DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Panda MyLife vs Tata Indica

wilanowiak - 2011-03-16, 18:27
Temat postu: Panda MyLife vs Tata Indica
[Wydzielone z tematu http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4491 ].

zastanawiam się poważnie nad indicą vistą benzyną za 28000 ( bez negocjacji ), temat ciekawie mi się czytało ale od grudnia żadnych nowych opinii więc aktualizuje :) Jakieś nowe opinie, własne doświadczenia ?

fi - 2011-03-16, 18:48

za 28 to raczej srednia oferta - mogli by 3 tysiace spuscic jeszcze, wtedy auto bedzie godne rozpatrzenia :-)
benny86 - 2011-03-16, 19:50

Wilanowiak ja znam gościa który jeżdzi od nowości starą Indicą (w grudniu 2008 kupił) i opróćz 2 przeglądów i sezonowej wymiany kół nic nie robi. W nowej jest silnik z fiata grande punto odchudzony o 2 KM, no i wykonanie o wiele lepsze.
Brałeś pod uwagę Pandę? Teraz jest fajna wersja MyLife z z klimą, radiem cd mp3 z rocznika 2011 za 29990zł. Możesz to użyć jako argument przy negocjacji ceny Indici Vista - że niewiele droższa, a z 2011 roku, znana marka, dostęp do zamienników lepszy --> może spuszczą cenę:)

wilanowiak - 2011-03-16, 21:18

benny86 napisał/a:
Wilanowiak ja znam gościa który jeżdzi od nowości starą Indicą (w grudniu 2008 kupił) i opróćz 2 przeglądów i sezonowej wymiany kół nic nie robi. W nowej jest silnik z fiata grande punto odchudzony o 2 KM, no i wykonanie o wiele lepsze.
Brałeś pod uwagę Pandę? Teraz jest fajna wersja MyLife z z klimą, radiem cd mp3 z rocznika 2011 za 29990zł. Możesz to użyć jako argument przy negocjacji ceny Indici Vista - że niewiele droższa, a z 2011 roku, znana marka, dostęp do zamienników lepszy --> może spuszczą cenę:)

Kurde jakoś wcześniej nie zakodowalem że pandy takie tanie są np. http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17149092.html , demonstracyjny z klimą i radiem za 24500.
Znalazłem też nową indicę vistę z 2010 za 25000zł. Lepsze wyposażenie i mocniejszy silnik visty ( choć bez radia ) z drugiej strony Pandy też mają dobre opinie i tak jak napisałeś znana marka, dostęp do zamienników lepszy i więcej ASO w Warszawie ( Tata ma w Wawie w al. jerozolimskich z cenami usług Mitsubishi ).

Cendra - 2011-03-16, 21:26

wilanowiak napisał/a:
Kurde jakoś wcześniej nie zakodowalem że pandy takie tanie są np. http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17149092.html , demonstracyjny z klimą i radiem za 24500.

Ale Panda MyLife ma mocniejszy silnik niż ten prezentowany na aukcji (stare 1.1 fire).
Moim zdaniem warto dopłacić i mieć auto z rocznika 2011 z mocniejszym motorkiem :)

benny86 - 2011-03-16, 21:27

Nie mam nic do TATY, ale przy porównywalnej cenie brałbym Pandę. Do wspomnianych zalet trzeba też doliczyć jeszcze jedną - o wiele łatwiejszą sprzedaż na rynku wtónym. Radio to akurat średni argument bo za 300-400zł kupisz całkiem sensowne.
Jeśli zdecydujesz się na Pandę to skontaktuj się z Centrum Sprzedaży Fiat Auto Poland w Bielsku-Białej, czasami można znależć tam tańsze oferty niż u dealera i to nawet po 3 tys. zł na grande punto estiva blue and me. Po taki upust warto się pofatygować nawet ze stolicy:)

wilanowiak - 2011-03-16, 21:56

benny86 napisał/a:
Nie mam nic do TATY, ale przy porównywalnej cenie brałbym Pandę. Do wspomnianych zalet trzeba też doliczyć jeszcze jedną - o wiele łatwiejszą sprzedaż na rynku wtónym. Radio to akurat średni argument bo za 300-400zł kupisz całkiem sensowne.
Jeśli zdecydujesz się na Pandę to skontaktuj się z Centrum Sprzedaży Fiat Auto Poland w Bielsku-Białej, czasami można znależć tam tańsze oferty niż u dealera i to nawet po 3 tys. zł na grande punto estiva blue and me. Po taki upust warto się pofatygować nawet ze stolicy:)

