Muszę sprawdzić, czy w ogóle mam spinki