DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Francuskie Politechnika Rzeszowska...

piotrres - 2008-02-09, 00:00
Temat postu: Francuskie Politechnika Rzeszowska...
Cześć,
We wtorek byłem zrobić kontrolę stanu techniczego, bo 18 lutego pieczątka w dowodzie rejestracyjnym traci ważność. Pojechałem na Politechnike Rzeszowską na stacje kontroli pojazdów (maja tam nb. serwis samochodów francuskich, Powstańców Warszawy 8 bud L, wjazd od E. Platter) i... Daćka wzbudziła ogólną sensację połaczoną ze (zrozumiałym ;-) ) sceptycyzmem.
Po podstawowej kontroli auta i jego drobiazgowych ogledzinach przez cały personel ("patrz >>Rumunka<< , a ma korektor siły hamowania, :shock: :shock: ) kierownik stacji był zachwycony i stwierdził, że jak dla niego to jest to bardzo solidne auto i na lata ! Oprócz, korektora sensację wbudziła obecność osłony pod komorą silnika ("coś takiego !? w niektórych SUV'ach każą za to dopłacać !" :shock: )
Jedno co im się nie podobało to lekki luz na sworzniu koncowki układu kierowniczego z prawej strony ale jeszcze w normie. Cóz ta strona częściej zalicza studzienki dziury i krawęzniki....

W środę byłem w Zodiacu do przegladu okresowego i tę reklamację łykneli bez niczego:
rzeczoną część mieli mieć za dwa dni ("zadzwonimy") aby ustalić termin naprawy. Jak na razie cisza :-|

GeRRaD - 2008-02-09, 10:03

Niestety wielu ludzi kieruje się obiiegowymi opiniami co widać ma niewiele współnego z prawdą :-D . Z drugiej strony nieprzedłużenie ważności badania technicznego 3 letniemu autu użytkowanemu w celach prywatnych to prażka dla trwałości tego auta (odkąd pamiętam to pierwszy przegląd rejestracyjny to formalność) :-D
Marcin - 2008-02-09, 12:50

GeRRaD napisał/a:
Niestety wielu ludzi kieruje się obiiegowymi opiniami co widać ma niewiele współnego z prawdą :-D . Z drugiej strony nieprzedłużenie ważności badania technicznego 3 letniemu autu użytkowanemu w celach prywatnych to prażka dla trwałości tego auta (odkąd pamiętam to pierwszy przegląd rejestracyjny to formalność) :-D

Ja bylem Ibiza po 3 latach to kompletnie do niczego sie nie doczepili ;-) Podbili na 2 lata bez szemrania :mrgreen:

I nie potrzebnie jechales tak wczesnie, bo to jakby nie bylo 10 dni w plecy :-)

Loganek - 2008-02-09, 18:05

a ja mam skuterek i nie mam takich problemów.
Ale na przeglądy wymagane przez książkę serwisową jeżdzę ;-)

piotrres - 2008-02-09, 22:46

Marcin napisał/a:
GeRRaD napisał/a:

Ja bylem Ibiza po 3 latach to kompletnie do niczego sie nie doczepili ;-) Podbili na 2 lata bez szemrania :mrgreen:

Podbili bez marudzenia do 5 lutego 2010, tylko, że zasugerowali wymianę sworznia (jest w normie ale jest pewna mierzalna róznica w stosunku do strony lewej.... ma pan gwarancję więc co się szczypać...)
A pospiesyłem się, bo w ostatnich dniach mam dość nieprzwidywalne sytuacje na linii praca-dom, więc jak wiedziałem , że mam chwilę czasu, to wolałem sprawę wyurzędować...

A co do przeglądu przyrejestracji to była czysta formalnosć, fakt.

waski - 2008-02-11, 08:00

Właśnie, włąsnie, dawno już nie miałem nowego auta, więc zapomniałem o tym, a mianowicie, pierwszy przegląd wiadomo po 3 latach, ale oni biją ważność na dwa kolejne lata, nie na rok :shock:
jurek - 2008-02-11, 08:53

zawsze nowe ma badanie wazne 3 lata, nastepne na 2 a kolejne juz tylko na rok. pozdr
Black Eryk - 2008-02-12, 09:55

Marcin napisał/a:
GeRRaD napisał/a:

Ale chyba dzięki temu że pojechał wcześniej z autem na przegląd dostanie wymianę sworznia jeszcze na gwarancji ... więc mi by nie było szkoda 10 dni ;-)
No chyba że źle zrozumiałem.

Marcin - 2008-02-12, 11:39

Black Eryk napisał/a:

Ale chyba dzięki temu że pojechał wcześniej z autem na przegląd dostanie wymianę sworznia jeszcze na gwarancji ... więc mi by nie było szkoda 10 dni ;-)
No chyba że źle zrozumiałem.

Faktycznie nie wzialem tego pod uwage ze konczy sie akurat 3 letnia gwarancja ;-) Ale swoja droga to i tak dobrze ze zmieniaja to na gwarancji, bo jakby nie bylo jest to czesc zuzywajaca sie na naszych pieknych drogach. A te chyba nie podlegaja gwarancji :-P

KaS602 - 2008-02-12, 11:53

Black Eryk napisał/a:
dostanie wymianę sworznia jeszcze na gwarancji

No chyba nikt mi nie powie, ze powybijane sworznie obejmuje gwarancja...? :shock:

Marcin - 2008-02-12, 14:09
Temat postu: Re: Francuskie Politechnika Rzeszowska...
piotrres napisał/a:

W środę byłem w Zodiacu do przegladu okresowego i tę reklamację łykneli bez niczego:
rzeczoną część mieli mieć za dwa dni ("zadzwonimy") aby ustalić termin naprawy. Jak na razie cisza :-|

Z tego co napisal piotrres to maja to wymienic na gwarancji. Takze tym lepiej dla kolegi ze nic za to nie zaplaci, choc z tego co wiem to jakis ewenement bo przewaznie serwisy nie wymieniaja takich czesci na gwarancji :mrgreen:

piotrres - 2008-02-28, 23:10

Marcin napisał/a:
Z tego co napisal piotrres to maja to wymienic na gwarancji. Takze tym lepiej dla kolegi ze nic za to nie zaplaci, choc z tego co wiem to jakis ewenement bo przewaznie serwisy nie wymieniaja takich czesci na gwarancji

No i wymienili dzisiaj. Po prawie 3 tygodniach i w ramach (gwarancji) ! sprawa trwala od 16:30...19:30. Wracając do domu przejechałem się po jednym z nielicznych brukowanych odcinków w RZ (ul. Boya-Żeleńskiego) i stwirdziłem, że zrobiło się jakoś ciszej. DUŻY PLUS DLA "ZODIAC" SP. Z O. O.