Co do cen porownywalnych to jednak jest różnica bo panda nówka nie demonstracyjna z klimą to widziałem za 27500 http://otomoto.pl/fiat-panda-C17284132.html, indice viste nówke ale z 2010 znalazłem za 25000 ( normalnie cena 28000 ). Może gdzieś w ogloszeniach jest nówka panda z klimą za mniej niż 27500, nie szukalem dziś bardzo uważnie. Ale na tym przykladzie silnik i wyposażenie na plus visty. Silnik lepszy w pandzie to już pewnie cena ze 30000zł +. Gdybym trafil sandero z klimą nówke do 31000 to biore w ciemno :)

wilanowiak - 2011-03-16, 22:03

Cendra napisał/a:

Ale Panda MyLife ma mocniejszy silnik niż ten prezentowany na aukcji (stare 1.1 fire).
Moim zdaniem warto dopłacić i mieć auto z rocznika 2011 z mocniejszym motorkiem :)

Tak, ta panda ma silnik porównywalny z indicą, jest z 2011, ale jest już 5000zł droższa ( niż moja indica z ogloszenia, rocznik 2010 ) Ma klime i radio, 1 poduszke, Vista: klima, bez radia, 2 poduszki, 4 szyby elektryczne, światla przeciwmgielne ( nie wiem czy w Pandzie są). Ciężkie te decyzje są:)

benny86 - 2011-03-16, 22:08

wilanowiak napisał/a:
Gdybym trafil sandero z klimą nówke do 31000 to biore w ciemno :)

Hmmm... Arctica+lakier metalik - rabat na wyprzedaży (2tys. zł??)=32-33tys. zł??? Autko o wiele większe, ale wyprzedaż dopiero pdo koniec roku, a i rabaty niepewne u Dacii... Panda i Vista natomiast są do wzięcia od ręki w chwili obecnej, a to może mieć znaczenie jeśli potrzebujesz już teraz autka

wilanowiak - 2011-03-16, 22:14

benny86 napisał/a:
wilanowiak napisał/a:
Gdybym trafil sandero z klimą nówke do 31000 to biore w ciemno :)

Hmmm... Arctica+lakier metalik - rabat na wyprzedaży (2tys. zł??)=32-33tys. zł??? Autko o wiele większe, ale wyprzedaż dopiero pdo koniec roku, a i rabaty niepewne u Dacii... Panda i Vista natomiast są do wzięcia od ręki w chwili obecnej, a to może mieć znaczenie jeśli potrzebujesz już teraz autka

Potrzebuje autko kupić do 2 miesięcy od teraz ale lepiej szybciej niż później :)

benny86 - 2011-03-16, 22:25

Powiem tak: jeśli możesz wyłożyć te 30tys. zł na Pandę MyLife, to tutaj bym się nie zastanawiał i brał ją. Jeśli natomiast liczy się jak najniższa cena już bym musiał główkować nad decyzją. Zakładam, że auta nie potrzebujesz do ścigania się, więc nawet ten 1.1 fire będzie ok pod względem osiągów. Mówiłeś o Indice Vista za 25 tys. zł - cena zawiera dopłatę za lakier metalik? Jeżeli nie, to chciałbyś/jest dostępny lakier zwykły?
Ogólnie przy tak niewielkiej cenie optowałbym jednak z Pandą, tutaj masz mocniejszy silnik z 2010r i niecałe 28 tys. zł :
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17958571.html
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17853349.html

wilanowiak - 2011-03-16, 22:34

benny86 napisał/a:
Powiem tak: jeśli możesz wyłożyć te 30tys. zł na Pandę MyLife, to tutaj bym się nie zastanawiał i brał ją. Jeśli natomiast liczy się jak najniższa cena już bym musiał główkować nad decyzją. Zakładam, że auta nie potrzebujesz do ścigania się, więc nawet ten 1.1 fire będzie ok pod względem osiągów. Mówiłeś o Indice Vista za 25 tys. zł - cena zawiera dopłatę za lakier metalik? Jeżeli nie, to chciałbyś/jest dostępny lakier zwykły?
Ogólnie przy tak niewielkiej cenie optowałbym jednak z Pandą, tutaj masz mocniejszy silnik z 2010r i niecałe 28 tys. zł :
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17958571.html
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C17853349.html

To są metaliki ? Fajne oferty rzeczywiście, 3000zł droższe od indici, silnik porównywalny do visty, wyposażenie nieznacznie gorsze, miejsca w środku sporo mniej ale za to fiat bardziej sprawdzony jeśli chodzi o awaryjność przy dużych przebiegach, większa dostępność zamienników i ASO.

jjmalin - 2011-03-19, 13:42

w nowej Viscie jest fajny patent: wycieraczki są po lewej stronie a światła i kierunkowskazy po prawej ...
benny86 - 2011-03-19, 13:57

