|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - CARS nr.5/2011 Serca z Francji.
Seal - 2011-05-15, 19:25 Temat postu: CARS nr.5/2011 Serca z Francji. Zapraszam do lektury:
czaju - 2011-05-15, 21:24
Coś nie tak z cenami serwisu chyba (przeglądy) no i czy możliwe że klocki do sandero miały być ok 500zł z wymianą a w mcv tyle drożej?
benny86 - 2011-05-15, 21:33
W fordzie też coś pochrzanili - mały przegląd w ASO 540zł, poza ASO 500zł?
Ogólnie to - mimo mojej wielkiej sympatii do niebieskiego owalu - brałbym mcv-kę, może w trochę innej konfiguracji ale na pewno używki bym nie kupił za 45 tys. zł
tweeciak - 2011-05-16, 06:27
.......ceny...-kosmiczne...a sprostowania i tak nie bedzie.
gregory1976 - 2011-05-16, 07:01
Cena Focusa z 2008 też trochę z kosmosu, taki model kosztuje obecnie ok 38 tys. no może 40 tys.. Ja za trzyletniego (ale w benzynie 1.6 100KM) w ubiegłym roku zapłaciłem 33 tys. z całkiem dobrym wyposażeniem. Artykuł jeśli chodzi o stronę finansową wydaje się być nie do końca zgodny z rzeczywistością. Natomiast co do opisu wad i zalet focusa to faktycznie sporo racji. Jedynie jeszcze co mnie intryguje, to podana ilość miejsca (na szerokość) z tyłu (dacia 1405, Focus 1531 - jeśli dobrze odczytałem). No cóż albo te liczby nie są do końca wiarygodne, albo sam parametr jest nie za bardzo obiektywny. Z tyłu w focusie na szerokość jest średnio, ledwo się mieści fotelik 9-18, foteli 0-9 i moja żona, ale to na prawdę jest ciasno. Siedząc z tyłu w daci (prawda, że to było na chwilę tylko w salonie) miałem wrażenie, że jest więcej miejsca na szerokość. Natomiast z przodu faktycznie można wygospodarować znacznie więcej miejsca w Focusie, siedzi się za to dużo niżej.
benny86 - 2011-05-16, 11:32
Cóż, młode pismo może musi jeszcze dopracować szczegóły, bo sądząc po wypowiedziach Pana Maznasa (naczelny Carsa) w TVN Turbo do Dacii jest nastawiony raczej pozytywnie
tweeciak - 2011-05-16, 11:35
..tylko ze nie do konca..jestem "przekonany" co do cen czesci.
benny86 - 2011-05-16, 11:37
tweeciak, no i właśnie o tym mówię - muszą to dopracować, bo jak ktoś widzi takie błędy to i w przeczytane testy trudno będzie uwierzyć...
Alien - 2011-05-17, 14:04
Tego typu zestawienia zawsze znajdą wielu przeciwników bo rozrzut cenowy przy "używkach" potrafi być gigantyczny, jak dla mnie oba auta mimo wszystko kierowany są do innych grup odbiorców. To co mnie przeraziło to podana w artykule cena filtra cząstek stałych, cena jest masakrycznie gigantyczna. Patrząc na ceny używanych MCVek, po kilku latach, chcąc w ASO wymienić FAPa trzeba zostawić 1/4 ceny auta - decyzja będzie więc prosta, wycinka i emulator i koniec pieśni. Osobiście miałem wątpliwa przyjemność jeździć poprzednią generacją Fokusa kombi (tyle że w benzynie 1.6) i kierując się tymi doznaniami wybrałbym Daćkę ale z jednostką benzynową (a ewentualnych oszczędności szukałbym w zasilaniu LPG).
Cieszy że w końcu zaczęto porównywać Daćkę z czymś innym niż wóz drabiniasty - pamiętam ile kpin trafiało pod adresem Skody Oktavii przy pierwszym zestawieniu z Audi A4, dziś nikogo to już nie dziwi.
Auto Krytyk - 2011-05-17, 15:02
MCV to specyficzny samochód: to w pełni 7 osobowy combivan z wielkim bagażnikiem i prześwitem SUV-a i za taką cenę na razie nie ma konkurencji wśród nawet pseudo 7-osobowych samochodów. Ale już depcze po piętach-cenach np. nowy Fiat Doblo 7 -osobowy a Fiat daje bardzo duże upusty na nowe samochody i niebezpiecznie zbliża się do MCV. Dacia nie daje żadnych upustów tylko podnosi ceny. Za 3-4 lata zobaczymy co Dacia zaoferuje nowymi modelami i cenami.
DrOzda - 2011-05-18, 08:58
Alien napisał/a: | Patrząc na ceny używanych MCVek, po kilku latach, chcąc w ASO wymienić FAPa trzeba zostawić 1/4 ceny auta - decyzja będzie więc prosta, wycinka i emulator i koniec pieśni. |
Ja mam cały czas nadzieję że w końcu ktoś weźmie za mordę cały ten przemysł badań technicznych i powyższe kombinacje skończą się raz na zawsze.
piotrkrk - 2011-05-30, 19:15
TAXI AIRPORT napisał/a: | MCV to specyficzny samochód: to w pełni 7 osobowy combivan z wielkim bagażnikiem i prześwitem SUV-a i za taką cenę na razie nie ma konkurencji wśród nawet pseudo 7-osobowych samochodów. |
Wymyśliłem nawet stosowne, krótkie hasło reklamowe:
"MCV - siedmioosobówa, prześwit SUVa!"
mrówa - 2011-05-30, 20:23
piotrkrk napisał/a: | "MCV - siedmioosbówa, prześwit SUVa!" |
jjmalin - 2011-05-31, 09:51
ponad 5600 za turbo w loganie?? z tego co wiem to około 2500 turbinka
laisar - 2011-05-31, 10:11
Przed listopadem 2009: 3100 - normalna cena, 2500 - wymiana serwisowa, ale referencja jest, to powinno się chyba dać zamówić...
Po listopadzie 2009: 6400 zł brutto i żadnych innych opcji!!!
|
|