DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Kupno roweru

maciek - 2011-04-25, 18:16
Temat postu: Kupno roweru
Witam, miał być samochód będzie rower :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Suma do przeznaczenia 1500zł ale chętnie przeznaczę mniej na pewno nie przeznaczę więcej ;-) . Mam zufanie do marki "Kross" mam jeden model H2 z 2005 roku nadal jeździ ale ma hamulec tarczowy który całą przyjemność z jazdy psuję a przerobić go trudno, po za tym ma stalową ramę i jak ze znajomymi jadę to odczuwam różnicę aluminium i stal :evil: . I jest też w domu zapotrzebowanie na 2 rower.

Charakterystyka co ma mieć:
2 V-breaki :!: ( tarczy nie dopuszczam do myśli )
aluminiowa rama
1 amor z przodu
cena < 1500

rower na kolejne 5 lat ciągłej eksploatacji :mrgreen: (miasto, ścieżki rowerowe, asfaltowe w regionie, las i inne ciekawe zaskakujące warunki )

co mi się podoba:
http://www.kross.pl/rower/134-LEVEL_A2.html
http://www.kross.pl/rower/90-HEXAGON_V3.html
http://www.kross.pl/rower/89-HEXAGON_V4.html

Mariusz - 2011-04-25, 18:48

A może rower RENAULT?
maciek - 2011-04-25, 18:54

Mariusz napisał/a:
A może rower RENAULT?

nie widziałem takich :-) , ale Peugeota to się miało ;-)

Seal - 2011-04-25, 19:02
Temat postu: Re: Kupno roweru
maciek napisał/a:
rower na kolejne 5 lat ciągłej eksploatacji :mrgreen: (miasto, ścieżki rowerowe, asfaltowe w regionie, las i inne ciekawe zaskakujące warunki )

A czy kolega nie przewiduje w późniejszym czasie udziału w maratonach rowerowych?
Pytam bo ja też zacząłem kiedyś od 2000 zł. na rower a później mnie tak to wciągnęło, że na modernizację wydałem 12000 zł :mrgreen: :mrgreen:

lisek - 2011-04-25, 19:17

maciek, miałem identyczny dylemat jak Ty, jezdziłem na krossie heksagon V2, jednak byl za delikatny na gory, postanowilem poszukac roweru z rozwojowa, mocna rama z geometria do jazdy po gorach i wystarczajacym na poczatkiem osprzetem koniecznie do 1500. po poszukiwaniach zdecydowalem sie na Specialized P.1 All Mountain, mam go okolo tydzien juz troche poszlalem i jest naprawde dobry :mrgreen:
http://www.twomark.pl/pro...lized-p1-am-rim

Seal, tego sie boje bo juz szukam jaki amor wsadzic na kolejny sezon ;)

Seal - 2011-04-25, 19:49

lisek napisał/a:
Seal, tego sie boje bo juz szukam jaki amor wsadzic na kolejny sezon ;)

Ktoś mi kiedyś powiedział, że to jest choroba a leczenie jest drogie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

maciek - 2011-04-25, 20:59

Panowie nie zamierzam aż tak pedałować po górach wystarczy mi fabryczny osprzęt, byle alu rama, i V breaki i z 21 biegów ;-) , po za tym astmatyk swoje granicę zna :mrgreen:
Cena max 1500zł. Więcej nie dam bo nie mam ( 500 i tak pożyczam :mrgreen: )

koniu - 2011-04-25, 21:20

Dla mnie wszystko, co ma zwykłą niecieniowaną stalową ramę, osprzęt poniżej klasy Shimano Acera / SRAM 5.0, to chłam :roll: Nie polecam, nie radzę, szkoda nerwów i zdrowia fizycznego.
maciek - 2011-04-25, 21:24

koniu, to co radzisz? bo nie chce mi się zgłębiać kupy informacji na temat tego co mnie mało interesuje :mrgreen: , dla mnie rower ma jeździć a nie nazywać więc nazwy osprzętu mnie nie interesują ;-)
maciek - 2011-04-25, 21:32

a jeszcze coś jaki jest osprzęt by rowerek bez szelestnie jechał żeby nie było słychać w ogóle łańcucha
maciek - 2011-04-25, 21:34

najważniejsze rower ma wytrzymać 95kg mięsa ;-)
wat - 2011-04-26, 06:12

decatlon sie ostro reklamuje z rowerkami do 1500 więc pytanie do znawców co to jest warte bo sam się przymierzam do jakiegoś rowerka tyle że ja mam do wydanie około 1000 i nie dołoże ani centa więcej
Seal - 2011-04-26, 12:33

wat napisał/a:
decatlon sie ostro reklamuje z rowerkami do 1500 więc pytanie do znawców co to jest warte bo sam się przymierzam do jakiegoś rowerka tyle że ja mam do wydanie około 1000 i nie dołoże ani centa więcej

