DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - drgająca kierownica w dusterze

Louis79 - 2011-06-05, 20:11
Temat postu: drgająca kierownica w dusterze
gdyby ktos miał problem z drgajaca kierownica w dusterze przy predkości od 130km/h to jest to wina xle wyważonych kół -->>własnie to przerobiłem:)
dysco - 2011-06-05, 20:23

Witam co do drgania kierownicy to bym się zastanowił mój MCV miał podobne oznaki, wyważałem a później powtacało to w końcu wymienili przekładnie i teraz już jest spokój
koniu - 2011-06-06, 11:07

Hmm pytanie jakie te drgania ... wujek miał 3 Laguny po kolei i w końcu nie wytrzymał i przesiadł się do C5. Na austriackich betonówkach cierpły mu ręce po prostu :roll: Stwierdził, że to przez zawieszenie Renault. Ja też czuję drgania, niezależnie na których kołach jadę (zimówki mam na stalowych).
bushi - 2011-06-14, 14:37

Ja mialem drzenia na sterze przy 85 km/h. Samochod dzisiaj sprawdzony, podobno wszystko ok, stwierdzone niedowazenie na kole rzedu 5 gram podobno nie powinno miec znaczenia ale... na jezdzie testowej i podczas powrotu do domu z salonu drzen nie zaobserwowalem, wiec moze nawet drobne niedowazenie przy kolach Dustera potrafi sprawic problem. Pojezdze i zobacze co bedzie dalej.
Prezes - 2011-06-14, 19:43

bushi napisał/a:
na jezdzie testowej i podczas powrotu do domu z salonu drzen nie zaobserwowalem
Może koło było źle przykręcone, śruba poluzowana, albo coś w ten deseń.
akofreda - 2011-06-15, 06:20

Zmiana ustawienia koła na piaście mogła dać taki efekt. Wyważanie powinno dotyczyć koła z piastą + tarczą hamulcowa lub bębnem, wtedy byłoby ok.
wojtek_pl - 2011-06-15, 08:56

akofreda napisał/a:
Zmiana ustawienia koła na piaście mogła dać taki efekt. Wyważanie powinno dotyczyć koła z piastą + tarczą hamulcowa lub bębnem, wtedy byłoby ok.

Są firmy, które tak wyważają.

jacusb - 2011-06-15, 09:01

bushi napisał/a:
wiec moze nawet drobne niedowazenie przy kolach Dustera potrafi sprawic problem

Potwierdzone na innych samochodach, u mnie w Hondzie "zgubienie" odważnika używanego przy wyważaniu jest wyraźnie wyczuwalne powyżej 80km/h.