Temat już poruszany co najmniej 3 razy - mają to zmienić
wilanowiak - 2011-03-20, 08:44

W związku z tym że tamta indica vista za 25000zł. już jest nieaktualna zdecydowałem się na pande 1,1 z klimą za 27500szt. Tamta panda 1,2 za 27890 już nieaktualna tez. Ta panda co ją biore w b.brzydkim kolorze: tym zółtym :( Ale wyboru roczników 2010 już nie ma wielkiego w mazowieckim. Na Śląsk po czerwoną, droższą o 500zł nie chce mi się jechać :)
maciek - 2011-03-20, 09:09

a nie skusił byś się na Pande myLife :?: za 29990zł
benny86 - 2011-03-20, 13:20

Moim zdaniem świetny wybór. 54 kucyki w pandzie naprawdę dają radę, silnik znany i sporo zamienników do niego, ogólnie bezproblemowe autko. Kiedy odbierasz?
wilanowiak - 2011-03-20, 18:04

benny86 napisał/a:
Moim zdaniem świetny wybór. 54 kucyki w pandzie naprawdę dają radę, silnik znany i sporo zamienników do niego, ogólnie bezproblemowe autko. Kiedy odbierasz?

Dzwoniłem w sobote przed zamknieciem salonu i była dostępna jeszcze. Jutro rano dzwonię ze stwierdzeniem " jak dorzucacie radio i dywaniki gumowe to jestem za pół godziny i wpłacam zaliczkę". Myslę że się zgodzą. Biore dokumenty, jade na drugi dzien rejestrować i odbieram z salonu. Nastepnego dnia ubezpieczenie ( chyba ze bez ubezpieczenia mnie nie wypuszcza z salonu to kolejnosc odwrotna )
My lifa za 30000 nie chce bo różnica roku za 2500zł drożej dla mnie sie nie opłaca bo sprzedawać mam nadzieje pandy nie bede.

benny86 - 2011-03-20, 18:20

Ubezpieczenie bezwzględnie w tym samym dniu co rejestracja!!! Przy odbiorze stałego DR będą sprawdzać czy daty się pokrywają -jeśli nie, wysyłają zawiadomienie do UFG...
wilanowiak - 2011-03-20, 18:23

benny86 napisał/a:
Ubezpieczenie bezwzględnie w tym samym dniu co rejestracja!!! Przy odbiorze stałego DR będą sprawdzać czy daty się pokrywają -jeśli nie, wysyłają zawiadomienie do UFG...

Aha, czyli rejestracja, wieczorem ubezpieczenie a następnego dnia rano odbiór.

Rysiob - 2011-03-20, 21:54

Cytat:
My lifa za 30000 nie chce bo różnica roku za 2500zł drożej dla mnie sie nie opłaca bo sprzedawać mam nadzieje pandy nie bede.

Ale w cenie MyLife (czyli klima + radio mp3) masz mocniejszy silnik 1.2/69 KM, a więc +14 KM. W mieście różnica może żadna, ale na trasie te kilkanaście kucyków może się przydać.

maciek - 2011-03-20, 21:59

a ma ktoś jakiś katalog od nośnie Mylife? bo strony fiata nie ogarniam
r_lukas - 2011-03-30, 20:02

Polecam Pandę - co prawda mam 1,1 ale jest naprawdę ok, do setki niecałe 14 sec a prędkość na trasie spokojnie 140 trzyma :lol: max poki co 170 km/h. Obecnie z PB jest tylko 1,2 69 km więc powinno być nawet lepiej. Moja ma już 90 tys km zrobione i dalej wygląda i sprawuje się jak nowa... Tate ost oglądałem na targach w Poznaniu. Sory ale jakość spasowania elementów nadwozia jest bardzo słaba... Niestety była zamknięta, więc trudno coś powiedzieć o wnętrzu ale na forach nie brakuje zdjęć niedoróbek;p
benny86 - 2011-03-30, 20:49

Pandą 1.1 na trasie "spokojnie 140" --> widzę że humor ludziom dopisuje:) no chyba ze ktoś się przesiada seicento 900 lub 126p. Ojciec to miał jako służbówkę i osiągi akurat beznadziejne powyżej 80km/h. Jeśli ten samochód jedzie 170km/h (co może być tylko i wyłącznie wartością licznikową) to moim aveo powinienem 200 jak nic śmigać:)
Plastiki - w Viści widziałem tylko w salonie w egzemplarzu wystawowym (nie w użytkowanym już egzemplarzu) i są takie sobie - ani dobre ani złe, ale uwzględniając cenę nie mam zastrzeżeń. We wspomnianej Pandzie w zimie plastiki dają niezły koncert - serwis próbował coś robić, ale to tylko strata czasu...

