|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - brak przyspieszenia - poslizg sprzegla?
Gość - 2011-04-07, 20:15 Temat postu: brak przyspieszenia - poslizg sprzegla? witam !
mam problem z dacią logan.
na wyższych biegach gdy próbuję przyspieszyć to tak jakby się sprzęgło ślizgało. auto wchodzi na wyższe obroty lecz nie bardzo przyspiesza. czy to coś powaźnego czy tylko wymaga regulacji sprzęgła?
DrOzda - 2011-04-07, 21:46
Regulacja raczej nie pomoże (tzn. odpuszczenie linki).
Pozostaje wymiana , kompletne sprzęgło jest dość tanie (300 -400 PLN) ale wymiana wymaga wyjęcia skrzyni biegów więc zapewne ze 200 PLN mechanik weźmie.
Nie zwlekałbym , bo któregoś pięknego dnia już nie ruszysz , no i przegrzewasz koło zamachowe.
Na szczęście nie ma dwumasy bo koszty są horrendalne (kolega ostatnio zapłacił za wymianę sprzęgła i dwumasy w benzynowym (!!!) Volvo V40 8 tys. PLN w ASO).
bruno26 - 2011-04-07, 22:20
kiedys mialem podobne problemy ale w daewoo, sprawdz przewody zasilajace te co do swiec dochodza
eplus - 2011-04-08, 09:35
Jeśli obrotomierz przy depnięciu idzie w górę, a szybkościomierz stoi, to jedynie sprzęgło. Kable nie mają nic do tego. Wymiana sprzęgła w salonie Skody (Felka 1,6VW) około 1.000,-, dokładnie nie pamiętam.
stempik - 2011-04-08, 10:37
DrOzda napisał/a: | więc zapewne ze 200 PLN mechanik weźmie. |
Znasz może takiego?
W daczce żeby wyjąć skrzynię trzeba wpierw się do niej dostać ... heh :)
vviwaldi napisał/a: | czy to coś powaźnego czy tylko wymaga regulacji sprzęgła? |
Od dwóch lat popuszczam linkę ale w nieskończoność tego robić niestety nie można, więc wstępnie się już umówiłem z panem mechanikiem.
Jakiś czas temu pytałem w ASO o możliwość regulacji i powiedziano mi że jest tam jakiś automat. Wie ktoś może czy tam coś jest?
laisar - 2011-04-08, 10:45
stempik napisał/a: | automat. Wie ktoś może czy tam coś jest? |
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=81572#81572
DrOzda - 2011-04-08, 10:49
stempik napisał/a: | DrOzda napisał/a: | więc zapewne ze 200 PLN mechanik weźmie. |
Znasz może takiego?
W daczce żeby wyjąć skrzynię trzeba wpierw się do niej dostać ... heh :)
|
Uściślę minimalnie ze 200 PLN na prowincji :)
Oglądając instrukcję serwisową nie zauważyłem jakichś kosmicznych utrudnień przy wyjmowaniu skrzyni dla 1.4 MPI
stempik - 2011-05-12, 12:10
laisar,
No i odpowiedż na moje pytanko przeoczyłem. Ale mimo to dziękuję.
Sprzęgiełko wymienione i tak po prawdzie to głównie ze względu na piszczące łożysko. Sama tarcza po 80000 km mogłaby jeszcze posłużyć ale usiadły w niej sprężyny.
Tak czy inaczej jest teraz nowe.
Sprzęgło kompletne LUK _ 350 zł. plus wymiana _ 300 zł.
I mam nadzieję na kolejne kilka lat spokoju.
DrOzda napisał/a: | Oglądając instrukcję serwisową nie zauważyłem jakichś kosmicznych utrudnień |
Te kosmiczne utrudnienia to konieczność demontażu zawieszenia.
jan ostrzyca - 2011-05-12, 12:19
Skoro jesteśmy przy sprzęgłach... Czy to prawda, ze 1.6 mpi ma sprzegło z siłownikiem hydraulicznym, który sam kosztuje dobrych kilka stówek?
stempik - 2011-05-12, 19:09
laisar napisał/a: | http://www.daciaklub.pl/f...p?p=81572#81572 |
jjmalin - 2011-05-14, 18:34
a np jakieś mocniejsze takie pół sportowe lub typowe sportowe da się ?? i czy np skrzynia jest głównie odpowiedzialna za osiągi czy sprzęgło też??
PiotrWie - 2011-05-14, 22:45
jan ostrzyca napisał/a: | Skoro jesteśmy przy sprzęgłach... Czy to prawda, ze 1.6 mpi ma sprzegło z siłownikiem hydraulicznym, który sam kosztuje dobrych kilka stówek? |
Tak, ale ja w Lagunie 1 mam 206tkm na fabrycznym sprzęgle i działa nadal dobrze, jak nie będziesz strzelał ze sprzęgła ani jeździł stale na półsprzęgle ( niektórzy trzymają cały czas lewą nogę na sprzęgle) powinieneś zrobić 250tkm bez napraw
|
|