No to już jest lepsza decyzja niż kupowanie w markecie :lol:

jan ostrzyca - 2011-04-26, 12:38

wat napisał/a:

Trzy lat atemu kupiłem w Dacathlon rower rockrider 5.2-rama alu, przerzutki sram 5.0. Obecna cena 999 zł. Rower wytrzymał dwa pełne sezony pomimo dość brutalnego traktowania przez metrowego jeźdzca (metr w sensie masy ciała). W sumie było warto, polecam do średnio ciężkich zastosowań.

Link tu: http://www.decathlon.com....szary-77639534/

maciek - 2011-04-26, 12:43

dlaczego rowery teraz są takie drogie?
ja swojego Krosa V2 w 2005 roku kupiłem za 450zł a teraz ciężko kupić coś za 1000zł chyba że z marketu :-?

DrOzda - 2011-04-26, 13:10

Ja mam już 5 rok Decathlona typu trekking i mimo braku jakiegokolwiek serwisu nie chce się skubany rozsypać. Będę zmuszony klocki hamulcowe wymienić bo już ich prawie nie ma. Przynajmniej mogę go przypiąć pod pracą czy sklepem i raczej będzie tam stał po powrocie.
matucha - 2011-04-26, 14:38

Ja mam konkretnie ten model, 23 cale:

http://www.specialized.co...ry+g%C3%B3rskie

Ciut droższy, ale można zrezygnować chociażby z hamulców tarczowych. Polecam ;-)

Seal - 2011-04-26, 17:36

No ta firma to już pierwsza liga w świecie rowerowym :lol:
lisek - 2011-04-26, 20:22

Seal, Twoje proroctwo staje sie faktem, dzis kupiłem ochraniacze na kolana i piszczele 661 race, przed wyprawa w gory w dlugi weekend przydadza sie ;)
Widze ze narazie kto sie ujawnia ze swom baikiem smiga na specialized, Matucha wchodzi rower bez kola do tylu sandero, oczywiscie ze zlozonymi siedzeniami z tylu? Ja mam Speca P1 rama 17 cali wiec mysle ze bedzie troszke krotsza nawet niz Twoj.

matucha - 2011-04-26, 20:30

lisek, w Sandero jeszcze nie sprawdzałem. Ale w przyszłym tygodniu jadę w góry pojeździć na rowerze, to sprawdzę.
Ale chodzi Ci, czy wejdzie bez przewracania przednich siedzeń, czy siedzeń wogóle?

lisek - 2011-04-26, 20:35

matucha napisał/a:
lisek, w Sandero jeszcze nie sprawdzałem. Ale w przyszłym tygodniu jadę w góry pojeździć na rowerze, to sprawdzę.
Ale chodzi Ci, czy wejdzie bez przewracania przednich siedzeń, czy siedzeń wogóle?

Tak to jest jak pisze na szybko, mialem na mysli ze zlozonymi siedzeniamy tylnymi, w jeepie bardzo dobrze mi sie tak wozilo rowery jednak wole miec je w srodku niz na dachu.
To skro jestesmy przy temacie gor, napisz gdzie jezdzisz, zawsze to ewentualna nowa miejscowka do sprawdzenia. Ja jezdze w okolicy gory zar, fajne trasy i mozna pokusic sie o bardzo lekki downhill ;) jak widze co tam niektorzy wyprawiaja na zjazdowych rowerach to trzeba miec odwage :shock:

Seal - 2011-04-26, 20:39

lisek napisał/a:
Seal, Twoje proroctwo staje sie faktem, dzis kupiłem ochraniacze na kolana i piszczele 661 race, przed wyprawa w gory w dlugi weekend przydadza sie ;)
Widze ze narazie kto sie ujawnia ze swom baikiem smiga na specialized,

Lisek jakiś klubik powinniśmy założyć pozytywnie zakręconych na dwa kółka :mrgreen:
Jak dobrze pójdzie to chciałbym się przesiąść z hardtaila na Santa Cruza i poszaleć po górach.

lisek - 2011-04-26, 20:51

Seal, to już wyzsza klasa takie rowery, ceny podejrzewam podchodza w okolice polowy stepwaya, ale jaka musi byc radosc smigac na takim sprzecie po gorach.
Klubik dacia mountain bikers ;)

matucha - 2011-04-26, 20:51

Mam zamiar z ekipą zrobić w 4 dni 170km po górach.