DrOzda - 2011-03-30, 21:40

1.1 to już resztkówki bo nie spełnia Euro V.
Fajne ceny na Pandy będą jak makaroniarze zaczną robić Pandę 2 we Włoszech - u nas będą jakiś czas robić starą wersję sporo tańszą.

wat - 2011-03-30, 22:15

panda raczej tańsza juz nie będzie tylko ta nowa podrożeje, chyba ze znowu w jakis magiczny sposób zejdą z kosztów, jakis czas temu fiat przestał lakierować komorę silnika, a grande jak zobaczyłem wykończenie pod maska i odprychy po spawaniu to odpusciłem sobie to auto za taką kase
pozatym panda jak na taki mały motorek to stanowczo za dużo pije wg mnie przynajmniej o dwa literki bo mi na trasie max do 5,5 schodziła miasto 7-8 zima lepiej nie liczyć

benny86 - 2011-03-30, 22:21

Jeśli chodzi o najtańsze pandy to widziałem golasa za 24 tys. zł (2 kolory do wyboru) za 25,5 tys. zł ze wspomaganiem i lakierem metalik (kilka kolorów nie pamiętam już jakie). Sąsiad kilka godzin po mojej wizycie w salonie odbierał swoją pandę i mówił że 3 z nich w między czasie były już zamówione (kartka za szybą)...

Jak dla mnie to Panda 1.1 to dobre auto, tylko niektórzy potencjalni kupujący chca mieć jednocześnie: baaaaardzo niską cenę, co najmniej zadowolające osiągi i jeszcze dobre wyposażenie --> sory, ale tak się nie da...

maciek - 2011-03-30, 22:31

DrOzda napisał/a:
Fajne ceny na Pandy będą jak makaroniarze zaczną robić Pandę 2 we Włoszech - u nas będą jakiś czas robić starą wersję sporo tańszą.

będzie tańsza i lepsza ta nasza. Ja włosi zaczną ją produkować to chyba znowu prawie zbankrutują jak to było z Stilo :mrgreen:

Jeśli miałbym wybierać to bym wybrać Panda czy Tata wybrałbym i10, Picanto czy Sparka

DrOzda - 2011-04-04, 10:27

maciek napisał/a:

Jeśli miałbym wybierać to bym wybrać Panda czy Tata wybrałbym i10, Picanto czy Sparka

Hmm no nie wiem Panda Mylife jednak jest od i10 z rocznika 2011 tańsza o 10 tys a od Sparka i Picanto o jakieś 3 tys. (pierwsze wersje z klimą w standardzie). - odliczone standardowe rabaty, wiem że można utargować więcej ale jakieś porównanie musi być.
Chyba będzie Panda w rodzinie, czas oczekiwania na Sandero i brak sensownych ofert na rynku wtórnym zadecydował :)
Wiem że jest mniejsza ale to dla kobiety do miasta, jest jeszcze większy samochód pod ręką na inne okazje.
Zaletą Pandy jest dobre trzymanie wartości , gołe modele z 2004 są w cenie Loganów 2005 - 2006 !!!

benny86 - 2011-04-04, 10:48

DrOzda, czyli skłaniasz się u wersji mylife? Nie wiem czy ta cena 29 990zł zawiera dopłatę za lakier metalik (sporo producentów nie uwzględnia tej ceny w materiałąch reklamowych), ale nawet jeżeli nie to i tak dobra oferta.
DrOzda - 2011-04-04, 11:05

Tak Mylife.
Dopłata za metalik 1500 - chyba będzie bo podoba się ten kolorek:

zobaczymy może coś się uda wynegocjować oprócz dywaników ;)
Dopłaty za metalik chyba Kia nie bierze tylko ....

r70 - 2011-04-04, 11:07

wat napisał/a:
pozatym panda jak na taki mały motorek to stanowczo za dużo pije wg mnie przynajmniej o dwa literki bo mi na trasie max do 5,5 schodziła miasto 7-8 zima lepiej nie liczyć

To co ? samochód za takie pieniądze, z taka technologią pod maską, z taką areodynamiką, miał spalać na "ekonomicznej" trasie 3.5l a w mieście średnio 5-6l ?

benny86 - 2011-04-04, 11:10

Jak dla mnie rewelacyjny kolor, a same auto też dobre. Niestety w tej cenie nie kupi się auto spalającego mniej niż lupo sdi:)
DrOzda - 2011-04-04, 11:12

Spoko , ten silnik 1.2 69 kucy jest podobno sporo lepszy od starych fire - doszły zmienne fazy rozrządu i większy stopień kompresji - podobno zużycie paliwa jest zauważalnie niższe.Jeden minus że nie można nawet dokupić centralnego zamka do Mylife - trzeba będzie założyć po zakupie ....
fi - 2011-04-04, 12:28

Jezdzilem Ka z 1.2 69KM - i powiem, ze marketing swoje, a rzeczywistosc swoje - silnik jest mulowaty i pali sporo - tyle samo spalil, co 1.2TSI w yeti pali :shock: A samochod mial dynamike sporo mniejsza niz yeti, wazac z 70-75% tego co skoda. Ogolnie to rozczarowalem sie bardzo silnikiem w Ka.
DrOzda - 2011-04-04, 12:45

O znowu fi :)
Jak można wogóle porównywać wolnossący silnik z downsizingiem turbodoładowanym ? Że ma taką samą pojemność ?
Zresztą w Fiacie 500 z tym silnikiem spalanie w mieście jest w granicach 7 litrów więc jakim cudem Yeti może w warunkach miejskich mniej palić ?

fi - 2011-04-04, 12:55

Ja nie jezdzilem po miescie, tylko trasy... Oba samochody srednio spalily 6.5 litra/100 km.

Oczywiscie, ze mozna, i trzeba, porownywac N/A z uturbionymi silnikami - widac przez to doskonale, jak duzo daje turbo. Dlatego fiatowi przydalo by sie szersze zastosowanie silnika twinair.

Tak na boku - w miescie yeti pali mi okolo 7.5 - 8 litra/100

DrOzda - 2011-04-04, 13:03

No i będzie dwucylindrowy twinair w nowej Pandzie. Zapewne cena również będzie sporo wyższa od starego modelu.
fi - 2011-04-04, 13:15

Moze z czasem, jak popularnosc wzrosnie, to i ceny spadna... a na razie pozostaje jezdzic zwyklym 1.2 i nie oczekiwac od niego cudow - tez bedzie dobrze ;-)
fi - 2011-04-04, 14:56

Aha - jeszcze odnosnie koloru - mam nadzieje, ze widzieliscie go na zywo, nie tylko na stronie fiata - jak kazdy kolor, troche inaczej wyglada na zywo - przyszlo mi do glowy, bo przed chwila kolo takiej pandy przejezdzalem :-)
maciek - 2011-04-04, 18:00

fi, masz racje kolor trzeba najpierw zobaczyć w rzeczywistości bo może okazać się zawodem wiem coś z autopsji :-?
a tak poza nawiasem ja bym negocjował żeby dali lakier gratis a bym dokupił przyciski na kierownicy od radia za 500zł przydaje się ;-)

maciek - 2011-04-04, 18:39

nie też elektrycznych szyb :-/
wat - 2011-04-04, 20:44

e tam w miśku najlepszy jest panoramiczny dach ale niestety słono kosztuje
DrOzda - 2011-04-05, 12:22

maciek napisał/a:
nie też elektrycznych szyb :-/

Niestety , suma plusów jednak jest większa niż minusów :)

r70 - 2011-04-05, 12:28

fi napisał/a:
Jezdzilem Ka z 1.2 69KM - i powiem, ze marketing swoje, a rzeczywistosc swoje - silnik jest mulowaty i pali sporo - tyle samo spalil, co 1.2TSI w yeti pali :shock: A samochod mial dynamike sporo mniejsza niz yeti, wazac z 70-75% tego co skoda. Ogolnie to rozczarowalem sie bardzo silnikiem w Ka.

Ja nie mam mam uprzedzeń ani nie jestem wybitmyn miłosnikiem żadnej marki, ale silnik 1.2TSI (105km) to jest najbardziej udana tej pojemności konstrukcja na rynku. Nie ma chyba wad, więc przy niej każdy inny silniczek wypadnie blado (dla tego 1.2tsi w moim jimny-m zdradziłbym chyba nawet diesla ;) )

fi - 2011-04-05, 12:46

Wady? A prosze bardzo:
- strasznie kaprysny (naprawde ciekawym jest obserwowanie jak sie po odpaleniu silnik zachowa - czy bedzie szarpal, czy moze wolne obroty beda 600 a nie 800 obrotow, czy jeszcze cos innego wymysli)
- woooolno sie nagrzewa