Niedzica - Sromowe Wyżne - przełęcz Osice-Czorsztyn-Kluszkowce-Nowe Maniowy - Dębno - Frydman - Falsztyn Niedzica 35 km

2. dzień
Niedzica - Kacwin - Wielka Frankowa - Ostruina - Zdziarska Przełęcz - Podspady - Jurgów - Polana Podkólne - Rzepiska - Przełęcz nad Łapszanką - Łapsze wyżne - Łapsze Niżne - Niedzica 50km

3. Dzień
Niedzica - Czerwony Klasztor - Przełom Dunajca - Szczawnica - Krościenko - Grywałd - Krośnica - Czorsztyn - Niedzica 45km

4. Dzień
Niedzica - Łapsze niżne - Przełom Białki - Krempachy - Frydman - Niedzica 35km

Plus zwiedzanie atrakcji po drodze :-)

koniu - 2011-04-26, 20:55

Do Sandero wchodzi cały rower bez przedniego koła ze skręconą kierownicą.

Jeśli chodzi o coś konkretnego, to niestety nic nie doradzę. Nie jestem na bieżąco co do cen, producentów i modeli. Bardziej chodzi mi o to, że jeśli nie chcemy przeklinać dnia zakupu tzw. "rowera", to jednak lepiej dołożyć trochę grosza i mieć święty spokój nawet na lata. Hasło typu "Shimano SIS" itp. od lat przyprawia mnie o delirium.

lisek - 2011-04-26, 21:03

matucha, niezła traska :-D przy tym to ja jestem cienka pytka ale potrenuje.

koniu, dzieki za info.

maciek - 2011-04-26, 21:24

matucha napisał/a:
Mam zamiar z ekipą zrobić w 4 dni 170km po górach.

Niedzica - Sromowe Wyżne - przełęcz Osice-Czorsztyn-Kluszkowce-Nowe Maniowy - Dębno - Frydman - Falsztyn Niedzica 35 km

2. dzień
Niedzica - Kacwin - Wielka Frankowa - Ostruina - Zdziarska Przełęcz - Podspady - Jurgów - Polana Podkólne - Rzepiska - Przełęcz nad Łapszanką - Łapsze wyżne - Łapsze Niżne - Niedzica 50km

3. Dzień
Niedzica - Czerwony Klasztor - Przełom Dunajca - Szczawnica - Krościenko - Grywałd - Krośnica - Czorsztyn - Niedzica 45km

4. Dzień
Niedzica - Łapsze niżne - Przełom Białki - Krempachy - Frydman - Niedzica 35km

dużo Wzniesień??
jak wrócisz to zdaj relację chętnie przeczytam :mrgreen: , mniej więcej znam te tereny :mrgreen:
matucha napisał/a:
http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=53293&scid=1000&scname=Rowery+g%C3%B3rskie

ciekawy, ciekawy ;-) jeśli dla mnie to bym się zastanawiał nad bym podstawionym lub sport bez Disków, który byłby lepszy :?:

no i mam pytanie gdzie mógłbym upłynnić stary sprawny rower :?:

i jaki rozmiar ramy i opon dla mnie
mam 183-184cm wzrostu wiek 19, już prawie nie rosnę ;-)

Seal - 2011-04-26, 21:34

Matucha trasa super 40 km średnio w jeden dzień po górach szacun.
Lisek połowa Stepway to nie tylko rama z tłumikiem tylny 4 tysie reszta gratów od starego dawcy :-P
lisek napisał/a:
Ja jezdze w okolicy gory zar, fajne trasy i mozna pokusic sie o bardzo lekki downhill ;) jak widze co tam niektorzy wyprawiaja na zjazdowych rowerach to trzeba miec odwage

Taki filmik dla kolegi: http://www.santacruzbicyc...ndex.php?BIKE=1

Seal - 2011-04-26, 21:39

maciek napisał/a:
i jaki rozmiar ramy i opon dla mnie
mam 183-184cm wzrostu wiek 19, już prawie nie rosnę ;-)

Proponowałbym tu zajrzeć: http://www.bikecenter.pl/...rozmiaru-roweru
Oponki to zależy gdzie będziesz więcej jeździł teren czy miasto?

matucha - 2011-04-27, 20:42

Od dzisiaj ciekawe rowery w sklepach Tchibo :-D
DUCATI - 2011-05-05, 13:14

Co nie tak z ta tarcza ?

Mam fajnego Gianta na sprzedaz, na Deore XT. Tyle, ze rama stalowa, niekoniecznie ciezsza od aluminiowej, zapewne trwalsza, no ale skoro MUSI...

Rower woze bez przedniego kola za tylnymi siedzeniami. Nie wiem jak Sandero, do Logana wchodzi.