Poza tym to faktycznie radzi sobie niezle, nawet z tak duza buda jak Yeti (choc czasem, zwlasza z kompletem pasazerow na pokladzie, dostaje zadyszki), zadowalajac sie przy tym umiarkowanymi ilosciami paliwa. I jak na razie jest bezobslugowy - oleju w ogole nie ubywa, choc czasem go naprawde mocno przegonie. A jak bedzie w przyszlosci - tego jeszcze nikt nie wie. Testuje na sobie :roll:

maciek - 2011-04-06, 19:06

wie ktoś jaki stosunek ma Fiat do LPG
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C18340693.html

a centralny i szyby elektryczne chyba się kiedyś pojawią
http://www.fiat.pl/katalo...cennik_2011.pdf
są to opcje tymczasowo niedostępne dla wersji MY LIF

fi - 2011-04-07, 08:30

Czy ja dobrze widze, ze w MyLife nie ma mozliwosci posiadania gniazdka 12V?? Przeciez to chore
DrOzda - 2011-04-07, 11:56

No nie ma , jest inna trochę konsola nad tunelem pod gniazdko. Ale można dołożyć w ASO - koszt 50 PLN plus cena gniazdka tyle że montują wtedy nad półką w desce obok pasażera.
wat - 2011-04-07, 12:30

nie koniecznie zmieniasz tunel srodkowy w aso koszt 50 pln plus gniazdo jak dobre trafisz masz okablowania( ja miałe) podłanczas na kostkach prykręcasz i cieszysz się gniazdem 12V
DrOzda - 2011-04-07, 12:33

Taki tani ten tunel ? To tym bardziej nie rozumiem fabrycznego +200 PLN :)
wat - 2011-04-07, 12:56

ja tyle za swój płaciłem w trans auto także czasem u dilerów cuda się zdażają a montaż 15 minut, zabawa się zaczyna jak nie ma instalki podprowadzonej ale też nie zajmóje to nie wiadomo ile na forumie pandy są manuale fajne porobione więć jest z czego młpować ;-)
benny86 - 2011-04-07, 13:56

maciek napisał/a:
wie ktoś jaki stosunek ma Fiat do LPG

Euromot w Żorach (dealer Fiata) montuje ale za Landi Renzo Omegas chcą od 4 do 4500zł (cena u mojego gazownika który ma autoryzację LR to 2990zł). Nie wiem tylko jak wygląda sprawa gwarancji (czy zachowuje się fabryczną czy dealer udziela "swojej")

DrOzda - 2011-05-19, 22:12

Ostatecznie wybrano inny kolor - szary elektrokesz :)
W sumie fajny choć plastiki gorsze niż w daćkach , natomiast wykładziny to przypominają geowłókninę stosowaną przy budowie dróg - to co mam w Loganie to perski dywan w porównaniu z tym czymś.
No i koniecznie trzeba wymienić ten tunel środkowy na dłuższą wersję , raz że gniazdo 12V , dwa że zakrywa takie wyprofilowane badziewie z tej włókniny ....

Silnik ma niezłego kopa - bez porównania ze starymi 1.1 czy 1.2 w Pandach czy Seicento.

benny86 - 2011-05-19, 22:19

Świetne autko, zwłąszcza jako drugie w rodzinie:) Jakbyś porównał osiągi i spalanie loganki z Pandą to jest duża różnica na korzyść któregoś auta?
DrOzda - 2011-05-19, 22:23

Poniekąd w rodzinie bo u rodziców :)
Na razie to nie ma co porównywać bo ma 10 kilometrów na liczniku.
Ale z pewnością pali mniej - Logan za cholerę nie chce zejść poniżej 9 litrów z tymże ja niemal non-stop jeżdżę w mniejszych czy większych korkach na dość krótkich dystansach.

mrówa - 2011-05-20, 08:12

DrOzda, to mnie pocieszyłeś, bo zaczęłam się już zastanawiać jak z emeryckiego stylu jeżdżenia przejść na superemerycki, żeby to spalanie bardziej spadło. :roll: Szczególnie po przeczytaniu niebotycznych osiągów innych forumowiczów. Co prawda brałam poprawkę na te warunki właśnie, w których jeżdżę, ale przyznam że trochę nie dawało mi to spokoju :-P
Trochę pocieszający był fakt, że wyliczając spalanie w trasie, poza miastem było przyzwoicie, coś ponad 5l na 100km.

maciek - 2011-05-20, 11:15

DrOzda, dał byś rade jeszcze cyknąć zdjęcie na konsole centralną :?:
DrOzda - 2011-05-20, 11:37

maciek napisał/a:
DrOzda, dał byś rade jeszcze cyknąć zdjęcie na konsole centralną :?:

Pewnie tak z tymże nie wiem kiedy będę miał okazję :)
Ale wygląda dokładnie jak np. ten:
http://otomoto.pl/fiat-pa...-C18680101.html

benny86 - 2011-05-20, 11:42

W testach Pandę często krytykowana za to, że ułożenie skrzyni biegów ogranicza miejsce na wysokości kolana kierowcy. Jest to prawda czy raczej dziennikarski przytyk?
DrOzda - 2011-05-20, 11:55

No przy moich 190 cm niestety uderzam prawym kolanem w obudowę centralnej konsoli. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i odsunięcia fotela.
Swoją drogą przy takich cenach to Dacia żeby być konkurencyjna musiałaby swoje miejskie wozidło uplasować na poziomie 20 tys. PLN golas i 25 wersja z klimą i paroma gadżetami.
No i czas oczekiwania niech się stanie rozsądny bo pół roku to wieczność - tu też czekaliśmy miesiąc ale to ze względu na mało popularny kolor. Chodliwy można mieć w tydzień.

fi - 2011-05-20, 12:20

"Chodliwy" to znaczy taki, ktory szybko ukradna? :-)

Natomiast co do silnika - jestem zaskoczony zaskoczeniem dynamika - ja mialem wprost odwrotne odczucia, ze to mul jest. Ale z drugiej strony jestem rozpieszczony TSI...

DrOzda - 2011-05-20, 12:25

fi - w porównaniu do 1.1 54 KM czy 1.2 60 KM jest wyraźnie lepiej zwłaszcza przy rozpędzaniu od zera. Możliwe że przełożenia w skrzyni są też nieco inne.
Zresztą 69 KM z 1.2 w silniku 8V to jest zupełnie przyzwoity wynik.
O tu jest wykres mocy i momentu tego silnika - ma fajną płaską charakterystykę już przy niskich obrotach - prawie jak Diesel :-P :

fi - 2011-05-20, 12:57

Ja jezdzilem z tym silnikiem w Fordzie Ka - wiec aucie blizniaczym (moze ciezszym?) i wlasnie niczym nie zachwycal - mulasty byl i palil calkiem sporo - ale to jak mowie, po przeskoku z TSI raczej niedoladowana benzyna nie ma szans pozostawic dobrego wrazenia.
matucha - 2011-05-20, 17:36

Ja mam 195cm i Pandą mi się bardzo dobrze jeździło. Co do dynamiki - od 0 do 60 mała rakieta :-P , a miałem silnik 1,1. Jak dla mnie wysoki lewarek od biegów to tylko na Plus. Byłem zadowolony z auta na tyle, że gdyby moja sztuka miała klimę, to bym Dacią nie jeździł pewnie teraz :-P
jjmalin - 2011-05-21, 12:08

można prawą nogę przynajmniej oprzeć. spędziłem w tym aucie dość sporo jako kierowca w pizerii ( pół roku roboty )
DrOzda - 2011-05-25, 12:11

http://www.autoinfo.pl/1-...ego-fiata-panda

Jak tak będzie wyglądała nowa Panda to starej wróżę świetlaną przyszłość.
I niech ktoś mi powie że Logan Ph1 jest paskudny przy tym czymś.

benny86 - 2011-05-25, 12:49

Przecież to tylko wydumane wizje nie zawsze rozgarniętych dziennikarzy... Jeśli wersja produkcyjna będzie miała wspólnego z tymi fotkami tyle co seryjny duster z conceptem to na razie nie wiadomo nci o wyglądzie nowej pandy:)
DrOzda - 2011-05-25, 15:04

Wizja jak wizja to "modelling" na podstawie zdjęć karoserii bez drzwi błotników i maski. Sylwetka wiele się już nie zmieni.

Cendra - 2011-05-25, 19:18

Czy tak nie miało wyglądać nowe Uno :?:
http://i.pinger.pl/pgr195...egowskie_01.JPG
Tu jak Stepway: http://froog.com.br/wp-co...11/uno-2011.jpg

maciek - 2011-05-25, 20:07

Cendra napisał/a:
Czy tak nie miało wyglądać nowe Uno
http://i.pinger.pl/pgr195...egowskie_01.JPG
Tu jak Stepway: http://froog.com.br/wp-co...11/uno-2011.jpg

Cendra,
zaskakujące bo tak w rzeczywistości wygląda
http://ofertas.fiat.com.b...etalhes/?id=557
http://ofertas.fiat.com.b...etalhes/?id=588

_Big_Mac_ - 2011-05-25, 22:19

Paskudny :)
DrOzda - 2011-05-26, 11:08

Nowe Uno nie ma okienka w tylnym słupku. Zresztą już jeździ w Brazylii.
benny86 - 2011-05-26, 11:20

Jak dla mnie nie taka brzydka ta nowa Panda, choć z ostateczną oceną poczekam aż zobaczę life w salonie
maciek - 2011-07-18, 19:22

odświeżę temat
Fiat Panda MyLife ma już więcej opcji np. :
Pakiet Komfort: uchwyty dla pasażerów, regulacja wysokości przednich pasów bezpieczeństwa - 300 zł
Centralny zamek z pilotem w kluczyku 500 zł
Lusterka regulowane elektrycznie w kolorze czarnym 500zł
Elektrycznie sterowane szyby z centralnym zamkiem 1200zł
Gniazdo z zasilaniem 12v 200zł

Tata

maciek - 2011-07-18, 19:29

jak by miał wybierać wybrał bym Fiata Pandę
1. Podoba mi się
2. za około 32.500zł można mieć całkiem fajne autko na miasto i nie tylko :mrgreen:
3. Brakuje mi dzisiaj 18tys. ktoś pożyczy :-D

DrOzda - 2011-07-19, 11:15

Rodzice wybrali się Pandą do Hamburga. 160 km/h według licznika i jeszcze podobno było trochę pod pedałem , ale że na dotarciu to ojciec nie cisnął :) Przy ok. 120-130 po autostradzie pali jakieś 6 litrów. Po mieście około 7 litrów. Całkiem udany ten silnik po upgradzie do Euro5. Gdyby Renault zrobiło coś podobnego ze starym 1.4 i tenże miał te 85 koni to chyba byłoby to optymalne rozwiązanie zamiast tej kosiarki 1.2 16V.
maciek: kredyty są dla ludzi , przespałeś noc cudów Fiata a tam dawali całkiem znośnie warunki ....

mrówa - 2011-07-19, 20:14

DrOzda napisał/a:
maciek: kredyty są dla ludzi , przespałeś noc cudów Fiata a tam dawali całkiem znośnie warunki ....
Dla ludzi... lubiących brać kredyty :-P A ta noc cudów to chyba żadna rewelacja, jak dobrze pamiętam. Kiedyś sama byłam zainteresowana.
maciek - 2011-07-19, 20:37

DrOzda napisał/a:

no jestem ciekaw jakie są warunki dla bezrobotnego studenta ;-)

benny86 - 2011-07-20, 09:15

mrówa napisał/a:
A ta noc cudów to chyba żadna rewelacja, jak dobrze pamiętam. Kiedyś sama byłam zainteresowana.

I tak, i nie - zależy od podejścia. W reklamie mowa jest o super rabatach (np. Panda już za 24,5tys. zł) ORAZ super predycie do 5 lat 0% odsetek. Natomiast w rzeczywistości możemy skorzystać ALBO zrabatu ALBO z promocyjnego kredytu, oferty te się nie łączą. Rabat żadna rewelacja bo w tej samej cenie można znależć inne promocja Fiata lub dealerów i kupimy np pandę czy punto evo w tej samej cenie co w "Noc cudów". nie wiem natomiast czy taki kredyt by się znalazł...

DrOzda - 2011-07-20, 10:17

Mówiłem o promocyjnym kredycie plus darmowym albo bardzo tanim pakiecie AC podczas tej promocji.
mrówa - 2011-07-20, 10:30

DrOzda napisał/a:
Mówiłem o promocyjnym kredycie
Ten kredyt to wcale nie takie 0%. Pamiętam, że owszem, oprocentowanie niby 0%, ale jakieś dodatkowe opłaty dochodziły, co tworzyło niezbyt atrakcyjną ofertę. Chyba, że coś się teraz zmieniło.
Poza tym racja, wszystko zależy od tego, z jakiego punktu widzenia rozpatruje się dany produkt i ofertę.

benny86 - 2011-07-20, 10:40

mrówa napisał/a:
Pamiętam, że owszem, oprocentowanie niby 0%, ale jakieś dodatkowe opłaty dochodziły, co tworzyło niezbyt atrakcyjną ofertę. Chyba, że coś się teraz zmieniło.

W ostatniej nocy cudów było obowiązkowe ubezpieczenia na życie kredytobiorcy wliczane do rat (łącznie coś koło 900zł dla kredytu 20 tys. zł na 3 lata,, na punto evo) no i wspomniany pakiet ubezpieczenia (AC obowiązkowe jeśli na kredyt się brało) 2,5% wartości samochodu za cały pakiet. Więc podsumowując koszty jakie ponosiliśmy to :
-brak rabatu na samochód ( w przypadku punto evo blue and me 1.4 rabat był wówczas ok. 4 tys.zł)
-ubezpieczenie kredytobiorcy 900zł plus/minus

Pakiet ubezpieczenia samochodu --> owszem, jest to koszt ale za 2,5% wartości to chyba dobra oferta, w porównaniu z cenami "na mieście". Alternatywą był kredyt we własnym zakresie, od którego odsetki na okres 3 lat i kwocie 20 tys. zł były na poziomie 6,5-7 tys. zł

Więc jak dla mnie mimo że koszty dodatkowe owszem były, ale całość prezentowała się bardzo sensownie.